• Tancurile israeliene pătrund tot mai mult în sudul orașului Khan Younis din Gaza, Israelul ordonând civililor să părăsească centrul.
  • Un director de spital din oraș a declarat că personalul se străduiește să facă față numărului mare de victime, iar proviziile medicale, alimentele, apa și combustibilul sunt limitate.
  • Atacuri aeriene intense au fost observate în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce tirurile de rachete palestiniene vizează sudul și centrul Israelului.

UPDATE Netanyahu aruncă în aer planul american pentru Gaza. Premierul israelian spune că nu va permite Autorităţii Palestiniane să preia Gaza după eliminarea Hamas

„După marele sacrificiu al civililor şi soldaţilor noştri, nu voi permite intrarea în Gaza a celor care educă pentru terorism, susţin terorismul şi finanţează terorismul”, a declarat Netanyahu, referindu-se la Autoritatea Palestiniană, care în prezent supraveghează părţi din Cisiordania, într-o declaraţie făcută marţi.

„Nu voi permite Israelului să repete greşeala de la Oslo”, a adăugat el, referindu-se la acordul din 1993 care a înfiinţat Autoritatea Palestiniană şi pe care Netanyahu l-a criticat mult timp.

Comentariile sale au subliniat diviziunea tot mai accentuată dintre Netanyahu şi Casa Albă în ceea ce priveşte planurile postbelice şi au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului american de a permite Autorităţii Palestiniene să preia conducerea în Gaza de la Hamas.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Netanyahu a recunoscut „dezacordul” dintre Israel şi SUA cu privire la rolul Autorităţii Palestiniene, afirmând că speră că SUA şi Israelul ar putea ajunge la un consens cu privire la guvernarea Gaza, la fel cum sunt de acord cu privire la obiectivul Israelului de a înlătura Hamas.

UPDATE Gaza: 11 tone de mâncare braziliană au ajuns în Egipt cu contribuţia „Movimento Sem Terra”

Un avion al Forţelor Aeriene braziliene a sosit astăzi în Egipt cu 11 tone de alimente, din care o parte a fost donată de Mişcarea Muncitorilor Rurali Fără Pământ (MST) pentru populaţia din Fâşia Gaza. Avionul, un KC-390 Millennium, a aterizat la ora locală 10:45 în oraşul Al-Arish, în cadrul operaţiunii „Întoarcerea la pace”, organizată de preşedinţia braziliană. Ca parte a acestuia, 1.525 de persoane au fost deja repatriate din Israel şi Fâşia Gaza, de când actualul conflict din Orientul Mijlociu a început la 7 octombrie.

Trimiterea ajutorului umanitar a fost coordonată de Ministerul Afacerilor Externe şi de Agenţia de Cooperare braziliană, care au finalizat ieri repatrierea altor 48 de persoane care se aflau în Fâşia Gaza. Jane Cabral, membră a conducerii MST, a comentat operaţiunea susţinând că „facem a doua donaţie de alimente către poporul palestinian, care are nevoie de acţiunea de solidaritate a altor popoare ale lumii, după prima făcută în octombrie”.

UPDATE Armata Israelului: 1683 de soldaţi răniţi de la începutul războiului

Forţele armate israeliene au actualizat numărul soldaţilor răniţi în războiul cu Hamas şi în atacurile din 7 octombrie la 1.683. Cifra este prezentată de Haaretz. Dintre aceştia, 263 de militari sunt răniţi grav, 465 moderat şi 955 uşor.

UPDATE În Gaza, 11 din 36 de spitale rămân parţial operaţionale

În Gaza, din cele 36 spitale disponibile, doar 11 unităţi medicale funcţionează parţial. Acest lucru a fost anunţat de un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), după cum precizează site-ul Reuters. „În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcţionale la 11 spitale funcţionale parţial – unul în nord şi 10 în sud”, a declarat Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru teritoriile palestiniene.

„Nu ne permitem să pierdem unităţi sanitare sau spitale”, a adăugat oficialul. Potrivit The Guardian, OMS a acuzat, de asemenea, Israelul că a întârziat o misiune medicală vitală şi că a forţat personalul medical palestinian să îngenuncheze sub ameninţarea armei, reţinându-i şi împiedicându-i să-şi desfăşoare activitatea.

Un membru al personalului organizaţiei umanitare Semiluna Roşie Palestiniană a raportat că a fost hărţuit, bătut, ameninţat, dezbrăcat şi legat la ochi de forţele israeliene, apoi a plecat spre sud cu mâinile legate la spate şi fără haine sau pantofi.

UPDATE Luptele „intense” din Khan Younis ar putea continua săptămâni întregi

Luptele dintre Israel şi Hamas în oraşul Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza, sunt „intense şi mulţi cred că vor rămâne intense timp de săptămâni”, a declarat Jordanna Miller, corespondent ABC News.

