• Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut oprirea imediată a raidurilor militare israeliene în tabăra de refugiați din Jenin.
  • Forumul Familiilor Ostatecilor și Dispăruților a făcut apel la mobilizarea publicului după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au raportat găsirea „unui număr de cadavre” în Fâșia Gaza.
  • IDF a declarat sâmbătă că a „localizat un număr de cadavre în timpul luptelor din Fâșia Gaza”, dar nu a confirmat dacă vreunul dintre acestea este al ostaticilor.

UPDATE ORA 19:00 – Premierul palestinian se întâlnește cu ministrul olandez de externe la Ramallah

Prim-ministrul palestinian Mohammad Mustafa și ministrul de externe olandez Caspar Veldkamp s-au întâlnit la Ramallah și au discutat despre războiul din Gaza și despre operațiunea militară israeliană din Cisiordania ocupată, informează Wafa.

În timpul întâlnirii, premierul palestinian a subliniat necesitatea ca UE și statele membre să ia măsuri serioase pentru a opri violențele din Cisiordania ocupată.

De asemenea, el a solicitat mai multă presiune pentru a opri asediul economic al Israelului asupra veniturilor fiscale palestiniene și reținerea de fonduri. De asemenea, Mustafa a mulțumit Olandei pentru ajutorul acordat palestinienilor din Fâșia Gaza de la începutul războiului.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ministrul olandez de externe a subliniat, de asemenea, importanța ajungerii la o încetare a focului în Fâșia Gaza, a aducerii de ajutor de urgență și de ajutor medical și a opririi agresiunii asupra Cisiordaniei ocupate.

UPDATE ORA 18:00 – Erdogan și prințul moștenitor saudit discută despre Gaza în cadrul unei convorbiri telefonice

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat duminică despre Gaza, precum și despre evoluțiile regionale și globale în cadrul unei convorbiri telefonice cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman (cunoscut sub numele de MBS).

„Declarând că atacurile israeliene și încălcările drepturilor omului trebuie să fie oprite și că trebuie stabilită o încetare a focului de durată, președintele Erdogan a subliniat importanța unei acțiuni comune a țărilor islamice cu privire la această problemă”, a declarat biroul lui Erdogan într-o postare pe X.

Agenția oficială de presă saudită a mai spus că MBS „a afirmat, într-o convorbire telefonică cu președintele turc, dorința regatului de a unifica eforturile arabe și islamice pentru a sprijini poporul palestinian care se confruntă cu o agresiune brutală din partea forțelor de ocupație israeliene”.

UPDATE ORA 17:00 – Copii palestinieni răniți, transportați de urgență la Spitalul Nasser

Palestinienii răniți de un atac israelian în zona Mawasi din sudul Gazei au fost transportați de urgență la spitalul Nasser.

Imaginile arată mai mulți palestinieni însângerați, inclusiv copii, care sunt transportați în unitatea medicală și se întind pe podea în așteptarea tratamentului.

UPDATE ORA 16:00 – Forțele israeliene atacă palestinieni în apropiere de Bani Naim, Hebron

Forțele israeliene au atacat cetățeni palestinieni la intrarea în orașul Bani Naim, în estul orașului Hebron, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

Surse locale au declarat pentru Wafa că forțele israeliene au închis intrarea în oraș și au atacat civilii și au vizat vehiculele acestora, care au fost avariate.

Raportul a adăugat că forțele israeliene închid în continuare drumurile de ocolire și fac raiduri în cartierele din Hebron, inclusiv în cartierul Wad Abu Ektaileh și în zona Bir al-Mahjar.

De asemenea, forțele israeliene operează în zona Wadi al-Qaf și în apropierea orașului Tarqumiyah, la vest de Hebron.

UPDATE ORA 14:00 – Ministrul israelian spune că „dreptul la viață” al israelienilor este mai important decât libertățile palestiniene

Itamar Ben-Gvir s-a adresat presei în apropierea punctului de control Tarqumiyah, unde o împușcătură în această dimineață a ucis cel puțin doi ofițeri de poliție israelieni.

Ministrul israelian al securității naționale, care încurajează extinderea așezărilor ilegale în Cisiordania ocupată, a declarat că „dreptul la viață” al israelienilor înlocuiește libertatea de mișcare a palestinienilor.

UPDATE ORA 13:00 – Doi morți într-un atac cu dronă în orașul Gaza

Campania de vaccinare împotriva poliomielitei este în desfășurare în Deir el-Balah. Și putem auzi explozii puternice din alte zone din centrul Gazei.

Oamenii vin din zone îndepărtate din Deir el-Balah pentru a-și vaccina copiii. Înseamnă că își riscă viața.

În partea de est a orașului Bureij, în centrul Gazei, un palestinian a fost ucis de un bombardament de artilerie.

În orașul Gaza, doi palestinieni au fost uciși de o dronă care a vizat un grup de oameni în apropierea unui parc de distracții.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene arestează 36 de palestinieni în raidurile din Cisiordania

Grupurile de prizonieri palestinieni raportează că forțele israeliene au arestat 36 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv un jurnalist, patru studente din Hebron și foști prizonieri.

O declarație comună a Societății Prizonierilor Palestinieni și a Comisiei Palestiniene pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți a spus că Israelul a arestat 110 palestinieni de la începutul operațiunii militare din orașul Jenin de miercuri – cea mai mare incursiune israeliană în Cisiordania din ultimele decenii.

