- Pistorius a subliniat importanța strategică a Mării Baltice pentru Rusia și China, inclusiv pentru eludarea sancțiunilor.
- O navă de război rusă a tras un foc de avertisment asupra unui elicopter militar german în Marea Baltică.
- Flota chineză a fost observată periodic în Marea Baltică, conform declarațiilor lui Pistorius.
- Ministrul german a criticat comportamentul provocator al Rusiei, comparându-l cu tacticile din timpul Războiului Rece.
UPDATE ORA 22:00 – Bilanțul loviturilor aeriene ruse în Zaporojia
Bilanțul loviturilor aeriene ruse în Zaporojia a crescut la 9 morți și 17 răniți.
Advertisment
UPDATE ORA 21:00 – Zelenski s-ar putea întâlni cu Trump la redeschiderea Catedralei Notre-Dame din Paris, relatează AFP
Președintele Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni cu președintele ales al SUA, Donald Trump, pe 7 decembrie, în timpul vizitei sale la Paris pentru a marca redeschiderea Catedralei Notre-Dame, a relatat AFP, citând un înalt oficial ucrainean anonim.
Aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern vor participa la redeschiderea Catedralei Notre-Dame, care se află în reconstrucție din 2019 după un incendiu. Călătoria lui Trump la Paris va fi prima sa vizită în străinătate de la câștigarea alegerilor prezidențiale americane.
Recomandări
„Președintele ucrainean va participa la sărbătorile care marchează restaurarea Catedralei Notre-Dame. El se va întâlni cu președintele Macron. Alte întâlniri sunt de asemenea posibile, inclusiv cu președintele ales Donald Trump, care va participa, de asemenea, la eveniment”, a declarat sursa pentru AFP.
UPDATE ORA 20:00 – Lukașenko îi cere lui Putin să desfășoare sisteme de rachete Oreshnik în Belarus, afirmă presa rusă controlată de stat
Dictatorul belarus Alexander Lukașenko i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin la 6 decembrie să desfășoare sisteme de rachete Oreshnik în Belarus, o armă folosită recent de Rusia pentru a lovi Ucraina, a raportat agenția rusă de știri controlată de stat RIA Novosti.
Lukașenko a făcut această solicitare în timpul ceremoniei de semnare a unor noi acorduri între Rusia și Belarus, inclusiv un tratat privind garanțiile de securitate în cadrul așa-numitului „stat al Uniunii” și un acord pentru stabilirea unei piețe unificate a energiei electrice.
Putin a numit tratatul privind garanțiile de securitate „fundamental” și a declarat că acesta va implica „toate forțele și mijloacele disponibile”.
UPDATE ORA 18:00 – A fost raportată o explozie în apropiere de Kryvyi Rih ca urmare a unui atac cu rachete balistice Iskander-M
2 morți și 8 răniți, inclusiv un copil, în urma unui atac cu rachete balistice rusești în Kryvyi Rih.
UPDATE ORA 17:00 – China afirmă că orice negocieri de pace Ucraina-Rusia au nevoie de „energie pozitivă” din partea comunității internaționale
Ministerul chinez de Externe a declarat că conflictul ar putea fi rezolvat numai atunci când marile puteri ar da dovadă de „energie pozitivă” și ar lucra în direcția dialogului și negocierilor.
„În opinia noastră, singura modalitate posibilă de a rezolva „criza” este prin dialog și negocieri, astfel încât comunitatea internațională ar trebui să contribuie la crearea condițiilor pentru reluarea discuțiilor directe între cele două părți ale conflictului”, a declarat Lin.
„Numai atunci când toate marile puteri vor da dovadă de energie pozitivă, vom putea spera la o încetare rapidă a focului”, a adăugat el.
UPDATE ORA 16:00 – Compania aeriană rusă Aeroflot achiziționează avioane vechi pentru piese de schimb, pe fondul sancțiunilor
Cea mai mare companie aeriană din Rusia, Aeroflot, intenționează să achiziționeze cinci avioane de marfă Boeing 737-800BCF pentru a le dezasambla în vederea obținerii de piese de schimb, a relatat la 6 decembrie Kommersant, publicația rusă de stat.
Avioanele ar urma să fie transferate către filiala low-cost a Aeroflot, Pobeda, însă transformarea lor din avioane de marfă în avioane de pasageri în contextul sancțiunilor occidentale ar fi „nerezonabil de costisitoare”, potrivit surselor Kommersant.
În schimb, Aeroflot ar intenționa să îndepărteze motoarele, trenul de aterizare, avionica și alte componente critice ale aeronavelor.
