- Președintele Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite despre acordul de pace pentru Ucraina.
- Europa este văzută ca jucând un rol-cheie în procesul de pace pentru Ucraina.
- Ministerul rus al Apărârii a raportat distrugerea mai multor drone ucrainene deasupra Mării Azov.
UPDATE ORA 22:00 – Zelenski a sosit într-o vizită în Turcia
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și Prima Doamnă Olena Zelenska au sosit într-o vizită oficială în Turcia.
Advertisment
„Vizită oficială cu Prima Doamnă în Turcia. Întâlniri cu președintele Erdogan și Prima Doamnă Emine Erdogan”, a scris Zelenski într-o telegramă luni seara.
Președintele a declarat că, în timpul vizitei sale, vor fi discutate probleme de schimburi: „toate eforturile pentru ca poporul nostru să se întoarcă acasă vor continua”, precum și chestiuni legate de securitatea alimentară și diplomația educațională și culturală a Primei Doamne.
Recomandări
UPDATE ORA 21:00 – „Faza fierbinte” a războiului din Ucraina s-ar putea „încheia în curând” cu noua conducere a SUA, afirmă trimisul rus la ONU
Cu administrația Trump acum la putere în SUA, există o șansă ca „faza fierbinte” a războiului Moscovei împotriva Ucrainei să se încheie în curând, a declarat Vasily Nebeznya, reprezentantul rus la ONU, la 17 februarie, citat de publicația pro-Kremlin Kommersant.
Nebeznya a susținut că o încetare a focului și înghețarea ostilităților singure nu ar rezolva conflictul, prezentând condițiile Moscovei pentru o soluționare.
Comentariile ambasadorului vin înaintea discuțiilor dintre oficialii ruși și americani din Arabia Saudită, unde ambele părți sunt așteptate să discute despre încetarea războiului.
Potrivit lui Nebeznya, Ucraina ar trebui să fie un „stat demilitarizat, neutru”, în afara oricăror alianțe, o poziție pe care Kievul o respinge, avertizând că, fără garanții de securitate, Rusia ar putea lansa o nouă invazie.
UPDATE ORA 20:00 – Până la 30.000 de soldați europeni ar putea fi desfășurați în Ucraina, relatează Washington Post
Țările europene care iau în considerare desfășurarea de trupe în Ucraina ca parte a unei potențiale misiuni de monitorizare a încetării focului ar putea trimite între 25.000 și 30.000 de soldați, a relatat Washington Post.
Țări precum Polonia și Germania sunt prudente în ceea ce privește luarea de măsuri majore înainte de viitoarele lor alegeri naționale. Se pare că unele ezită să își asume riscuri fără o implicare sporită a SUA.
UPDATE ORA 19:00 – Poroșenko susține că biroul lui Zelenski a cerut voturi în parlament în schimbul evitării sancțiunilor
Fostul președinte și actual deputat Petro Poroșenko a acuzat la 17 februarie Biroul prezidențial că s-a oferit să sprijine implicarea fracțiunii sale în elaborarea legislației privind centrala nucleară Khmelnytskyi (KNPP) în schimbul evitării sancțiunilor.
La 13 februarie, președintele Volodimir Zelenski a aprobat o decizie a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare (NSDC) de a impune sancțiuni pe termen nelimitat mai multor personalități, inclusiv lui Poroșenko. Fostul președinte a denunțat sancțiunile ca fiind neconstituționale și motivate politic.
Facțiunea lui Poroșenko s-a opus unui proiect de lege recent privind achiziționarea a două reactoare de fabricație rusă din Bulgaria pentru KNPP, o măsură pe care Zelenski a numit-o critică pentru independența energetică a Ucrainei.
„Mi s-a oferit că, dacă fracțiunea va vota pentru proiectul de lege privind KNPP, nu voi avea nicio problemă cu sancțiunile”, a afirmat Poroșenko într-un interviu acordat publicației ucrainene Pravda.
UPDATE ORA 18:00 – Ucraina „progresează semnificativ” în discuțiile privind prezența trupelor străine, afirmă Zelenski
Ucraina a făcut progrese în vederea stabilirii unui contingent militar străin pe teritoriul său, a declarat președintele Volodimir Zelenski la 17 februarie, după vizita sa în Emiratele Arabe Unite.
Zelenski a descris această evoluție drept un pas concret dincolo de discuțiile diplomatice, semnalând o trecere la o cooperare internațională tangibilă în domeniul securității.
