• Paisprezece ostatici israelieni și trei cetățeni străini au fost eliberați de Hamas.
  • Printre cei eliberați se află și Abigail Idan, în vârstă de patru ani, care are dublă cetățenie israeliană și americană.
  • În schimb, Israelul a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, potrivit serviciului său de penitenciare.

UPDATE 23.00 -Ostaticii au ajuns din nou pe teritoriul israelian, spune IDF

Armata israeliană a confirmă că 11 ostatici „se află acum pe teritoriul israelian” după ce au fost eliberați de Hamas.

Ostaticii vor fi supuși unor evaluări medicale, a precizat IDF, iar forțele îi vor însoți până când vor fi reuniți cu familiile lor.

Scriind pe X, fostul Twitter, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al Ansari, a declarat că printre aceștia se numără mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI ZELENSKI
PAPA REVINE!
CÂT DE SAFE E SOCIAL MEDIA?
RÂSUL E MEDICAMENTUL
ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
MBAPPE S-A ACCIDENTAT

„Printre israelienii eliberați din Gaza se numără 3 cetățeni francezi, 2 cetățeni germani și 6 cetățeni argentinieni”, a spus el, adăugând că aceștia „au fost predați CICR-ului”.

El a confirmat, de asemenea, că, așa cum a declarat anterior Hamas, printre palestinienii care sunt eliberați din închisorile israeliene se numără 30 de copii și trei femei.

UPDATE 22.30 -Biden: Profităm din plin de pauză pentru a trimite ajutoare în Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că pauza umanitară a permis ca un „val semnificativ” de ajutoare să ajungă în Gaza.

Într-o declarație, Joe Biden a spus: „Profităm din plin de pauza în lupte pentru a crește cantitatea de ajutor umanitar care intră în Gaza și ne vom continua eforturile pentru a construi un viitor de pace și demnitate pentru poporul palestinian”.

„Nu ne vom opri până când toți ostaticii deținuți de teroriștii Hamas nu vor fi eliberați. „

UPDATE 22.00 -11 ostatici în drum spre Israel, spune IDF

Armata israeliană a declarat că 11 ostatici sunt în prezent în drum spre Israel.

„Pe baza informațiilor care au fost primite de la Crucea Roșie, 11 ostatici se află în prezent în drum spre teritoriul israelian”, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului.

UPDATE 21.00 -SUA afirmă că Hamas s-a angajat să elibereze alte 20 de persoane în două zile

De asemenea, SUA au confirmat că Israelul și Gaza au convenit să prelungească acordul de armistițiu – purtătorul de cuvânt al securității naționale, John Kirby, a declarat că Hamas „s-a angajat să elibereze încă 20 de femei și copii în următoarele două zile”.

Kirby a estimat că opt sau nouă dintre ostaticii rămași sunt americani și a declarat că speră ca americanii să se numere printre cei eliberați în cursul zilei de astăzi.

El a spus că un punct de blocaj în legătură cu eliberările așteptate pentru astăzi a fost „dacă două mame ar putea ieși cu copiii lor”, dar, a spus el, acum „se pare că acest aspect a fost rezolvat”.

Doar un singur cetățean americano-israelian, Avigail Idan, în vârstă de patru ani, a fost eliberat până în prezent.

UPDATE 20.00 -Hamas afirmă că 30 de copii și trei femei se află pe lista palestinienilor care vor fi eliberați astăzi

Hamas a emis o declarație în care afirmă că pe lista prizonierilor palestinieni care urmează să fie eliberați în această seară se află trei femei și 30 de copii.

Conform acordului de armistițiu dintre Hamas și Israel, trei prizonieri palestinieni vor fi eliberați pentru fiecare ostatic.

UPDATE 19.00 -Hamas spune că armistițiul va continua cu aceleași condiții

Hamas a publicat o declarație pentru jurnaliști, în care spune că armistițiul va continua „în aceleași condiții la care s-a ajuns anterior”.

UPDATE 18.30 -S-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului cu două zile – Qatar

Qatar tocmai a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistițiului umanitar cu încă două zile.

