• Șase angajați ai Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni au fost uciși în două raiduri aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Nuseirat din Gaza.
  • Acesta este „cel mai mare număr de decese în rândul personalului nostru într-un singur incident” în timpul războiului.
  • Școala al-Jaouni operată de ONU, adăpost pentru mii de palestinieni, a fost vizată de multiple atacuri israeliene.

UPDATE ORA 19:00 – Portavionul SUA din Orientul Mijlociu se întoarce acasă

Potrivit oficialilor Statelor Unite, USS Theodore Roosevelt se întoarce acasă, punând capăt mișcării rare a Pentagonului de a menține două portavioane ale Marinei SUA în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, ordonase ca nava Roosevelt să își prelungească desfășurarea pentru o perioadă scurtă de timp și să rămână în regiune, în timp ce nava USS Abraham Lincoln a fost împinsă să ajungă mai repede în zonă. Administrația președintelui american Joe Biden a consolidat prezența militară americană în zonă pentru a ajuta la apărarea Israelului de posibile atacuri ale Iranului și ale proxeneților săi și pentru a proteja trupele americane.

Decizia de a aduce Roosevelt acasă vine în contextul în care războiul din Gaza durează de 11 luni, soldat cu zeci de mii de morți, iar eforturile internaționale de a media o încetare a focului între Israel și Hamas au stagnat în mod repetat, acestea acuzându-se reciproc că fac cereri suplimentare și inacceptabile.

Recomandări

PAS CU PAS...SPRE SENAT
BORIS FACE RAVAGII ȘI ÎN ITALIA
CLOONEY AȘTEAPTĂ ALEGERILE
AL FAYED E ACUZAT
TRUMP ARE UN NOU MITING
MADURO E ÎNVINGĂTOR

UPDATE ORA 18:00 – PRCS recuperează cadavrele a trei palestinieni după un atac în orașul Gaza

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) declară că a recuperat trupurile a trei persoane ucise într-un raid aerian israelian în cartierul Zeitoun din orașul Gaza.

Organizația a declarat pe X că oferă, de asemenea, tratament medical pentru trei persoane rănite în atac.

UPDATE ORA 17:00 – Imaginile din satelit arată distrugerea „zonei sigure” al-Mawasi din Gaza

Imaginile din satelit arată amploarea distrugerii „zonei sigure” al-Mawasi din Gaza după un raid aerian israelian mortal de marți.

Al-Mawasi a fost plină de palestinieni strămutați care dormeau în corturi de când armata israeliană a desemnat zona de coastă drept „zonă sigură” în timpul ofensivelor sale terestre asupra Khan Younis și Rafah din apropiere.

UPDATE ORA 15:00 – IDF raportează că aproximativ 15 proiectile au fost trase în zona controlată de Israel din direcția Libanului în ultima oră

Acesta raportează că nu au existat răniți, dar serviciile de urgență lucrează la stingerea unor incendii provocate de căderea de resturi sau proiectile. Serviciul de știri Kann difuzează un clip video care, potrivit acestuia, arată incendii care ard în vestul Galileii.

UPDATE ORA 14:00 – Ministrul britanic de externe: rapoartele privind lucrătorii UNRWA uciși de un atac israelian în Gaza sunt îngrozitoare

Ministrul britanic de externe, David Lammy, a calificat drept „îngrozitoare” raportarea morții a șase lucrători Unrwa într-un atac israelian asupra unei școli administrate de ONU în Gaza.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, ministrul de externe recent instalat a declarat:

Rapoartele privind moartea a șase membri ai personalului Unrwa într-un atac israelian sunt îngrozitoare. Gândurile mele sunt alături de familiile lor și de toți cei care continuă să desfășoare activități de salvare a vieții. Lucrătorii umanitari trebuie să își poată face treaba în siguranță. Avem nevoie acum de o încetare a focului și de un acord privind eliberarea ostaticilor.

De la venirea la putere în iulie, noul guvern laburist britanic a reluat finanțarea britanică pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni, Lammy declarând în parlamentul de la Londra că „Ajutorul umanitar este o necesitate morală în fața unei astfel de catastrofe [în Gaza]. Unrwa este absolut esențială pentru aceste eforturi. Nicio altă agenție nu poate aduce ajutoare în Gaza la nivelul necesar”.

UPDATE ORA 13:00 – Un atac aerian israelian a ucis 2 persoane în sudul Siriei

O lovitură israeliană a lovit un vehicul în apropierea orașului sirian Khan Arnabah din Înălțimile Golan ocupate, ucigând cel puțin două persoane, potrivit observatorului de război al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului din Regatul Unit.

UPDATE ORA 12:00 – Qatar solicită o anchetă ONU în cazul atacului israelian asupra școlii UNRWA

Ministerul de Externe al Qatar a „condamnat ferm” bombardarea Israelului asupra școlii al-Jaouni, administrată de UNRWA.

