LIVE UPDATE. Război în Israel, ziua 85. Benjamin Netanyahu a declarat că zona de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt ar trebui să fie sub controlul Israelului

UPDATE ORA 19.00 – Aproximativ 1,4 milioane de palestinieni au fost strămutați de atacurile israeliene trăiesc în unitățile UNRWA din Fâșia Gaza

Aproximativ 1,4 milioane de palestinieni care au fost strămutați de atacurile israeliene trăiesc în unitățile UNRWA din Fâșia Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al UNRWA, Juliette Touma.

Ea a spus pentru BBC: Facilitățile din nord devin aglomerate din oră în oră, oamenii continuă să intre. Sunt absolut pline și așa că oamenii au început să se refugieze în zonele din afara acestor facilități inclusiv în parcuri, în aer liber. Mulți dorm în mașini. Facilitățile noastre, da, au fost lovite. Am înregistrat 180 de accesări în facilitățile noastre. Unii au fost loviți direct și, în urma acestor lovituri, cel puțin 300 de persoane care se adăposteau în aceste unități au fost ucise și aproximativ o mie au fost rănite”.

UPDATE ORA 18.00 – Casa Albă spune că nu caută un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu

Casa Albă a declarat duminică că nu caută un conflict mai larg în Orientul Mijlociu, după ce elicopterele americane au scufundat trei bărci Houthi în Marea Roșie, după ce au fost atacate.

Elicopterele au scufundat bărcile și i-au ucis pe cei aflați la bord, marcând prima ocazie de la izbucnirea tensiunilor la începutul acestui an, în care SUA au ucis membri ai grupării rebele Houthi, susținută de Iran, care vizează nave comerciale și comerciale în Marea Roșie.

Până acum, SUA au evitat să lovească direct grupul din Yemen, deoarece încearcă să evite escaladarea crizei în continuare. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat duminică că SUA vor continua să acționeze în propria sa autoapărare.

UPDATE ORA 17.00 – Premierul israelian Netanyahu spune că nu va demisiona din funcție

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă reporterilor că nu va demisiona din funcție după ce a fost criticat pentru că nu a anticipat atacurile din 7 octombrie.

Netanyahu a fost presat să își asume responsabilitatea în timpul unei conferințe de presă.

„Întrebarea ta despre disponibilitatea de a demisiona – care revine iar și iar… Singurul lucru de la care intenționez să demisionez este Hamas. De la asta voi demisiona. Cu asta am de-a face și nimic altceva, „, a spus Netanyahu.

UPDATE ORA 16.00- UKMTO a declarat că a primit un raport despre un incident în Marea Roșie

Organizația Maritime Trade Operations (UKMTO) din Regatul Unit a declarat că a primit un raport despre un incident în Marea Roșie, la aproximativ 55 de mile marine sud-vest de portul yemenit Hodeidah.

Comandantul navei a raportat „o bubuitură puternică însoțită de un fulger pe prova babord a navei” și mai multe explozii în zonă.

UPDATE ORA 15.00- Atacurile israeliene din centrul Gazei au ucis cel puțin 35 de persoane duminică

Atacurile israeliene din centrul Gazei au ucis cel puțin 35 de persoane duminică, au spus oficialii spitalului, în timp ce armata a vizat zone din mai multe părți ale teritoriului la o zi după ce Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua „multe luni”, rezistând apelurilor internaționale pentru un încetare a focului.

Armata a spus că forțele israeliene operează în al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis, iar rezidenții au raportat lovituri în partea centrală a micuței enclave, după ce Israelul a făcut săptămâna aceasta regiune noul centru al războiului său.

UPDATE ORA 14.00- Ministrul israelian spune că guvernul „poartă responsabilitatea” pentru că nu a anticipat atacul din 7 octombrie

Într-un interviu acordat duminică la radioul israelian, Eli Cohen, ministrul de externe ieșitor al Israelului, a recunoscut că „guvernul poartă responsabilitatea” pentru că nu a anticipat atacul Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.

Pe 7 octombrie, gruparea militantă palestiniană Hamas a atacat sudul Israelului din Fâșia Gaza, ucigând 1.140 de persoane și luând ostatici până la 250.

Cohen, care a jucat un rol esențial în normalizarea relațiilor dintre Israel și unele țări arabe după decenii de ostilitate, a mai spus că la sfârșitul războiului ar trebui înființată o comisie de anchetă independentă.

UPDATE ORA 13.00- Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul a dat dovadă de „moralitate” în războiul din Gaza, relatează AFP

„Vom continua războiul nostru defensiv, a cărui justiție și moralitate sunt fără egal”, a declarat Netanyahu la o reuniune a cabinetului la Tel Aviv.

