• Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că Israelul a fost de acord cu „pauze umanitare” limitate pentru a permite vaccinarea vitală împotriva poliomielitei în Gaza.
  • Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că pauzele vor începe la 1 septembrie, echipele de pe teren având nevoie de următoarele 48 de ore pentru a se asigura că logistica este pregătită pentru desfășurarea unei campanii de vaccinare.
  • Cinci morți în urma atacurilor israeliene din Khan Younis, tabăra Jabalia.

UPDATE ORA 22:00

Armata israeliană a declarat că a ucis 20 de teroriști și a reținut alți 17 sub acuzația de terorism în operațiunea din nordul Cisiordaniei.

UPDATE ORA 20:00

Întâlnindu-se vineri cu soldații din apropierea orașului Jenin din Cisiordania, ministrul Apărării Yoav Gallant a vorbit despre operațiunea în curs de desfășurare a IDF în regiune, spunând că „oricine se apropie și apoi încearcă să fugă – ne apropiem de el și avem grijă de el. Cine încearcă să vină de departe și să ne rănească – avem grijă și de el prin alte metode și în alte locuri”.

UPDATE ORA 19:00

UNICEF estimează că cel puțin 4.000 de copii din Gaza sunt dispăruți, 17.000 sunt neînsoțiți sau separați de părinți, iar 700.000 au fost strămutați forțat de mai multe ori de la începutul războiului.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?

UPDATE ORA 17:00

Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, spune că atacul mortal al Israelului asupra Cisiordaniei ocupate provoacă o creștere a tensiunilor într-o perioadă delicată.

UPDATE ORA 15:00 – Regatul Unit se declară „profund îngrijorat” de raidurile israeliene în Cisiordania ocupată

Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Regatul Unit declară că este „profund îngrijorat” de metodele folosite de Israel în asaltul său asupra Cisiordaniei.

„Continuăm să cerem autorităților israeliene să-și exercite reținerea, să adere la dreptul internațional și să restrângă acțiunile celor care încearcă să aprindă tensiunile”, a spus biroul într-un comunicat.

„[Marea Britanie] condamnă cu fermitate violența coloniștilor și remarcile incitante, cum ar fi cele făcute de ministrul israelian al Securității Naționale, Ben-Gvir, care amenință status-quo-ul locurilor sfinte din Ierusalim”, se adaugă declarația.

UPDATE ORA 14:00 – Salvarea petrolierului accidentat în Marea Roșie este așteptată în zilele următoare

O operațiune de recuperare a petrolului brut Sounion, sub pavilion grecesc, blocat în Marea Roșie, după un atac al rebelilor Houthi din Yemen, este de așteptat să înceapă în zilele următoare, au declarat pentru Reuters două surse care cunosc acest subiect.

„Ceea ce s-a decis ieri este un plan de joc inițial al operațiunii care începe în 48 de ore”, a spus una dintre surse.

O a doua sursă a spus că operațiunea ar putea fi complexă, deoarece Houthis au manipulat nava cu explozibili.

UPDATE ORA 13:00 – Sute de mii de vaccinuri împotriva poliomielitei livrate în Gaza: OMS

Aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin au fost deja livrate în Gaza înainte de o campanie de la 1 septembrie pentru vaccinarea a peste 640.000 de copii împotriva poliomielitei, potrivit unui oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 400 000 de doze suplimentare sunt pe drum spre teritoriu, a declarat Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriul palestinian ocupat.

UPDATE ORA 12.00 – UNRWA suspendă serviciile către mai multe tabere din Cisiordania ocupată, pe fondul raidurilor israeliene

Șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), Philippe Lazzarini, a declarat pe X că operațiunile forțelor de securitate israeliene în nordul Cisiordaniei ocupate „continuă să aibă un impact asupra refugiaților palestinieni”.

UPDATE ORA 11.00 – Trei morți în urma unui bombardament israelian în Khan Younis: Apărarea civilă

Există, de asemenea, persoane rănite la fața locului după ce armata israeliană a atacat în zori casa familiei Abu Daqqa din estul orașului, potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza.

UPDATE ORA 10.00 – 16 morți în această dimineață în Gaza

Atacurile de dimineață ale armatei israeliene în Gaza au ucis deja 16 persoane, potrivit unor surse medicale locale citate de Al Jazeera Arabic.

Cel mai recent, atacurile mortale au avut loc în sudul Gaza, în special în Khan Younis și în orașul vecin Abasan al-Kabira.

UPDTAE ORA 09.00 – Armata israeliană efectuează arestări în Nablus

Armata israeliană a arestat cinci palestinieni în orașul Nablus din Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Soldații israelieni au luat cu asalt orașul și au percheziționat mai multe case înainte de a efectua arestările, potrivit Wafa. Forțele israeliene, însoțite de buldozere militare, au luat de asemenea cu asalt tabăra de refugiați Balata din apropiere, la est de oraș, trăgând cu muniție reală, gaze lacrimogene și bombe sonore.

UPDATE ORA 08.00 – Cinci copii palestinieni uciși în Cisiordania ocupată începând de duminică

Grupul de advocacy pentru drepturile copilului Defence for Children International a cerut din nou impunerea unui embargo asupra armelor Israelului, în contextul în care forțele israeliene au ucis încă cinci copii palestinieni în Cisiordania ocupată în această săptămână.

Printre băieții palestinieni uciși se numără doi băieți de 13 ani, unul de 15 ani și doi de 17 ani, a afirmat Defence of Children International – Palestine (DCIP) într-o declarație, făcând apel la măsuri împotriva Israelului pentru a opri „uciderea neîncetată a copiilor palestinieni”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Agenția ONU pentru sănătate a declarat că Israelul a fost de acord cu cel puțin trei zile de „pauze umanitare” în Gaza pentru a permite oficialilor sanitari ai ONU să administreze vaccinuri împotriva poliomielitei în teritoriu, după ce primul caz confirmat de poliomielită din ultimii 25 de ani a fost descoperit în enclavă, ca urmare a crizei umanitare continue provocate de războiul Israelului.

Armata israeliană a ucis cel puțin cinci persoane, inclusiv un copil, după ce a efectuat atacuri în orașul Abasan al-Kabira din sudul Gazei și în tabăra Jabalia din nordul Gazei, informează agenția de știri Wafa.

Avioanele de luptă israeliene au bombardat o casă din Abasan al-Kabira, la est de Khan Younis, omorând trei persoane și rănind altele, potrivit Wafa.

De asemenea, două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise atunci când forțele israeliene au bombardat un apartament lângă intersecția al-Hawja din tabăra Jabalia din nordul Gazei.

Citește și