• UE va trebui să returneze ceea ce a „furat” în planul privind activele înghețate, afirmă un diplomat rus.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că a început o rundă de exerciții cu arme nucleare tactice.
  • Fostul prezentator de la Fox News, Tucker Carlson, și-a lansat propria emisiune în Rusia.

UPDATE ORA 22:00 – Un convoi de vehicule Ulez, în cadrul programului de casare, sosește în Ucraina de la Londra

Un convoi de 20 de vehicule donate Ucrainei prin programul de casare Ulez de la Londra a sosit marți în Ucraina.

Mai mult de 100 de vehicule au fost donate țării devastate de război prin programul Ulez de la începutul acestuia, la 15 martie, aproximativ jumătate dintre ele fiind transportate în această țară din Europa de Est.

British-Ukrainian Aid (BUAID), care gestionează programul împreună cu Transport for London (TfL), a declarat că vehiculele vor fi folosite în scopuri umanitare și medicale în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia. BUAID a precizat că alte 13 vehicule sunt în drum spre Ucraina.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

UPDATE ORA 20:00 – Loviturile rusești au rănit 10 persoane în Harkov

O lovitură aeriană rusă asupra orașului ucrainean Harkov, în nord-estul Ucrainei, a distrus o cafenea și a provocat rănirea a 10 persoane, relatează miercuri Reuters.

De asemenea, ferestrele unui bloc de 12 etaje au fost aruncate în aer, iar un troleibuz a fost grav avariat, potrivit rapoartelor. CNBC nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile.

UPDATE ORA 19:00 – Daniel Freund, un deputat german din partea Verzilor din Parlamentul European, a criticat abordarea lui Marine Le Pen față de Alternativa pentru Germania

„Le Pen nu a aflat doar ieri că AfD este un partid de extremă dreapta. Ea știa de ani de zile. Le Pen și-a dat seama că frecventarea AfD va fi principalul obstacol în calea posturilor și a puterii după alegerile europene”, a declarat el.

UPDATE ORA 18:00 – Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a discutat cu consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan

„L-am informat în detaliu despre situația de pe linia frontului și am subliniat importanța consolidării apărării noastre aeriene cu sisteme occidentale moderne”, a declarat Yermak.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia duce un război din umbră împotriva Occidentului care necesită un răspuns colectiv, afirmă liderul estonian

Cocoțat pe rampa deschisă din spatele unui elicopter Chinook britanic, premierul estonian Kaja Kallas s-a întors acasă de la exercițiile militare anuale Spring Storm, mulțumit să vadă că aliații NATO cooperează. Dar ea a declarat mai târziu că alte tipuri de război o preocupă.

Națiunea sa, care se învecinează cu Rusia, a înregistrat o creștere a sabotajelor, a războiului electronic și a spionajului – toate puse pe seama Moscovei.

UPDATE ORA 16:00 – Atacurile rusești asupra rețelei electrice ucrainene ating Kievul cu pene de curent înainte de vârful de cerere

Atacurile susținute ale Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene din ultimele săptămâni i-au forțat pe liderii acestei țări devastate de război să instituie pene de curent la nivel național. Cu toate acestea, fără o apărare antiaeriană adecvată pentru a contracara atacurile și a permite efectuarea de reparații, penuria s-ar putea înrăutăți pe măsură ce nevoia crește la sfârșitul verii și în timpul iernii friguroase.

Atacurile aeriene rusești care au vizat rețeaua electrică din martie au însemnat că au revenit pene de curent chiar și în capitala Kiev, care nu a mai avut parte de ele din primul an de război. Printre lovituri s-au numărat un baraj din aprilie care a avariat cea mai mare centrală termică din Kiev și un atac masiv din 8 mai care a vizat instalații de generare și de transmisie a energiei electrice din mai multe regiuni.

