• Israelul a ucis „sute” de luptători Hamas în operațiunile din Gaza, a declarat armata sa.
  • Ororile din Gaza sunt nesfârșite pentru cei prinși în ceea ce a devenit iadul pe pământ”, a declarat în această seară directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății
  • De asemenea, IDF a emis mai multe avertismente către locuitori după ce din Gaza a fost lansat un tir de rachete, pentru care aripa armată a Hamas a revendicat responsabilitatea.

UPDATE ORA 22.00- Comitetul Internațional de Salvare a emis următoarea declarație privind livrarea ajutoarelor în Gaza:

„Comitetul Internațional de Salvare (IRC) salută cererile de acces umanitar imediat, sigur și nestingherit prin toate rutele disponibile către palestinieni din Gaza, pentru respectarea dreptului internațional umanitar și pentru eliberarea necondiționată a ostaticilor cuprinse în Rezoluția 2720 a UNSC. Acestea sunt condiții prealabile. pentru ameliorarea suferinței umanitare.

Recomandări

ALEGERI 2024
BERT LOVEȘTE UK
NOEL E CAMPION
DANS IRLANDEZ LA BRAȘOV
SE LEAGĂ PRIETENII
ORBAN IGNORĂ CPI

Cu toate acestea, cu peste 20.000 de palestinieni uciși și cu ultimele cifre ale insecurității alimentare care arată o amenințare fără precedent de foamete în Gaza, este în mod clar nevoie de mult mai mult…

Reiterăm că singura modalitate de a proteja pe deplin viețile palestinienilor, de a permite un răspuns umanitar suficient și de a oferi cele mai bune șanse de eliberare a ostaticilor este oprirea luptei. Din punct de vedere umanitar, eșecul CSONU de a cere o încetare a focului imediată și susținută este nejustificat.”

UPDATE ORA 20.00- În timpul unei conferințe de presă după votul Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Palestinei la ONU, Riyad Mansour, a declarat:

„Noi, grupul arab și Organizația de Cooperare Islamică, declarăm că lucrăm pentru trei obiective umanitare.”

„Unul, să oprim acest război împotriva poporului nostru din Fâșia Gaza, ceea ce înseamnă încetare a focului, încetare a focului, încetare a focului acum.”

UPDATE ORA 19.00- Ofensiva israeliană este principalul obstacol în calea furnizării de ajutor, spune Guterres

Mai multe de la șeful ONU António Guterres acum, care spune că „adevărata problemă” pentru livrarea ajutoarelor în Gaza este ofensiva Israelului.

El spune că atacurile creează „obstacole masive în calea distribuirii ajutorului umanitar în interiorul Gaza”.

„O încetare a focului umanitar este singura modalitate de a începe să satisfacă nevoile disperate ale oamenilor din Gaza și să pună capăt coșmarului lor”, adaugă Guterres.

UPDATE ORA 18.00- Rezoluția ONU privind Gaza a fost adoptată

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care urmărește să aducă mai mult ajutor în Gaza, dar care se oprește înainte de a cere un armistițiu imediat.

SUA și Rusia – doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate – s-au abținut. Toți ceilalți 13 membri au votat pentru.

UPDATE ORA 15.00 -UE anunță un plan de ajutor de 102 milioane de lire sterline pentru Autoritatea Palestiniană

Uniunea Europeană a anunțat un nou plan de ajutor în valoare de 118 milioane de euro (102 milioane de lire sterline) destinat Autorității Palestiniene.

Autoritatea este responsabilă în Cisiordania, dar nu și în Gaza, care este condusă de Hamas.

Comisia Europeană a precizat că ajutorul va contribui la plata salariilor și pensiilor funcționarilor publici din Cisiordania, a alocațiilor sociale pentru familiile vulnerabile și la plata trimiterilor medicale către spitalele din Ierusalimul de Est.

De asemenea, UE este pregătită să continue să ajute Autoritatea Palestiniană pe termen lung, a declarat președintele acesteia, Ursula von der Leyen.

„Reflectăm asupra unui pachet mai amplu pe termen mediu pentru anul viitor, pentru a contribui la stabilitatea economică și politică din Gaza și Cisiordania, odată ce condițiile de pe teren vor permite acest lucru, ca parte a eforturilor internaționale mai ample de restabilire a unei soluții cu două state”, a declarat aceasta într-o declarație.

„Ajutorul trebuie să ajungă la cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin coridoare umanitare și pauze pentru nevoile umanitare.”

