• Forțele rusești au pătruns tot mai adânc în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afirmând duminică că au capturat nouă sate.
  • Kievul a declarat că situația este „complicată”, dar că face tot posibilul pentru a-și menține pozițiile defensive. Peste 4.000 de persoane au fost evacuate în weekend.
  • Un bloc de apartamente s-a prăbușit parțial duminică în orașul rusesc de frontieră Belgorod, provocând cel puțin cinci morți și 20 de răniți.

UPDATE ORA 22:12

Statele Unite vor anunța un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în zilele următoare, a anunțat Casa Albă.

UPDATE ORA 21:00

Guvernul estonian discută serios posibilitatea de a trimite trupe în vestul Ucrainei care ar putea prelua funcțiile forțelor „din spate” ucrainene pentru a le elibera să participe la ostilități. Madis Roll, Consilier al președintelui Estoniei pe probleme de securitate, a raportat acest lucru publicației online Breaking Defense.

UPDATE ORA 18:35 – Vladimir Putin a avut o întâlnire operațională cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate prin videoconferință

Tema principală a evenimentului este construirea relațiilor cu statele independente care au apărut în spațiul post-sovietic.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Mai multe detalii pe site-ul Kremlinului.

UPDATE ORA 17:30 – Guvernatorul transmite o actualizare de la Harkov

În timp ce luptele continuă în nord-estul orașului Harkov, guvernatorul acestuia a emis câteva actualizări.

Forțele rusești au lovit o fermă din orașul Korotychy, ucigând un civil și rănind alți trei, a declarat Oleh Syniehubov. Un alt atac la Liptsiy a rănit o femeie în vârstă de 71 de ani, care a fost transportată de urgență la spital, a spus el.

Consiliul regional de apărare a ordonat evacuarea obligatorie a 113 orfani din trei așezări, a declarat Oleh Syniehubov. Au fost stabilite planuri pentru evacuarea unui total de 1.600 de locuitori astăzi.

Doar 200 – 300 de persoane au rămas în orașul Vovchansk, a spus el, care avea o populație de 2.500 de locuitori înainte de asalt și 17.000 înainte de război.

UPDATE ORA 16:50 – WSJ: Ucraina interceptează mai putine rachete rusești decât la începutul războiului, scrie Wall Street Journal

În ultimele șase luni, Ucraina a reușit să intercepteze aproximativ 46% dintre rachetele lansate de Rusia, în timp ce în jumătatea anului precedent această cifră a depășit 70%, au calculat jurnaliștii WSJ.pe baza datelor publicate de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene. Luna trecută, Forțele Armate ucrainene au reușit să intercepteze doar 30% dintre rachete.

În același timp, armata ucraineană reușește în continuare să intercepteze peste 80% dintre atentatorii sinucigași, care sunt mai ușor de doborât.

Între timp, armata rusă a crescut intensitatea loviturilor cu rachete și drone în Ucraina și, de asemenea, a început să lanseze rachete care sunt mai greu de doborât pentru sistemele de apărare aeriană, scrie ziarul. Forțele armate ucrainene, la rândul lor, rămân fără muniție pentru sistemele Patriot, care au fost cea mai eficientă apărare împotriva atacurilor aeriene.

Potrivit estimărilor unei surse anonime WSJ din serviciile de informații militare europene, următoarele două luni vor fi critice pentru Forțele Armate ucrainene, care trebuie să aștepte aprovizionarea cu muniție și sisteme de apărare aeriană.

UPDATE ORA 13.00 – Ucraina îl înlocuiește pe comandantul liniei de front din nord-estul Harkovului

Comandantul ucrainean responsabil de linia frontului din nord-estul Harkivului a fost înlocuit în timpul ofensivei ruse, a anunțat luni un comandament militar.

Nazar Voloșin a declarat presei RBC-Ucraine că decizia de a numi în această funcție generalul de brigadă Mykhailo Drapati a fost luată la 11 mai. Nu a dat niciun motiv.

Forțele ruse au înregistrat, în ultimele zile, câștiguri mici, dar semnificative chiar de-a lungul graniței din regiunea Harkov, potrivit reportajelor BBC.

Avansurile lor sunt de numai câteva mile adâncime, dar au înghițit aproximativ 100 km (62 mile) de teritoriul ucrainean. În estul Ucrainei, mai puternic apărat, Rusiei i-au trebuit luni pentru a realiza același lucru.

UPDATE ORA 12.00 – Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, spune Lavrov

Dacă Occidentul vrea să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia este pregătită pentru asta, a declarat luni ministrul de externe rus în exercițiu, Serghei Lavrov, citat de noua agenție de stat RIA.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi potențial extrem de periculoasă și că Moscova urmărește îndeaproape o petiție ucraineană care cere o astfel de intervenție.

