• Trupele ucrainene s-au retras în noi poziții la vest de trei sate din estul frontului.
  • Generalul colonel Oleksandr Syrskyi a confirmat retragerea din regiunea Donețk.
  • Se așteaptă ca situația să se stabilizeze odată cu livrarea de arme americane, parte a unui ajutor de 61 de miliarde de dolari.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia lovește Kharkiv și Odesa din nou

Autoritățile ucrainene au raportat un mort și șapte răniți la Harkov și au revizuit în creștere bilanțul victimelor pentru o lovitură anterioară asupra orașului Odesa.

Între timp, un oficial rus a declarat că Rusia a interceptat rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE 15:00

Rusia a declarat că a doborât șase rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, cunoscute sub numele de Army Tactical Missile Systems sau ATACMS, în cursul zilei trecute.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Într-o actualizare tradusă de Google pe Telegram, Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare aeriană au „doborât, în ultimele 24 de ore, … șase rachete operațional-tactice ATACMS fabricate în SUA”. Acesta a adăugat că drone ucrainene și bombe ghidate „Hammer” de fabricație franceză au fost, de asemenea, doborâte.

Ministerul nu a furnizat dovezi pentru această afirmație.

UPDATE 14:00

Șeful Crimeei, susținut de Rusia, a declarat marți că sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei (ATACMS) au fost doborâte deasupra peninsulei, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Serghei Aksyonov a postat pe Telegram o fotografie care arată ceea ce el a descris ca fiind submuniții nedetonate ale unor rachete ATACMS.

Aksyonov nu a precizat când și câte rachete au fost doborâte.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au livrat în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei, care le-a folosit până acum de două ori, a declarat săptămâna trecută un oficial american.

UPDATE 13:00

Rusia va scufunda Marea Britanie sub un val nuclear, dacă NATO va trimite trupe în Ucraina, a jurat principalul propagandist al lui Vladimir Putin.

Dmitri Kiselyov a avertizat, de asemenea, că SUA vor fi reduse la cenușă radioactivă, afirmând că orice încercare a Occidentului de a pune bocanci la sol în Ucraina va duce la Armaghedon. Amenințările lui Kiselyov au fost făcute în timpul unei transmisiuni în direct la televiziunea rusă, luni (29 aprilie).

UPDATE 12:00

Rusia a vizat orașul Harkov din nord-estul Ucrainei într-un atac cu rachete, au declarat marți oficiali locali.

Oleh Synehubov, șeful administrației regionale de stat din Harkov, a declarat pe Telegram că două persoane au fost ucise și șase au fost rănite în urma atacului. El a precizat că 18 așezări din regiunea mai largă a Harkovului au fost vizate de atacuri de artilerie și mortiere.

UPDATE 11:00

A fost stabilit o zi de doliu în orașul portuar ucrainean Odesa după ce o rachetă rusească a ucis cinci persoane și a provocat rănirea altor 32.

Lovitura rusă a lovit un parc popular de pe malul mării, unde mulți oameni se relaxau sau își plimbau câinii după serviciu, au declarat oficialii. O clădire a unei academii de drept a fost fotografiată în flăcări după atac.

UPDATE 10:00

Rusia a pierdut 468.720 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 30 aprilie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene.Acest număr include 1.250 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.307 tancuri, 14.046 de vehicule de luptă blindate, 16.109 vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.011 sisteme de artilerie, 1.053 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 779 de sisteme de apărare aeriană, 348 de avioane, 325 de elicoptere, 9.531 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE 9:00

Peste 30 de recruţi ucraineni au murit în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa pentru a evita mobilizarea, a declarat Andriy Demchenko, pentru Ukrinform.

Potrivit oficialului, unii bărbaţi plătesc „sume mari” de bani unor grupuri care promit să-i treacă ilegal peste graniţă, potrivit Sky News. Unii fugari s-au înecat în râuri sau s-au rătăcit în munţi.

„În total, de la începutul invaziei, aproximativ 30 de persoane au murit încercând să treacă ilegal frontiera”, a mai spus Demchenko

UPDATE 8:00

Directorul general al companiei naţionale de energie din Ucraina a îndemnat ţările UE să ajute la protejarea instalaţiilor sale de depozitare a gazelor naturale împotriva recentelor atacuri ruseşti, astfel încât acestea să poată contribui în continuare la scăderea preţurilor pe întregul continent.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Comandantul superior al Ucrainei a declarat că trupele de la Kiev au căzut înapoi în noi poziții la vest de trei sate de pe frontul de est, unde Rusia a concentrat forțe semnificative în mai multe locații, scrie The Independent.

Declarația generalului colonel Oleksandr Syrskyi a reflectat deteriorarea poziției Ucrainei în est, pe care Kievul speră că se va stabiliza odată ce va primi livrarea de arme americane în cadrul unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat săptămâna aceasta.

Oleksandr Syrskyi spune că forțele ucrainene s-au retras din pozițiile din estul regiunii Donețk.