Hamas: „În coordonare cu frații din Qatar și Egipt, am decis să prelungim armistițiul umanitar temporar cu încă două zile, în aceleași condiții ca și armistițiul precedent.”

Ministerul Afacerilor Externe din Qatar: „S-a ajuns la un acord de prelungire a încetării focului umanitar cu încă două zile.”

Armistițiul urma să expire după ziua de astăzi. Qatar a mediat negocierile dintre Israel și Hamas.

UPDATE 18.10 -Israelul notifică familiile ostaticilor care urmează să fie eliberați

Israelul a notificat familiile ostaticilor care urmează să fie eliberați astăzi, tocmai a confirmat biroul premierului.

Declarația nu a precizat câți ostatici vor fi eliberați.

Acesta este al patrulea schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni în patru zile, ca parte a acordului de armistițiu temporar. Vă vom aduce mai multe informații pe măsură ce le vom avea.

UPDATE 18.00 -9 copii și 2 mame sunt așteptați să fie eliberați astăzi.

9 copii și 2 mame sunt așteptați să fie eliberați astăzi. Întârzierea s-a datorat Israelului care a insistat ca mamele să fie eliberate odată cu copiii, conform înțelegerii. În primele trei zile, Hamas a eliberat 58 de ostatici, din care 40 de israelieni și 18 străini. La rândul său, Israelul a eliberat 117 deținuți. Hamas a cerut deja prelungirea acordului de încetare a focului, dar Israelul condiționează acest lucru de eliberarea a cel puțin 10 ostatici pe zi. Egiptul este optimist că Acordul se poate extinde cu cel puțin două zile, începând de mâine.

UPDATE 17.00 – ONU cere continuarea discuțiilor pentru acordul de armistițiu

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a declarat că „dialogul care a condus la acord trebuie să continue” și a repetat apelul său pentru „o încetare completă a focului umanitar, în beneficiul populației din Gaza, al Israelului și al întregii regiuni”.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în ultimele patru zile, organizația a intensificat ajutorul umanitar care a intrat în Gaza, dar aceste provizii „abia dacă se înregistrează față de nevoile uriașe ale celor 1,7 milioane de persoane strămutate”.

Guterres a reiterat apelurile pentru ca ostaticii rămași să fie eliberați „imediat și necondiționat” și a îndemnat toate statele să „își folosească influența pentru a pune capăt acestui conflict tragic” și să sprijine măsurile pentru „singurul viitor durabil pentru regiune: o soluție cu două state, în care Israelul și Palestina să trăiască unul lângă celălalt, în pace și securitate”.

UPDATE 16.00 – Ministrul iordanian de externe a acuzat Israelul că se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege”

Ministrul iordanian de externe a acuzat Israelul că se comportă ca și cum ar fi mai presus de lege”, în timp ce ucide 30 de ani de muncă” pentru a încerca să găsească pacea în Orientul Mijlociu

Acea muncă devine lipsită de sens odată cu continuarea acestui război, tot mai mulți oameni pierzându-și încrederea în viabilitatea acestui proces”, a declarat Ayman al-Safadi.

Ceea ce se întâmplă în Gaza se încadrează în sfera definiției legale a genocidului”, a declarat el reporterilor după o reuniune a țărilor mediteraneene la Barcelona.

El a spus că lumea trebuie să recunoască faptul că atacul Hamas din 7 octombrie trebuie privit în contextul tratamentului aplicat poporului palestinian de către guvernul israelian. Guvernul israelian, a spus el, a lucrat în mod sistematic pentru a submina perspectivele de pace, pentru a nega poporului palestinian … cultura, istoria și dreptul la existență”.

UPDATE 15.00 – Elon Musk vizitează Kibbutzul Kfar Aza și se întâlnește cu civilii alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu

UPDATE 14.00 – Un angajat Unicef spune că nu a văzut niciodată atât de mulți copii răniți de război

Un lucrător Unicef care s-a întors recent din nordul Fâșiei Gaza a declarat pentru postul BBC News că nu a văzut niciodată atâția copii atât de grav răniți de un conflict.

