• Ministrul de Externe din Israel, Israel Katz, l-a acuzat din nou pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
  • Borrell s-a declarat „indignat” de uciderea a șase angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni.
  • Atacul israelian a fost cel mai mortal incident pentru agenția ONU, șase dintre angajații săi numărându-se printre victime

UPDATE ORA 23:00

Prima fază a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei s-a încheiat în Gaza, potrivit ONU.

Cu toate acestea, „răspândirea multor alte boli rămâne o amenințare pe fondul condițiilor insalubre”, a avertizat organismul internațional într-o postare pe social media.

UPDATE ORA 21:00

Armata israeliană spune că mai mulți soldați au fost răniți ușor într-un atac al Hezbollah cu două drone, duminică seara. Atacul a avut loc în nordul Înălțimilor Golan, care este teritoriul sirian ocupat.

Recomandări

SOMN DE VOIE
MELANIA SE APĂRĂ
HEZBOLLAH E DETONAT
UCRAINA CERE AJUTOR
CE CASĂ ÎȚI ALEGI?
3 CAFELE/ZI SCAD RISCUL BOLILOR

UPDATE ORA 20:00

O rachetă descrisă de houthi ca fiind o „nouă rachetă balistică hipersonică” a fost lovită de un interceptor israelian, au declarat duminică oficialii militari israelieni, după ce inițial au spus că a trecut prin apărare și a căzut într-o zonă deschisă.

Un interceptor israelian a lovit racheta trasă în centrul Israelului din Yemen, făcând-o să se fragmenteze, potrivit oficialilor israelieni. Racheta nu a fost distrusă, dar nu a provocat daune, au spus oficialii israelieni.

UPDATE ORA 18:00

Duminică, Forțele de Apărare Israelului au publicat rezultatele anchetei sale privind circumstanțele morții a trei ostatici, ale căror cadavre au fost recuperate din Gaza de forțele IDF în decembrie.

Cei trei ostatici – doi soldați, Ron Sherman și Nik Beizer, și civilul Elia Toledano – au fost uciși „ca produs secundar” al unui atac aerian israelian asupra complexului în care erau ținuți, potrivit anchetei.

IDF a spus că lovitura viza un comandant Hamas și că ei cred că ostaticii sunt ținuți în altă parte. „Descoperirile investigației sugerează o probabilitate mare ca cei trei să fi fost uciși ca urmare a unui produs secundar al unui atac aerian al IDF, în timpul eliminării comandantului Brigăzii Nordului Hamas, Ahmed Ghandour, pe 10 noiembrie 2023”, a declarat duminică IDF.

UPDATE ORA 16:00

Mii de oameni au ieșit din nou pe străzile Londrei pentru a cere încetarea războiului din Gaza. Oamenii au fost văzuți fluturând steaguri palestiniene și ținând pancarte pe care scria „Încetarea focului acum” și „Palestina liberă”.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană spune că racheta din Yemen este „probabil fragmentată” în aer

Se spune într-o declarație că racheta lansată de houthi duminică dimineața asupra teritoriului israelian „cel mai probabil fragmentată în aer”. Au fost făcute mai multe încercări de interceptare de către sistemele de apărare aeriană Arrow și Iron Dome, se spune, cu „rezultatele” lor și cu întregul incident aflat în prezent în analiză.

Armata a spus că fragmente de la rachetă și interceptoare au fost găsite în zone deschise și la gara Paatei Modi’in. Acesta a adăugat că pompierii lucrează la stingerea unui incendiu provocat de rachetă lângă Kfar Daniel.

UPDATE ORA 13:00 – Liderul opoziției spune că Netanyahu trage Israelul într-un „război fără sfârșit”

Liderul Partidului Laburist, Yair Golan, a numit coaliția de guvernământ a lui Netanyahu un „guvern zero” care trage țara într-un „război fără sfârșit”. O rachetă balistică din Yemen, lansată de houthi, a aterizat lângă aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv.

Într-o declarație la X, Golan le-a cerut israelienilor să organizeze zilnic proteste împotriva guvernului. „Doar presiunea populară continuă va doborî acest guvern”, a adăugat el. Golan a spus că atacul cu rachete de duminică a fost o „reamintire a eșecului continuu al guvernului de dreapta”. „În loc să închidă fronturile de luptă, acest guvern zero ne trage într-un război nesfârșit, un conflict intern etern și un abis.”

UPDATE ORA 12:00 – Houthis vizează forțele israeliene cu „rachetă balistică hipersonică”

Grupul Houthi din Yemen spune că forțele sale au efectuat o „operațiune militară care vizează o țintă militară” la Jaffa, folosind „o nouă rachetă balistică hipersonică care a reușit să-și atingă ținta”.

UPDATE ORA 11:00 – Brigăzile Qassam spun că au lovit armata israeliană în sudul Gazei

Gruparea armată Hamas spune că a vizat un buldozer militar israelian cu un obuz în cartierul al-Janina, la est de Rafah, în sudul Gazei.

Anterior, forțele israeliene bombardau clădiri din al-Mawasi, la vest de orașul Rafah.

UPDATE ORA 10:00 – Israelul recrutează solicitanți de azil din Africa pentru războiul din Gaza

Israelul recrutează solicitanți de azil din Africa pentru a participa la operațiunile militare din Gaza în schimbul dreptului de ședere, relatează presa israeliană Haaretz. Raportul se bazează pe mărturiile solicitanților de azil cărora li sa oferit statutul de rezidență permanentă în schimbul aderării la efortul de război din Gaza.

