• Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că 42 de palestinieni au fost uciși și 107 răniți în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.
  • Israelul nu își va retrage soldații din zona de frontieră dintre sudul Gazei și Egipt până când nu va exista o garanție că aceasta nu va putea fi folosită niciodată de Hamas, a declarat Netanyahu.
  • Copiii palestinieni sunt vaccinați în Deir el-Balah, pe fondul exploziilor puternice din taberele de refugiați Bureij și Maghazi, care au fost excluse de la o pauză umanitară în lupte și de la campania de vaccinare.

UPDATE ORA 22:00 – Bilanțul morților în Cisiordania ocupată crește la 39 după raidurile israeliene

Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că cel puțin 39 de persoane au fost ucise în Cisiordania din 28 august, când forțele israeliene au lansat o incursiune pe scară largă în mai multe orașe.

Cel puțin 150 de persoane au fost rănite, a declarat acesta.

21 de palestinieni uciși în Jenin
Opt palestinieni uciși în Tubas
Șapte palestinieni uciși în Tulkarem
Trei palestinieni uciși în Hebron

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

UPDATE ORA 21:00 – Medic britanic: 80% dintre victimele din Gaza pe care le-am tratat erau copii

Dr. Victoria Rose tocmai s-a întors în Regatul Unit după ce a lucrat la spitalul Nasser din Khan Younis. Ea spune că, în comparație cu perioada petrecută de ea în Gaza în martie, copiii suferă din ce în ce mai mult răni care le schimbă viața în urma atacurilor israeliene.

„Ceea ce m-a șocat cel mai mult este că aproximativ 80 la sută dintre persoanele pe care le-am tratat aveau sub 16 ani”, a declarat Rose pentru Al Jazeera.

„Toate rănile erau legate de explozii și arsuri. Am văzut o mulțime de traume ale membrelor, copii care își pierdeau picioarele și brațele. O mulțime de leziuni faciale. Am avut un copil de șapte ani căruia i-a zburat cea mai mare parte a nasului.”

UPDATE ORA 20:00 – Liderul Hamas face apel la palestinieni să se alăture „rezistenței” în Cisiordania ocupată

Abdulrahman Shadid, membru de rang înalt al Hamas, a făcut apel la „extinderea rezistenței” în Cisiordania ocupată, în timp ce forțele israeliene continuă o incursiune pe scară largă în mai multe orașe.

„Poporul nostru … din Cisiordania ar trebui să lucreze la consolidarea și implicarea în rezistență, deoarece planul ocupației este de a viza fiecare casă, fiecare sat și fiecare stradă”, a declarat Shadid într-o declarație.

UPDATE ORA 19:00 – Un oficial Hamas afirmă că grupul își menține angajamentul față de propunerea lui Biden de încetare a focului

Oficialul Hamas Khalil Al-Hayya spune că grupul își „afirmă” angajamentul față de propunerea de încetare a focului a lui Biden și l-a acuzat din nou pe Netanyahu că continuă să „se sustragă obligației de a ajunge la un acord”.

Al Hayya a spus că lumea a ajuns să creadă că partea care obstrucționează acordul „comite masacre și pune condiții”.

„Politica de escaladare militară și de comitere a mai multor masacre pentru a elibera prizonieri prin forță s-a dovedit a fi un eșec. Administrația SUA trebuie să renunțe la părtinirea sa oarbă față de Israel dacă dorește să ajungă la un acord și să se angajeze să respecte acordurile”, a spus el.

UPDATE ORA 18:00 – Numărul morților din Gaza crește

Cel puțin 40 878 de persoane au fost ucise și 94 454 au fost rănite în urma atacurilor militare israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă.

UPDATE ORA 17:00 – Israelul obligă șase familii să își părăsească locuințele din tabăra de refugiați din Jenin

Forțele israeliene au forțat familii palestiniene să își evacueze locuințele din cartierele Al-Damaj și Jorat al-Dahab din tabăra de refugiați din Jenin, în Cisiordania ocupată, a raportat Wafa.

Surse locale au declarat pentru Wafa că șase familii au fost forțate să își părăsească locuințele din aceste cartiere și li s-a spus să se deplaseze în satele de la vest de Jenin folosind vehicule de ambulanță.