Comentariul său a venit după ce Africa de Sud a lansat vineri un dosar la Curtea Internațională de Justiție împotriva Israelului pentru ceea ce a considerat că sunt acte „genocidare” în Gaza.

„Nu, Africa de Sud, nu noi am ajuns să comităm genocid, ci Hamas”, a spus Netanyahu, citat.

„Ne-ar ucide pe toți dacă ar putea. În schimb, IDF (armata israeliană) acționează cât se poate de moral.”

UPDATE ORA 12.00- Guvernul israelian aprobă numirea unui nou ministru de externe

Guvernul israelian a aprobat numirea unui nou ministru de externe care să-l înlocuiască pe Eli Cohen, care va deveni ministru al energiei în cadrul unei rotații ministeriale prestabilite, se arată într-un comunicat al guvernului.

Cohen va continua să servească ca membru al cabinetului de securitate, în timp ce Yisrael Katz va servi ca ministru de externe, se arată în comunicat. Numirile sunt supuse aprobării parlamentului israelian.

UPDATE ORA 11.00- Elicopterele marinei americane resping atacul Houthi asupra unei nave comerciale din Marea Roșie – comanda centrală a SUA

Elicopterele marinei americane au scufundat duminică trei din cele patru bărci mici folosite de militanții Houthi susținuți de Iran pentru a ataca o navă comercială în sudul Mării Roșii, a scris comanda centrală americană pe X.

Răspunzând la apelurile de urgență de la Maersk Hangzhou, elicopterele USS Eisenhower și USS Gravely ar fi răspuns la foc asupra bărcilor Houthi în autoapărare și au scufundat trei dintre nave fără supraviețuitori.

UPDATE ORA 10.00- Potențial schimb de prizonieri-captivi

Cabinetul de război israelian este de așteptat să se întâlnească duminică mai târziu pentru a discuta un potențial schimb de prizonieri-captivi, relatează Al Jazeera.

Qatar și Egipt au fost mediatori între Israel și Hamas în armistițiul de la sfârșitul lunii noiembrie, în timpul căruia Hamas a eliberat 110 femei, copii și străini pe care îi deținea în schimbul a 240 de femei și adolescenți palestinieni eliberați din închisorile israeliene.

UPDATE 9.00- Pe măsură ce numărul morților din Gaza crește, israelienii caută în zadar orice semn de victorie

Avioane israeliene au bombardat sâmbătă taberele de refugiați din Gaza, în timp ce trupele sale și-au extins operațiunile la sol și zeci de mii de palestinieni au fugit din casele lor, pregătind scena pentru un nou an la fel de sângeros și distructiv ca ultimele trei luni ale anului 2023.

Amenințarea unei escalade mai ample planează, de asemenea, asupra regiunii, pe măsură ce înfrângerile de la granița de nord cu Libanul se intensifică, iar oficialii israelieni au sugerat că „clepsidra diplomatică” se termină pentru a ajunge la o soluție negociată.

Deocamdată par să existe puține speranțe de o întrerupere temporară a atacurilor, chiar și după ce Egiptul a găzduit lideri pentru discuții săptămâna trecută și a promovat planuri pentru o pauză în etape a războiului.

UPDATE 8.00- Houthis nu dau semne de a pune capăt atacurilor „nechibzuite” de la Marea Roșie, spune comandantul american

Rebelii Houthi din Yemen nu dau semne de a pune capăt atacurilor lor „nechibzuite” asupra navelor comerciale din Marea Roșie, a declarat sâmbătă comandantul superior al forțelor navale americane din Orientul Mijlociu, chiar dacă mai multe națiuni se alătură misiunii maritime internaționale de protejare a navelor. în calea navigabilă vitală și traficul comercial începe să se aprindă.

De când Operațiunea Prosperity Guardian a fost anunțată în urmă cu puțin peste 10 zile, 1.200 de nave comerciale au călătorit prin regiunea Mării Roșii și niciuna nu a fost lovită de lovituri cu drone sau rachete, a declarat viceamiramul Brad Cooper într-un interviu pentru Associated Press.

UPDATE 7.00-Misiunea americană la ONU consideră că răspunsul din Gaza va fi un exemplu de leadership al SUA în 2023

Misiunea americană la ONU de la New York a inclus sprijinul SUA pentru ajutorul umanitar pentru Gaza într-o declarație de sfârșit de an ca fiind „o demonstrație a conducerii SUA la Națiunile Unite în 2023”.