Lavrov, care a ocupat două decenii ca ministru de externe, a vorbit în cadrul unei audieri parlamentare cu privire la renumirea sa la postul într-un nou guvern care se formează după ce Putin a început luna aceasta un nou mandat de șase ani.

De asemenea, RIA l-a citat spunând că discuțiile de pace cu privire la Ucraina care urmează să aibă loc în Elveția luna viitoare fără participarea Rusiei reprezintă un ultimatum pentru Moscova.

UPDATE ORA 11.00 – Rusia desfășoară tactica de război obișnuită la Harkov, în timp ce mii de oameni fug din regiune

Mii de civili au fugit de ofensiva terestră reînnoită a Rusiei în nord-estul Ucrainei, care a vizat orașe și sate cu un bombardament de artilerie și mortar, au declarat oficialii.

Cel puțin o unitate ucraineană a fost forțată să se retragă din regiune din cauza bombardamentelor intense și a bombardamentelor aprige, capitulând mai mult pământ în fața forțelor Rusiei în așezările mai puțin apărate din așa-numita zonă gri contestată de-a lungul graniței cu Rusia.

Analiştii care monitorizează războiul au spus că reînnoirea impulsului rusesc este menită să exploateze deficitul de muniţii înainte ca proviziile vestice promise să ajungă în prima linie.

UPDATE ORA 10.00 – Ucraina plănuiește luni importuri record de energie electrică din cinci țări europene

Ucraina plănuiește luni importuri record de energie electrică din cinci țări europene, după ce a raportat daune semnificative la infrastructura energetică în urma atacurilor ruse, a anunțat ministerul Energiei.

Se preconizează că importurile vor crește la 19.484 megawați oră (Mwh), depășind recordul anterior de 18.649 Mwh înregistrat la sfârșitul lunii martie, după primul val de atacuri rusești asupra sectorului energetic ucrainean.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia spune că a doborât 16 rachete lansate de Ucraina și 31 de drone

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au distrus 16 rachete și 31 de drone pe care Ucraina le-a lansat peste noapte pe teritoriul Rusiei, inclusiv 12 rachete peste regiunea de graniță distrusă Belgorod, a anunțat astăzi Ministerul Apărării al țării.

Dronele au afectat cinci case au fost avariate în Belgorod, dar conform informațiilor preliminare, nu au fost răniți, a declarat guvernatorul Belgorodului, Vyacheslav Gladkov.

În plus, ministerul rus al apărării a susținut că o duzină de rachete ghidate au fost lansate de la un lansator de rachete multiple ucrainene Vilkha.

UPDATE ORA 08.00 – Recomandarea cabinetului lui Putin arată „instabilitate gravă în inima” Kremlinului

Cea mai recentă mișcare a lui Vladimir Putin de a-și remaniera cabinetul pentru a înlocui ministrul de încredere al Apărării Serghei Șoigu și șeful securității Nikolai Patrushev arată „instabilitate gravă chiar în inima” regimului rus, a declarat un fost ofițer de informații MI6.

„Este important să înțelegem că el a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, fost șef al FSB și așa mai departe de mulți ani… și a fost evaluat de oameni drept al doilea cel mai puternic om din Rusia după Putin însuși”, a spus Christopher Steele pentru Sky. Știri.

El a adăugat: „Cred că ceea ce indică acest lucru nu este doar o remaniere pe linii guvernamentale normale. Este o instabilitate destul de gravă chiar în inima acestui regim.”

Domnul Putin a început ieri o reorganizare a cabinetului, propunând înlocuirea lui Serghei Șoigu în funcția de ministru al Apărării, când acesta își începe al cincilea mandat în funcție.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Cinci cadavre au fost recuperate din dărâmăturile unei clădiri lovite de un atac ucrainean în orașul rusesc de frontieră Belgorod, au anunțat duminică autoritățile.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă ucraineană Tochka-U a lovit un „cartier rezidențial” din oraș, după ce a fost interceptată de apărarea aeriană. Acesta nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație.

„În total, cinci cadavre au fost scoase din dărâmături”, a declarat Ministerul rus pentru Situații de Urgență pe rețelele de socializare, după ce anterior a anunțat că au fost găsite patru cadavre.

Serviciile de urgență au fost citate de agenția de știri TASS, care a precizat că 20 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Oficialii au declarat că activitatea de salvare a trebuit să fie întreruptă în mod repetat din cauza alertelor de raid aerian.

Citește și