• Netanyahu a cerut ca Hamas să se predea și să elibereze ostaticii, după uciderea lui Yahya Sinwar.
  • CNN: Washington estimează că atacul israelian asupra Iranului ar putea avea loc în câteva zile.
  • Hamas își va alege în zilele următoare viitorul lider.

UPDATE ORA 21:35

Israelul e pe cale să lanseze un atac foarte mare asupra Iranului, a anunțat Autoritatea Oficială de Radiodifuziune, citând o sursă de securitate israeliană.

UPDATE ORA 19:00 – ONU solicită deschiderea „urgentă” a punctelor de trecere în nordul Gazei

Agenția Națiunilor Unite OCHA afirmă că nu poate desfășura o operațiune umanitară la scara necesară cu ceea ce a numit „câteva puncte de trecere nesigure și slab accesibile”.

„Multe rute trebuie deschise pentru livrările/serviciile esențiale. Ajutorul a fost facilitat doar atunci când a ajuns la persoanele care au nevoie de el, când au nevoie de el”, a declarat OCHA.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
VIITORUL MOLDOVEI
MAI FERICIȚI DECÂT CREDEM
SOARE CU DINȚI
ALĂTURI DE UCRAINA
ISRAELUL E DE NEOPRIT

Oficialii ONU au cerut autorităților israeliene încă de vineri „să ne faciliteze urgent accesul în nordul Gaza, pentru a sprijini salvarea a zeci de persoane prinse sub dărâmături”.

„Fiecare minut contează. Anterior, aprobările întârziate au dus la faptul că echipele de salvare au recuperat doar cadavre”, a declarat OCHA.

UPDATE ORA 18:00 – Israelul va iniția o acțiune în justiție împotriva lui Macron din cauza interdicției de a participa la un târg naval

Ministrul israelian de externe Israel Katz spune că a ordonat acțiuni în justiție împotriva președintelui francez Emmanuel Macron, după ce Franța a interzis firmelor israeliene să participe la un viitor târg naval.

„[Acestea] sunt măsuri nedemocratice care nu sunt acceptabile între țări prietene și îi cer președintelui francez Macron să le anuleze complet”, a scris el pe X în ebraică.

Decizia de a interzice accesul firmelor israeliene este cel mai recent incident dintr-o dispută alimentată de neliniștea guvernului Macron cu privire la comportamentul Israelului în războaiele din Gaza și Liban.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah spune că a atacat trupele israeliene în satele de la granița cu Libanul

Gruparea spune că a lansat rachete asupra trupelor israeliene în două sate din interiorul teritoriului libanez, în apropierea frontierei de sud.

Luptătorii grupării libaneze au lansat „o salvă de rachete” asupra „forțelor inamice” israeliene de la periferia satului Markaba, precum și asupra soldaților din apropiere, „la vest de satul Adaisseh”.

Hezbollah și Israel au avut schimburi intense de focuri la aproape trei săptămâni după ce Israelul a anunțat incursiuni terestre în Libanul vecin.

UPDATE ORA 16:00 – Mai multe informații despre atacul israelian care a ucis 3 soldați libanezi

Armata a declarat că aceștia au fost uciși duminică într-un atac israelian care a „vizat” vehiculul lor.

Soldații au fost uciși pe un drum care leagă satul de frontieră Ain Ebel de orașul Hanine din apropiere. Cele mai recente decese ridică la opt numărul victimelor în rândul trupelor de la izbucnirea unui război total între Israel și Hezbollah luna trecută.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană refuză în mod obișnuit accesul camioanelor cu ajutoare în nord

Cantitatea de asistență umanitară necesară cu disperare nu a mai intrat în Gaza în cantitățile necesare din 7 octombrie 2023, spune un medic britanic care a lucrat voluntar în teritoriul palestinian.

„Și, desigur, de atunci nevoile au crescut exponențial”, a declarat pentru Al Jazeera James Smith, un medic de urgență care s-a întors recent după ce a lucrat în Gaza.

