• Armistițiul dintre Israel și Hamas a expirat și nu a mai fost prelungit.
  • Negocierile cu privire la ostaticii au fost întrerupte sâmbătă, după ce Israelul a continuat să insiste asupra eliberării unui grup de femei, iar Hamas a refuzat.
  • Statele Unite încă lucrează pentru a încerca să restabilească o pauză umanitară în Gaza.

UPDATE ORA 20.00 – „Populația din Gaza va începe în curând să moară din cauza bolilor, precum și a bombardamentelor israeliene”, a declarat UNRWA

„Oamenii au pierdut totul și au nevoie de totul”, a adăugat agenția ONU pentru refugiații palestinieni.

Grevele israeliene au perturbat instituțiile de sănătate, sistemele de apă și canalizare, despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că vor crește riscul de răspândire a bolii.

„Situația este deosebit de îngrijorătoare pentru aproape 1,5 milioane de persoane strămutate în Gaza, în special pentru cei care trăiesc în adăposturi supraaglomerate, cu acces redus la instalații de igienă și apă potabilă, ceea ce crește riscul de transmitere a bolilor infecțioase”, a spus OMS luna trecută.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

UPDATE ORA 19.00 – O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie

O navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, potrivit Pentagonului, relatează Associated Press.

„Suntem la curent cu rapoartele privind atacurile asupra navelor USS Carney și asupra navelor comerciale din Marea Roșie și vom oferi informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a spus Pentagonul.

Armata britanică a declarat anterior că a avut loc un atac cu drone suspectat și explozii în Marea Roșie, fără a da detalii.

Pentagonul nu a identificat de unde credea că a venit focul. Cu toate acestea, rebelii Houthi din Yemen au lansat o serie de atacuri asupra navelor din Marea Roșie, precum și au lansat drone și rachete care vizează Israelul, în timp ce acesta poartă război împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

UPDATE ORA 18.00 – Procurorul ICC va „intensifica” investigațiile în Israel și Gaza

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a declarat că își va „intensifica eforturile pentru a-și avansa investigațiile” cu privire la posibilele crime comise de Israel și Hamas în urma unei vizite în Israel și Palestina.

Într-o declarație publicată duminică, Khan a spus că a asistat la „scene de cruzime calculată” în locațiile atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

El a adăugat: „Atacurile împotriva civililor israelieni nevinovați din 7 octombrie reprezintă unele dintre cele mai grave crime internaționale care șochează conștiința umanității, crime pe care CPI a fost înființată să le abordeze. În întâlnirea mea cu familiile victimelor acestor atacuri, mesajul meu a fost clar: suntem pregătiți să lucrăm în parteneriat cu ei, ca parte a activității noastre continue pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”.

UPDATE ORA 17.00 – Mai multe persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Jabaliya

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că mai multe persoane au fost ucise în urma unui atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Jabaliya.

Imaginile obținute de Reuters cu privire la consecințele grevei au arătat un băiat acoperit de praf cenușiu, stând plângând în mijlocul cimentului prăbușit și molozului de la clădirile prăbușite.

„Tatăl meu a fost martirizat”, a strigat el. O fată într-un hanorac roz, acoperit de asemenea cu praf, stătea între grămezi de moloz și spunea: „Nu, nu, nu”. Quds News Network a publicat imagini cu ceea ce par a fi consecințele grevei. Se raportează: „O piață rezidențială care conținea cel puțin 300 de persoane, dintre care jumătate sunt copii, a fost doar aplatizată complet la pământ”.

UPDATE ORA 16.00 – Procurorul șef al curții penale internaționale a declarat duminică că biroul său își va „intensifica și mai mult eforturile de a-și avansa investigațiile”

Procurorul șef al curții penale internaționale a declarat duminică că biroul său își va „intensifica și mai mult eforturile de a-și avansa investigațiile” în teritoriile palestiniene ocupate, după ce a vizitat regiunea pentru prima dată de la numire.

