• Peste 2.500 de persoane au fost evacuate din regiunea Harkov, în timp ce luptele continuă.
  • Guvernatorul regiunii Harkov spune că încearcă să cucerească și mai multe sate.
  • Oleh Syniehubov a declarat că trupele președintelui Putin încă încearcă să avanseze mai departe, după ce ieri ar fi luat până la 1 km.

UPDATE ORA 22.00 – Mai mulți morți în urma prăbușirii unei clădiri rusești în apropiere de granița cu Ucraina, în timp ce în Harkovul vecin au loc lupte

Mai multe persoane au fost ucise și peste o duzină rănite după ce un bloc de apartamente cu 10 etaje din regiunea rusă Belgorod s-a prăbușit – în ceea ce Kremlinul a afirmat, fără a furniza dovezi, că a fost un atac cu rachete ucrainene.

Regiunea, care are graniță comună cu regiunea ucraineană Harkov, a fost lovită de mai multe ori în ultimele luni, în timp ce forțele rusești continuă să atace dincolo de graniță.

UPDATE ORA 20.00 – Putin îl demite pe Nikolay Patrushev din funcția de secretar al Consiliului de Securitate

Președintele rus Vladimir Putin a propus înlocuirea lui Patrușev cu un aliat de lungă durată, Serghei Șoigu, după mai bine de doi ani de la începerea războiului din Ucraina, a anunțat duminică Camera superioară a Parlamentului.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Putin l-a propus pe Andrei Belousov, fost vicepremier, ca nou ministru al apărării. Putin a propus ca Serghei Lavrov să rămână în funcția de ministru de externe.

UPDATE ORA 19.00 – Atacurile de artilerie și aeriene se intensifică în jurul Harkovului, fiind vizate toate zonele de la frontiera de nord

Loviturile aeriene și de artilerie s-au intensificat în jurul Harkovului pe parcursul zilei, a declarat guvernatorul regional.

„Ocupanții continuă să bombardeze populația civilă. Pe parcursul acestei zile, numărul loviturilor masive de artilerie și aeriene a crescut”, a postat Oleh Syniehubov pe Telegram.

„Vovchansk, Liptsi și toate zonele de la granița de nord se află sub focul inamicului aproape 24 de ore pe zi. Situația este complicată. Astăzi, au fost primite informații despre două victime în Lipțîi și Vovchansk – o femeie de 46 de ani și un bărbat de 74 de ani”, a spus el.

UPDATE ORA 18.00 – Cinci morți într-un presupus atac ucrainean asupra unui oraș de la granița cu Rusia

Cinci cadavre au fost recuperate din dărâmăturile unei clădiri lovite de o lovitură ucraineană în orașul rusesc de frontieră Belgorod, au anunțat duminică autoritățile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă ucraineană Tochka-U a lovit un „cartier rezidențial” din oraș, după ce a fost interceptată de apărarea aeriană. Acesta nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație.

„În total, cinci cadavre au fost scoase din dărâmături”, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe rețelele de socializare, după ce anterior a anunțat că au fost găsite patru cadavre.

UPDATE ORA 17.00 – „Viața liniștită s-a terminat” pentru tinerii din Ucraina înainte de înăsprirea legii conscripției

„Viața liniștită” a luat sfârșit, i-a avertizat Ministerul ucrainean al Apărării pe tinerii din Ucraina, în contextul în care săptămâna viitoare va introduce o lege de recrutare mai dură.

Dmitri Lazutkin, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat că, după ce noua lege de mobilizare va fi introdusă la 18 mai, aproape toți bărbații ucraineni vor fi înrolați în armată.

„Această situație, în care unii oameni luptă pe front, în timp ce alții își duc o viață liniștită, se apropie în mod evident de sfârșit”, a declarat el pentru Espresso TV, un post de televiziune ucrainean.

Țara s-a grăbit cu reformele legale pentru a le oferi recrutorilor militari mai multă putere de a găsi și de a forța bărbații să se înroleze în armată, eliminând în același timp lacunele folosite pentru a se sustrage serviciului.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele ucrainene sunt într-o situație dificilă

Şeful armatei ucrainene Oleksandr Sîrski a declarat că forţele ucrainene sunt într-o situaţie dificilă în regiunea Harkov, dar ele fac tot posibilul pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, transmite duminică Reuters.

Rusia a lansat vineri un nou asalt de pe teritoriul său asupra regiunii ucrainene Harkov, ameninţând cu deschiderea unui nou front în războiul început în februarie 2022.

Moscova a anunţat sâmbătă că a capturat cinci sate din regiunea Harkov, în timp ce armata ucraineană susţine că a respins atacurile şi că luptă pentru controlul asupra localităţilor.

„Unităţile forţelor de apărare duc bătălii defensive intense, încercările invadatorilor ruşi de a ne sparge apărarea au fost stopate”, a scris Sîrski pe aplicaţia Telegram.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat că fragmente dintr-o rachetă Toşka-U lansată de Ucraina şi doborâtă de sistemele de apărare ruse au avariat un bloc de apartamente în oraşul rus Belgorod.

