• Numărul persoanelor ucise în loviturile rusești asupra unei zone de recreere din Harkov a crescut de la cinci la șase, iar un angajat al stațiunii este încă de negăsit.
  • Ministrul britanic al apărării a confirmat ajutorul militar care a fost „grăbit” către Ucraina.
  • ISW: Forțele ruse se pregătesc probabil pentru a doua fază a ofensivei.

UPDATE ORA 22.00

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele rusești vor încerca să avanseze în continuare în „săptămânile următoare” și vor încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei ucrainene. „Aceasta este o luptă grea și periculoasă, dar apărătorii Ucrainei dau dovadă de un curaj și o îndemânare extraordinare”, a declarat Austin, care a ținut discursul de deschidere la cel de-al 22-lea summit al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, în format Ramstein. Sprijinul militar care este livrat include cartușe de artilerie de 155 mm, muniție pentru rachete himars, capacități de apărare aeriană și sisteme antiblindate. Austin a declarat că SUA vor continua să aprobe pachete „substanțiale” de asistență de securitate pentru Ucraina, ceea ce înseamnă că un „flux constant” de ajutor va fi acordat Kievului „săptămână de săptămână”.

UPDATE ORA 21.00

Volodimir Zelenski a declarat astăzi că l-a felicitat pe Andrej Plenković pentru numirea sa în funcția de prim-ministru al Croației.

El a adăugat că cei doi au discutat despre sprijinul Croației pentru începutul discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE, precum și despre „posibilitatea ca Croația să se alăture Declarației G7 de la Vilnius în sprijinul Ucrainei”.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

UPDATE ORA 19.00

Putin numește un alt economist ca adjunct al ministrului rus al apărării
Președintele Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul ministru adjunct al economiei, Oleg Saveliev, ca ministru adjunct al apărării, conform unui decret publicat, într-un semn suplimentar al intenției sale de a îmbunătăți eficiența economiei de război a Rusiei.

Putin a surprins săptămâna trecută prin demiterea ministrului apărării Serghei Șoigu și înlocuirea acestuia cu Andrei Belousov, economist și fost vicepremier. Mișcarea a fost considerată pe scară largă ca având ca scop obținerea mai multă valoare din cheltuielile cu apărarea și curățarea ministerului apărării, care a fost lovit de un scandal major de luare de mită.

UPDATE ORA 18.00

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, va cere marți ca Europa și SUA să fie unite împotriva agresiunii rusești și a „sprijinului iranian pentru terorism”, inclusiv pentru a găsi o cale de a debloca valoarea activelor suverane rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

Yellen, în extrase din discursul său planificat privind alianța transatlantică, publicat luni, a declarat că sprijinul SUA și al Europei pentru Ucraina a fost esențial pentru rezistența Kievului la invazia pe scară largă a Rusiei.

UPDATE ORA 17.00 – Rusia va încerca să creeze o „zonă-tampon” de-a lungul frontierei ucrainene, afirmă secretarul american al apărării

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că forțele rusești vor încerca să facă noi progrese în „săptămânile următoare” și vor încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul graniței ucrainene.

Forțele ruse, care în ultimele luni au făcut doar progrese moderate, au lansat un asalt surpriză în regiunea Harkov la 10 mai, care a dus la cele mai mari câștiguri teritoriale ale lor într-un an și jumătate.

„Aceasta este o luptă grea și periculoasă, dar apărătorii Ucrainei dau dovadă de un curaj și o îndemânare extraordinare”, a declarat Austin, în timp ce a ținut discursul de deschidere la cel de-al 22-lea summit al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, în format Ramstein.

UPDATE ORA 16.00 – Principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, Kyivstar, a alocat 90 de milioane de dolari pentru a face față unui presupus atac cibernetic rusesc asupra serviciilor sale

Atacul informatic, descris de directorul său general ca fiind cel mai mare atac cibernetic asupra infrastructurii de telecomunicații din lume, a lovit Kyivstar în decembrie, deteriorând infrastructura și perturbând semnalul de telefonie mobilă pentru milioane de ucraineni.

„Înainte de atacul cibernetic, ne mișcam cu o creștere de 11%-12% de la trimestru la trimestru în 2023. Atacul cibernetic a mâncat aproximativ 3% din creșterea anuală”, a declarat directorul general Oleksandr Komarov pentru agenția de presă Interfax-Ucraina.

Komarov a precizat că operatorul de telefonie mobilă a alocat 3,6 miliarde de grivne (90,76 milioane de dolari) pentru a face față consecințelor atacului. Suma a fost destinată reparării pagubelor, precum și consolidării sistemului și finanțării unui program de loialitate pentru clienți.

UPDATE ORA 15:00 – Șeful regiunii Zaporizhzhia a declarat că forțele ruse au bombardat satul Stepnogirsk

Șeful regiunii Zaporizhzhia, Ivan Fedorov, a declarat că forțele ruse au bombardat satul Stepnogirsk, ucigând un om.