Au existat afirmații pe scară largă cu privire la încălcări ale dreptului internațional de către Hamas și forțele israeliene de când a izbucnit războiul după atacurile mortale din 7 octombrie ale Hamas și alți militanți care au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului, a raportat AP. Alți 240 de persoane au fost luați ostatici.

Curtea de la Haga investighează crimele din teritoriile palestiniene comise de ambele părți din 2021, dar încă nu a anunțat acuzații. Israelul nu este un stat membru al curții și nu își recunoaște jurisdicția.

Procurorul Karim Khan a declarat într-o declarație scrisă emisă după vizita sa că a asistat la „scene de cruzime calculată” în locațiile atacurilor din 7 octombrie.

UPDATE ORA 15.00 – O nouă grevă în tabăra de refugiați Jabaliya

Hani Mahmoud spune că recenta lovitură asupra taberei de refugiați Jabaliya a Israelului a lăsat „zeci de oameni uciși și mai mulți îngropați sub dărâmături”.

El relatează: „Numărul crește rapid, deoarece acestea sunt zone foarte dens populate. Este dificil pentru salvatori să ajungă la acești oameni. De asemenea, sunt vizați.”

UPDATE ORA 14.00 – Israelul susține că a distrus 500 de puțuri de tunel Hamas în Gaza

Armata israeliană susține că a găsit aproximativ 800 de puțuri care duceau la tunelurile și buncărele Hamas de când IDF și-a început operațiunile la sol în Gaza pe 27 octombrie. S-a spus că a distrus mai mult de jumătate dintre ei.

„Puțurile tunelului au fost amplasate în zone civile, multe dintre acestea fiind în apropierea sau în interiorul clădirilor și structurilor civile, cum ar fi școli, grădinițe, moschei și locuri de joacă”, informează Reuters, armata într-un comunicat duminică.

Din aproximativ 800 de puțuri descoperite, a spus armata, 500 au fost distruse folosind o varietate de metode operaționale, inclusiv prin „detonare și prin etanșare”. A adăugat că „mulți mile” de rute principale ale tunelurilor au fost, de asemenea, distruse.

UPDATE ORA 13.00 – Papa Francisc a spus că este „dureros” să vezi că armistițiul dintre Israel și Hamas a fost rupt

Papa Francisc a spus duminică că este „dureros” să vezi că armistițiul dintre Israel și Hamas a fost rupt și a cerut tuturor părților implicate să ajungă la un nou acord de încetare a focului cât mai curând posibil.

Reuters relatează că a spus, de asemenea, că se gândește la oamenii ținuți încă ostatici în Gaza și la lipsa bunurilor de bază pe teritoriul palestinian. Francis, care s-a simțit rău, a fost citit de un consilier.

UPDATE ORA 12.00 -Raport: 75% din populația Gaza este strămutată intern

Agenția umanitară a Națiunilor Unite (OCHA) a declarat că cel puțin 160 de victime palestiniene au fost raportate sâmbătă în două incidente din nordul Gazei: bombardarea unei clădiri cu șase etaje din tabăra de refugiați Jabalia și a unui bloc întreg într-un cartier al orașului Gaza.

„Înainte de bombardamente, forțele israeliene au aruncat pliante care ordonau evacuarea acestor zone”, a spus OCHA într-un raport.

AFP raportează că, într-o nouă estimare, OCHA a spus că aproximativ 1,8 milioane de persoane – aproximativ 75% din populația Gaza – sunt strămutate în interior, în creștere față de cifra anterioară de 1,7 milioane. „Cu toate acestea, obținerea unui număr precis este o provocare”, se spune.

UPDATE ORA 11.00 – Armata israeliană a emis o declarație în care spune că a lovit recent ținte în interiorul Siriei și Libanului

Armata israeliană a emis o declarație în care spune că a lovit recent ținte în interiorul Siriei și Libanului:

„Azi mai devreme, a fost identificată o lansare din Siria către teritoriul israelian. Lansarea nu a fost interceptată conform protocolului. Artileria IDF a lovit sursa lansării. În plus, mai devreme în această seară, teroriștii au lansat o rachetă antitanc care a căzut într-o zonă deschisă din zona Yiftah din nordul Israelului. Nu au fost raportate răni. În plus, artileria IDF a lovit o serie de locații din Liban”.