UPDATE ORA 17:00 – Germania se opune trimiterii de trupe în Ucraina fără implicarea SUA, relatează AFP
Germania se opune eventualei desfășurări a unei misiuni europene de menținere a păcii în Ucraina dacă Statele Unite nu participă.
O sursă AFP a dezvăluit că Berlinul se opune trimiterii de trupe în Ucraina ca parte a unei potențiale viitoare misiuni europene de menținere a păcii dacă aceasta are loc „fără implicarea deplină a SUA”.
„Nu vom participa la scenarii în care (politica) de securitate europeană și americană diverge”, a explicat sursa.
Statele Unite au recunoscut anterior posibilitatea de a desfășura forțe de menținere a păcii în Ucraina pentru a supraveghea o potențială „încetare a focului”, dar au declarat că trupele americane nu ar lua parte la o astfel de misiune.
UPDATE ORA 16:00 – Lavrov exclude concesiile teritoriale ca parte a negocierilor de pace din Ucraina
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, la 17 februarie, că nu ar putea exista „niciun gând” de concesii teritoriale către Ucraina, în ajunul discuțiilor cu SUA cu privire la modul de a pune capăt invaziei la scară largă a Moscovei.
Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014, precum și oblasturile Kherson, Zaporizhzhia, Donețk și Luhansk în 2022.
Rusia a susținut că a anexat cele patru oblasturi în întregime, deși nu le controla pe toate, inclusiv două capitale regionale – Kherson și Zaporijia.
„Concesiile teritoriale pentru ceea ce se numește acum Ucraina au fost făcute de conducerea sovietică în timpul formării URSS”, a declarat Lavrov în comentariile raportate de Reuters.
Comentariile lui Lavrov au venit după ce s-a anunțat că el și consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Yuri Ushakov, vor zbura în Arabia Saudită pentru discuții cu o delegație americană despre cum să se pună capăt războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 17 februarie.
„Se așteaptă ca marți să aibă o întâlnire cu omologii lor americani, care se va concentra în principal pe restabilirea întregului complex de relații ruso-americane”, a declarat Peskov.
UPDATE ORA 15:00 – Zelenski speră că Kellogg va vizita liniile frontului în timpul călătoriei în Ucraina
Președintele Volodimir Zelesnki a declarat pe 17 februarie că speră ca trimisul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, să viziteze liniile frontului în timpul vizitei sale de la sfârșitul acestei săptămâni.
În comentariile raportate de Interfax-Ucraina, Zelenski a declarat că Kellogg va ajunge la Kiev pe 20 februarie și ar putea rămâne pentru „două zile și poate mai mult”.
”Vreau să merg pe front cu el, iar el va merge pe front cu mine. Nu cred că va refuza”, a adăugat el.
UPDATE ORA 14:00 – Polonia nu va trimite trupe în Ucraina, afirmă premierul
Polonia nu își va trimite trupele în Ucraina, dar va continua să sprijine Kievul, așa cum a făcut-o până acum, a declarat premierul polonez Donald Tusk reporterilor înainte de a zbura spre un summit de urgență la Paris.
UPDATE ORA 13:00 – Zelenski afirmă că Ucraina nu va participa la discuțiile SUA-Rusia din Arabia Saudită
Ucraina nu va participa în această săptămână la discuțiile din Arabia Saudită dintre SUA și Rusia privind încetarea războiului din Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
În timp ce Zelenski a declarat că va vizita Arabia Saudită miercuri, el a spus: „Ucraina nu va lua parte. Ucraina nu a știut nimic despre asta. Ucraina consideră că orice negocieri privind Ucraina fără Ucraina sunt negocieri care nu au niciun rezultat și nu putem recunoaște … niciun acord despre noi fără noi”, a adăugat Zelenski, vorbind în timpul unei vizite de stat în Emiratele Arabe Unite.
UPDATE ORA 12:00 – Kremlinul anunță că șeful diplomației ruse va discuta în Arabia Saudită despre restabilirea relațiilor SUA-Rusia
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și Iuri Ușakov, consilier pe probleme de politică externă al lui Vladimir Putin, vor participa marți în Arabia Saudită la discuții cu oficiali americani privind restabilirea relațiilor SUA-Rusia, a declarat Kremlinul.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că reuniunea va fi, de asemenea, dedicată pregătirii pentru posibile discuții de pace privind Ucraina. Lavrov și Ushakov vor zbura la Riad luni, a adăugat el.
