• Președintele Erdogan a sugerat că țările islamice ar trebui să formeze o alianță împotriva „amenințării crescânde a expansionismului” din Israel.
  • Comentariile sale au venit după ce trupele israeliene au ucis o femeie turco-americană în timpul unui protest împotriva extinderii așezărilor în Cisiordania.
  • Erdogan a subliniat că incidentul a avut loc vineri, în contextul tensiunilor legate de politica de așezări a Israelului.

UPDATE ORA 22:00 – „Educația nu poate fi luată”: UNRWA

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a spus că copiii palestinieni trebuie protejați, la fel și dreptul lor la educație.

Declarația vine cu o zi înainte de începerea anului școlar în Palestina, despre care șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, spune că începe să fie umbrit de aproape 10 zile de atacuri israeliene la scară largă în Cisiordania ocupată.

Lazzarini a postat pe X: „6.000 de fete și băieți de vârstă școlară au fost afectați direct între taberele de refugiați Jenin, Tulkarem, Nur Shams și Fara’a”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

UPDATE ORA 21:00 – Servicii de internet întrerupte în centrul, sudul Gazei

Compania palestiniană de telecomunicații Paltel spune într-o declarație pe rețelele de socializare că serviciile de internet la domiciliu au fost întrerupte în centrul și sudul Fâșiei Gaza „din cauza agresiunii în curs” a armatei israeliene.

„Echipele noastre lucrează din greu pentru a restabili serviciile cât mai repede posibil”, se arată în comunicat.

Întreruperile serviciilor de internet și de telefonie au fost o caracteristică constantă a războiului Israelului împotriva Gaza, deși frecvența lor a fost mult mai mare în primele luni.

În ianuarie, grupul pentru drepturile civile digitale Access Now a acuzat Israelul că folosește întreruperile de comunicații ca armă de război.

UPDATE ORA 20:00 – UNRWA afirmă că campania de vaccinare împotriva poliomielitei este în desfășurare

Agenția ONU care oferă ajutor palestinienilor afirmă că asistenții săi sociali vizitează familiile și comunitățile „pentru a oferi informații cu privire la beneficiile vaccinului”, în timp ce campania de inoculare a cât mai multor copii rămâne activă.

„Acest lucru s-a întâmplat ieri în zonele sudice ale Gaza. Campania se va muta în curând în nord pentru a ajunge la cât mai mulți copii posibil”, a declarat UNRWA într-o postare pe Instagram.

UPDATE ORA 19:00 – Mai mult de o jumătate de milion de elevi din Gaza, privați de educație: Ministerul

Ministerul palestinian al Educației a declarat că, cu o zi înainte de începerea anului școlar, mai mult de 600.000 de elevi sunt privați de oportunități de învățare.

„Atacul israelian asupra Gaza a ucis sau rănit peste 25 000 de copii, inclusiv 10 000 de elevi. De asemenea, a distrus 90% din cele 307 clădiri ale școlilor publice”, a afirmat ministerul într-o declarație.

UPDATE ORA 18:00 – Societatea Semiluna Roșie din Qatar anunță un ajutor de 4,5 milioane de dolari pentru palestinieni

Semiluna Roșie din Qatar și agenția ONU pentru palestinieni (UNRWA) au semnat un acord cu 4,5 milioane de dolari din partea unui fond de dezvoltare al statului Qatar pentru a ajuta peste 4 400 de lucrători și pacienți palestinieni blocați din Gaza în Cisiordania.

UPDATE ORA 17:00 – Palestinienii mărșăluiesc în Nablus în onoarea activistei americane ucise Aysenur Ezgi Eygi

Palestinienii au organizat un marș în orașul Nablus din Cisiordania ocupată pentru a omagia o femeie americană ucisă vineri de soldații israelieni.

Aysenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, participa la un protest săptămânal împotriva unei colonii israeliene ilegale din apropierea satului palestinian Beita când a fost împușcată în cap.

UPDATE ORA 16:00 – Atacurile israeliene au ucis 33 de palestinieni într-o singură zi

Ministerul Sănătății din Gaza afirmă că atacurile israeliene asupra Fâșiei au ucis 33 de palestinieni și au rănit alți 145 în ultima perioadă de raportare de 24 de ore.

UPDATE ORA 14:00 – Cel puțin 40.972 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Gazei

Cel puțin 40.972 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra Gazei începând cu 7 octombrie anul trecut.