Luptele urbane au crescut bilanţul deceselor de ambele părţi, în timp ce ministrul israelian al apărării spune că apelurile internaţionale pentru încetarea focului sunt incompatibile cu angajamentul de a distruge Hamas în Fâşia Gaza.

UPDATE ORA 15.00 – Civilii din Gaza care suferă „iad pe pământ”, spune un oficial ONU

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, Philippe Lazzarini, a declarat că civilii din Fâșia Gaza suferă „iad pe pământ”, după ce au vizitat enclava.

ONU spune că distribuirea ajutoarelor în mare parte din teritoriu s-a oprit în mare parte din cauza intensității luptelor și a restricțiilor privind circulația de-a lungul drumurilor principale.

Postând pe X, Lazzarini spune: „Înapoi în Gaza, tragedie care se adâncește fără sfârșit. Oamenii sunt peste tot, trăiesc în stradă, au nevoie de tot. Ei pledează pentru siguranță și pentru încetarea acestui iad de pe pământ”.

UPDATE ORA 14.00 – Al Jazeera relatează că în ultima oră a avut loc un nou atac aerian asupra lui Rafah, în sudul Fâșiei Gaza

Al Jazeera relatează că în ultima oră a avut loc un nou atac aerian asupra lui Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, una dintre zonele în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se deplaseze pentru siguranță. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise acolo mai devreme, potrivit rapoartelor presei palestiniene.

Există, de asemenea, rapoarte despre o acumulare militară israeliană în afara orașului ocupat Jenin din Cisiordania. Se crede că peste 270 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania ocupată de Israel din 7 octombrie.

În același timp, în ultimele 20 de minute, sirenele de avertizare au sunat în apropierea Fâșiei Gaza din sudul Israelului din cauza amenințării cu rachete primite.

De asemenea, IDF a emis o declarație în ultimele cinci minute pentru a spune că „o țintă aeriană suspectă” a traversat spațiul aerian israelian din Liban, în nord. Armata israeliană spune că „incidentul s-a încheiat” după ce a lansat mai multe interceptoare.

UPDATE ORA 13.00 – OMS: Gaza mai are doar 11 spitale care funcționează parțial din 36

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat marți că doar 11, sau mai puțin de o treime, dintre spitalele din Gaza rămân parțial funcționale și a pledat ca acestea să rămână intacte.

„În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcționale la 11 spitale parțial funcționale – unul în nord și 10 în sud”, a declarat Reuters Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Teritoriul Palestinian, într-un briefing de presă ONU prin videolink. din Gaza.

„Nu ne permitem să pierdem nicio unitate medicală sau spitale”, a spus el. „Sperăm, pledăm ca acest lucru să nu se întâmple.”

UPDATE ORA 12.00 – Haaretz relatează că IDF a declarat că de la începutul operațiunii terestre din Gaza 13 soldați israelieni au fost uciși

Haaretz relatează că IDF a declarat că de la începutul operațiunii terestre din Gaza 13 soldați israelieni au fost uciși în incidente de focuri prietene.

Ieri, armata israeliană a publicat cifre conform cărora 104 membri ai forțelor sale au fost uciși în Gaza de la începutul operațiunii terestre, iar 582 au fost răniți. Numărul total al victimelor de la 7 octombrie a fost de 433 de soldați uciși și 1 645 de răniți.

UPDATE ORA 11.00 – OMS acuză Israelul că reține personalul medical care efectuează misiuni urgente în Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație fermă în care acuză Israelul că a întârziat o misiune medicală vitală și că a obligat personalul medical palestinian să îngenuncheze sub amenințarea armei, reținându-l și împiedicându-l să-și facă treaba.

UPDATE 10.00 – Șeful OMS a declarat că este îngrijorat de controalele prelungite ale convoaielor sanitare din Fâșia Gaza

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat marți că este îngrijorat de controalele prelungite ale convoaielor sanitare din Fâșia Gaza și de reținerea lucrătorilor din domeniul sănătății din această zonă.

Reuters relatează că, într-o postare pe rețelele de socializare, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că o misiune condusă de OMS la spitalul Al-Ahli din Gaza, sâmbătă, a fost oprită de două ori la un punct de control pe drumul spre nordul Gaza și la întoarcere și că o parte din personalul Societății Semilunii Roșii Palestiniene a fost reținută în ambele ocazii.

Suntem profund îngrijorați de controalele și reținerile prelungite ale lucrătorilor din domeniul sănătății, care pun în pericol viețile pacienților deja fragili”, a declarat Tedros.

UPDATE 09.00 – FOTO. Un baraj de artilerie se îndreaptă spre Gaza

Imagini transmise de agențiile de presă ale unei unități de artilerie israeliene în sudul Israelului, în timp ce armata continuă să bombardeze Fâșia Gaza.