Astfel, numărul palestinienilor arestați de forțele israeliene în Cisiordania și Ierusalim la peste 10.400 de la începutul războiului din 7 octombrie.

UPDATE ORA 11:00 – Palestinienii din Jenin sunt încă blocați în case, fără mâncare și apă

Aceasta este a cincea zi a operațiunii militare de la Jenin.

Acum, mulți palestinieni rămân fără apă și mâncare.

Am vorbit cu familii care spun că copiii lor se trezesc speriați de zgomot.

Oamenii nu le pot oferi celor dragi un sentiment de siguranță.

Acesta este un memento a ceea ce înseamnă să fii palestinian sub ocupație militară. Nu ai nici un control asupra orașului tău, nici un control asupra străzilor tale. Nu știi dacă vei ajunge acasă în siguranță sau chiar dacă casa ta va fi cruțată.

UPDATE ORA 10:00 – Începe oficial campania de vaccinare împotriva poliomielitei

Trei centre de sănătate din Gaza au început să livreze vaccinuri împotriva poliomielitei copiilor în prima zi a lansării oficiale a campaniei, potrivit unui oficial local din domeniul sănătății citat de AFP.

Campania a început la ora 9:00 pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani, a declarat Yasser Shaaban, directorul medical al Spitalului al-Awda.

„Sunt o mulțime de drone care zboară deasupra centrului Gazei și sperăm că această campanie de vaccinare pentru copii va fi calmă”, a spus Shaaban.

OMS a declarat că Israelul s-a angajat să facă pauze zilnice în luptă în zonele în care vaccinurile sunt distribuite în sudul, centrul și nordul Gazei, dar premierul Netanyahu a subliniat că astfel de pauze nu reprezintă o încetare completă a focului în timpul lansării.

UPDATE ORA 09:00 – Familiile captivilor denunță guvernul lui Netanyahu

Forumul pentru ostaticii și familiile dispărute a declarat că cei șase captivi ale căror cadavre au fost preluate din Gaza ar fi fost în viață dacă guvernul lui Netanyahu ar fi semnat un acord de încetare a focului cu Hamas.

„Timp de 11 luni, guvernul israelian condus de Netanyahu nu a reușit să facă ceea ce se așteaptă să facă un guvern – să-și aducă fiii și fiicele acasă. O înțelegere pentru întoarcerea ostaticilor este pe masă de peste două luni”, a spus grupul într-o postare pe X.

„Dacă nu ar fi fost sabotări, scuze și învârteli, ostaticii despre a căror moarte am aflat în această dimineață probabil ar fi în viață.”

Grupul a adăugat: „Netanyahu: destule scuze. Ajunge cu abandonul. A sosit timpul să ne aducem acasă ostaticii – pe cei care trăiesc pentru reabilitare și pe cei căzuți și uciși pentru înmormântare pe pământul lor.”

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene îi caută pe atacatorii din Tarqumiyah

O mașină palestiniană a fost implicată în împușcături [la punctul de control Tarqumiyah de lângă Hebron].

Făptuitorul sau autorii au părăsit locul faptei.

Forțele israeliene desfășoară operațiuni de căutare în zonă, închizând drumuri. Zona este plină de așezări ilegale israeliene, precum și de un punct de control major care – înainte de război – permitea muncitorilor palestinieni să treacă în Israel.

Acest lucru a încetat în timpul războiului.

Doi israelieni răniți în atac au fost anunțați morți. Și există o a treia rănire care a fost descrisă ca fiind gravă.

UPDATE ORA 07:00 – Doi israelieni au fost uciși în atacul din Cisiordania

Serviciul de salvare Magen David Adom din Israel a declarat că un bărbat și o femeie în vârstă de 30 de ani au fost împușcați la punctul de control Tarqumiyah, lângă orașul Hebron, în Cisiordania ocupată.

Serviciul de salvare a declarat că o a treia persoană, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a fost transportată la spital în stare gravă.

Armata israeliană, într-o postare pe X, a declarat că a lansat o căutare a atacatorilor.

Între timp, ziarul israelian Maariv a raportat că toate victimele au fost polițiști și polițiști de frontieră. Se spune că ambulanțe israeliene au fost la fața locului și că armata a trimis întăriri în zonă.

UPDATE 6:00

Familia ostaticului israeliano-american Hersh Goldberg-Polin spune că acesta a fost ucis în Fâșia Gaza.

Familia a emis o declarație duminică dimineață, la câteva ore după ce armata israeliană a declarat că a localizat cadavre în Gaza.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut oprirea imediată a raidurilor militare israeliene în tabăra de refugiați din Jenin.

Într-o declarație, biroul a criticat utilizarea de către Israel a armelor și tacticilor militare în zona dens populată, unde locuiesc aproximativ 11 000 de palestinieni, scrie Al Jazeera.

Incursiunea continuă în tabăra din Jenin și „în părțile adiacente ale orașului a condus aparent la ucideri ilegale, la insecuritate pentru locuitorii palestinieni și la distrugerea enormă a taberei”, a declarat acesta.

Forumul Familiilor Ostatecilor și Dispăruților a făcut apel la mobilizarea publicului după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au raportat găsirea „unui număr de cadavre” în Fâșia Gaza.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în tot Israelul pentru a-i cere premierului israelian Benjamin Netanyahu să semneze un acord privind ostaticii, scrie CNN.

IDF a declarat sâmbătă că a „localizat un număr de cadavre în timpul luptelor din Fâșia Gaza”, dar nu a confirmat dacă vreunul dintre acestea este al ostaticilor.