UPDATE ORA 15:00 – Zelenski prezintă noua dronă-rachetă ucraineană – „Peklo
La 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că primul lot al unui nou hibrid rachetă-dronă numit Peklo (Iad) a fost livrat forțelor armate ucrainene.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Zelenski nu a dezvăluit numărul armelor furnizate, dar a declarat că scopul actual este de a „mări producția și desfășurarea”, adăugând că acestea au deja „eficacitate de luptă dovedită”.
Armele interne cu rază lungă de acțiune sunt considerate esențiale pentru strategia de apărare a Ucrainei, oferind armatei țării o alternativă la armele occidentale a căror utilizare este adesea supusă unor restricții.
Deși unele detalii privind capacitățile Peklo nu au fost dezvăluite din motive de securitate, Zelenski a subliniat că arma este un „tip fundamental nou”.
Peklo are o rază de acțiune de 700 de kilometri și o viteză de 700 km/h. În timpul prezentării, oficialii ar fi declarat că sistemul a fost deja implementat cu succes de cinci ori.
UPDATE ORA 14:00 – Forțele ruse se află la doar câțiva kilometri de o mină de cărbune ucraineană cheie, dar aceasta continuă să funcționeze ca de obicei
O mină de cărbune din orașul Pokrovsk din estul Ucrainei – singurul furnizor intern de cărbune cocsificabil pentru industria siderurgică – continuă să funcționeze în ciuda apropierii trupelor ruse, a declarat astăzi o sursă din industrie.
Analistul militar ucrainean DeepState a declarat că trupele ruse se află la mai puțin de 4,4 mile de împrejurimile orașului Pokrovsk. Mina se află la 6,2 mile vest de oraș, un nod strategic de aprovizionare, în direcția opusă avansării forțelor ruse.
„Mina continuă să funcționeze la același volum ca în ultimele săptămâni”, a declarat sursa, care a cerut să nu fie numită.
Nu este clar în ce moment proprietarul minei, grupul metalurgic Metinvest, ar putea fi forțat să oprească operațiunile și să evacueze personalul.
Autoritățile au efectuat o evacuare obligatorie a civililor din Pokrovsk începând cu 24 septembrie și aproximativ 11 500 de persoane au rămas în oraș la 2 decembrie.
Forțele ruse avansează în estul regiunii Donețk cu cel mai rapid ritm din primele zile ale invaziei din 2022, iar șeful armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat luna trecută că va consolida frontul de est cu rezerve, muniție și echipamente.
Sindicatul producătorilor de oțel din Ucraina a avertizat în octombrie că potențiala închidere a minei Pokrovsk ar putea determina scăderea producției de oțel la două-trei milioane de tone metrice anul viitor, de la 7,5 milioane preconizate în 2024.
Producătorii speră să găsească surse alternative de cărbune cocsificabil din alte părți ale Ucrainei, în cazul în care mina Pokrovsk ar fi confiscată de trupele ruse, însă importurile ar fi inevitabil necesare, ceea ce ar crește costurile.
Ucraina a crescut producția de oțel cu 25,7% în perioada ianuarie-octombrie, la 6,5 milioane de tone, a declarat sindicatul producătorilor de oțel. Ucraina exportă în mod tradițional o mare parte din produsele sale metalice, în principal către Uniunea Europeană.
UPDATE ORA 13:00 – Norvegia poate începe să vândă acțiunile deținute în companii rusești
Fondul suveran de investiții al Norvegiei, în valoare de 1,41 trilioane de lire sterline, cel mai mare din lume, poate începe să vândă acțiunile pe care le deține în companii rusești atâta timp cât respectă sancțiunile internaționale, a declarat ministrul adjunct de finanțe al Norvegiei.
„Permisiunea de a vinde acțiunile rusești ale fondului este acordată cu condiția ca vânzarea să poată fi făcută în conformitate cu sancțiunile aplicabile”, a declarat ministrul adjunct al finanțelor, Ellen Reitan.
Ministerul norvegian de finanțe a ordonat oprirea tuturor tranzacțiilor cu activele rusești ale fondului la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina, în februarie 2022, și a declarat la momentul respectiv că obiectivul final este cesionarea participațiilor sale.
Până în prezent, fondul a fost efectiv împiedicat să se debaraseze de activele rusești, deoarece nu i se permite să vândă către contrapărți care fac obiectul sancțiunilor SUA sau UE.
Ieri, banca centrală, care administrează fondul, a solicitat permisiunea de a vinde părți din portofoliul său rusesc atunci când este posibil.