Haaretz a citat oficiali militari nenumiți spunând că programul se desfășoară într-o „manieră organizată”, sub supravegherea consilierilor juridici „unitatea de apărare”. Până acum, niciunul dintre solicitanții de azil implicați în efortul de război nu a primit statutul oficial, se arată în raport, adăugând că aproximativ 30.000 de solicitanți de azil locuiesc în Israel.

UPDATE ORA 09:00 – Hezbollah avertizează cu privire la pierderi uriașe dacă Israelul extinde conflictul din Liban

Comandantul secund al lui Hezbollah, Naim Qassem, a avertizat Israelul că un război la scară largă ar duce la pierderi uriașe de ambele părți. Comentariile sale au venit sâmbătă, când Canalul 13 al Israelului a raportat că premierul Netanyahu era „pe punctul” de a lansa o „operațiune amplă și puternică” la granița de nord a țării cu Libanul.

Hezbollah și armata israeliană au făcut schimb de focuri aproape zilnic peste granița Israel-Liban de când Israelul și-a lansat războiul mortal asupra Gaza în octombrie.

UPDATE ORA 08:00 – Palestinienii se întorc la „distrugerile masive” în Zeitoun din orașul Gaza

Palestinienii strămutați din cartierul Zeitoun din Gaza City au declarat că s-au întors pentru a găsi „cadavre peste tot” și distrugere peste tot.

Samira Abu Negela a declarat că scopul Israelului a fost curățarea etnică.

„Nu știm ce să facem, există distrugeri masive peste tot”, a declarat ea. „Zona a fost ștearsă. Nu pot înțelege comportamentul forțelor israeliene”.

UPDATE ORA 07:00 – Racheta lansată în centrul Israelului a provenit din Yemen, afirmă armata

Într-o actualizare pe X, armata israeliană a declarat că o rachetă care „a aterizat într-o zonă deschisă” în centrul Israelului, a fost „lansată din Yemen”.

„Sunetele explozive auzite în ultimele câteva minute” au fost cauzate de sistemele israeliene care au interceptat racheta, a adăugat armata.

UPDATE ORA 02:00 – Publicul israelian dorește în continuare război pentru a distruge Hamas

Comentatorul politic israelian Ori Goldberg spune că este puțin probabil ca marile proteste să dea vreun rezultat pentru eliberarea prizonierilor din Gaza printr-un acord de încetare a focului cu Hamas.

„Această presiune publică este văzută ca fiind partizană, motivată de considerente de politică internă. Netanyahu se simte destul de confortabil fiind perceput ca liderul taberei anti-proteste, chiar dacă este criticat de sute de mii de oameni pe străzi”, a declarat Goldberg pentru Al Jazeera.

Consensul larg din Israel – conform căruia Hamas trebuie distrusă în totalitate – rămâne puternic, iar Netanyahu „se bazează” pe acesta, motiv pentru care „rămâne imperturbabil” în fața demonstrațiilor în masă, a adăugat el.

„O cerere clară din partea publicului larg, care demonstrează că războiul trebuie să se încheie, este ceva ce încă nu am auzit”, a spus Goldberg.

El a menționat că un grup de oameni de afaceri proeminenți din domeniul tehnologiei a lansat săptămâna trecută o campanie cu sloganul „Îi vom aduce înapoi, apoi ne vom întoarce” – adică eliberarea prizonierilor, apoi întoarcerea în Gaza pentru a lupta împotriva Hamas.

„Aceasta este situația în ceea ce privește publicul israelian”.

UPDATE ORA 01:00 – Palestinienii se întorc în zona orașului Gaza, după plecarea trupelor israeliene

Palestinienii s-au întors în Zeitoun, în partea de sud a orașului Gaza, în urma retragerii forțelor israeliene după o incursiune distrugătoare.

Khalil Murad a spus că abia a scăpat cu viață. „Am plecat sub focuri de armă și rachete. Slavă Domnului că suntem încă în viață. Totul acolo a fost distrus. Cadavrele sunt peste tot acolo”.

Un alt rezident, Samira Abu Negela, a declarat că purificarea etnică este obiectivul Israelului.

„Nu pot înțelege comportamentul forțelor israeliene. Nu există rezistență în zonă, așa că de ce este atacată masiv și anihilată? Israelienii, dacă ar putea, ar arunca o bombă nucleară asupra Gazei. Vor să scape de noi toți”.

Ahmed Awoda a declarat pentru Al Jazeera: „Obișnuiam să am un atelier de croitorie unde coseam hainele oamenilor. Israelienii mi-au distrus magazinul. Acum le vând oamenilor apă potabilă”.

Știre inițială

Ministrul de Externe din Israel l-a acuzat din nou de „antisemitism” pe șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, după ce acesta și-a exprimat indignarea față de uciderea unor membri ai personalului ONU în loviturile aeriene israeliene din Gaza.

„Josep Borrell este un antisemit și un urât al Israelului care încearcă în mod constant să treacă rezoluții și sancțiuni împotriva Israelului în UE, doar pentru a fi blocat de majoritatea statelor membre”, a declarat Ministrul de Externe Israel Katz într-o declarație.

Joi, Borrell s-a declarat „indignat” de uciderea a șase angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni, după ce, cu o zi înainte, Israelul a atacat o școală ONU transformată în adăpost pentru persoanele strămutate din centrul Gaza.

Atacul a aplatizat o parte din școala al-Jaouni. Agenția de apărare civilă din Gaza a declarat că cel puțin 18 persoane au fost ucise.

UNRWA a declarat că șase dintre angajații săi se numără printre morți. Acesta a fost cel mai mortal incident pentru agenție.

Citește și