UPDATE ORA 10.00 – Coloniștii israelieni au atacat sâmbătă seara două sate palestiniene din Cisiordania

Coloniștii israelieni au atacat sâmbătă seara două sate palestiniene din Cisiordania ocupată, ucigând un bărbat și incendiind o mașină, au declarat autoritățile palestiniene.

Reuters relatează că serviciul de ambulanță palestinian a declarat că un bărbat de 38 de ani din orașul Qarawat Bani Hassan, în nordul Cisiordaniei, a fost împușcat în piept și a murit în timp ce rezidenții se confruntau cu coloniști și soldați israelieni.

Armata israeliană a spus că a întrerupt confruntarea dintre rezidenți și coloniști. Se spune că palestinienii au tras focuri de artificii ca răspuns și un israelian și patru palestinieni au fost răniți.

UPDATE ORA 09.00 – Planul Israelului de a elimina Hamas riscă un deceniu de război, susține Emmanuel Macron

Vorbind la o conferință de presă în marginea discuțiilor COP28 ale ONU asupra climei din Dubai, Macron a spus că Israelul riscă să declanșeze un deceniu de război.

Israelul a promis că va elimina Hamas ca răspuns la atacul din 7 octombrie și a declanșat o campanie aeriană și terestră care a ucis peste 15.000 de oameni, de asemenea în mare parte civili, spun autoritățile Hamas care conduc Gaza.

„Care este distrugerea totală a Hamas și crede cineva că este posibil? Dacă va fi, războiul va dura 10 ani”, a spus Macron sâmbătă. „Cred că suntem într-un punct în care autoritățile israeliene vor trebui să-și definească obiectivul și starea finală dorită mai precis”.

După ce armata israeliană a reluat vineri bombardarea Fâșiei Gaza, după prăbușirea unui armistițiu de o săptămână, Macron a vorbit despre necesitatea „eforturilor intensificate pentru a ajunge la o încetare a focului de durată” în conflict.

UPDATE ORA 08.00 – Șapte palestinieni au fost uciși și alți câțiva răniți într-un raid israelian asupra unei case la est de orașul Rafah

Șapte palestinieni au fost uciși și alți câțiva răniți într-un raid israelian asupra unei case la est de orașul Rafah din sudul Gazei, a anunțat duminică Ministerul de Interne condus de Hamas.

Hamas și gruparea palestiniană Jihad Islamic au anunțat, de asemenea, „baraje cu rachete” împotriva mai multor orașe și orașe israeliene, inclusiv Tel Aviv. A venit când IDF a anunțat moartea a doi soldați – primul de la sfârșitul armistițiului de o săptămână de vineri.

Peste 200 de palestinieni au fost uciși în același interval de timp, potrivit ministerului sănătății din Gaza, adăugându-se la totalul de peste 15.000 de morți în Fâșia Gaza și Cisiordania.

UPDATE ORA 06.00 – Netanyahu promite că va continua atacul în Gaza cu „forță tot mai mare”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a susținut o conferință de presă jurând că va continua atacul la sol „cu o forță tot mai mare”, spunând că este singura modalitate de a atinge obiectivul Israelului de a „elimina Hamas și elibera ostaticii noștri”.

El a spus că IDF și forțele de securitate continuă incursiunea la sol în timp ce susțin dreptul internațional – o afirmație care a fost pusă sub semnul întrebării în mod repetat de unii observatori ai drepturilor omului și lideri mondiali, inclusiv de prim-ministrul spaniol chiar săptămâna trecută.

Netanyahu a spus că soldații s-au pregătit pentru luptele continue „cu toată forța” în timpul pauzei luptei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Hamas a trimis în această seară rachete către Tel Aviv și zona înconjurătoare. Iron Dome lucrează pentru distrugerea rachetelor lansate din Gaza.