Misiunea a declarat că „a gestionat provocările reprezentate de conflictul din Gaza”, „atât prin răspunsul la atacurile teroriste atroce ale Hamas împotriva Israelului, cât și prin promovarea asistenței umanitare și a siguranței civile în Gaza”.

De asemenea, declarația a subliniat că ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield și misiunea SUA au pledat pentru amendamente la rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU, inclusiv „includerea dreptului Israelului de a se apăra”.

„SUA a rămas principalul susținător al eforturilor UNRWA și ale altor organizații umanitare de pe teren în Gaza”, a adăugat declarația.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA a oferit peste 110 milioane de dolari în asistență umanitară pentru palestinienii din Gaza și Cisiordania începând cu 7 octombrie.

UPDATE 5.00-SUA doboară două rachete în urma unui atac houthi în Marea Roșie: CENTCOM

Comandamentul central al armatei americane (CENTCOM) raportează că o navă americană a doborât două rachete balistice anti-navă în timp ce răspundea la un atac al Houthi asupra unei nave comerciale.

Nava de containere Maersk Hangzhou a solicitat asistență după ce a raportat că a fost lovită de o rachetă în timp ce tranzita sudul Mării Roșii, a precizat CENTCOM.

Navele USS Gravely și USS Laboon au răspuns la solicitarea navei sub pavilion Singapore, deținută și operată de Danemarca, a adăugat CENTCOM într-o postare pe X.

„În timp ce răspundea, USS GRAVELY a doborât două rachete balistice anti-navă trase din zonele controlate de Houthi în Yemen spre nave”, se arată în postare.

„Se pare că nava este în stare de navigabilitate și nu s-au raportat răniți”, a precizat CENTCOM.

UPDATE 3.00-Netanyahu spune că nu vrea să stârnească „așteptări exagerate” cu privire la noile progrese ale acordului privind ostaticii

Familiile ostaticilor și susținătorii lor au cerut guvernului să acorde prioritate eliberării ostaticilor în detrimentul altor obiective de război și au organizat proteste de amploare în fiecare weekend, inclusiv astăzi.

Egiptul, unul dintre mediatorii dintre Israel și Hamas, a propus un plan în mai multe etape care ar începe cu un schimb de ostatici pentru prizonieri, însoțit de o încetare temporară a focului – după modelul unui schimb în timpul unui armistițiu de o săptămână din noiembrie.

Hamas insistă că războiul trebuie să se încheie înainte de a discuta despre eliberarea ostaticilor. Osama Hamdan, un oficial de rang înalt al Hamas la Beirut, a reiterat astăzi această poziție, dar a declarat, de asemenea, pentru The Associated Press că „nu am dat niciun răspuns final până acum” la propunerea egipteană.

Întrebat în legătură cu rapoartele privind posibilele progrese în vederea unui acord, Netanyahu a declarat astăzi că „vedem o posibilitate, poate, de mișcare”, dar că nu a dorit să creeze „așteptări exagerate”.

UPDATE 1.00-Războiul Israelului împotriva Hamas va continua luni de zile, afirmă Netanyahu

Războiul Israelului împotriva Hamas se află la „cel mai înalt nivel și va continua luni de zile”, a declarat sâmbătă premierul Benjamin Netanyahu, potrivit radioului armatei israeliene.

Adresându-se reporterilor la Tel Aviv, premierul a mai spus că armata israeliană „luptă cu forță și cu noi sisteme deasupra și sub pământ”.

„Suntem în avantaj, am ucis peste 8.000 de teroriști”, a susținut el, potrivit Radio Armata.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că zona de frontieră dintre Fâșia Gaza și Egipt ar trebui să fie sub controlul Israelului.

În timpul unei conferințe de presă de sâmbătă, Netanyahu a declarat: Coridorul Philadelphi – sau, pentru a spune mai corect, punctul de oprire sudic [din Gaza] – trebuie să fie în mâinile noastre. Trebuie să fie închis. Este clar că orice alt aranjament nu ar asigura demilitarizarea pe care o căutăm”, relatează Reuters.

În continuare, el a amenințat că va ataca direct Iranul din cauza schimburilor de focuri de la granița dintre Israel și Liban, spunând: Dacă Hezbollah extinde războiul, va suferi lovituri la care nici nu a visat – și la fel și Iranul”.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că Israelul luptă pe toate fronturile” într-un război despre care a spus că va dura încă multe luni până la obținerea victoriei, relatează Reuters.

Discursul lui Netanyahu a avut loc în timp ce Israelul a intrat în cea de-a 13-a săptămână de război în Gaza, în timpul căreia a ucis peste 21.500 de palestinieni în ceea ce a declarat că este lupta sa împotriva Hamas.

Citește și

Exit mobile version