• Medicii palestinieni au raportat joi că cinci persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian care a vizat o mașină în zona ocupată din Cisiordania Tubas.
  • Un număr mare de trupe israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați Faraa din Tubas, unde s-au auzit explozii, au declarat martorii oculari agenției de presă AFP.
  • Premierul britanic Keir Starmer a apărat suspendarea parțială de către guvernul său a exporturilor de arme către Israel, declarând că această mișcare este „o decizie legală”.

UPDATE ORA 23.00 – Erdogan critică incursiunea în Cisiordania

Președintele Recep Tayyip Erdogan a condamnat uciderea unui activist turco-american în Cisiordania și a criticat incursiunea mortală israeliană de 10 zile acolo.

„Condamn intervenția barbară a Israelului în Cisiordania și mă rog pentru mila lui Dumnezeu pentru cetățeanul nostru Aysenur Ezgi Eygi, care și-a pierdut viața în atac”, a scris Erdogan pe X.

UPDATE ORA 22.00 – ICC renunță la dosarul împotriva lui Haniyeh

Curtea Penală Internațională a declarat că a renunțat la dosarul împotriva fostului lider al Hamas, Ismail Haniyeh, după asasinarea acestuia din 31 iulie în capitala Iranului, Teheran, atac pus pe seama Israelului.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Procurorul ICC Karim Khan a solicitat anterior mandate de arestare pentru Haniyeh, alți lideri înalți ai Hamas, precum și premierul israelian Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant.

UPDATE ORA 20.00 – Hezbollah lansează al treilea atac al zilei asupra Israelului

Hezbollah a anunțat pe Telegram că a vizat clădirile folosite de soldații israelieni, lovindu-le direct. Gruparea libaneză a spus că atacul, al treilea de astăzi pe teritoriul israelian, a fost efectuat în orașul Manara, din nordul Israelului, care se află la granița cu Libanul.

UPDATE ORA 18.00 – Jenin și Tulkarem organizează înmormântări după asediul israelian

Mai multe înmormântări au avut loc în Jenin și Tulkarem de când armata israeliană a ridicat asediul orașelor ocupate din Cisiordania.

Zece persoane au fost îngropate la Jenin după un asediu de 10 zile – opt în tabăra de refugiați și două în oraș. Potrivit Wafa, armata israeliană a ucis 21 de palestinieni în guvernoratul Jenin în timpul incursiunii sale.

UPDATE ORA 16.00 – 350.000 copii vaccinați în Gaza

Campania de vaccinare împotriva poliomielitei în curs de desfășurare în Gaza a ajuns până acum la peste 355.000 de copii, potrivit agenției ONU pentru refugiații palestinieni.

Campania, concentrată acum în sudul Gazei, va continua în următoarele zile, pentru a-și atinge ținta de 640.000 de copii din enclavă, a spus agenția într-o postare pe X.

Cu toate acestea, Ministerul Palestinian al Sănătății a avertizat că armata israeliană a refuzat să coordoneze intrarea echipelor medicale în unele zone din sudul Gazei.

UPDATE ORA 14.00 – Încă patru palestinieni uciși în Nuseirat din centrul Gazei

Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte câteva au fost rănite în bombardarea israeliană a unui cort care adăpostește persoane strămutate la vest de tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei, potrivit colegilor noștri de la Al Jazeera Arabic.

UPDATE ORA 13.00 – Armata israeliană spune că 14 au fost uciși în timpul asediului Jenin

Armata israeliană a dat publicității o declarație în care spune că a ucis 14 „teroriști” și a arestat peste 30 de „suspecți” la Jenin, în timpul unui asediu care a durat 10 zile.

Printre cei uciși s-a numărat și Wissam Hazem, pe care armata l-a identificat drept șeful Hamas din Jenin, potrivit declarației.

UPDATE ORA 12.00 – Ben-Gvir cere includerea Cisiordaniei în obiectivele de război ale Israelului

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a cerut premierului Netanyahu să includă înfrângerea Hamas în Cisiordania ocupată printre obiectivele războiului din Gaza.

Ben-Gvir a spus într-o postare pe X – însoțită de o copie a unei scrisori oficiale – că Israelul trebuie să evite repetarea atacului din 7 octombrie al Hamas. „Nu trebuie să repetăm ​​greșelile, război împotriva Hamas – și în Iudeea și Samaria!”, a spus el, folosind numele israelian pentru Cisiordania.

UPDATE ORA 11.00 – Cel puțin 2 morți în atacul aerian israelian asupra lui Rafah

Un atac aerian israelian în partea de nord a orașului Rafah a ucis cel puțin două persoane, potrivit colegilor noștri de la sol.

