• Netanyahu are autorizația deplină de la cabinetul de război israelian să întreprindă acțiuni ofensive și defensive împotriva Hezbollah, chiar dacă aceasta duce la un război total.
  • Armata israeliană a anunțat că mută divizia a 98-a din Fâșia Gaza la frontiera de nord cu Libanul.
  • Din octombrie, peste 41.000 de palestinieni au fost uciși și 95 551 au fost răniți.

UPDATE ORA 19:00 – Numărul morților în atacul de la Jabalia a crescut la 7

Nasrallah: „Acesta este un război mare și lung. Unul care ar putea dura ani de zile.” Spune că nu va comunica când și cum Hezbollah va pedepsi Israelul pentru atacurile de marți și miercuri. A declarat că atacurile Israelului au fost o declarație de război și un masacru.

Doi palestinieni uciși într-un atac asupra unui cartier din orașul Gaza. Numărul morților în atacul de la Jabalia a crescut la 7.

Purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza, Mahmoud Basal, a declarat că un copil se numără printre cei doi morți în atacul de artilerie al Israelului asupra cartierului Zeitoun.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

UPDATE ORA 18:00 – ONU votează împotriva ocupării Palestinei de către Israel. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și-a început discursul

O rezoluție care stabilește un termen limită pentru ca Israelul să pună capăt ocupației sale ilegale a teritoriului palestinian a fost adoptată miercuri de Adunarea Generală a ONU. Rezoluția nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar include reproșuri severe la adresa Israelului și a câștigat sprijinul multor națiuni din Occident care au susținut în trecut Israelul.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și-a început discursul foarte așteptat.

Nasrallah: „Frontul libanez este una dintre cele mai importante cărți de negociere pe care Hamas le deține împotriva Israelului”

„Frontul din Liban nu se va opri până nu încetează agresiunea împotriva Gazei”

Avioane ale Forțelor Aeriene Israeliene au survolat Beirut la altitudine ultra-joasă în timpul discursului liderului mișcării Hezbollah.

Locuitorii capitalei libaneze au putut observa manevra în diferite zone ale orașului. Acțiunea a stârnit îngrijorare în rândul populației locale.

UPDATE ORA 16:50 – IDF atacă țintele Hezbollah din Liban

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Șeful Statului Major a aprobat planurile pentru continuarea războiului”

Șeful Statului Major, generalul-maior Herzi Halevi, a finalizat recent aprobarea planurilor pentru sectorul de nord.
Armata Israeliană: „Lansăm raiduri asupra țintelor Hezbollah din Liban”

UPDATE ORA 16:00 – Într-o conversație telefonică cu premierul libanez, președintele francez Macron face apel la „reținere” și susține că „escaladarea nu aduce nicio soluție”

Comitetul ONU afirmă că Israelul încalcă „ în mod sever ” drepturile copiilor.

Comitetul condamnă în termenii cei mai fermi încălcările grave ale drepturilor prevăzute de convenție în TPO (teritoriile palestiniene ocupate), inclusiv pierderile enorme de vieți omenești ca urmare a acțiunilor militare ale statului parte”, a declarat comitetul format din patru persoane într-un document.

Un copil a fost rănit de gloanțe reale în zona pelviană în timpul asaltului asupra orașului Qabatiya, la sud de Jenin.

3 morți și mai mulți răniți ca urmare a bombardării de către aviația israeliană a unei case la sud de orașul Gaza.

Ambasada Iranului la Beirut: 90 dintre răniții din Liban au fost transferați pentru tratament complet în Iran.

Grupul Lufthansa prelungește anularea zborurilor către Israel până pe 24 septembrie.

UPDATE ORA 14:00 – Nasrallah, șeful Hezbollah, este așteptat să vorbească despre atacuri

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, este programat să vorbească astăzi la ora 17:00 (14:00 GMT).

În discursul său foarte așteptat, este de așteptat să abordeze atacurile cu pagere și modul în care Hezbollah va răspunde.

UPDATE ORA 13:00 – Bulgaria va investiga o societate legată de pagerul care a explodat în Liban

Bulgaria va investiga o companie legată de vânzarea de pagere către Hezbollah din Liban care au explodat în atacuri coordonate, a declarat agenția de securitate de stat.

Agenția de securitate de stat a Bulgariei, DANS, a afirmat într-o declarație că colaborează cu Ministerul de Interne pentru a investiga rolul unei societăți înregistrate în Bulgaria, fără a o nominaliza. Aceasta a precizat că nu a detectat nicio livrare de pager-uri suspecte pe teritoriul Bulgariei.

Producătorul taiwanez de pagere Gold Apollo a negat anterior că ar fi produs pagerele care au explodat în Liban, afirmând că dispozitivele au fost fabricate sub licență de o societate cu sediul în Budapesta, denumită BAC Consulting.