UPDATE ORA 14.00 -Ostaticul israeliano-american a murit în timp ce era ținut prizonier în Gaza

Gadi Haggai, în vârstă de 73 de ani, un israelian cu dublă cetățenie americană și ostatic care a fost răpit de Hamas din Kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie, a murit în timp ce era ținut captiv în Gaza, a anunțat Forumul Familiilor Persoanelor Dispărute într-un comunicat publicat vineri.

Corpul său este încă reținut în Gaza, potrivit Forumului.

UPDATE ORA 12.00 -11 persoane au fost arestate în urma unor raiduri efectuate în timpul nopții în Cisiordania

Cel puțin 11 persoane au fost arestate de Forțele de Apărare ale Israelului după ce au efectuat un alt raid nocturn în Cisiordania.

Opt dintre acestea au fost arestate în satul Dora, a precizat IDF.

Hamas, care a comis atacurile din 7 octombrie, nu este la conducere în Cisiordania și nu sunt ținuți ostatici acolo.

UPDATE ORA 10.00 -Israelul a aruncat sute de bombe de 2.000 de kilograme în Gaza, arată o analiză

În prima lună a războiului din Gaza, Israelul a aruncat sute de bombe masive, multe dintre ele capabile să ucidă sau să rănească persoane aflate la mai mult de 300 de metri distanță, sugerează o analiză realizată de CNN și de compania de inteligență artificială Synthetaic.

Imaginile din satelit din acele prime zile ale războiului relevă peste 500 de cratere de impact cu diametrul de peste 12 metri, în concordanță cu cele lăsate în urmă de bombe de 2.000 de lire sterline. Acestea sunt de patru ori mai grele decât cele mai mari bombe pe care Statele Unite le-au aruncat asupra ISIS în Mosul, Irak, în timpul războiului împotriva grupului extremist de acolo.

Experții în armament și război dau vina pe utilizarea extensivă a munițiilor grele, cum ar fi bomba de 2.000 de lire, pentru numărul tot mai mare de morți. Populația din Gaza este înghesuită mult mai strâns decât în aproape orice alt loc de pe pământ, astfel încât utilizarea unor astfel de muniții grele are un efect profund.

„Folosirea bombelor de 2.000 de lire într-o zonă atât de dens populată ca Gaza înseamnă că va dura zeci de ani până când comunitățile se vor recupera”, a declarat John Chappell, membru al grupului de advocacy și juridic de la CIVIC, un grup cu sediul în Washington DC care se concentrează pe minimizarea daunelor provocate civililor în timpul conflictelor.
Israelul a fost supus unor presiuni la nivel internațional din cauza dimensiunii devastării din Gaza, chiar și aliatul său fidel, președintele american Joe Biden, acuzând Israelul de „bombardarea fără discernământ” a benzii de coastă.

UPDATE ORA 08.00 -Bilanțul victimelor din Gaza a depășit 20.000 de morți, anunță Ministerul Sănătății controlat de Hamas

Numărul persoanelor ucise în Gaza începând cu 7 octombrie a crescut la 20.057, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății din fâșie, controlat de Hamas, publicat vineri.

De asemenea, un total de 53.320 de persoane au fost rănite în conflict, a precizat acesta.

CNN nu poate verifica în mod independent cifrele.

Ministerul a precizat că 390 de persoane au murit în ultimele 48 de ore, în timp ce rețelele de comunicații au fost deconectate în mare parte din teritoriu.

Joi seară, furnizorul de telecomunicații Paltel a afirmat într-o declarație că serviciile din centrul și sudul Gaza reveneau treptat online după ce au fost întrerupte din cauza bombardamentelor israeliene.

UPDATE ORA 06.00 – Răniți pe fondul ultimelor raiduri israeliene în Cisiordania ocupată

Doi palestinieni au fost răniți în timpul raidurilor efectuate în zori de forțele israeliene în orașul Halhul, la nord de Hebron, potrivit rapoartelor locale.

Citând surse din Semiluna Roșie, agenția palestiniană de știri Wafa relatează că cei doi bărbați au fost răniți după ce soldații israelieni au deschis focul cu muniție reală asupra unui grup de tineri protestatari palestinieni.

Forțele israeliene au confiscat, de asemenea, 31 de vehicule de la proprietarii lor palestinieni în orașul Surif, la nord-vest de Hebron, potrivit Wafa.

