• În timpul incursiunii, soldații din Israel au desfășurat lunetiști pe acoperișuri, au asediat zona și au pătruns în case, arestând zeci de palestinieni.
  • În același timp, noi atacuri au avut loc în Gaza, inclusiv asupra unui adăpost ONU pentru mii de civili strămutați de război.
  • Secretarul general al ONU și-a reiterat apelul pentru o încetare imediată a focului și pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor reținuți în Gaza.

UPDATE ORA 22:00 – Papa Francisc condamnă uciderea copiilor din Gaza în atacurile israeliene

Papa Francisc a denunțat moartea copiilor palestinieni în loviturile militare israeliene asupra Gazei, calificând drept „urâte” bombardamentele asupra școlilor, cu „prezumția” de a lovi luptători Hamas.

De asemenea, Suveranul Pontif și-a exprimat îndoiala că Israelul sau Hamas, aflate în război de 11 luni, încearcă să pună capăt conflictului. „Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, dar nu cred că iau măsuri pentru a face pace”.

UPDATE ORA 21:00 – Cel puțin un mort într-un raid israelian asupra orașului Ahmadiya din Liban

Un raid israelian cu dronă asupra orașului Ahmadiya din sudul Libanului a ucis o persoană și a rănit alte patru, potrivit Ministerului Sănătății libanez.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?

Presa libaneză a raportat că atacul a vizat o casă rezidențială din orașul situat la marginea sudică a regiunii Bekaa de vest.

UPDATE ORA 20:00 – Persoanele strămutate din Gaza se confruntă cu scăderea temperaturilor și cu posibile precipitații

Apărarea civilă din Gaza a avertizat palestinienii strămutați cu privire la o scădere preconizată a temperaturilor și la posibile ploi săptămâna viitoare.

Într-o declarație, agenția de salvare de urgență a făcut apel la locuitori, „în special la cei strămutați în corturi și case avariate”, să își protejeze adăposturile. Mai mult de 1,9 milioane de persoane – aproximativ nouă din zece – au fost strămutate în Gaza cel puțin o dată de la începutul războiului Israelului, în urmă cu 11 luni.

Potrivit agenției, sute de mii de palestinieni sunt adăpostiți în tabere de corturi supraaglomerate în „zonele sigure” desemnate de Israel, care reprezintă mai puțin de 11 % din terenul din Fâșia Gaza. Bolile se răspândesc rapid, în special în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă, în mare parte din cauza lipsei de apă curată.

UPDATE ORA 19:00 – UE și țările musulmane se întâlnesc în Spania pentru a discuta despre soluția cu două state

Spania, gazda unei reuniuni la nivel înalt a țărilor musulmane și europene, a solicitat un calendar clar pentru ca comunitatea internațională să pună în aplicare o soluție cu două state la conflictul israeliano-palestinian.

„Ne întâlnim pentru a face un nou efort pentru sfârșitul războiului din Gaza, pentru o cale de ieșire din spirala nesfârșită a violenței dintre palestinieni, israelieni. … Această cale este clară. Punerea în aplicare a soluției celor două state este singura cale”, a declarat presei ministrul spaniol de externe, Jose Manuel Albares.

Printre cei prezenți s-au numărat omologii săi din Norvegia și Slovenia, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, prim-ministrul palestinian Mohammad Mustafa și membri ai Grupului de contact arabo-islamic pentru Gaza, care include Egipt, Arabia Saudită, Qatar, Iordania, Indonezia, Nigeria și Turcia.

UPDATE ORA 18:00 – Studenții de la Harvard organizează un protest tăcut pro-palestinian

Studenții de la Universitatea Harvard din SUA au organizat un protest tăcut pentru a denunța ceea ce ei numesc complicitatea instituției Ivy League la „genocidul continuu din Gaza” și suprimarea activismului pro-palestinian în campus.

Studenții au purtat călușe pentru a simboliza reducerea la tăcere a vocilor care susțin Palestina, o „excepție de la libertatea de exprimare”, și au ținut în mâini oale goale inscripționate cu „Nu vom fi niciodată tăcuți”.

UPDATE ORA 17:00 – Chile depune o cerere la CIJ pentru a se alătura procesului de genocid al Africii de Sud împotriva Israelului

Chile a depus o cerere oficială la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) pentru a lua parte la procedurile împotriva Israelului, anunță instanța de la Haga.

Africa de Sud și-a depus plângerea în decembrie, susținând că Israelul comite genocid în atacul său militar asupra Gaza.

