• Organizațiile de apărare a drepturilor omului au respins justificările emise de Israel pentru aceste atacuri.
  • Al-Mawasi este aglomerat cu sute de mii de persoane strămutate care trăiesc în corturi deteriorate.
  • Persoanele nu au acces la servicii esențiale, ceea ce agravează impactul atacurilor asupra populației civile.

UPDATE ORA 14.00 – Cel puțin un mort într-un raid israelian asupra unei motociclete în sudul Libanului

Israelul a efectuat un atac cu dronă în orașul Meiss el-Jabal din sudul Libanului, potrivit Agenției Naționale de Știri din Liban (NNA).

Radiodifuzorul Lebanon 24 a raportat că ținta a fost o motocicletă. Acesta a citat centrul de urgență al Ministerului Sănătății care a declarat că cel puțin o persoană a fost ucisă și o alta rănită în atac.

UPDATE ORA 13.00 – Zeci de persoane arestate în Cisiordania ocupată

Autoritățile israeliene din Cisiordania ocupată au arestat 30 de palestinieni în Hebron, Jenin, Ramallah și Bethlehem, potrivit Clubului prizonierilor palestinieni.

Recomandări

AL FAYED E ACUZAT
MADURO E ÎNVINGĂTOR
X MERGE ÎN BRAZILIA
PROCES LA JOCURILE VIDEO
NE-A PLĂCUT, NU MAI VENIM
SOMN DE VOIE

Grupul a declarat că peste 10 600 de persoane au fost arestate în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est ocupat, de la începutul războiului din Gaza, în octombrie.

UPDATE ORA 12.00 – Armata israeliană afirmă că doi soldați au murit în urma prăbușirii unui elicopter în Gaza

Doi soldați israelieni au fost uciși după ce un elicopter militar s-a prăbușit încercând să salveze un soldat rănit în Rafah, afirmă armata israeliană.

„În timpul nopții, un elicopter ‘Owl’ al Forțelor Aeriene, în cadrul unei misiuni de evacuare a unui luptător rănit pentru tratament medical la un spital, s-a prăbușit în zona Rafah în timpul aterizării”, a postat armata pe X.

UPDATE ORA 11.00 – Africa de Sud va depune un memoriu în cazul CIJ împotriva Israelului

Africa de Sud va depune un memoriu în cazul de genocid împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) în octombrie, afirmă președinția într-o declarație.

„Africa de Sud intenționează să furnizeze fapte și dovezi pentru a dovedi că Israelul comite crima de genocid în Palestina”, a declarat aceasta. „Acest caz va continua până când instanța va face o constatare. În timp ce cazul este în desfășurare, sperăm că Israelul va respecta ordinele provizorii ale instanței emise până în prezent”.

Observațiile vin în contextul în care diplomații israelieni fac lobby pe lângă membri ai Congresului SUA pentru a face presiuni asupra Africii de Sud să renunțe la acest caz.

UPDATE ORA 10.00 – Atacurile israeliene au ucis peste noapte 27 de palestinieni

  • Cel puțin 13 palestinieni au fost uciși și mai mulți răniți după ce forțele israeliene au bombardat o clădire rezidențială din orașul Khuza’a, la est de Khan Younis, în sudul Gazei.
  • Un pescar a fost ucis după ce marina israeliană staționată lângă al-Mawasi al lui Khan Younis a tras în el.
  • Cel puțin nouă persoane, inclusiv trei copii și două femei, au fost ucise în timp ce forțele israeliene au bombardat o casă din Jabalia, în nordul Gazei.
  • Patru palestinieni au fost uciși și alți 11 răniți când forțele israeliene au atacat o clădire rezidențială din tabăra Nuseirat din centrul Gazei.

UPDATE ORA 09.00 – „Centură de foc” în sudul Libanului, în timp ce avioanele israeliene lansează bombe

Agenția Națională de Știri din Liban (NNA) raportează că avioanele israeliene au efectuat peste 15 atacuri aeriene în partea de sud a țării, vizând zone împădurite și livezi între orașele Zebqin, al-Shaitiya și al-Qleila.

Bombardamentele au provocat o „centură de foc” care se întinde între aceste orașe, a raportat agenția.

UPDATE ORA 08.00 – Palestinienii ocupă un nou loc la Adunarea Generală a ONU

Trimisul palestinian la Națiunile Unite, Riyad Mansour, și-a ocupat marți locul la o masă marcată „Statul Palestina”, între Sri Lanka și Sudan.

În mai, o majoritate covârșitoare a Adunării Generale a afirmat că Palestina merită statutul de membru cu drepturi depline, o măsură care a fost blocată de Statele Unite.

„Aceasta nu este doar o chestiune procedurală. Acesta este un moment istoric pentru noi”, a declarat ambasadorul egiptean Osama Mahmoud Abdelkhalek Mahmoud.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mai multe grupuri de apărare a drepturilor a declarat că cercetătorii săi au documentat cel puțin 15 atacuri ale armatei israeliene asupra corturilor persoanelor strămutate intern în al-Mawasi Khan Younis și Rafah, care a fost declarat anterior o zonă umanitară.

Aceste atacuri „au dus la uciderea a peste 248 de palestinieni, inclusiv a unui număr mare de copii și femei, pe lângă cei peste 500 de răniți”, au declarat Centrul Al Mezan pentru Drepturile Omului, al-Haq și Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului.

„Nu este prima dată când forțele din Israel vizează al-Mawasi, care este aglomerat cu sute de mii de persoane strămutate, care trăiesc în corturi dărăpănate, adiacente unele altora, fără servicii esențiale”, au adăugat acestea.

Organizațiile au respins justificările emise de Israel pentru acest atac și pentru altele – susținând că acesta vizează luptători palestinieni – adăugând că uciderile țintite sunt crime care încalcă normele dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar.

„Israelul a folosit o putere de foc masivă în țintirea corturilor persoanelor strămutate, fără nicio considerație sau valoare pentru viața civililor, inclusiv a copiilor.”

Un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Bureij a ucis cel puțin o fetiță și a rănit o serie de alte persoane. Răniții ajung în prezent la spitalul Al-Aqsa din Deir el-Balah.

Citește și