• Vladimir Putin a afirmat că nu există modalități de a contracara racheta Oreshnik, dar Zelenski a contrazis această afirmație.
  • Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreshnik în atacul asupra orașului Dnipro pe 21 noiembrie.
  • Zelenski a insistat asupra necesității ca aliații să răspundă rapid la escaladarea amenințărilor din partea Rusiei.
  • Rusia va continua să testeze racheta Oreshnik în condiții de luptă, conform declarațiilor lui Putin.

UPDATE ORA 23:00 – Un grup de monitorizare afirmă că un număr record de drone rusești de atac au intrat în Belarus peste noapte

Un număr record de 38 de drone rusești de atac de tip Shahed au pătruns pe teritoriul Belarusului în noaptea de 24-25 noiembrie, cel puțin una dintre drone fiind doborâtă de forțele aeriene belaruse, a raportat grupul de monitorizare Belarusian Hajun.

Intrările în spațiul aerian, care au crescut în ultimele luni, au loc în timp ce Rusia continuă să își intensifice atacurile cu drone împotriva orașelor ucrainene. Rusia a lansat un total de 145 de drone către ținte ucrainene peste noapte, apărarea aeriană ucraineană doborând 71 dintre dronele de atac, a declarat Forțele aeriene ucrainene.

UPDATE ORA 22:00 – Ucraina poate lovi teritoriul rus cu rachete ATACMS, confirmă Casa Albă

Ucraina a folosit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, a declarat jurnaliștilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, la 25 noiembrie.

Recomandări

SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON
DĂRUIEȘTE O PARTE DIN TINE!
CRĂCIUNUL E DESPRE BUNĂTATE

Confirmarea Washingtonului a venit la câteva zile după rapoartele conform cărora Kievul a lansat rachete ATACMS asupra unei instalații militare din Karachev, regiunea Bryansk. Lovituri cu rachete de fabricație occidentală au fost raportate și în regiunea Kursk Oblast.

În acest moment, ei (soldații ucraineni) au capacitatea de a utiliza ATACMS pentru a se apăra în caz de necesitate imediată. Este de înțeles că acest lucru a avut loc în Kursk Oblast și în jurul acestuia”, a declarat Kirby.

„Am schimbat orientările și le-am dat indicații că le pot folosi pentru a lovi aceste tipuri specifice de ținte”.

UPDATE ORA 21:00 – ONU a înregistrat 376 de cazuri de violență sexuală legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Un total de 376 de cazuri de violență sexuală au fost documentate în timpul războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei, a raportat pe 25 noiembrie Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina (HRMMU).

Cifra include 262 de bărbați, dintre care majoritatea au fost torturați în captivitate pe teritoriile ocupate sau în Rusia, 104 femei, precum și copii – 10 fete și doi băieți, potrivit raportului.

Violența sexuală legată de război este o încălcare a drepturilor omului internaționale, a dreptului umanitar și penal”, a declarat misiunea.

UPDATE ORA 20:00 – Coaliția dronelor va strânge 1,8 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2024, afirmă ministrul apărării

Coaliția internațională pentru drone intenționează să adune 1,8 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2024 pentru a sprijini Ucraina, a anunțat ministrul apărării Rustem Umerov la 25 noiembrie.

Această decizie va permite Ucrainei să își consolideze avantajul tehnologic pe câmpul de luptă și să distrugă inamicul mai eficient”, a declarat Umerov.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina „vede amenințări existente” din partea Rusiei în sectorul Zaporijia, afirmă Zelenski

Ucraina urmărește amenințările din partea trupelor ruse în sudul regiunii Zaporijia, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 25 noiembrie, în urma unui raport al comandantului-șef Oleksandr Syrskyi.

„Vedem amenințările existente”, a declarat Zelenski.

La începutul lunii octombrie, se pare că trupele ruse și-au reluat atacul în sectorul Zaporijia. Kievul a avertizat cu privire la o potențială ofensivă rusă în regiunea sudică, afirmând că Moscova a desfășurat grupuri de asalt instruite pe poziții de pe linia frontului la mijlocul lunii noiembrie.

UPDATE ORA 18:00 – Coreea de Nord extinde uzina care produce rachete folosite de Rusia împotriva Ucrainei, relatează Reuters

Coreea de Nord extinde un complex-cheie de producție de arme care asamblează rachete balistice cu rază scurtă de acțiune KN-23 utilizate de Rusia împotriva Ucrainei, a raportat Reuters la 25 noiembrie, citând cercetători de la Centrul James Martin pentru studii privind neproliferarea (CNS) din SUA și imagini din satelit.

UPDATE ORA 17:00 – Marea Britanie vizează 30 de petroliere în cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva „flotei fantomă” a Rusiei

Regatul Unit a sancționat 30 de petroliere din „flota fantomă” a Rusiei, care au transportat anul trecut petrol și produse petroliere în valoare de miliarde de dolari, a declarat guvernul la 25 noiembrie.

Veniturile din petrol sunt o sursă crucială de finanțare pentru războiul ilegal al Kremlinului în Ucraina”, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație.

Cele mai recente sancțiuni vin în urma eforturilor Moscovei de a se sustrage încercărilor Occidentului de a-i înăbuși veniturile din petrol prin plafonarea prețului la 60 de dolari pe baril, impusă în urmă cu doi ani.