Nicaragua, Columbia, Mexic, Libia, Palestina și Spania au depus cereri oficiale de participare la procedură și așteaptă ca CIJ să acorde aprobarea de a se alătura cazului.

UPDATE ORA 16:00 – UNRWA confirmă că lucrătorul său a fost ucis în Cisiordania ocupată

Lucrătorul din domeniul salubrității a fost împușcat mortal joi pe acoperișul casei sale de un lunetist în nordul teritoriului, afirmă agenția ONU pentru refugiații palestinieni pe X, confirmând informațiile anterioare.

„Aceasta marchează prima dată când un membru al personalului UNRWA a fost ucis în Cisiordania în mai mult de 10 ani”, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 15:00 – Grupurile de susținere a palestinienilor fac presiuni asupra lui Harris în apropierea alegerilor

În zilele premergătoare Convenției Naționale Democrate (DNC) de luna trecută, unele grupuri și persoane pro-palestiniene și-au exprimat entuziasmul precaut cu privire la ascensiunea lui Kamala Harris către candidatură. Reprezentantul Pramila Jayapal, președinte al Congressional Progressive Caucus, a declarat că există „sentimentul că există o deschidere” cu vicepreședintele, referindu-se la o posibilă schimbare a politicii SUA cu privire la războiul Israelului din Gaza, în timp ce alții au exprimat un optimism mai moderat.

UPDATE ORA 14:00 – Directorul general al OMS salută „succesul masiv” al primei faze a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a salutat succesul primei faze a unei campanii uriașe de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza, după ce peste 560.000 de copii au primit prima doză.

„Acesta este un succes masiv în mijlocul unei realități zilnice tragice a vieții în întreaga Fâșie Gaza”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe X.

UPDATE ORA 12:00 – Noul sondaj israelian arată că partidul lui Netanyahu avansează

Un nou sondaj de opinie sugerează că partidul de dreapta al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Likud, ar forma cel mai mare partid unic din parlament dacă ar avea loc acum alegeri, indicând un consens tot mai mare după o criză după atacurile din 7 octombrie.

Sondajul, publicat în cotidianul de stânga Ma’ariv, a arătat că Likud a câștigat 24 de locuri, cel mai mare scor din același sondaj din 7 octombrie, dar încă sub cele 32 de locuri actuale.

Coaliția de dreapta a lui Netanyahu ar pierde însă alegerile organizate acum, cu 53 de locuri în parlamentul de 120 de locuri față de 58 pentru principalul bloc de opoziție, potrivit sondajului.

UPDATE ORA 11:00 – Nu există securitate pentru lucrătorii din domeniul sănătății din Gaza

Secretarul general al Medicilor Fără Frontiere (MSF) a descris situația umanitară și de sănătate din Fâșia Gaza drept „catastrofală”.

Christopher Lockyer a spus că nu există securitate sau siguranță pentru lucrătorii din sectorul sănătății în timp ce își îndeplinesc sarcinile în enclavă.

El a adăugat că Israelul folosește pretențiile privind livrările sale de ajutor umanitar ca instrument de propagandă politică și nu permite ca materialele necesare să intre în Fâșie.

UPDATE ORA 10:00 – Șeful Hamas, Sinwar, îi mulțumește șefului Hezbollah pentru sprijinul acordat în conflictul cu Israelul

Șeful Hamas, Yahya Sinwar, i-a mulțumit liderului Hezbollah-ului libanez Hassan Nasrallah pentru sprijinul grupului său în conflictul cu Israelul.

„Acțiunile tale binecuvântate ți-au exprimat solidaritatea pe fronturile Axei Rezistenței, susținând și angajându-se în luptă”, i-a spus Sinwar lui Nasrallah, potrivit postului al-Manar al Hezbollah.

În primele comentarii raportate de când Sinwar a devenit liderul Hamas în august, se spune că el a trimis o scrisoare lui Nasrallah, precum și președintelui algerian Abdulmadjid Tebboune pentru a-l felicita pentru realegerea sa.

Hezbollah s-a angajat în schimburi de foc în mare parte la nivel scăzut cu armata israeliană de la izbucnirea războiului din Gaza. Hezbollah a spus că atacurile sale asupra Israelului vor înceta odată ce încetarea focului a fost stabilită în Fâșie, în timp ce Israelul și-a intensificat amenințările cu o invazie a Libanului și și-a extins atacurile din sudul țării până la capitala sa, Beirut .