Smith a declarat că s-a alăturat mai multor convoaie de ajutor și medicale care au încercat să se deplaseze din sudul Gazei către nord.

„De cele mai multe ori, accesul ne-a fost refuzat de către militarii israelieni care supravegheau punctele de control. Foarte puține dintre convoaiele ONU care au încercat să ajungă în nord au ajuns. Acest lucru a însemnat, de asemenea, uneori, că nu am putut recupera pacienții răniți și bolnavi din nord”.

UPDATE ORA 14:00 – Scene înfiorătoare după atacurile Israelului asupra Beit Lahiya

Coordonatorul special al ONU, Tor Wennesland, a condamnat atacurile aeriene israeliene asupra Beit Lahiya din Gaza, descriind „scene înfiorătoare” care se desfășoară acolo și adăugând că „nicăieri nu este sigur în Gaza”.

Wennesland a cerut o oprire imediată a atacurilor asupra civililor și a subliniat necesitatea de a proteja palestinienii strămutați.

„Acest război trebuie să se încheie. Ostaticii ținuți de Hamas trebuie eliberați, strămutarea palestinienilor trebuie să înceteze, iar civilii trebuie protejați oriunde s-ar afla.

UPDATE ORA 13:00 – De ce Netanyahu nu va lăsa Israelul să oprească lupta după uciderea lui Sinwar de la Hamas

Forțele israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, într-un schimb de focuri surprizător în Rafah.

Știrea a ridicat anumite speranțe în rândul comentatorilor occidentali că uciderea ar putea fi un deschizător pentru încheierea războiului în Gaza sau chiar a conflictului mai larg israeliano-palestinian.

Cu toate acestea, analiștii au declarat pentru Al Jazeera că prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar căuta alte pretexte pentru a menține țara în război, în scopuri personale și pentru a susține un vis expansionist israelian de expulzare a palestinienilor și menținerea unei ocupații indefinite a teritoriilor lor.

UPDATE ORA 12:00 – Armata israeliană susține că a ucis comandanți Hezbollah

Într-un comunicat, armata israeliană afirmă că avioanele sale de luptă au ucis trei comandanți Hezbollah.

Aceasta a spus că printre cei decedați se numără Alhaj Abbas Salameh, o figură de rang înalt în comanda de sud a grupului, Radja Abbas Awache, un expert în comunicații, și Ahmad Ali Hussein, responsabil cu dezvoltarea armelor strategice.

Nu era clar dacă cei trei au fost uciși în ceea ce armata a spus că sunt atacuri asupra sediului de informații Hezbollah din sudul Beirutului sau în acțiuni separate. Hezbollah nu a făcut imediat comentarii.

În dimineața zilei de duminică, două atacuri israeliene au vizat cartierul Harat Hreik din suburbia sudică a Beirutului, lovind o clădire rezidențială lângă spitalul Bahman, a raportat Agenția Națională de Știri din Liban.

UPDATE ORA 11:00 – Spitalele din Gaza funcționează datorită voinței personalului

Dr. James Smith, un medic de urgență care s-a întors recent din Gaza, afirmă că spitalele din enclavă, în special cele din nord, nu pot oferi niveluri de îngrijire de bază după 12 luni de bombardamente și raiduri militare israeliene.

Vorbind cu Al Jazeera din Londra, el a menționat că Spitalul Kamal Adwan, Spitalul Indonezian și Spitalul al-Awda din nordul Gaza au fost toate lovite de forțele israeliene în ultimele zile.

„Au fost sistematic privatizate de echipamente medicale de bază și de combustibil,” a spus Smith, adăugând că doi pacienți de la Spitalul Indonezian au fost „ucisi” din cauza lipsei de combustibil necesar pentru a funcționa echipamentele medicale esențiale.

„Faptul că aceste spitale rămân deschise este datorat determinării pure a personalului lor,” a spus Smith

UPDATE ORA 10:00 – Armata Israelului afirmă că a lovit sediul de informații al Hezbollah

Armata israeliană afirmă că a ucis trei oficiali „cheie” ai grupului libanez Hezbollah într-un atac asupra sediului de informații al Hezbollah din sudul Beirutului.