UPDATE 07.00 – Adunarea Generală a ONU urmează să voteze marți o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cere o încetare imediată a focului umanitar” în Gaza

Adunarea Generală a ONU urmează să voteze marți o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care se cere o încetare imediată a focului umanitar” în Gaza – un apel pe care Consiliul de Securitate nu l-a făcut până acum.

Vineri, Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, și-au folosit dreptul de veto pentru a opri un proiect de text care cerea încetarea focului.

În încercarea de a spori presiunea, țările arabe au solicitat o nouă sesiune extraordinară a Adunării Generale după o vizită la frontiera de la Rafah a peste o duzină de ambasadori ai Consiliului de Securitate.

UPDATE 4.00-UE lucrează la noi sancțiuni împotriva „coloniștilor extremiști din Cisiordania”, afirmă șeful politicii externe

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a declarat că UE va lucra la introducerea de sancțiuni împotriva coloniștilor evrei care comit acte de violență împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Comentariile lui Josep Borrell vin pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la faptul că Israelul nu face suficient de mult pentru a împiedica coloniștii înrăiți să lanseze atacuri asupra satelor palestiniene din Cisiordania ocupată.

„Vom lucra la impunerea de sancțiuni împotriva coloniștilor extremiști din Cisiordania”, a declarat Borrell reporterilor de la Bruxelles, declarându-se alarmat de violențele recente din teritoriul ocupat.

UPADTE 3.00-Blinken vorbește cu un membru al cabinetului de război israelian despre ostaticii din Gaza și creșterea ajutorului umanitar

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, despre eforturile de a „facilita întoarcerea în siguranță a tuturor ostaticilor rămași” în Gaza și, de asemenea, despre creșterea nivelului de asistență umanitară.

„Secretarul Blinken a subliniat necesitatea urgentă de a lua măsuri afirmative pentru a detensiona tensiunile din Cisiordania și a reiterat că Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a evita vătămarea civililor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, într-un comunicat de presă. „Secretarul Blinken a subliniat că Statele Unite rămân angajate în avansarea unor pași tangibili în vederea realizării unui stat palestinian”, a mai spus acesta.

UPADTE 2.00-Spitalul Kamal Adwan din nordul Fâșiei Gaza rămâne sub asediu, spune un medic

În timp ce armata israeliană își intensifică campania de înfrângere a Hamas în nordul Fâșiei Gaza, spitalele de acolo rămân sub asediu, potrivit medicilor.

Dr. Ahmed Al-Kahlot a declarat luni pentru CNN că spitalul pe care îl conduce în centrul orașului Gaza, Kamal Adwan, este înconjurat de forțele israeliene.

Secția de maternitate a fost lovită luni după-amiază, ora locală, de un bombardament al tancurilor, ucigând două femei și lăsând alte două atât de grav rănite încât picioarele lor au necesitat amputare, a spus el.

„Spitalul nu are apă, nu are mâncare, nu are combustibil. Fac un apel să se ridice acest asediu și să se aducă apă și combustibil”, a spus el.

UPADTE 1.00-Liderii din 4 țări ale Uniunii Europene îi cer șefului Consiliului UE să discute despre încetarea focului în Gaza la summit

Liderii Irlandei, Spaniei, Belgiei și Maltei au trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care solicită o discuție în cadrul unui viitor summit al UE cu privire la necesitatea unei încetări a focului în Gaza.

„Vă scriem având în vedere măsura luată de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a invocat articolul 99 din Carta Națiunilor Unite pentru ca Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să abordeze de urgență catastrofa umanitară care se desfășoară în Gaza”, au declarat liderii în paragraful de deschidere al scrisorii lor.
Taoiseach-ul irlandez Leo Varadkar, președintele spaniol Pedro Sanchez, premierul maltez Robert Abela și premierul belgian Alexander de Croo au descris bilanțul morților, distrugerile și situația umanitară provocate de războiul din Gaza ca fiind „alarmante”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Israelul nu are intenția de a rămâne permanent în Fâșia Gaza și că este deschis la discuții privind alternativele referitoare la cine va controla teritoriul, atâta timp cât nu este vorba de un grup ostil Israelului.

Gallant a declarat că sute de agenți Hamas din Gaza s-au predat sau au fost arestați în ultimele zile, inclusiv persoane care au participat la atacurile din 7 octombrie.

„Am încercuit ultimele bastioane ale Hamas în Jabaliya și Shejaiya, batalioanele care erau considerate invincibile, care s-au pregătit ani de zile să lupte împotriva noastră, sunt pe punctul de a fi desființate”, a declarat acesta, citat de Times of Israel.

„Cei care se vor preda vor fi tratați într-un fel, iar cei care nu se vor preda vor fi tratați în alt fel”, a adăugat el.

Citește și