UPDATE ORA 09:00 – Atacurile israeliene asupra Cisiordaniei au ucis 50 de oameni în 15 zile

Forțele israeliene s-au retras din orașele Tulkarem și Tubas și din taberele de refugiați din apropiere aseară, în urma unei operațiuni militare mortale și de câteva zile în guvernoratele din nordul Cisiordaniei ocupate.

Atacurile asupra orașelor au fost doar cele mai recente dintr-o ofensivă israeliană mai largă de câteva săptămâni pe teritoriul palestinian, care a dus la moartea a cel puțin 50 de persoane.

UPDATE ORA 08:00 – Ce înseamnă cratierul din al-Mawasi pentru războiul Israelului în Gaza

Forțele israeliene au atacat marți „zona umanitară” aglomerată al-Mawasi, ucigând cel puțin 19 palestinieni.

Zona a fost desemnată zonă sigură de către armata israeliană.

Atacul a lăsat cratere de aproximativ 9 metri adâncime (30 ft) și 15 metri (50 ft) lățime, făcându-i pe mulți să creadă că au fost folosite bombe de 2.000 de lb fabricate în SUA.

UPDATE ORA 07:00 – Doi civili israelieni au fost arestați care încercau să intre în Gaza

Armata israeliană i-a reținut pe cei doi după ce soldații care monitorizau camerele de supraveghere i-au văzut trecând bariera de securitate a graniței Gaza și intrând într-o zonă tampon israeliană, relatează The Times of Israel.

Nu este clar de ce încercau să intre în enclava palestiniană. „Apropierea zonei de barieră este periculoasă și dăunează activității forțelor de securitate din zonă”, a spus armata într-un comunicat.

Armata israeliană a construit un gard de securitate în jurul Gazei la câteva zeci de metri în interiorul teritoriului Israelului. În ianuarie, a fost dezvăluit, de asemenea, că armata israeliană a demolat mii de case palestiniene din octombrie pentru a crea o zonă tampon de 1 km în interiorul Fâșiei Gaza.

UPDATE ORA 02:00 – Semiluna Roșie distribuie provizii de primă necesitate în Jenin după un raid israelian

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) afirmă că echipele sale de urgență au distribuit „legume, apă și provizii esențiale” familiilor din orașul Jenin din Cisiordania ocupată.

Forțele israeliene au lansat o incursiune pe scară largă în Jenin și în tabăra sa de refugiați la 28 august. Raidul și asediul care l-au însoțit au lăsat locuitorii blocați în casele lor și au provocat distrugeri pe scară largă a unei mari părți din infrastructura orașului.

UPDATE ORA 01:00 – Cinci persoane au fost rănite de focuri de armă israeliene, în apropiere de orașul Hebron din Cisiordania

Printre cei cinci răniți în orașul ad-Dhahiriya se află și un copil palestinian.

Forțe israeliene și vehicule ale armatei au făcut razie în oraș, la sud de Hebron, relatează agenția palestiniană de presă Wafa. De asemenea, soldații israelieni au lansat gaze lacrimogene către locuitori.

În ultimele săptămâni, forțele israeliene au intensificat incursiunile pe scară largă în Cisiordania ocupată – ucigând, rănind și arestând palestinieni în numeroase orașe și sate.

Știre inițială

Soldații din Israel s-au retras din orașul Tubas din nordul Cisiordaniei și din tabăra de refugiați Far’a din apropiere, în urma unei incursiuni militare de amploare, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

Trupele au lansat o incursiune în Tubas care a durat aproximativ 45 de ore, a declarat aceasta. Soldații au desfășurat lunetiști pe acoperișuri, au asediat zona și au pătruns în case. Zeci de palestinieni au fost arestați.

Wafa a citat Societatea prizonierilor palestinieni din Tubas, afirmând că alte 13 persoane au fost reținute începând de miercuri, dintre care unele au fost eliberate. Cel puțin alte trei persoane au fost arestate în Far’a.

În același timp, șeful Organizației Națiunilor Unite cere încetarea luptelor din Gaza după un nou atac mortal asupra unui adăpost ONU pentru mii de civili strămutați de război.

„Secretarul General face apel la toate părțile să se abțină de la utilizarea școlilor, adăposturilor și a zonelor din jurul acestora în scopuri militare. Toate părțile la conflict au obligația de a respecta dreptul internațional umanitar în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, Stephane Dujarric.

„Secretarul general își reiterează apelul pentru o încetare imediată a focului și pentru eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor reținuți în Gaza. Această violență îngrozitoare trebuie să înceteze”.

Citește și