UPDATE ORA 16:00 – Cea mai mare companie energetică din Ucraina va primi 112 milioane de dolari de la UE și SUA pentru refacerea instalațiilor

DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, va primi 112 milioane de dolari de la UE și SUA pentru a restabili instalațiile avariate în urma atacurilor rusești și pentru a le pregăti pentru iarnă, a declarat compania la 25 noiembrie.

UPDATE ORA 14:00 – Cinci răniţi în urma atacurilor ruseşti din Ucraina, inclusiv un băiat de 13 ani

În ultimele 24 de ore, cinci persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost rănite în urma atacurilor ruseşti în Ucraina. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că apărarea antiaeriană a doborât 71 dintre cele 145 de drone lansate peste noapte de Rusia. Alte 71 de drone au fost „neutralizate” cu ajutorul mijloacelor de război electronic, potrivit unui comunicat.

UPDATE ORA 13:00 – Un britanic capturat de Rusia în timp ce lupta pentru Ucraina

Un cetăţean britanic ar fi fost capturat de forţele ruse în timp ce lupta pentru Ucraina. Pe 24 noiembrie, pe canale ruseşti de Telegram a început să circule un videoclip cu un bărbat îmbrăcat în uniformă militară, care se identifică drept James Scott Rhys Anderson, un fost soldat al armatei britanice, în vârstă de 22 de ani.

UPDATE ORA 12:00 – Atac cu rachete al Rusiei asupra Odessei cu victime raportate

UPDATE ORA 11:00 – Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina

Forţele ruse au atacat peste noapte infrastructura energetică din regiunile Nikolaev şi Zaporojia, au anunţat luni autorităţile ucrainene, potrivit Reuters.

Pe parcursul dimineţii, specialiştii au reparat cele mai multe utilaje stricate, a declarat guvernatorul Nikolaev, Vitaliy Kim, pe Telegram.

Guvernatorul a mai spus că apărarea antiaeriană a doborât două drone peste regiune.

Zaporojia a fost atacată cu zeci de drone. Un copil a fost rănit după ce una dintre drone a căzut peste un bloc.

UPDATE ORA 10:00 – Drone ucrainene lovesc un depozit de petrol în oblastul Kaluga din Rusia

Pe 25 noiembrie, un depozit de petrol al companiei Kaluganefteprodukt, utilizat pentru susţinerea agresiunii ruseşti în Ucraina, a fost lovit de drone ucrainene în jurul orei 00:30. Atacul a dus la o serie de explozii şi un incendiu, potrivit unei surse.

UPDATE ORA 09:00 – Rusia a pierdut 732.350 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

Forţele ruse au înregistrat 732.350 de victime în războiul din Ucraina începând cu 24 februarie 2022, potrivit unui raport al Statului Major ucrainean. Printre acestea, 1.610 sunt pierderi suferite în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 08:00 – Laborator A.I. pentru agenții britanici pentru a contracara războiul cibernetic rus

Spionii britanici vor încerca să contracareze amenințarea războiului cibernetic rus cu un nou laborator dedicat inteligenței artificiale, va anunța un ministru.

Cancelarul Ducatului Lancaster va spune că Marea Britanie și aliații săi din NATO „urmăresc” Moscova și combat atacurile acesteia atât public, cât și „în culise”, în cadrul unui discurs pe care îl va susține astăzi.

Într-o referire aparentă la perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, acesta va avertiza că Marea Britanie „a învățat demult” să nu cedeze în fața dictatoriilor și că Putin „nu va reuși” să slăbească susținerea pentru Ucraina.

Domnul McFadden, care se ocupă cu securitatea națională, va anunța, de asemenea, un nou Laborator de Cercetare în Securitate AI (LAISR), care are scopul de a ajuta Marea Britanie să rămână în fața „curse ai armelor AI”.

Centru va reuni GCHQ, Universitatea Oxford, Centrul Național de Securitate Cibernetică, Institutul Alan Turing și numeroase ministere guvernamentale, fiind susținut de un fond inițial de 8,22 milioane de lire sterline din partea statului.

UPDATE ORA 07:00 – Rusia afirmă că a doborât rachete ucrainene deasupra regiunii Kursk

Rusia susține că sistemele sale de apărare aeriană au distrus șapte rachete și drone ucrainene în timpul nopții, deasupra regiunii Kursk, la graniță.

Un analist militar pro-rus, Roman Alyokhin, care este consilier al guvernatorului regiunii, a declarat pe Telegram că „Kursk a fost supus unui atac masiv cu rachete de fabricație străină” în timpul nopții.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Există deja sisteme de apărare aeriană care pot doborî cu succes rachete precum „Oreshnik”, noua rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) a Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video din 24 noiembrie, conform Kyiv Independent.

Rusia a lansat pentru prima dată această armă în cadrul unui atac împotriva orașului Dnipro la 21 noiembrie. La scurt timp după aceea, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că „în prezent nu există modalități de a contracara această armă”.

Zelenski a contrazis afirmația lui Putin pe 24 noiembrie, afirmând că experții analizează în prezent epava rachetei și colaborează cu aliații pentru a pune la punct un răspuns adecvat.

„Lumea are sisteme de apărare aeriană capabile să contracareze astfel de amenințări”, a declarat Zelenski.

Toată lumea trebuie să se concentreze asupra acestui aspect. Rusia trebuie să simtă că fiecare pas pe care îl face pentru a extinde războiul are consecințe pentru ea”.

Citește și