UPDATE ORA 14:12 – Medvedev: Zelenski trebuie prins și judecat pentru crime împotriva rușilor și ucrainenilor sau lichidat

Rusia consideră că liderii țărilor care poartă război împotriva sa, inclusiv Zelenski, o țintă militară legitimă, a declarat Medvedev pentru TASS.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia afirmă că a preluat controlul asupra localității Bilohorivka din estul Ucrainei

Armata rusă a preluat controlul deplin asupra satului Bilohorivka din regiunea ucraineană Luhansk și a ocupat poziții mai bune acolo, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Într-o declarație, ministerul a precizat că forțele sale au fost implicate, de asemenea, în confruntări violente în regiunea ucraineană Harkov, în apropiere de Vovchansk, Starytsia și Hlyboke, unde a spus că au respins două contraatacuri. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

UPDATE ORA 13:30 – Ucraina lovește o bază rusă din suburbia ocupată a orașului Luhansk, afirmă guvernatorul

Un atac cu rachete ucrainene a vizat luni o bază militară rusă din suburbia ocupată a orașului Luhansk, Iuvileine, potrivit guvernatorului regional Artem Lysohor.

Potrivit lui Lysohor, locuitorii din Luhansk au declarat că forțele ruseștiau instalat o tabără militară în apropierea clădirilor civile din localitate.

Până în 2014, în această zonă a funcționat Academia de Afaceri Interne, a scris el pe Telegram. Aceste afirmații nu au fost încă verificate în mod independent.

Luhansk – controlat efectiv de Rusia din 2014 – fusese relativ pașnic de la invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în urmă cu doi ani.

UPDATE ORA 12:15 – Ucraina deține aproximativ 60% din orașul de frontieră Vovchansk, afirmă viceguvernatorul ucrainean

Ucraina controlează în continuare aproximativ 60% din Vovchansk, un oraș aproape pustiu din regiunea sa nord-estică Harkov, în ciuda unei ofensive rusești necruțătoare, a declarat luni viceguvernatorul Roman Semenukha la televiziunea națională.

El a spus: „Inamicul continuă să încerce, în special în interiorul Vovchansk, să împingă forțele armate ucrainene în afara orașului. Aproximativ 60% din oraș este controlat de forțele armate ucrainene, ceea ce înseamnă că atacurile nu se opresc.

În ultimele luni, forțele rusești au preluat inițiativa în conflict, în timp ce Kievul se confruntă cu un deficit dificil de rezerve și de armament, acesta din urmă cauzat parțial de lunile de dispute în Congres care au întârziat un pachet uriaș de ajutor militar american.”

Oficialii ucraineni au acuzat soldații ruși din Vovchansk că au capturat zeci de civili și că i-au folosit ca „scuturi umane” pentru a-și apăra sediul de comandă – o afirmație care nu a fost încă verificată în mod independent.

UPDATE ORA 10:30 – 11 morți în atacul rusesc asupra stațiunii de pe malul lacului Harkov și a satelor din apropiere

Rusia a lovit duminică o stațiune lacustră de la marginea orașului Harkov și a atacat sate din regiunea înconjurătoare, omorând cel puțin 11 persoane, au declarat oficialii. Procurorii au declarat că șase persoane au fost ucise în stațiune, una fiind dispărută și 27 rănite.

Salvatorii au declarat că lovitura inițială a fost urmată de o a doua lovitură la aproximativ 20 de minute mai târziu, vizând echipele de urgență de la fața locului.

Alte cinci persoane au fost ucise și nouă rănite mai târziu în cursul zilei în două sate din districtul Kupiansk. Guvernatorul local Oleh Syniehubov a declarat că forțele ruse au bombardat două sate din district cu un lansator de rachete multiple autopropulsate.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Forțele rusești intenționează probabil să lanseze a doua fază a ofensivei lor după ce au preluat anticipat controlul asupra orașului Vovchansk, la cinci kilometri de granița cu Rusia, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Președintele Volodimir Zelenski a declarat ieri că forțele rusești au avansat între cinci și zece kilometri în nordul regiunii Harkov înainte ca forțele ucrainene să oprească avansul rusesc.

ISW afirmă că forțele rusești au în prezent ca prioritate cucerirea orașului Vovchansk, deoarece este probabil unul dintre obiectivele tactice rămase din prima fază, menționând că este cea mai mare așezare aflată imediat la graniță, care ar oferi forțelor rusești un teren de staționare pentru pregătirea și lansarea celei de-a doua faze.

Obiectivele rusești din a doua fază nu sunt încă clare, precizează ISW. Ar putea fi extinderea „zonei tampon” mai mult în lățime de-a lungul frontierei sau avansarea mai aproape de orașul Harkov.

De asemenea, forțele rusești și-au intensificat recent eforturile de a cuceri orașul Chasiv Yar, important din punct de vedere operațional, afirmă ISW, încercând să exploateze presiunea asupra forțelor ucrainene întinse.

Citește și