UPDATE ORA 12:00 – Libanul interzice pagerul și walkie-talkie-urile pe toate zborurile

Directorul general al aviației civile din Liban a emis o nouă directivă care interzice pasagerilor să aibă pager și walkie-talkie la bordul oricărei aeronave, a raportat agenția de presă de stat NNA.

Interdicția se aplică încărcăturii, precum și bagajelor de cală și de mână care tranzitează Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut, iar orice astfel de dispozitive găsite vor fi confiscate de securitatea aeroportului.

Noua regulă intră în vigoare imediat și va fi pusă în aplicare până la noi ordine.

Cel puțin 32 de persoane au fost ucise după ce mii de pagere, radiouri walkie-talkie, telefoane mobile, laptopuri și chiar celule solare au explodat marți și miercuri în Liban.

UPDATE ORA 11:00 – Președintele Palestinei salută poziția Arabiei Saudite privind legăturile cu Israelul

Mahmoud Abbas „și-a exprimat profunda recunoștință” pentru anunțul prințului moștenitor saudit conform căruia regatul nu va normaliza relațiile cu Israelul fără înființarea unui stat palestinian, potrivit agenției de știri Wafa.

Abbas a declarat că „declarațiile îndrăznețe și decisive ale prințului Mohammed bin Salman afirmă poziția arabă și islamică puternică și unificată în sprijinul drepturilor legitime ale poporului palestinian”.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană revendică lovituri asupra țintelor Hezbollah în cursul nopții

Armata israeliană susține că a efectuat o serie de lovituri aeriene asupra pozițiilor Hezbollah peste noapte, inclusiv asupra unuia dintre depozitele sale de arme din sudul Libanului.

Potrivit armatei, loviturile au avut loc în Taybeh, Blida, Meiss el-Jabal, Aitaroun, Kfar Kila, Khiam și Chihine.

Loviturile revendicate au loc în timp ce Libanul continuă să se resemneze după două zile de explozii letale, în care dispozitive electronice aparținând Hezbollah au detonat în public, într-un atac atribuit pe scară largă Israelului.

UPDATE ORA 09:00 – Cinci soldați israelieni răniți într-un atac cu rachete al Hezbollah

Presa israeliană afirmă că Hezbollah a lansat două rachete din sudul Libanului în regiunea Galileea Superioară din nordul Israelului.

Potrivit postului de știri Walla, un elicopter de salvare a evacuat soldații răniți la spitalul din orașul israelian Haifa.

UPDATE ORA 08:00 – CCG afirmă că rezoluția Adunării Generale a ONU afirmă dreptul palestinienilor de a-și revendica pământul

Jasem Mohamed al-Budaiwi, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), a salutat apelul Adunării Generale a ONU adresat Israelului de a pune capăt ocupației sale din Palestina.

El a declarat că aceasta a confirmat „dreptul poporului palestinian de a-și revendica pământurile ocupate” și a arătat că acțiunile Israelului, inclusiv extinderea coloniilor, nu sunt recunoscute la nivel regional și internațional.

UPDATE ORA 07:00 – Bărbatul ucis în atacul din Jabalia era membru al apărării civile din Gaza

Anterior, am raportat că un soț și o soție au fost uciși în urma unei lovituri israeliene asupra casei familiei Shaheen din zona al-Fakhoura a taberei de refugiați Jabalia din nordul Gazei.

Agenția de apărare civilă din Gaza a numit acum bărbatul Musab Abdullah al-Kurdi și a anunțat, de asemenea, că soția sa era însărcinată în șapte luni în momentul decesului.

Grupul, care este responsabil pentru serviciile de urgență și operațiunile de salvare din enclava asediată, a declarat că Musab a fost al 84-lea membru al său care a fost ucis de atacurile israeliene începând din octombrie.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cabinetul de război israelian i-a dat prim-ministrului Netanyahu autorizația deplină să întreprindă acțiuni ofensive și defensive împotriva Hezbollah, chiar dacă aceasta duce la un război total – Kann

Armata israeliană a anunțat că transferă Divizia a 98-a din Fâșia Gaza la frontiera de nord cu Libanul, în condițiile în care tensiunile continuă să escaladeze.

Cu aproximativ 10.000-20.000 de soldați, parașutiștii și comandourile se vor alătura acum Diviziei a 36-a din cadrul Comandamentului de Nord.

„Cu o pregătire maximă pe frontul de nord, armata israeliană a decis să mute acolo brigada de elită 98”, potrivit Radioului Armatei Israeliene. „Brigada a fost programată inițial să continue luptele în Gaza, dar s-a decis în ultimele zile să fie transferată în nord”.

Kan, autoritatea israeliană de radiodifuziune de stat, a precizat că forța a părăsit Khan Younis, în sudul Gazei, în urmă cu trei săptămâni, către o locație nespecificată din enclava bătută de război.

După exploziile în masă din Liban, au reapărut temerile privind un război la scară largă între Israel și Hezbollah.

Citește și