În atacul ucrainean au mai fost utilizate rachete Vampire şi Olha. 

UPDATE ORA 13:00 – Peste 4.000 de locuitori au fost evacuați din Harkov

Peste 4.000 de locuitori au fost evacuați din părți ale regiunii Harkov, unde au loc lupte, transmite SkyNews.

Informația a fost furnizată de guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubovan, pe Telegram.

Syniehubovan a spus că serviciile de urgență i-au ajutat pe rezidenți să plece.

Deși el nu a precizat de unde au plecat cele 4.000 de persoane, cel puțin 1.000 dintre ele au fost din orașul Vovchansk, la doar trei mile de granița cu Rusia, zonă de război de când Rusia și-a lansat atacul surpriză vineri dimineață.

UPDATE ORA 12:00 – România furnizează de urgență energie electrică Ucrainei

La cererea Ucrainei, România, alături de Polonia şi Slovacia, furniza duminică energie electrică de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat şi sâmbătă, relatează presa ucraineană.

Sâmbătă, necesarul consumatorilor ucraineni a fost acoperit din producţia proprie, importuri comerciale şi asistenţă de urgenţă din partea reţelelor electrice din Polonia, România şi Slovacia, a transmis Ministerul Energiei de la Kiev, scrie Ukrainskaia Pravda. Volumul total al livrărilor de urgenţă a fost mai mic de 3% din consumul zilnic de energie electrică, se arată într-un comunicat.

La cererea Ucrainei, duminică, 12 mai, a fost deja furnizată energie electrică de urgenţă din Polonia, România şi Slovacia.

Tot duminică, la cererea Poloniei, Ucraina va furniza asistenţă de urgenţă pentru a primi surplusul de electricitate din reţeaua electrică a acestei ţări.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia amenință Europa

Rusia va face rău Europei şi nu se va mulţumi să ia doar o parte din Ucraina, a avertizat preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse.

El crede, de asemenea, că Europa se află la începutul unei confruntări mai lungi cu Rusia, dar aceasta nu trebuie să fie neapărat militară. Fostul militar consideră că există încă o posibilitate ca Moscova să fie adusă la masa discuţiilor, însă Ucraina nu va putea să-şi recâştige tot teritoriul în viitorul apropiat, relatează agenţia CTK.

„Atunci când Rusia acţionează împotriva intereselor noastre, trebuie să îi ţinem piept. Pentru că, în caz contrar, modul nostru de viaţă şi valorile noastre vor fi ameninţate”, a avertizat şeful statului ceh, precizând că confruntarea cu Rusia va deveni parte din viaţa de zi cu zi.

UPDATE ORA 09:00 – Peste 300 de civili au fost evacuați din comunitățile de graniță din regiunea Harkov

Peste 300 de civili au fost evacuați din comunitățile de graniță din regiunea Harkov, a declarat ministrul de interne Ihor Klymenko, relatează www.kyivindependent.com.

Mai multe unități ale Ministerului de Interne și-au accelerat eforturile de a proteja populația civilă din regiunea Harkov, pe fondul reînnoirii atacurilor rusești asupra regiunii.

Președintele Zelenski a confirmat pe 10 mai rapoartele anterioare conform cărora Rusia desfășoară noi operațiuni ofensive în Oblastul Harkov , lupte fiind raportate la granița dintre Ucraina și Rusia, la 30 de kilometri nord de orașul Harkiv.

UPDATE ORA 08:00 – Belgorod a fost supus mai multor bombardamente

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod de la granița cu Ucraina a declarat că o femeie a fost ucisă, 29 de persoane au fost rănite și câteva sute de apartamente au fost avariate de atacurile continue ale Ucrainei din weekend, informează Reuters.

„Orașul Belgorod și regiunea Belgorod au fost supuse unor bombardamente masive din partea forțelor armate ucrainene”, a declarat guvernatorul.

Știre inițială

Rusia afirmă că trupele sale au cucerit cinci sate, iar guvernatorul regiunii Harkov spune că încearcă să cucerească și mai multe sate, în timp ce luptele acerbe continuă.

Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene din est, insistă că trupele Moscovei sunt ținute în acele sate.

„Inamicul este stăpânit în zona gri și nu se extinde”, a declarat el într-un interviu pentru televiziunea ucraineană, potrivit Kiev Independent.

Așa-numita „zonă gri” se referă la satele Borysivka, Ohirtseve, Pylna și Strilecha, toate aflate direct la granița cu regiunea rusă Belgorod.

Oficialii ruși au declarat că au capturat și un alt sat, Pletenivka. Guvernatorul din Harkov spune că luptele sunt în curs de desfășurare în toate satele pe care Rusia a pretins deja că le-a cucerit.

Citește și