De asemenea, armata a declarat că a lovit o fabrică subterană de arme în capitală. Printre membrii de rang înalt ai Hezbollah, care ar fi fost uciși, se numără Elhag Abbas Salameh, Racha Abbas Icha și Ahmed Ali Hasin.

Israel a lansat o campanie aeriană majoră împotriva Libanului începând cu 23 septembrie, omorând sute de civili și strămutând peste 1,3 milioane de persoane.

UPDATE ORA 09:00 – Operațiune de salvare este în curs după atacul israelian asupra unei școli din Gaza care adăpostea persoane strămutate

Cel puțin nouă persoane au fost ucise într-un atac cu rachete israeliene asupra taberei de refugiați Shati din Fâșia Gaza, sâmbătă.

Amjad Hajaj, un locuitor al taberei, a declarat că racheta a lovit o școală din cadrul taberei, care adăpostea un număr mare de oameni strămutați din cauza conflictului. „Această clădire, care are trei etaje, a fost țintită de o rachetă foarte puternică, care a distrus complet toate cele trei etaje. Oamenii au fost scoși în bucăți,” a relatat el pentru Al Jazeera.

Hajaj a descris momentul atacului, menționând că „racheta a fost extrem de devastatoare, iar explozia a fost asurzitoare,” subliniind impactul devastator asupra comunității locale. De asemenea, el a adăugat că „multe copii au fost răniți de schijele rachetei care a lovit școala,” accentuând tragedia suferită de familiile afectate.

Acest atac subliniază intensificarea violențelor din regiune și impactul devastator pe care acesta îl are asupra populației civile, în special asupra celor mai vulnerabili, precum copiii și persoanele strămutate.

UPDATE ORA 08:00 – Scurgerea documentelor clasificate privind pregătirile Israelului pentru a ataca Iranul

Funcționarii din SUA au anunțat că investighează scurgerea de documente clasificate ce analizează planurile Israelului de a lansa un atac asupra Iranului, conform unui raport AP.

Documentele, atribuite Agenției Naționale de Informații Geospatiale și Agenției Naționale de Securitate, au fost postate pe Telegram vineri. Axios, care a fost prima publicație care a raportat această scurgere, a subliniat că eliberarea acestor materiale extrem de sensibile coincide cu finalizarea de către Israel a unor săptămâni de pregătiri pentru un atac promis asupra Iranului, în urma bombardamentului cu rachete iraniene asupra Israelului din 1 octombrie.

Conform Axios, documentele oferă detalii despre măsurile luate recent la mai multe baze aeriene israeliene, inclusiv transferul de muniții avansate ca parte a pregătirilor pentru un atac iminent. De asemenea, acestea includ informații despre pregătirile meticuloase ale unităților de drone israeliene pentru executarea atacului.

Canalul Telegram Middle East Spectator, care a publicat documentele, a afirmat că acestea au fost furnizate de o sursă din cadrul comunității de informații din SUA, subliniind astfel gravitatea și implicațiile scurgerii de informații. Această situație aduce în prim-plan tensiunile din Orientul Mijlociu și îngrijorările legate de escaladarea conflictului în regiune.

ȘTIREA INIȚIALĂ

IDF a publicat imagini din 6 octombrie 2023, când Yahya Sinwar a fost surprins fugind împreună cu familia într-un tunel subteran înainte de masacrul din 7 octombrie. Documentația a fost găsită în urmă cu câteva luni de către IDF și forțele Shin Bet.

Liderul Hamas și arhitectul atacului sângeros din 7 octombrie asupra Israelului, Yahya Sinwar, a fost ucis într-o operațiune militară condusă de armata israeliană, care s-a desfășurat între 16 și 17 octombrie în Rafah.

Sinwar a fost eliminat în zona Tel al-Sultan din Rafah, în sudul Gazei.

Deși a suferit mai multe traumatisme provocate de o rachetă și o dronă, Sinwar a murit după ce a fost împușcat în cap de un lunetist IDF.