UPDATE ORA 15:00 – Volodimir Zelenski a declarat că este recunoscător Suediei pentru decizia țării privind ajutorul pe termen lung acordat Kievului

„Decizia de astăzi cu privire la un nou cadru de sprijin pe termen lung pentru Ucraina, în valoare totală de 7 miliarde de dolari în următorii trei ani, demonstrează solidaritatea practică a Suediei cu Ucraina în lupta noastră pentru libertate”, a declarat el.

UPDATE ORA 13:30 – „Cât mai curând posibil”: Zelenski solicită ‘asistență promptă’

Volodymyr Zelenski a reiterat în această dimineață un sentiment de urgență.

„Pentru a distruge inamicul, pentru a descuraja presiunea rusă și pentru a obține rezultatele necesare pentru Ucraina, avem nevoie de asistență promptă din partea partenerilor noștri”, a scris el pe rețelele de socializare.

„Războinicii noștri trebuie să fie capabili să folosească armele necesare cât mai curând posibil. Acesta este singurul mod în care putem asigura rezultatul ucrainean de care avem cu toții nevoie”, a adăugat el.

UPDATE ORA 13:00 – Kremlinul critică planul UE de a folosi veniturile din activele înghețate

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat astăzi că Rusia va considera sechestrarea veniturilor din activele sale înghețate în UE drept o încălcare a tuturor normelor sistemului economic global și că Moscova încă lucrează la răspunsul său, relatează Reuters.

Ieri, Consiliul UE a aprobat utilizarea profiturilor nete provenite din activele rusești înghețate pentru a fi folosite pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru capacitățile industriei de apărare și pentru reconstrucție.

UPDATE ORA 12:10 – Qatar negociază iar între Rusia și Ucraina

Rusia, prin medierea Qatarului, a predat Ucrainei șase copii. Reuniunea a avut loc la Ambasada Qatarului la Moscova, cu participarea ambasadorului țării Ahmed bin Nasser bin Jassim Al Thani.

UPDATE ORA 11:30 – Candidatul principal al AfD va renunța la conducerea partidului

Germania la alegerile europarlamentare, a declarat că se va abține de la orice alte apariții în campanie și se va retrage din conducerea partidului.

Krah a fost implicat în mai multe controverse în ultimele săptămâni. Într-un interviu recent, politicianul de extremă dreapta a declarat că „nu ar spune niciodată că oricine a purtat o uniformă SS este automat un criminal”.

Comentariul a determinat Raliul Național din Franța să declare că nu va sta alături de AfD în următorul parlament, subliniind diviziunile din tabăra de extremă dreapta și naționalistă din Europa cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina doboară dronele Shahed

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat că în cursul nopții „Forțele de apărare ucrainene au reușit să doboare toate cele 24 de drone Shahed”, relatează Ukrinform.

UPDATE ORA 10:30 – Un oficial ucrainean face presiuni pentru ca SUA să ridice interdicția de a folosi arme americane pentru a lovi ținte din Rusia

Oleksandr Lytvynenko, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, a declarat pentru Financial Times că Washingtonul ar trebui să ridice interdicția „absolut nedreaptă” impusă forțelor armate ucrainene de a folosi arme furnizate de americani pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

Lytvynenko a declarat că „ar fi benefic” pentru Kiev dacă administrația Biden ar ridica această restricție.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ministerul rus al Apărării a declarat că a început o rundă de exerciții cu arme nucleare tactice. Exercițiile au fost anunțate de autoritățile ruse în această lună, ca răspuns la remarcile unor înalți oficiali occidentali privind posibilitatea unei implicări mai profunde în războiul din Ucraina.

A fost pentru prima dată când Rusia a anunțat public exerciții care implică arme nucleare tactice, deși forțele sale nucleare strategice organizează în mod regulat exerciții.

Potrivit declarației ministerului, prima etapă a noilor exerciții include rachete cu capacitate nucleară Kinzhal și Iskander. Manevrele au loc în districtul militar sudic, care cuprinde regiunile rusești din sud.

Citește și