• Gruparea libaneză Hezbollah a declarat că a lovit cu rachete o companie de producție militară.
  • Hezbollah afirmă că armata israeliană nu are control total asupra satelor din sudul Libanului, subliniind că grupul a continuat să lupte împotriva forțelor israeliene în această regiune.
  • Benjamin Netanyahu a avertizat despre un complot al Hezbollah de a ataca Israelul prin tuneluri subterane.

UPDATE ORA 13:00 – Israelul cere coloniilor din nordul țării să își limiteze mișcările

Israelul a cerut unui număr de aproximativ 25 de localități din regiunea Galileea Superioară din nordul țării să reducă mișcările în zonele de colonizare, să evite adunările și să rămână în apropierea zonelor protejate, potrivit Canalului 12 din Israel.

În ultimele zile, Tel Aviv și zonele nordice, inclusiv Haifa, au fost din ce în ce mai vizate de rachete și proiectile trase din Liban, cel puțin 135 de rachete fiind lansate spre Israel numai miercuri.

UPDATE ORA 12:00 – Patru oameni au fost răniți după atacuri cu rachete Hezbollah asupra Israelului

Spitalul din orașul israelian Nahariya a anunțat că a primit patru persoane care au fost rănite de schije de rachetă în Galileea de Vest, două fiind în stare moderată și două suferind răni minore.

Recomandări

VALEA PRAHOVEI CA-N AUSTRIA
XI CERE COOPERARE LA BRICS
„ÎMPREUNĂ PENTRU TOTDEAUNA"
ACUZAȚII PENTRU TRUMP
NE DĂ UN TRATAMENT „DETAX"
TENSIUNI ÎN GEORGIA

Hezbollah a revendicat mai multe atacuri până în prezent astăzi, unele dintre cele mai recente afirmând că a lansat rachete asupra orașelor Safad și Nahariya, iar o alta afirmând că a vizat „baza industrială militară Zevulon de la nord de Haifa cu o salvă de rachete”.

UPDATE ORA 11:00 – Blinken sosește în Qatar ca parte a turneului regional

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit la Doha pentru discuții cu liderii țării mediatoare în legătură cu războiul din Gaza.

Aceasta urmează discuțiilor din Israel și Arabia Saudită, ca parte a celei de-a 11-a vizite a lui Blinken în regiune de la începutul războiului din Gaza de anul trecut.

Se așteaptă ca acesta să țină o conferință de presă la Doha.

UPDATE ORA 10:00 – Armata israeliană arestează 10 persoane în raidurile din Hebron

Anterior, Al Jazeera a raportat că forțele israeliene au luat cu asalt tabăra de refugiați Fawwar, la sud de Hebron, și au lansat o campanie de arestări.

Acum, agenția de știri a statului palestinian Wafa confirmă că cel puțin șapte persoane au fost arestate în tabără.

În plus, forțele israeliene au arestat o persoană din satul al-Hadab, în timp ce trei persoane au fost arestate din orașul Dura, ambele la sud-vest de Hebron.

UPDATE ORA 09:00 – Armata israeliană arestează peste 200 de persoane în nordul Gaza

Armata israeliană a declarat că Divizia 162 a eliminat „zeci de teroriști” și a distrus „infrastructura teroristă” în tabăra de refugiați Jabalia de la începutul operațiunii sale militare în nordul Gaza, la începutul lunii octombrie.

De asemenea, armata a declarat că a arestat „peste 200 de teroriști” în același interval de timp.

Forțele israeliene au ținut nordul Gaza sub 20 de zile de asediu punitiv, ucigând cel puțin 640 de persoane începând cu 4 octombrie și prinzând aproximativ 400 000 de persoane fără acces la hrană, apă sau medicamente, potrivit ONU.

„Genocidul se desfășoară în nordul Gazei în forma sa cea mai clară, în văzul lumii”, a avertizat duminică Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene într-o declarație.

UPDATE ORA 08:00 – Armata israeliană afirmă că a atacat peste 160 de ținte ale Hezbollah

Forțele aeriene israeliene au declarat că au „eliminat” zeci de „teroriști” din Liban la sol și din aer în ultima zi.

Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au „atacat peste 160 de ținte [ale Hezbollah]” – inclusiv lansatoare, clădiri militare și infrastructură militară pe întreg teritoriul Libanului – și „au eliminat mai multe echipe de teroriști cu lovituri aeriene”.

De asemenea, a afirmat că divizia 98 a armatei israeliene a localizat „depozite de muniție care conțineau sute de rachete antitanc și bombe de mortieră”, fără a preciza unde.

UPDATE ORA 07:00 – Un atac israelian a ucis trei soldați libanezi în sudul țării

Soldații au fost uciși, inclusiv un ofițer, într-un atac israelian în timpul evacuării unor răniți de la periferia satului Yater din sudul Libanului, a precizat armata într-un comunicat.

Știre inițială

Gruparea libaneză Hezbollah spune că a lovit cu rachete o firmă de producție militară din suburbiile Tel Aviv, susținând că atacul a fost un succes. Acesta a lovit o „companie de industrii militare din suburbiile Tel Aviv cu rachete calitative și a atins ținta cu precizie”, a declarat grupul.

Hezbollah a mai spus că armata israeliană nu controlează pe deplin niciun sat din sudul Libanului, unde grupul a luptat de aproape cu forțele Israelului.

„Armata inamică nu a fost capabilă să își stabilească pe deplin controlul sau să ocupe complet vreun sat” din sudul Libanului, se arată într-o declarație.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a descoperit un complot al Hezbollah de a ataca țara sa prin tuneluri subterane care implică jeep-uri și rachete. El a declarat pentru posturile franceze CNews și Europe 1 că, dacă planul ar fi reușit, un astfel de atac ar fi fost mai dăunător decât atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

„La o sută, două sute de metri de graniță am găsit tuneluri care pregăteau o invazie a Israelului – un atac chiar mai mare decât cel din 7 octombrie”, a declarat Netanyahu. „Cu jeep-uri, cu motociclete, cu rachete. Ei pregăteau o invazie”.

Citește și