LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 376. SUA amenință cu restricționarea ajutorului militar pentru Israel

UPDATE ORA 15:00

Regatul Unit, Franța și Algeria convoacă o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind ajutorul pentru Gaza.

Într-o declarație, David Lammy a spus că Israelul trebuie să se asigure că civilii sunt protejați și că rutele sunt deschise pentru a permite trecerea ajutoarelor vitale.

„Situația umanitară din nordul Fâșiei Gaza este îngrozitoare, accesul la serviciile de bază înrăutățindu-se, iar Organizația Națiunilor Unite raportează că în ultimele două săptămâni nu a intrat aproape niciun aliment”, a declarat Lammy.

Livrările de alimente către Gaza asediată au scăzut brusc de când autoritățile israeliene au introdus o nouă regulă vamală privind unele ajutoare umanitare. Nicio marfă nu a fost permisă în nordul Gazei de când forțele israeliene au lansat ultima lor incursiune terestră.

UPDATE ORA 14:00

Ahmad Kahil, primarul orașului Nabatieh din sudul Libanului, a fost ucis într-un atac israelian asupra clădirii municipalității din oraș miercuri dimineață, a raportat Agenția Națională de Știri din Liban (NNA).

Mai mulți lucrători municipali, inclusiv ofițerul de presă al municipalității, Mohammad Salim Bitar, au fost, de asemenea, uciși, a declarat NNA.

UPDATE ORA 13:00

Un grup de raportori speciali ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a emis un comunicat de presă în care afirmă că fermierii din Cisiordania ocupată „se confruntă cu cel mai greu sezon al măslinelor din istorie” din cauza atacurilor coloniștilor.

„Intimidarea fermierilor, restricționarea accesului la terenuri, hărțuirea severă și atacurile coloniștilor înarmați israelieni și ale forțelor de ocupație subminează și mai mult suveranitatea alimentară a familiilor palestiniene și reprezintă încă un atac asupra autodeterminării palestiniene”, se arată în comunicatul lor.

Aceștia au solicitat Israelului să se concentreze asupra dezmembrării coloniilor de coloniști „astfel cum a declarat Curtea Internațională de Justiție la 19 iulie 2024 și a reafirmat Adunarea Generală la 18 septembrie 2024″.

UPDATE ORA 12:00

Tancurile israeliene au vizat o casă din zona Sabra, la sud de orașul Gaza, cu două obuze de artilerie, potrivit agenției de apărare civilă.

Armata israeliană a lansat din nou un atac terestru în nordul Gazei acum 12 zile. Sprijinită de avioane de război, armata a continuat să bombardeze zona devastată, care a suferit multiple atacuri de-a lungul războiului de un an.

UPDATE ORA 11:00

În a doua zi a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei, peste 64.000 de copii au primit medicamente, dar și 51.000 de doze de vitamina A.

„Până în prezent, am ajuns la aproximativ 157 000 de copii vaccinați, în ciuda provocărilor uriașe. Continuăm să lucrăm pentru a proteja comunitățile”, a declarat agenția ONU pentru refugiații palestinieni UNRWA.

Organizația Mondială a Sănătății și-a reluat marți campania de vaccinare împotriva poliomielitei în centrul Gazei.

UPDATE ORA 10:00

Delta Air Lines a anunțat că va suspenda zborurile între aeroportul JFK din New York și Tel Aviv până în martie 2025 din cauza escaladării conflictului și a problemelor de siguranță din Israel.

Compania aeriană – care a suspendat anterior zborurile către Tel Aviv până la sfârșitul anului 2024 – a declarat că a emis o derogare de călătorie pentru toți clienții care și-au fost rezervat zboruri pentru a călători către și de la Tel Aviv.

UPDATE ORA 9:00

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că va vizita Libanul vineri, cerând Israelului garanții de securitate pentru trupele țării sale din această țară, la doar câteva zile după ce bazele de menținere a păcii ale ONU au fost atacate.

Guvernul italian a fost un susținător puternic al Israelului în anul care a trecut de la atacurile Hamas din 7 octombrie, dar a criticat dur atacurile asupra misiunii ONU, cunoscută sub numele de Unifil, și apelurile israeliene pentru retragerea forțelor de menținere a păcii.

UPDATE ORA 8:00

Cinci persoane au fost ucise într-un atac aerian israelian de dimineață asupra cartierului Nasser din orașul Gaza, potrvit agenției de știri Wafa.

Trei persoane au fost ucise într-un atac în zonă. Wafa raportează că cele cinci persoane au fost ucise atunci când armata israeliană a bombardat o casă din zona Nasser.

UPDATE ORA 7:00

Armata israeliană a ordonat evacuarea imediată a locuitorilor din suburbia sudică a orașului Beirut.

Armata a postat o hartă a zonei Haret Hreik din suburbia Dahiyeh a orașului și le-a spus oamenilor să se îndepărteze de o clădire marcată cu roșu.

Locuitorii au fost avertizați să se îndepărteze la cel puțin 500 de metri de clădire și de clădirile din jur, susținând că este vorba despre o „instalație Hezbollah”, împotriva căreia armata „va opera în viitorul apropiat”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Administrația Biden a avertizat Israelul că, dacă situația umanitară din Gaza nu se îmbunătățește în următoarele 30 de zile, SUA ar putea restricționa asistența militară acordată Israelului, conform NBC News.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au transmis Israelului că trebuie să ia măsuri în următoarea lună pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza, pentru a evita acțiuni în justiție care implică ajutorul militar american, potrivit unor rapoarte și surse de presă.

Vă scriem acum pentru a sublinia îngrijorarea profundă a guvernului SUA cu privire la deteriorarea situației umanitare din Gaza și solicităm acțiuni urgente și susținute din partea guvernului dumneavoastră în această lună pentru a inversa această traiectorie”, au scris aceștia într-o scrisoare din 13 octombrie adresată omologilor lor israelieni, postată marți de un reporter Axios pe X.

Exit mobile version