James Elder spune că „rănile de război” suferite de copiii palestinieni sunt cele mai grave pe care le-a văzut în cei 20 de ani de când lucrează pentru agenția umanitară.

El spune că atunci când un obuz sau alte arme explozive lovesc casele oamenilor, mulți supraviețuitori rămân cu oase rupte, răni provocate de schije și „arsuri îngrozitoare”.

Elder explică faptul că, din cauza faptului că multe spitale sunt zone de război active sau au fost închise, au fost înființate facilități medicale de urgență improvizate în locuri precum parcări, biserici și grădini.

UPDATE 13.00 – Qatar, Egipt, Statele Unite, Uniunea Europeană și Spania depun eforturi pentru a prelungi încetarea temporară a focului

Qatar, Egipt, Statele Unite, Uniunea Europeană și Spania depun eforturi pentru a prelungi încetarea temporară a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, a declarat luni ministrul de externe al Autorității Palestiniene, relatează Reuters.

După ce a făcut apel la o încetare a focului de durată pentru a evita creșterea numărului de morți în rândul civililor, Riyad Al-Maliki a declarat că actualul armistițiu ar putea fi prelungit pentru „una, două, trei zile”, dar a adăugat că nimeni nu știe pentru cât timp.

Al-Maliki s-a adresat într-o conferință de presă alături de ministrul spaniol de externe José Manuel Albares, în cadrul Forumului pentru Uniunea Mediteranei de la Barcelona.

UPDATE 12.00 – Delegații din statele membre ale Uniunii Europene și din țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord se reunesc luni la Barcelona, Spania, pentru a discuta despre criza din Gaz.

Associated Press relatează că 42 de delegații sunt programate să se reunească la evenimentul găzduit de Uniunea pentru Mediterana, un forum de cooperare între UE și lumea arabă, multe dintre acestea fiind reprezentate de miniștrii de externe ai țărilor respective. Israelul nu participă.

Reuniunea este prezidată de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a declarat că „regretă” absența Israelului, alături de ministrul iordanian de externe Ayman Safad.

El și-a reiterat condamnarea atacului Hamas, solicitând în același timp Israelului să pună capăt definitiv atacului său. „O oroare nu poate justifica o altă oroare”, a declarat Borrell. „Pacea dintre Israel și Palestina a devenit un imperativ strategic pentru întreaga comunitate euro-mediteraneană și nu numai.”

UPDATE 11.00 – Foto: Ajutoarele distribuite luni în Gaza

Imagini cu ajutoarele umanitare care sosesc în Gaza și sunt distribuite populației.

UPDATE 10.00 – Ministrul chinez de externe va merge la New York pe 29 noiembrie pentru a găzdui sesiunea Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul dintre Israel și Hamas

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, va merge la New York pe 29 noiembrie pentru a găzdui sesiunea Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul dintre Israel și Hamas, a anunțat luni Ministerul chinez de Externe.

„China speră că, prin găzduirea acestei reuniuni, putem face partea noastră pentru a contribui la realizarea unei încetări a focului”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin, potrivit Reuters, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

UPDATE 09.00 – Elma Avraha, femeia de 84 de ani eliberată ieri din Gaza, se află în stare gravă și se luptă pentru viața ei

Elma Avraha, bătrâna de 84 de ani eliberată ieri din Gaza, se află în stare gravă și se luptă pentru viața ei, a declarat fiul ei pentru BBC.

Elma a fost răpită din locuința sa din Nahal Oz, un kibbutz din apropiere de Gaza, în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Fiul ei a găsit ulterior pe rețelele de socializare imagini cu ea înconjurată de bărbați înarmați de Hamas pe o motocicletă. Uri spune că mama sa a fost transportată cu elicopterul la spitalul din Be’er Sheva după ce a fost eliberată, unde rămâne ventilată și sedată.