UPDATE ORA 16:00 – Șeful armatei egiptene vizitează frontiera cu Gaza

Șeful de stat major al armatei egiptene, generalul-locotenent Ahmed Fathy Khalifa, a efectuat o vizită neașteptată la granița cu Gaza pentru a revizui măsurile de securitate, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, citat de televiziunea de stat egipteană.

Egiptul și Gaza au o frontieră de 12 km lungime, împărțită de o zonă tampon de 100 m lățime, numită Coridorul Philadelphi.

Egiptul consideră o prezență israeliană prelungită de-a lungul coridorului, asupra căreia Netanyahu a insistat, drept o încălcare a Acordurilor de la Camp David.

UPDATE ORA 15:00 – Fostul premier israelian l-a criticat pe Netanyahu în cadrul anchetei privind 7 octombrie

Fostul premier israelian Ehud Barak l-a criticat pe Netanyahu în timp ce depunea mărturie în fața unei comisii civile independente de anchetă privind 7 octombrie.

Potrivit presei locale, Barak a acuzat guvernul de eșecuri strategice în prevenirea atacului și de slăbirea Israelului prin lansarea unor reforme judiciare contestate în perioada premergătoare atacului din 7 octombrie.

UPDATE ORA 14:00 – Avioane de război israeliene bombardează o altă casă din orașul Gaza

Forțele israeliene continuă să lovească orașul Gaza din aer.

Ultimul lor atac a lovit un apartament rezidențial din cartierul Rimal al orașului, omorând cel puțin o persoană și rănind șase, relatează agenția de știri Wafa.

Răniții au fost aduși la spitalul arab Al-Ahli, unde sunt tratate și victimele atacurilor israeliene anterioare din cartierul Zeitoun din oraș, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 13:00 – Un mort și un rănit într-un raid israelian în sudul Libanului

O persoană a fost ucisă și una rănită într-un raid israelian în apropierea orașului Kafra din sudul Libanului, a declarat Ministerul Sănătății.

Un avion israelian a vizat o zonă situată între orașele Kafra și Siddiqin, a raportat presa locală.

Agenția națională de presă NNA a declarat că raidul a „deteriorat grav” proprietățile din zonă, fără a oferi detalii suplimentare.

De asemenea, aceasta a raportat bombardamente de artilerie asupra zonei Ras al-Dhahr din Mays al-Jabal și un raid aerian la periferia orașului Aita al-Shaab.

UPDATE ORA 12:00 – Nu se poate evita războiul cu Hezbollah, afirmă ministrul israelian

Ministrul israelian de extremă-dreapta al finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat că țara va intra inevitabil în război cu Hezbollah, o luptă pe care a recunoscut că va fi „complexă și costisitoare”.

„Plătim acum prețul pentru 30 de ani de concepții greșite și pentru lipsa dorinței de a suporta costurile războiului”, a declarat Smotrich în comentariile transmise de postul de știri israelian Maariv. „Războiul trebuie să se încheie fără Hamas și fără Hezbollah.

„Nu există nicio alegere. Acesta [războiul] va fi complex și costisitor, dar a venit momentul schimbării”.

Smotrich a amenințat în mod repetat gruparea Hezbollah în timpul războiului din Gaza, afirmând că Israelul ar putea reocupa teritoriul din sudul Libanului din care operează.

UPDATE ORA 11:00 – Israelul a transformat Hebronul într-o „închisoare mare”

Armata israeliană a transformat orașul Hebron și localitățile învecinate din sudul Cisiordaniei ocupate în ceea ce seamănă cu o „închisoare mare”, a declarat primarul acestuia.

Taysir Abu Sneineh a fost citat de agenția Anadolu spunând că armata israeliană „a transformat orașul în ceva asemănător cu o închisoare mare și a impus o politică de pedeapsă colectivă”.

Punctele de control militare și porțile de fier s-au înmulțit, iar armata a închis toate drumurile și intrările în orașele și localitățile din Cisiordania.

Echipele medicale nu au putut transporta pacienții pe șosea, fiind necesară transferarea pacienților pe un alt vehicul la punctele de control. Primarul a declarat că serviciile de bază, cum ar fi colectarea deșeurilor, au fost oprite din cauza închiderilor.

