LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 381. Israelul pregătește atacul asupra Iranului

UPDATE ORA 18:00 – Un mort în urma unui atac cu rachete asupra unei mașini în Damasc, Siria

Presa de stat siriană raportează că cel puțin o persoană a fost ucisă într-un „atac cu rachete ghidate” asupra unei mașini în zona Mazzeh din capitala Damasc.

Nicio altă informație nu a fost disponibilă imediat.

UPDATE ORA 17:00 – Autoritatea din Israel declară că zborurile au fost oprite pe aeroportul Ben Gurion

În coordonare cu sistemul de securitate, aterizările și decolările la aeroport au fost oprite”, a declarat autoritatea aeroportuară într-o declarație.

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Elicopterele Forțelor Aeriene și avioanele de luptă au interceptat cinci vehicule aeriene fără pilot în Marea Mediterană.

Aeronavele fără pilot au fost interceptate înainte de a trece în țară.”

În urma investigațiilor, Ben gurion a fost redeschis.

UPDATE ORA 16:00 – Palestinienii spun că armata israeliană i-a folosit drept „scuturi umane”

Soldații israelieni din Gaza au trimis palestinieni capturați în case și tuneluri neexplorate înaintea soldaților, încălcând dreptul internațional, potrivit unor deținuți intervievați de The Guardian.

Ramez al-Skafi, un palestinian în vârstă de 30 de ani, a declarat ziarului britanic că, timp de 11 zile, la începutul lunii iulie, a fost trimis într-o casă după alta în cartierul său natal Shejaiya din orașul Gaza – devenind efectiv „un scut uman împotriva capcanelor și a trăgătorilor Hamas”, potrivi raportului.

Am încercat să mă opun propunerii lor, dar au început să mă bată, iar ofițerul mi-a spus că nu este alegerea mea și că trebuie să fac ce vor ei”, a declarat Skafi, citat de The Guardian.

UPDATE ORA 15:00 – Germania cere Israelului să clarifice „incidentele” în care sunt implicate forțele ONU

Guvernul german a făcut apel la Israel să „clarifice fiecare incident” care implică UNIFIL, inclusiv distrugerea recentă a unui turn de observație.

Duminică, forțele de menținere a păcii ale ONU au declarat că un „buldozer al armatei israeliene a demolat în mod deliberat” un turn de observație și un gard în sudul Libanului, acesta fiind ultimul dintr-o serie de atacuri care au vizat pozițiile misiunii în sudul Libanului, unde Israelul a lansat o ofensivă terestră.

Guvernul german se așteaptă ca „partea israeliană să clarifice fiecare incident” și să facă publice „rezultatele investigațiilor privind acest incident specific”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Kathrin Deschauer.

UPDATE ORA 14:00 – Armata israeliană dinamitează case într-un sat din sudul Libanului

Armata israeliană a aruncat în aer case într-un sat de frontieră din sudul Libanului, în timp ce în zonă sunt semnalate confruntări între soldații israelieni și luptătorii Hezbollah.

„Armata inamică a aruncat în aer case în satul Aita al-Shaab”, a declarat Agenția Națională de Știri oficială din Liban.

Lupte grele sunt în curs de desfășurare între Hezbollah și armata israeliană, „care încearcă să avanseze pe teren” în regiune, a precizat raportul.

UPDATE ORA 13:00 – Armata israeliană afirmă că a lovit lansatoare de rachete Hezbollah

Aproximativ 15 lansatoare de rachete Hezbollah cu rază scurtă de acțiune din sudul Libanului au fost lovite în raiduri aeriene în ultima oră, potrivit armatei israeliene.

Unele dintre lansatoare au fost folosite în atacurile recente asupra nordului Israelului, se arată într-o declarație militară, adăugând că armata a lovit și clădiri folosite de grup în diferite zone din sudul Libanului.

UPDATE ORA 12:00 – Ofițer militar israelian de rang înalt, ucis într-un atac al Hamas

Armata israeliană a confirmat moartea unui ofițer militar de rang înalt care a fost ucis în nordul Gazei într-un atac al Hamas.

Colonelul Ahsan Daksa, comandantul Brigăzii 401, a fost ucis în zona Jabalia când un dispozitiv exploziv a detonat după ce a ieșit din tancul său, a declarat purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari într-un briefing.

