• Președintele Recep Tayyip Erdogan a condamnat uciderea unui activist turco-american în Cisiordania.
  • Erdogan a criticat incursiunea israeliană de 10 zile în regiune.
  • El a exprimat regretul pentru moartea Aysenur Ezgi Eygi și a cerut mila divină pentru aceasta.

UPDATE ORA 22:00

Mulțimile mari de oameni încep să inunde Tel Avivul, în timp ce mii de demonstranți protestează fațță de guvernul prim-ministrului Netanyahu și cer un acord pentru eliberarea captivilor ținuți în Gaza.

„În loc să obțină un acord care să salveze ostaticii și țara, Netanyahu escaladează situația din regiune și trage Israelul într-un război regional pe mai multe fronturi, care va duce la mai multe distrugeri”, a declarat Efrat Machikawa, nepoata unui captiv israelian ținut în Gaza.

UPDATE ORA 21:00

Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că țările islamice ar trebui să formeze o alianță împotriva a ceea ce el a numit „amenințarea crescândă a expansionismului” din Israel.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Erdogan a făcut acest comentariu după uciderea de către trupele israeliene a unei femei turco-americane, care participa vineri la un protest împotriva extinderii așezărilor în Cisiordania ocupată de Israel.

UPDATE ORA 19:00

Un raid israelian în orașul Qabrikha din sudul Libanului a provocat un incendiu, potrivit Centrului de Operațiuni de Urgență de Sănătate Publică din Liban, citat de Agenția Națională de Știri (NNA) din Liban.

Armata israeliană a vizat zona înconjurătoare a orașului cu obuze de artilerie, rănind doi paramedici, dintre care unul a suferit fracturi grave care au necesitat o intervenție chirurgicală urgentă.

UPDATE ORA 18:00

Lawrence Korb, un fost secretar adjunct al Apărării al SUA, spune că, la un moment dat în viitor, liderii israelieni se vor confrunta cu mecanismele legale internaționale pentru comportamentul lor în timpul războiului din Gaza.

UPDATE ORA 16:00

Richard Moore, șeful Agenției de Informații Externe MI6 din Marea Britanie, spune că Iranul încă plănuiește să răspundă la uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, care a avut loc la Teheran la sfârșitul lunii iulie și pe care Iranul a pus-o pe seama Israelului.

UPDATE ORA 15:00 – Israelul a ucis 61 de persoane în Gaza în ultimele 48 de ore

Cel puțin 61 de palestinieni au fost uciși și 162 au fost răniți în Fâșia Gaza în ultimele 48 de ore, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății din enclavă.

Cele mai recente decese înregistrate ridică bilanțul total la 40 939. Cel puțin 94 616 persoane au fost, de asemenea, rănite de la izbucnirea războiului la 7 octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 14:00 – Încă un copil moare de malnutriție în Gaza, pe fondul blocadei israeliene

Surse palestiniene locale și agenția de știri Wafa, care a citat surse medicale, raportează că o tânără din Khan Younis, în sudul Gaza, a murit.

Sursele medicale ale Wafa au raportat că fata, identificată drept Yaqin al-Asṭal, a cedat atât malnutriției, cât și deshidratării, pe fondul unei lipse severe de provizii.

Cel puțin 37 de copii au murit de malnutriție de când Israelul și-a început războiul devastator asupra Gazei, a declarat Wafa.

UPDATE ORA 12:00 – Hezbollah lovește o altă țintă israeliană în apropierea frontierei

Grupul armat libanez afirmă că forțele sale au lovit cu obuze de artilerie situl Hadab Yaroun din apropierea frontierei israeliano-libaneze în această dimineață.

Anterior, gruparea a declarat că a tras salve de rachete Katyusha asupra bazei militare israeliene de pe Muntele Neria, ca represalii pentru bombardarea de către Israel, peste noapte, a zonei Bint Jbeil din sudul Libanului.

UPDATE ORA 11:00 – ONU continuă campania de vaccinare împotriva poliomielitei în sudul Gazei

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a declarat că eforturile de vaccinare împotriva poliomielitei continuă în partea de sud a Gaza, personalul său mergând din cort în cort pentru a ajunge la copiii din Khan Younis.

Prima fază a campaniei din Gaza centrală a fost finalizată la începutul acestei săptămâni. Este de așteptat să urmeze o a treia fază axată pe nordul Gazei.

UPDATE ORA 10:00 – Apărarea civilă recuperează cadavre în Rafah

Organizația de salvare afirmă pe canalul său Telegram că echipajele sale au recuperat corpurile a două persoane ucise în nordul Rafah, care se află în sudul Fâșiei Gaza.

Organizația i-a numit pe cei doi Salem Zaid Abu Samhadana și Akram Mahmoud Abu Ratima și a declarat că aceștia au fost recuperați în apropierea „cazărmii Zaghloul din zona Araba” din guvernoratul Rafah.

UPDATE ORA 09:00 – ONU solicită o anchetă completă privind uciderea activistului americano-turc

ONU a cerut o „anchetă completă” privind uciderea de către forțele israeliene a activistului americano-turc Aysenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, în timp ce protesta împotriva coloniilor ilegale israeliene din Beita, în Cisiordania ocupată.

„Am dori să vedem o investigație completă a circumstanțelor și ca oamenii să fie trași la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE ORA 08:00 – 110 palestinieni uciși în 4 zile în Gaza; „contaminarea” cu explozibili prezintă un nou pericol: ONU

În cele patru zile cuprinse între luni și joi din această săptămână, 110 palestinieni au fost uciși în atacurile israeliene din Gaza și 230 de persoane au fost rănite, informează Organizația Națiunilor Unite.

Printre cele mai mortale atacuri din această săptămână a fost un atac israelian asupra unei clădiri rezidențiale din centrul orașului Gaza, marți, care a ucis nouă persoane, inclusiv cel puțin cinci copii și o femeie, a declarat OCHA al ONU în ultimul său raport de situație.

O creșă pentru copii a fost de asemenea lovită în Jabalia, în nordul Gaza, în aceeași zi, omorând șapte persoane.

UPDATE ORA 03:00 – Forțele israeliene atacă o clădire rezidențială în orașul Gaza

Apărarea civilă din Gaza spune că echipele sale fac față unui nou atac israelian asupra unei clădiri rezidențiale din cartierul Nasser, la vest de orașul Gaza. Nu au fost raportate încă victime.

UPDATE ORA 02:00 – Mai multe persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei școli din nordul Gazei

Apărarea civilă din Gaza afirmă că mai mulți palestinieni au fost uciși în urma unui atac israelian asupra unei școli transformate în adăpost în zona Jabalia din nordul Gaza.

Școala a fost identificată drept Halimah al-Saadiyah și adăpostea familii strămutate din zonă. Un jurnalist local a raportat ulterior că opt persoane au fost ucise și alte câteva rănite.

Știre inițială

Președintele Recep Tayyip Erdogan a condamnat uciderea unui activist turco-american în Cisiordania și a criticat incursiunea mortală israeliană de 10 zile acolo.

„Condamn intervenția barbară a Israelului în Cisiordania și mă rog pentru mila lui Dumnezeu pentru cetățeanul nostru Aysenur Ezgi Eygi, care și-a pierdut viața în atac”, a scris Erdogan pe X.

Citește și