UPDATE ORA 11:00 – Șeful fondului de investiții al Rusiei se va întâlni cu o delegație americană în Arabia Saudită
Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, se va întâlni marți cu o delegație americană în Arabia Saudită pentru a se concentra pe consolidarea legăturilor și creșterea cooperării economice, a declarat pentru Reuters o sursă din Riad.
Întâlnirea care îl implică pe Dmitriev este prima confirmare a faptului că fostul bancher Goldman Sachs, va fi implicat în discuții cu SUA, secretarul de stat Marco Rubio urmând să se întâlnească cu oficiali ruși în Arabia Saudită, alături de Mike Waltz, consilierul lui Trump pentru securitate națională, și Steve Witkoff, emisarul Casei Albe pentru Orientul Mijlociu. Dmitriev s-a întâlnit de mai multe ori cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a jucat, de asemenea, un rol în medierea schimbului de prizonieri de săptămâna trecută între Rusia și SUA.
UPDATE ORA 10:00 – Rusia lansează 147 de drone în timpul unui atac nocturn
Rusia a lansat 147 de drone în timpul unui atac nocturn, a declarat armata ucraineană în această dimineață. Din cele 147, forțele aeriene ucrainene au doborât 83, iar alte 59 nu și-au atins țintele, probabil din cauza contramăsurilor electronice.
UPDATE ORA 09:00 – Președintele UE, Antonio Costa, afirmă că Europa trebuie să negocieze o „nouă arhitectură de securitate” cu Rusia
Uniunea Europeană trebuie să se implice în negocierile cu Rusia cu privire la sfârșitul războiului din Ucraina, pentru a trasa viitoarea securitate a Europei, a declarat președintele Consiliului UE, Antonio Costa, într-un interviu publicat luni în Financial Times.
UPDATE ORA 08:00 – De ce vrea Trump pământurile rare ale Ucrainei
Președintele american Donald Trump a declarat marți că Ucraina „a fost de acord, în esență”, cu un acord privind mineralele de pământuri rare cu SUA. „Le-am spus că vreau echivalentul a aproximativ 500 de miliarde de dolari în pământuri rare și, în esență, au fost de acord să facă asta”.
China, cu care Trump a amenințat cu un război comercial, este cel mai mare producător mondial de pământuri rare și multe alte minerale esențiale. Atât SUA, cât și Europa au încercat să își reducă dependența de Beijing.
UPDATE ORA 07:00 – Zelenski avertizează cu privire la „riscul de 100%” ca Rusia să ocupe Europa dacă SUA părăsește NATO
Volodimir Zelenski a avertizat că riscul ca Rusia să ocupe Europa este de „100 la sută” dacă SUA părăsește NATO, adăugând că informațiile arată că 150 000 de soldați ai lui Putin se adună în Belarusul vecin.
Președintele ucrainean a lansat acest avertisment dur în timpul unui interviu acordat NBC News, în care a subliniat că are încredere în președintele Donald Trump, dar că nu va accepta niciun acord de încetare a focului încheiat fără prezența Ucrainei la masa negocierilor.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Emmanuel Macron a discutat despre rolul Europei în pacea din Ucraina cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.
Într-o convorbire telefonică duminică, cei doi au discutat despre rolul Arabiei Saudite în orice acord de pace pentru Ucraina și despre modul în care Europa ar trebui să joace un rol-cheie în acest sens.
Tot astăzi, Ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus nouă drone ucrainene. Moscova a declarat duminică că a doborât șase drone în puțin mai puțin de o oră deasupra Mării Azov din sudul Ucrainei și alte trei în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei.
O declarație a ministerului pe Telegram a declarat că incidentele au avut loc între orele 19:50 și 20:45, ora Moscovei. Marea Azov se află lângă părți din sudul Ucrainei care sunt în mare parte ocupate de forțele ruse.
Citește și
- Apple pregătește un update pentru Vision Pro. Ce trebuie să știi despre noua aplicație de conținut spațial
- Tu cum îți crești contul de TikTok? Claudiu Ioniță, influencer și creator de conținut: „Este foarte important să îți alegi o nișă și să postezi constant pe subiectul respectiv”
- Adrian Sârbu: Votul pe listă de partid este cea mai mare nenorocire a culturii politice și a sistemului electoral din România! Democrația a fost confiscată de partide. Nu putem lăsa incompetenții să ne mai conducă