• Grupul United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a primit un raport privind un atac cu rachete în apropierea unei nave în largul coastei Yemenului.
  • Forțele israeliene se retrag din estul Khan Younis după o incursiune militară de 22 de zile.
  • Agenția ONU pentru refugiații palestinieni și partenerii se pregătesc să lanseze o campanie de vaccinare pentru 640 000 de copii, după depistarea poliovirusului în Gaza.

UPDATE ORA 22:00 – Începe vaccinarea împotriva poliomielitei

A început vaccinarea copiilor din Gaza împotriva poliomielitei.

Campania de vaccinare va include pauze de 8 ore în fiecare zi. OMS a declarat într-o conferință de presă că Israelul a fost de acord să extindă pauzele cu o zi în fiecare zonă dacă campania nu atinge pragul de 90% vaccinare la timp.

Campania de vaccinare de acum este esențială nu doar pentru sănătatea copiilor din Gaza, ci și pentru prevenirea unei posibile epidemii.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 20:00 – Spitalul din Jenin suspendă dializa

Spitalul guvernamental Jenin a anunțat că și-a suspendat serviciile zilnice de dializă din cauza întreruperilor în curs de aprovizionare esențiale cauzate de asediul militar israelian al orașului, potrivit Wafa, agenția de presă palestiniană.

UPDATE ORA 18:00 – Ambulanță împușcată în Jenin

Societatea Semilunii Roșii din Palestina spune că forțele israeliene au tras asupra uneia dintre ambulanțele sale din Jenin, unde se pare că un raid violent a provocat victime palestiniene și a întrerupt electricitatea și telecomunicațiile.

UPDATE ORA 16:00 – 27 persoane ucise

Cadavrele a 27 de persoane ucise au fost duse astăzi la Spitalul Nasser din Khan Younis.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană lovește sudul Libanului

Avioane de război israeliene au efectuat un atac la periferia orașului Markaba din sudul Libanului, relatează Agenția Națională de Știri din Liban.

Nu este clar dacă există victime în urma atacului.

De la începutul războiului din Gaza, Israelul și Hezbollahul libanez au purtat în mod regulat schimburi de focuri transfrontaliere, loviturile Israelului ucigând peste 430 de membri ai grupării libaneze.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul Sănătății palestinian confirmă uciderea a 2 persoane în Hebron

Ministerul a anunțat că Muhammad Ihsan Yaqin Marqa și Zahdi Nidal Abu Afifa au fost împușcați mortal de forțele israeliene în nordul guvernoratului ocupat al Cisiordaniei.

Anterior, armata israeliană a declarat că trupele au împușcat mortal doi palestinieni în două incidente separate în teritoriul ocupat.

Armata a declarat că unul s-a infiltrat într-o colonie israeliană ilegală, iar altul a tras în soldați după ce mașina sa a explodat.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană susține că a „eliminat” luptători și a localizat armament în Tal as-Sultan

Armata israeliană afirmă că trupele sale au desfășurat operațiuni în zona Tal as-Sultan din sudul Fâșiei Gaza în cursul zilei trecute, „eliminând” luptători și localizând armament.

Conform armatei israeliene, avioanele de război și trupele israeliene au eliminat, de asemenea, alte situri militare și infrastructură din întreaga Fâșie.

Recentele lovituri israeliene au provocat, de asemenea, victime civile, printre care și copii uciși ieri de schije în centrul enclavei.

UPDATE ORA 11:00 – Apărarea civilă din Gaza spune că 6 cadavre au fost recuperate în tabăra Nuseirat

Organizația afirmă pe Telegram că echipajele sale au recuperat corpurile a șase palestinieni care au fost uciși într-un atac în zori asupra casei familiei Zaqout din zona al-Hasayna a taberei situate în centrul Gaza.

Aceasta a adăugat că mai multe persoane au fost rănite în atac.

Separat, apărarea civilă a stins un incendiu și a recuperat două cadavre și mai multe persoane rănite, după ce forțele israeliene au atacat în zori casa familiei Hamad din zona Camp 1.

UPDATE ORA 10:00 – Șapte morți în atacuri asupra locuințelor din nordul Gazei

Forțele israeliene au efectuat o serie de atacuri mortale în nordul Gazei, potrivit agenției de știri Wafa.

Unul dintre atacuri, asupra unei locuințe din cartierul Sabra din orașul Gaza, a ucis cel puțin trei persoane și a rănit altele. Un alt atac, asupra unei locuințe din cartierul Zeitoun al orașului, a ucis alte trei persoane, potrivit agenției. Victimele au fost aduse la spitalul baptist Al-Ahli, a precizat aceasta.

Mai la nord, forțele israeliene au atacat, de asemenea, o casă de familie în tabăra Jabalia, ucigând o altă persoană și rănind mai multe persoane, a precizat Wafa.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană închide Hebronul după atacurile de peste noapte din Cisiordania

Forțele israeliene au izolat orașul Hebron din Cisiordania ocupată și au arestat două persoane în timpul unui raid, informează agenția de presă Wafa.

Forțele au folosit blocuri de beton pentru a închide intrările în oraș dinspre nord, sud, est și vest, potrivit Wafa.

Închiderea vine după o noapte în care două atacuri separate cu bombă au vizat așezările israeliene ilegale Gush Etzion și Karmei Tzur – situate la nord de Hebron – și în care doi palestinieni au fost împușcați și uciși de forțele israeliene, potrivit armatei israeliene.

UPDATE ORA 08:00 – Buldozere militare israeliene, transportoare de trupe iau cu asalt Jenin

Asediul armatei israeliene asupra orașului Jenin a continuat peste noapte. Zeci de soldați israelieni sunt staționați la periferia taberei de refugiați din Cisiordania ocupată.

De asemenea, au fost văzute buldozere militare israeliene și transportoare de trupe, în timp ce forțele israeliene au aruncat în aer case în cartierul Jabriyat din tabără.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Grupul United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) a primit un raport privind un atac cu rachete în apropierea unei nave în largul coastei Yemenului, scrie Al Jazeera.

„O navă raportează explozia a două rachete în imediata apropiere a navei”, a declarat grupul într-o postare pe social media, precizând că incidentul a avut loc în largul coastei de est a Aden. „Comandantul raportează că toți membrii echipajului sunt în siguranță și se îndreaptă spre următorul port de escală”.

Incidentul are loc în timp ce grupul Houthi din Yemen continuă să aplice ceea ce spune că este o blocadă împotriva navelor asociate cu Israelul în drum spre porturile israeliene.

Citește și