Un comandant de batalion a fost, de asemenea, grav rănit în incident, se arată într-o declarație a armatei. Bilanțul trupelor israeliene decedate este acum de 747 de la 7 octombrie 2023.

UPDATE ORA 11:00 – Libanul face apel la comunitatea internațională să sprijine UNIFIL

Ministerul libanez de Externe a făcut apel la comunitatea internațională să adopte o „poziție fermă” în ceea ce privește sprijinirea forțelor ONU de menținere a păcii la frontiera dintre Liban și Israel, pentru a garanta „continuitatea activității, precum și siguranța și securitatea acestora”.

Acesta a îndemnat comunitatea internațională să condamne „actele ostile” ale Israelului asupra misiunii de menținere a păcii UNIFIL, a raportat Agenția națională libaneză de presă.

„În urma consultărilor cu președintele Camerei și cu prim-ministrul, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profunda recunoștință față de UNIFIL și profunda apreciere a rolului pe care aceasta și l-a asumat de la înființarea sa în 1978”.

Israelul a lansat o serie de atacuri împotriva forțelor ONU de menținere a păcii din Liban, pe măsură ce își extinde bombardamentele și atacurile terestre.

UPDATE ORA 10:00 – Trimisul american Hochstein va purta discuții privind încetarea focului în timpul vizitei în Liban

Agenția de presă Reuters raportează că Amos Hochstein va purta discuții cu oficiali libanezi la Beirut privind condițiile pentru o încetare a focului între Israel și Hezbollah.

Citând două surse familiare cu subiectul, agenția de știri a declarat că Hochstein se va întâlni cu prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, și cu președintele parlamentului, Nabih Berri, atunci când se va întoarce luni în capitala libaneză.

Berri a declarat la sfârșitul săptămânii pentru postul de televiziune Al Arabiya că vizita lui Hochstein a fost „ultima șansă înainte de alegerile din SUA” de a ajunge la o încetare a focului. El a mai spus că va respinge orice amendament la rezoluția 1701 a Organizației Națiunilor Unite, care a pus capăt ultimului conflict sângeros dintre Hezbollah și Israel în 2006.

Site-ul de știri Axios, citând doi oficiali americani și doi oficiali israelieni, a raportat anterior că Israelul a cerut – într-o propunere de încetare a focului împărtășită cu SUA – ca forțele sale aeriene să aibă libertate de operare în spațiul aerian libanez, iar forțelor sale terestre să li se permită să se angajeze în „aplicarea activă” în interiorul teritoriului libanez pentru a preveni localizarea Hezbollah la frontiera cu Israelul.

UPDATE ORA 09:00 – Sistemul american de rachete THAAD „este instalat” în Israel, afirmă Austin

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că sistemul antirachetă avansat Terminal High Altitude Area Defense este acum „instalat” în Israel.

El a refuzat să spună dacă THAAD este operațional, dar a declarat: „Avem capacitatea de a-l pune în funcțiune foarte rapid și suntem în pas cu așteptările noastre”.

UPDATE ORA 08:00 – Doi palestinieni uciși în zona as-Saftawi din nordul Gaza

Două persoane au fost ucise de bombardamentele artileriei israeliene care au vizat case din zona as-Saftawi, la nord-vest de orașul Gaza.

UPDATE ORA 07:00 – Armata israeliană spune că planifică un „exercițiu militar” în apropierea frontierei cu Libanul

Armata israeliană a declarat că vehicule și forțe militare se vor deplasa prin orașul israelian de coastă Nahariya dimineața, ca parte a unui „exercițiu militar”, într-o postare pe X.

Nahariya este unul dintre cele mai apropiate orașe israeliene de frontiera libaneză.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Autoritatea Oficială de Radiodifuziune, citând o sursă de securitate israeliană a declarat: „Suntem pe cale să lansăm un atac „foarte mare” asupra Iranului„.

Official Broadcasting Corporation, potrivit unor surse spune că Israelul face pregătiri speciale pentru un atac asupra Iranului, deoarece crede că Teheranul nu poate să nu răspundă la acesta.

Oficial Broadcasting Corporation, conform unei surse informate a adăugat: „Progresul în negocierile acordului de schimb este posibil doar după schimbul de lovituri cu Iranul”.

Atacurile au început în Beirut, în jurul orei 21:30.

Exit mobile version