Într-o declarație distribuită pe X, ministerul a numit atacul un „masacr oribil”, care confirmă „abordarea criminală a Israelului și nerespectarea principiilor dreptului internațional umanitar”.

UPDATE ORA 11:00 – Nu mai finanțați războiul lui Netanyahu în Gaza: Sanders

Senatorul democrat Bernie Sanders a cerut guvernului SUA să înceteze finanțarea războiului premierului israelian Benjamin Netanyahu împotriva Gaza.

„Săptămâna aceasta: 19 persoane ucise; zeci de răniți într-o grevă într-o „zonă umanitară” din Gaza. Un american împușcat în cap în Cisiordania. Acum, o altă școală a bombardat, ucigând 14 persoane, inclusiv 6 lucrători umanitari ONU”, a postat el pe X.

UPDATE ORA 10:00 – Iordania condamnă atacul asupra școlii conduse de ONU

Ministerul de Externe al Iordaniei a emis o declarație în care a denunțat atacul israelian asupra școlii al-Jaouni, administrată de ONU, din centrul Gazei, care a ucis cel puțin 18 persoane, inclusiv șase membri ai ONU.

UPDATE ORA 09:00 – Atacul israelian a ucis trei persoane în Rafah

Agenția de presă Wafa raportează că trei persoane au fost ucise în urma unui atac israelian în zona Khirbat al-Adas din Rafah.

Astfel, numărul total de persoane ucise în Gaza în această dimineață la cel puțin opt, în urma atacurilor anterioare din Jabalia și orașul Gaza.

UPDATE ORA 08:00 – ONG-urile cer ONU să ia „acțiuni urgente” pentru a proteja deținuții din Israel și teritoriul palestinian

Declarația interagenții, semnată de 31 de organizații – inclusiv Salvați Copiii, Human Rights Watch și Oxfam – solicită statelor membre ONU să ia măsuri pentru „protecția persoanelor private de libertate” în Israel și în teritoriul palestinian ocupat.

„Aceasta include cerința ca Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să primească acces imediat și neîngrădit tuturor deținuților și ostaticilor, în toată măsura cerută de dreptul internațional umanitar”, se arată în declarație, care cere, de asemenea, ca Hamas să elibereze rămânând prizonieri în Gaza.

UPDATE ORA 07:00 – Hezbollah revendică atacul asupra unui sit militar israelian

Gruparea armată libaneză a declarat că a efectuat atacul la ora locală 1.00 la situl Bayad Blida, care găzduiește soldați israelieni la granița cu sudul Libanului.

„În sprijinul poporului nostru palestinian ferm din Fâșia Gaza și în sprijinul rezistenței sale curajoase și onorabile, mujahedinii Rezistenței Islamice au vizat… site-ul Bayad Blida cu obuze grele de artilerie și l-au lovit direct”, se spune într-un comunicat.

UPDATE ORA 02:00 – Protestatarii londonezi cer încetarea livrării de arme către Israel

Un miting pro-Palestina din capitala britanică a protestat față de războiul sângeros al Israelului asupra Gazei, aflat acum în a 11-a lună.

Manifestanții s-au adunat în fața biroului premierului de pe Downing Street, purtând steaguri palestiniene și strigând „Opriți genocidul” și „Opriți înarmarea Israelului”.

Apelurile au venit după recenta lovitură aeriană israeliană asupra unei „zone umanitare sigure” declarate în sudul Gazei. Zeci de civili palestinieni au fost uciși și răniți în acest atac.

UPDATE ORA 01:00 – Armata israeliană a aruncat în aer un vehicul și a efectuat raiduri în case în Tubas, în Cisiordania ocupată

Armata israeliană a aruncat în aer o mașină și a efectuat raiduri în case la Tubas, în Cisiordania ocupată, în timp ce trupele se confruntau cu luptători palestinieni.

Mai devreme, miercuri, cinci palestinieni au fost uciși de bombardamentele israeliene în Tubas, potrivit Societății Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS).

Guvernatorul orașului Tubas, Ahmad al-Asaad, a declarat că Israelul a impus o stare de asediu în oraș, trimițând trupe în mai multe cartiere.

Tensiunea a fost ridicată în Cisiordania ocupată în timpul războiului Israelului împotriva Gazei, care a ucis mai mult de 41 000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, începând cu 7 octombrie. De atunci, aproape 700 de persoane au fost ucise și peste 5.700 au fost rănite de focurile israeliene în Cisiordania.

Știre inițială

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni a declarat că șase dintre angajații săi au fost uciși în două raiduri aeriene israeliene asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gazei – „cel mai mare număr de decese în rândul personalului nostru într-un singur incident” din timpul războiului, scrie Al Jazeera.

Școala al-Jaouni operată de ONU – un adăpost pentru mii de palestinieni strămutați – a fost lovită de mai multe atacuri israeliene pe parcursul războiului.

Citește și