Alte 94 761 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul închide toate punctele de trecere a frontierei cu Iordania după un atac

Autoritatea aeroportuară israeliană a confirmat că toate punctele de trecere ale țării cu Iordania au fost închise în urma unui atac anterior la podul Regele Hussein (Allenby) dintre Cisiordania ocupată și Iordania.

Un bărbat înarmat sosit din Iordania a ucis trei agenți de securitate israelieni înainte de a fi împușcat mortal. Acesta este primul atac de acest fel de-a lungul frontierei cu Iordania de la începutul războiului din Gaza, ceea ce sporește tensiunile în regiune.

UPDATE ORA 12:00 – Netanyahu reacționează la atacul de la frontieră și face apel la unitate, la o zi după protestele în masă

Prim-ministrul israelian a emis o declarație în urma atacului din apropierea graniței Iordaniei cu Cisiordania ocupată, care a ucis trei agenți de securitate israelieni în cursul zilei de astăzi.

„Marea majoritate a cetățenilor israelieni nu cad în capcana Hamas. Ei știu că suntem pe deplin hotărâți să atingem obiectivele războiului, să eliminăm Hamas, să ne aducem înapoi toți ostaticii, să ne asigurăm că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel”, a declarat Benjamin Netanyahu la începutul reuniunii de astăzi a cabinetului, la o zi după ce Israelul a fost martorul unor proteste antiguvernamentale masive care l-au acuzat pe prim-ministru că nu a reușit să ajungă la un acord cu Hamas pentru a aduce înapoi prizonierii din Gaza.

UPDATE ORA 10:00 – Cabinetul de securitate israelian se va reuni în această seară

Cabinetul de securitate al Israelului este așteptat să se întâlnească la ora 19:00, a raportat The Times of Israel, citând un oficial israelian.

Reuniunea are loc în timp ce Israelul a raportat un atac la granița cu Iordania, iar SUA lucrează la o nouă propunere pentru a asigura un acord de încetare a focului.

UPDATE ORA 08:00 – Cel puțin 35 de palestinieni arestați în Cisiordania

În ultimele două zile, forțele israeliene au arestat cel puțin 35 de palestinieni în Cisiordania ocupată, a raportat Wafa.

O declarație comună a Societății prizonierilor palestinieni și a Comisiei pentru afaceri cu deținuții și foștii deținuți a Autorității Palestiniene a declarat că printre cei arestați se numără foști prizonieri și că forțele israeliene au convocat o femeie pentru interogatoriu.

Declarația a subliniat, de asemenea, raidurile extensive, maltratarea și amenințările continue ale forțelor israeliene împotriva deținuților și a familiilor acestora, care includ interogatorii pe teren și distrugerea caselor.

UPDATE ORA 02:00 – Premierul Libanului cere o întâlnire de urgență cu ambasadorii occidentali după atacul israelian

Premierul Najib Mikati a cerut o întâlnire urgentă cu ambasadorii occidentali după un atac mortal israelian asupra personalului Apărării Civile în sudul Libanului.

„Pe baza principiului că inamicul israelian nu ține cont de legile și normele internaționale, am cerut luni la o întâlnire urgentă cu ambasadorii occidentali și reprezentanții organizațiilor internaționale la palatul guvernului”, a spus el într-un comunicat.

Scopul întâlnirii este „de a trage toată lumea la răspundere pentru oprirea agresiunii israeliene în curs împotriva Libanului și de a face presiuni asupra inamicul israelian, care ignoră orice lege și continuă să-și alimenteze crimele împotriva Libanului și a poporului libanez”.

Anterior, trei paramedici au fost uciși și alți doi răniți în atacul care a lovit o mașină de pompieri în sudul Libanului.

UPDATE ORA 01:00 – Israelul a lansat un atac asupra școlii Halimah al-Saadiyah

Cel puțin opt persoane au fost ucise și 20 au fost rănite într-un atac aerian israelian asupra școlii Halimah al-Saadiyah, care a adăpostit palestinieni strămuți de război, în tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei.

Știre inițială

Președintele Recep Tayyip Erdogan spune că țările islamice ar trebui să formeze o alianță împotriva a ceea ce el a numit „amenințarea crescândă a expansionismului” din Israel.

Erdogan a făcut acest comentariu după uciderea de către trupele israeliene a unei femei turco-americane, care participa vineri la un protest împotriva extinderii așezărilor în Cisiordania ocupată de Israel.

Citește și