UPDATE ORA 05.00 – Israelul propune un nou acord care include eliberarea unor ostatici, afirmă un înalt oficial american

Cea mai recentă propunere a Israelului către Hamas este o pauză de o săptămână în război pentru returnarea a aproximativ 35 de ostatici, inclusiv a femeilor, bătrânilor, răniților și bolnavilor rămași în Gaza, a declarat un oficial american de rang înalt pentru CNN.

În acest grup ar fi incluși cei trei bărbați în vârstă răpiți din Kibbutzul Nir Oz, în apropiere de granița cu Gaza, care au apărut recent într-o înregistrare video difuzată de Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas, în care aceștia pledează pentru a fi eliberați.

CNN nu a putut verifica în mod independent când sau unde a fost filmat filmulețul sau starea prizonierilor.

Și, în ciuda faptului că Hamas a declarat joi pe canalul său Telegram că nu va fi de acord cu nicio discuție despre schimburi de prizonieri până când Israelul nu își va încheia operațiunea militară, oficialii americani continuă să creadă că există o cale de a asigura eliberarea mai multor ostatici, a declarat oficialul respectiv.

UPDATE ORA 04.00 – SUA afirmă că vor susține o rezoluție amendată a ONU care vizează creșterea ajutorului în Gaza

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a luat cuvântul în cadrul Consiliului de Securitate de la New York.

Într-o transcriere publicată de misiunea americană la ONU, ea spune următoarele:

„Vreau doar să vă împărtășesc faptul că am lucrat din greu și cu sârguință în cursul săptămânii trecute cu Emiratele, cu alții, cu Egiptul, pentru a ajunge la o rezoluție pe care o putem susține. Și acum avem această rezoluție. Suntem pregătiți să o votăm. Și este o rezoluție care va aduce asistență umanitară celor care au nevoie de ea. Aceasta va sprijini prioritatea pe care Egiptul o are de a se asigura că punem la dispoziție un mecanism pe teren care va sprijini asistența umanitară și suntem pregătiți să mergem mai departe”.

UPDATE ORA 03.00 – Acordul asupra unei rezoluții ONU privind ajutorul critic pentru Gaza este „foarte aproape” și ar putea fi așteptat un vot, relatează Associated Press

Shahad Matar, purtătorul de cuvânt al Emiratelor Arabe Unite, care a sponsorizat rezoluția Consiliului de Securitate, a declarat reporterilor joi seara târziu că „suntem foarte aproape de un acord”. Ea a declarat că cei 15 membri ai Consiliului vor avea consultări închise pentru a vedea modificările aduse proiectului de rezoluție, iar apoi va avea loc un vot.

Statele Unite, aliații cheie și națiunile arabe s-au angajat într-o diplomație la nivel înalt în speranța de a evita un alt veto al SUA la o rezoluție ONU privind ajutorul extrem de necesar pentru Gaza.

Rămâne de văzut dacă modificările sunt suficiente pentru a răspunde preocupărilor SUA cu privire la trimiterile din text la o încetare a ostilităților în război, precum și la punctul cheie de blocaj – inspectarea camioanelor cu ajutoare care intră în Gaza pentru a se asigura că acestea transportă doar bunuri umanitare.

UPDATE ORA 02.00 – Criza acută a foametei afectează întreaga populație din Fâșia Gaza, potrivit unui raport al Națiunilor Unite

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-a exprimat „îngrijorarea profundă” cu privire la înrăutățirea rapidă a situației securității alimentare din Fâșia Gaza.

Aproape toți cei 2,2 milioane de locuitori din Gaza se confruntă în prezent cu o foamete acută, potrivit unui raport al Clasificării integrate a fazei de securitate alimentară (IPC) publicat joi.

Potrivit raportului, întreaga populație din Fâșia Gaza este clasificată în stare de criză (faza 3 IPC).

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ororile din Gaza sunt nesfârșite pentru cei prinși în ceea ce a devenit iadul pe pământ”, a declarat în această seară directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Într-o declarație pe X, fostul Twitter, șeful OMS a spus că a pierdut numărul de ori când a crezut că criza din Gaza nu poate fi mai îngrozitoare”.

El a scris: Faptul că vorbim despre 20.000 de persoane ucise, în majoritate copii și femei, și cu peste 52.000 (și continuă să se numere) afectate de răni care pun în pericol viața și o alterează, în aproape trei luni, este atât oribil, cât și, mai presus de toate, o parodie pentru umanitate”. El a continuat spunând că măcelul trebuie să înceteze”.

Citește și