Urmează o serie de lovituri peste noapte în oraș, care au ucis alți șase.

UPDATE ORA 10.00 – Protestatarii pro-Palestine din Michigan „vorbesc din motive întemeiate”, spune Walz

Guvernatorul Minnesota Tim Walz, candidatul democrat la vicepreședinție, se adresează protestatarilor pro-Palestini din Michigan – căminul unei mari comunități arabe și musulman-americane – spunând că „vorbesc din toate motivele întemeiate” pe fondul războiului Israelului împotriva Gaza.

Walz a făcut aceste remarci în timpul unui interviu cu postul de televiziune din Michigan WCMU, unde a fost întrebat dacă el și colega sa de candidat la președinție, Kamala Harris, s-ar abate de la politica actuală a președintelui Joe Biden cu privire la război.

Walz a răspuns că poporul Israel are „dreptul de a se apăra”, dar că „nu putem permite să se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Gaza”.

UPDATE ORA 09.00 – Israelul revendică un raid aerian peste noapte asupra depozitului de arme Hezbollah din sudul Libanului

Armata israeliană susține că forțele sale aeriene au lovit peste noapte mai multe locuri din sudul Libanului, inclusiv un depozit de arme Hezbollah.

Depozitul de muniție era situat în apropierea satului Blida, în timp ce alte site-uri militare vizate se aflau în apropierea satelor Aita al-Shaab și Yarin, a spus armata.

Atacurile urmează unui alt raid aerian mortal israelian de ieri în apropierea orașului Kafra, din sudul Libanului, care a afectat grav proprietățile din zonă și a ucis cel puțin o persoană, potrivit Agenției Naționale de Știri (NNA) din Liban.

UPDATE ORA 08.00 – Aproape jumătate dintre israelieni sunt de acord să cedeze controlul asupra coridorului Philadelphi: sondaj

Un nou sondaj publicat de ziarul israelian Maariv sugerează că 48% dintre israelieni susțin renunțarea la controlul asupra coridorului Philadelphi din sudul Gazei pentru a asigura eliberarea captivilor israelieni.

Doar 37 la sută sunt în favoarea menținerii controlului asupra zonei care se învecinează cu Egiptul, chiar dacă aceasta înseamnă sacrificarea unui acord.

Rezultatele arată o opoziție semnificativă față de poziția prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a insistat în mod repetat să mențină forțele israeliene staționate pe coridor.

În ciuda acestui fapt, Netanyahu rămâne unul dintre cei mai populari lideri israelieni, potrivit sondajului Maariv realizat de Lazar Research, depășind toți concurenții majori la prim-ministru, cu excepția lui Naftali Bennett.

UPDATE ORA 07.00 – Armata israeliană a rănit o fată palestiniană într-un atac ocupat în Cisiordania

O fată palestiniană a fost rănită în timpul raidurilor armatei israeliene în Cisiordania ocupată.

Incidentul a avut loc în orașul Husan, la vest de Betleem, Societatea Semilunii Roșii din Palestina raportând că fata a suferit o rană abdominală din cauza focurilor de armă israeliene și a fost transportată la un spital pentru tratament.

Martorii au raportat că forțele israeliene au intrat în oraș, închizând intrarea principală, ceea ce a declanșat confruntări cu locuitorii. Soldații israelieni au tras cartușe reale și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Hamas a declarat că nu este nevoie de noi propuneri de încetare a focului pentru Gaza și că ar trebui să se facă presiuni asupra Israelului pentru a accepta un plan al SUA pe care gruparea islamistă l-a acceptat deja.

Se așteaptă ca SUA să prezinte în curând o nouă propunere de armistițiu menită să iasă din impasul dintre Hamas și Israel. Benjamin Netanyahu se confruntă cu presiuni din interiorul Israelului pentru a încheia un acord care ar elibera ostaticii rămași, după ce autoritățile israeliene au anunțat duminică moartea a șase persoane ale căror cadavre au fost recuperate dintr-un tunel din Gaza.

Într-o declarație postată pe Telegram la începutul zilei de joi, Hamas a afirmat că Netanyahu încearcă să zădărnicească un acord insistând asupra faptului că Israelul nu se va retrage din coridorul Philadelphi din sudul Gaza. Problema a devenit un obstacol central în discuții. Premierul israelian a fost acuzat pe scară largă că încearcă să prelungească războiul pentru câștigul său personal și politic.

„Vă avertizăm să nu cădeți în capcana și trucurile lui Netanyahu, care se folosește de negocieri pentru a prelungi agresiunea împotriva poporului nostru”, se arată în declarația Hamas, adăugând că a acceptat o propunere din 2 iulie înaintată de SUA.

Citește și