„Oamenii doresc să trăiască cu drepturile lor în siguranță și securitate; eliminarea acestor drepturi ar putea duce la o explozie”, a avertizat Abu Sneineh.

UPDATE ORA 10:00 – Jurnalistul Ali Dar Ali se numără printre palestinienii arestați în Ramallah

În această dimineață am urmărit arestările efectuate de Israel în Cisiordania ocupată.

Agenția de știri Wafa raportează că Ali Dar Ali, corespondent al Palestine TV, se numără printre cei cinci palestinieni arestați din guvernoratul Ramallah și el-Bireh.

Agenția a raportat că Ali a fost reținut în urma unui raid asupra locuinței sale din satul Burham.

UPDATE ORA 09:00 – Israelul declară că atacul asupra al-Mawasi a avut drept scop înlăturarea amenințării imediate

Armata israeliană a emis o declarație după ce a efectuat un raid în zona umanitară al-Mawasi din centrul orașului Deir el-Balah, pe care a considerat-o o zonă sigură permanentă.

Aceasta a declarat că a efectuat „un atac țintit” în cursul nopții asupra a ceea ce a pretins a fi un centru de comandă utilizat de grupuri palestiniene.

Armata israeliană a lansat mai multe atacuri asupra așa-numitelor zone sigure din Fâșia Gaza. Un raid asupra al-Mawasi în iulie a ucis cel puțin 90 de palestinieni și a rănit alți 300. Israelul a susținut că a vizat doi membri de rang înalt ai Hamas.

Israelul afirmă că ia măsuri pentru a proteja civilii palestinieni. O anchetă independentă a ONU a concluzionat în iunie că Israelul a comis crime împotriva umanității și a urmărit să provoace distrugerea pe scară largă a bunurilor și infrastructurii civile ca parte a strategiei sale de război.

UPDATE ORA 08:00 – Membrii Consiliului de Securitate al ONU sunt frustrați de lipsa de progrese în ceea ce privește încetarea focului în Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a organizat a doua sa reuniune de urgență privind Gaza în mai puțin de o săptămână.

Israelul s-a concentrat asupra celor șase prizonieri găsiți morți în Gaza, în timp ce Algeria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului în Cisiordania ocupată.

Membrii Consiliului și-au exprimat frustrarea cu privire la refuzul Israelului de a accepta încetarea focului prezentată în Rezoluția 2735, care solicita eliberarea prizonierilor și retragerea Israelului din Gaza.

SUA au îndemnat la răbdare prin diplomație, în timp ce alți membri, inclusiv Guyana și Slovenia, au cerut progrese mai rapide și au avertizat cu privire la acțiuni suplimentare în cazul în care războiul continuă.

UPDATE ORA 07:00 – Forțele israeliene iau cu asalt tabăra de refugiați al-Ein din Nablus

Forțele israeliene fac raiduri în tabăra de refugiați al-Ein, la vest de orașul Nablus din Cisiordania ocupată.

Operațiunea are loc în timp ce forțele israeliene își continuă raidurile asupra taberelor de refugiați din guvernoratele Jenin, Tulkarem și Tubas.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra taberei de refugiați Far’a din Tubas. Wafa a raportat că forțele israeliene au împușcat, de asemenea, un alt palestinian în Far’a și au împiedicat medicii să ajungă la el.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Israelul nu își va retrage soldații din zona de frontieră dintre sudul Gazei și Egipt până când nu va exista o garanție că aceasta nu va putea fi folosită niciodată de Hamas, a declarat Netanyahu într-o conferință de presă la Ierusalim.

„Până când acest lucru se va întâmpla, vom rămâne acolo”, a spus el.

Acesta este ultimul refuz al lui Netanyahu de a retrage forțele israeliene din coridorul Philadelphi, o problemă care a devenit un obstacol major în calea obținerii unei încetări a focului în Gaza.

Hamas cere retragerea totală a soldaților israelieni din Fâșie.

Anterior, am relatat despre un sondaj de opinie israelian care a arătat că 53% dintre respondenți susțin părăsirea coridorului Philadelphi dacă acest lucru înseamnă obținerea unui acord pentru eliberarea celorlalți prizonieri israelieni aflați în Gaza.

Citește și