Fondul norvegian, care deține profitul neașteptat generat de producția sa de petrol și gaze, deține 1,5% din toate acțiunile companiilor listate la nivel mondial.
UPDATE ORA 12:00 – Trupele ruse au preluat controlul asupra a două așezări ucrainene – mass-media de stat
Trupele ruse au preluat controlul asupra așezărilor Pustynka și Sukhi Yaly din estul Ucrainei, informează presa rusă.
Agenția de știri de stat TASS a raportat această evoluție în această dimineață, citând Ministerul Apărării, deși aceasta nu a fost încă confirmată în mod independent.
Separat, Ministerul Apărării a declarat că marina rusă a distrus vineri șase drone navale ucrainene în Marea Neagră.
UPDATE ORA 11:00 – Cea mai mare bancă din Rusia va deschide birouri în regiunile ucrainene
S-a anunțat că cel mai mare creditor din Rusia, Sberbank, intenționează să deschidă luna aceasta birouri în părțile controlate de Rusia din două regiuni ucrainene.
Alexander Vedyakhin, prim-vicepreședinte al consiliului de administrație al Sberbank, a declarat că birourile vor fi deschise în Kherson și Zaporizhzhia.
Vladimir Putin a trecut la anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia în septembrie 2022, după ceea ce Ucraina și aliații săi occidentali au declarat a fi referendumuri fictive.
Forțele ruse nu dețin controlul deplin asupra niciuneia dintre cele patru regiuni, deși sunt aproape de a-l obține în Luhansk.
Sberbank a deschis birouri partenere în Kherson și Zaporizhzhia în iulie 2024. Vedyakhin a declarat că primele birouri în mărime naturală se vor deschide în decembrie și vor începe să deservească clienții, inclusiv companiile, din primul trimestru al anului 2025.
UPDATE ORA 10:00 – Hackeri ucraineni „atacă o mare bancă rusească”
Serviciile de informații militare ucrainene au efectuat cu succes un atac cibernetic asupra uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia în această săptămână, a declarat o sursă din cadrul agenției pentru Kyiv Independent.
Sursa a declarat că GUR a direcționat un trafic excesiv către site-ul și aplicația mobilă ale Gazprombank, supraîncărcându-i serverul.
Atacul ar fi perturbat serviciile bancare online și mobile ale băncii, în timp ce site-ul acesteia ar fi fost inaccesibil în Franța și Germania.
Mass-media de stat din Rusia a confirmat că au existat probleme de accesare a site-ului băncii în această săptămână.
Statele Unite au impus sancțiuni Gazprombank la începutul lunii noiembrie, în cadrul eforturilor lor continue de a exercita presiuni asupra Rusiei în legătură cu războiul împotriva Ucrainei.
UPDATE ORA 09:00 – Ucraina doboară peste 32 de drone Shahed
Apărarea aeriană ucraineană a doborât peste noapte 32 de drone de tip Shahed.
UPDATE ORA 08:00 – Rusia atacă Ucraina cu drone Shahed
Mai multe drone de tip Shahed au intrat deja în spațiul aerian deasupra Ucrainei și survolează mai multe regiuni.
UPDATE ORA 07:00 – Putin îl numește pe Khinshtein în funcția de guvernator interimar al regiunii Kursk
Putin a semnat un decret de numire a deputatului Khinshtein în funcția de guvernator interimar al regiunii Kursk. Gestionarea crizelor este solicitată în regiunea Kursk.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 5 decembrie că Rusia și-a sporit semnificativ prezența navală și civilă în Marea Baltică, subliniind importanța strategică a acesteia pentru Moscova.
„Acest lucru demonstrează importanța strategică a Mării Baltice pentru mulți, în special pentru Rusia și China, inclusiv eludarea sancțiunilor”, a spus el.
Pistorius a criticat comportamentul provocator al Rusiei, asemănându-l cu tacticile folosite în timpul Războiului Rece.
„Am avut în mod repetat incidente în Marea Baltică care au condus la focuri de avertisment în aer, focuri de avertisment în apă”, a spus el, făcând referire la incidentele în care avioanele de luptă rusești au survolat statele baltice fără marcaje de identificare pentru a testa răspunsul NATO.
Citește și
- Cu ce bunătăți îl aștepți pe Moș Nicolae? Chef Tudor: „Crăciunul miroase tot a scorțișoară”
- POLITICO: De ce votul prezidențial din România ar putea zgudui NATO
- De luna lui „Ningău”, Moș Nicolae vine cu dulciuri! Care sunt cele mai de lux delicatese dulci
Partenerii noștri