• Poliția din Roma a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii violenți.
  • Autoritățile din mai multe țări au avertizat cu privire la posibile tensiuni și amenințări teroriste legate de proteste.
  • Organizatorii protestului din Londra au vizat companii și instituții pe care le consideră „complice la acțiunile Israelului”.
  • Manifestanții au scandat lozinci precum „Palestina liberă” și au cerut încetarea imediată a conflictului.

UPDATE ORA 03:00 – Blinken vorbește cu premierul Qatarului despre Liban

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat pe X că secretarul de stat Antony Blinken a vorbit astăzi la telefon cu prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

El a declarat că cei doi au vorbit despre „importanța punerii în aplicare a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor în Liban și Israel”.

Rezoluția 1701, adoptată în 2006, se referă la punerea în aplicare a încetării totale a ostilităților între Hezbollah și Liban. Atât Hezbollah, cât și Israelul se acuză reciproc de nerespectarea termenilor acestei rezoluții.

Recomandări

SUA SPRIJINĂ LIBANUL
CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
„PLANUL DE VICTORIE"
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI

Cei doi bărbați au abordat, de asemenea, eforturile blocate în prezent de a ajunge la o încetare a focului în Gaza, a adăugat Miller.

UPDATE ORA 02:00 – Armata israeliană revendică atacuri asupra Beirutului

Armata israeliană a declarat că atacă ținte Hezbollah în zona Beirut.

Mesajul a venit după ce o explozie uriașă a zguduit suburbiile sudice ale Beirutului, presa de stat afirmând că forțele israeliene au lansat cel puțin patru rachete.

Salvă a venit la scurt timp după ce armata israeliană a emis un ordin de evacuare pentru locuitorii anumitor clădiri din acea zonă a capitalei libaneze.

UPDATE ORA 01:00 – Avioane civile aterizează în timp ce Israelul bombardează Beirut

Agenția Națională de Știri din Liban (NNA) afirmă că traficul aerian civil a continuat pe Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut în timp ce Israelul a efectuat loviturile sale masive asupra Beirutului în urmă cu câteva momente.

„Mai multe avioane Middle East Airlines tocmai au aterizat”, a declarat NNA despre transportatorul național libanez.

În ultima oră, Israelul a efectuat cel puțin cinci lovituri masive asupra suburbiilor sudice ale Beirutului și asupra unei zone din afara orașului, Choueifat.

Singurul aeroport internațional civil din Liban se află la mică distanță de locul în care au fost efectuate majoritatea loviturilor Israelului asupra Beirutului.

ȘTIREA INIȚIALĂ

În apropierea primei aniversări a atacurilor Hamas asupra Israelului, zeci de mii de manifestanți pro-palestinieni au ieșit sâmbătă pe străzile marilor orașe europene și din întreaga lume, cerând încetarea focului.

La Roma, protestele pașnice au degenerat când un grup mai mic a încercat să forțeze intrarea în centrul orașului, încălcând interdicțiile autorităților. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanții violenți care au aruncat cu obiecte.

Mitinguri masive au fost planificate în mai multe orașe europene între sâmbătă și luni, cu apogeul așteptat în ziua aniversării atacurilor.

Autoritățile din diverse țări au implementat măsuri de securitate sporite în anticiparea acestor evenimente.

Citește și