UPDATE 7.00-Ultimii ostatici thailandezi eliberați sunt în stare bună de sănătate: PREMIERUL

Ultimii trei ostatici thailandezi eliberați din Gaza sunt în stare bună de sănătate, a declarat premierul țării, Srettha Thavisin, într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

El a spus că toți cei trei ostatici, care se află la Tel Aviv, păreau sănătoși în urma unui examen fizic inițial și nu aveau nevoie de îngrijiri medicale urgente.

Ministerul Afacerilor Externe a declarat că aceștia vor fi aduși înapoi în Thailanda cât mai curând posibil.

Până în prezent, 17 ostatici thailandezi au fost eliberați.

Un purtător de cuvânt al ministerului a adăugat că guvernul continuă să „depună toate eforturile” pentru eliberarea celor 15 ostatici rămași.

UPDATE 4.00-Hamas publică o nouă înregistrare video care arată predarea ostaticilor către Crucea Roșie în orașul Gaza

Hamas a publicat o înregistrare video în care se vede cum grupul predă un al treilea grup de ostatici unor oficiali ai Crucii Roșii din Gaza.

Spre deosebire de cele două videoclipuri anterioare de eliberare a ostaticilor, acesta arată o predare care are loc în orașul Gaza – o mișcare care, aparent, are ca scop proiectarea forței Hamas într-o locație în care trupele israeliene și-au concentrat operațiunile terestre.

La fel ca cele două videoclipuri anterioare, eliberarea de duminică este alcătuită dintr-o serie de clipuri editate și a fost publicată pe platformele de socializare ale Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas. CNN nu a fost prezent în niciunul dintre locurile în care au fost filmate clipurile și nu a avut niciun control asupra conținutului.

Ce arată clipurile: Mulțimi de oameni sunt văzute adunate pe marginea drumului aplaudând în timp ce dubele care se pare că transportă ostaticii sunt conduse la un punct de predare în piața Gaza City, vizavi de clădirea municipală din centrul orașului.

Se crede că predarea este prima care are loc în partea de nord a benzii, unde forțele israeliene și-au lansat ofensiva terestră în urmă cu mai bine de patru săptămâni.

Bărbați înarmați formează o gardă în așteptarea sosirii Crucii Roșii, o aparentă proiecție de forță menită să arate că Hamas deține în continuare controlul asupra unui loc central din orașul Gaza.

După sosirea vehiculelor Crucii Roșii, videoclipul arată cum o femeie ostatică este transportată de doi luptători Hamas spre o mașină a Crucii Roșii. Clipurile ulterioare arată mai mulți adulți și copii care sunt, de asemenea, escortați spre oficiali.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Hamas ar trebui să localizeze zeci de ostatici deținuți în Gaza de alte grupuri pentru a obține o prelungire a armistițiului actual, a declarat premierul din Qatar, într-un interviu acordat Financial Times.

Mulți dintre cei răpiți în timpul atacurilor din 7 octombrie sunt deținuți de Hamas, dar se crede că unele grupări, inclusiv Jihadul Islamic Palestinian, care a participat și el, îi dețin pe unii dintre ei.

Pauza luptelor ar trebui să se încheie luni, dar Hamas a declarat că dorește o prelungire și că ar fi dispusă să elibereze mai mulți ostatici în schimb. Qatar a acționat ca mediator cheie în negocierile dintre grup și Israel.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman a declarat că se crede că peste 40 de femei și copii sunt deținuți de alte grupuri în afară de Hamas și că „nu avem încă nicio informație clară [despre] câți dintre ei pot fi găsiți”.

„Unul dintre scopurile [pauzei] este că ei [Hamas] vor avea timp să caute restul persoanelor dispărute”, a spus el. „Dacă vor găsi alte femei și copii, va exista o prelungire”.

Întrebat despre posibilitatea ca unii ostatici să fie deținuți de alte grupuri în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, președintele Biden a declarat: „Nu este posibil ca unii ostatici să fie deținuți de alte grupuri: „Credem că există probabil și alte grupuri militante, dar nu suntem siguri”.