• Luptele continuă intens de-a lungul liniei de front din Harkov, cu forțele ruse încercând să copleșească apărătorii ucraineni prin superioritate în forță de muncă, echipamente și sprijin aerian, conform unei actualizări de la forțele armate ale Ucrainei.
  • Soldații ucraineni desfășoară acțiuni de asalt pentru a îmbunătăți stabilitatea apărării și a restabili pozițiile, raportând 12 ciocniri în direcția Harkov și în apropierea satelor Lyptsi și Ternova.
  • Statul Major ucrainean a declarat că situația este sub control, iar trupele sale continuă să respingă atacurile inamicului și, pe alocuri, organizează ofensive.

UPDATE ORA 18:00 – Zelenski primește mai multe rachete de apărare antiaeriană din Spania

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a obținut luni din partea Spaniei o promisiune de rachete suplimentare de apărare aeriană pentru a ajuta la combaterea celor aproximativ 3.000 de bombe pe care, potrivit acestuia, Rusia le lansează în fiecare lună asupra Ucrainei, în timp ce războiul se întinde în al treilea an.

Cu toate acestea, Ucraina are încă nevoie urgentă de alte șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot, de producție americană, pentru a împiedica Rusia să lovească rețeaua electrică și zonele civile, precum și obiectivele militare, cu bombe de planare devastatoare care provoacă distrugeri de amploare, a declarat Zelenski.

UPDATE ORA 17:00 – Polonia va introduce restricții privind circulația diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei într-un război hibrid împotriva Uniunii Europene, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski

Relațiile dintre Polonia și Rusia s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina vecină în februarie 2022.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

De asemenea, Varșovia a acuzat Moscova de activitate de spionaj și de participare la acte de sabotaj pe teritoriul său, potrivit Reuters.

„Acestea sunt decizii naționale, dar avem dovezi că statul rus este implicat în autorizarea de sabotaje și în țara noastră. Sperăm că Federația Rusă va trata acest lucru ca pe un avertisment foarte serios”, a declarat Radoslaw Sikorski jurnaliștilor la Bruxelles.

UPDATE ORA 15.00 – Un tribunal militar rus a refuzat să îl elibereze pe Ivan Popov, fostul comandant al Armatei a 58-a din Rusia, arestat pentru suspiciune de fraudă

Un tribunal militar rus a refuzat să îl elibereze pe Ivan Popov, fostul comandant al Armatei a 58-a din Rusia, arestat pentru suspiciune de fraudă, respingând o cerere de plasare a acestuia în arest la domiciliu, a declarat un reporter Reuters din cadrul tribunalului.

În urma unei revolte din iunie 2023 a mercenarilor Wagner împotriva instituției de apărare a Rusiei, Popov a declarat că a fost demis după ce a informat comandamentul superior despre situația dezastruoasă de pe frontul din Ucraina.

Popov, al cărui indicativ militar era „Spartacus” și care era popular în rândul trupelor, a declarat la acea vreme că soldații ruși au fost înjunghiați pe la spate din cauza eșecurilor comandanților lor superiori.

Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că Popov este suspectat de implicare în furtul a peste 130 de milioane de ruble (1,44 milioane de dolari) de produse metalice destinate construirii de fortificații de-a lungul liniei frontului ucrainean.

UPDATE ORA 14.00 – Uniunea Europeană a adăugat „Vocea Europei” și doi oameni de afaceri care au legătură cu site-ul de știri pe o listă de sancțiuni la nivelul UE

Uniunea Europeană a adăugat „Vocea Europei” și doi oameni de afaceri care au legătură cu site-ul de știri pe o listă de sancțiuni la nivelul UE, extinzând sancțiunile impuse de Republica Cehă, a anunțat ministerul de externe al acestei țări.

Sancțiunile impuse celor două persoane, Viktor Medvedchuk și Artem Marchevskyi, și site-ului vor consta în interdicții de călătorie și înghețarea activelor, a precizat ministerul.

În luna martie, Republica Cehă a sancționat compania cu sediul la Praga, care administrează site-ul de știri voiceofeurope.com, susținând că este un instrument al propagandei rusești, potrivit Reuters.

Acesta a declarat că politicianul și omul de afaceri ucrainean pro-rus Medvedciuk, care a fost exilat în Rusia în 2022, a finanțat în mod ascuns operațiunile de influență ale Vocea Europei înaintea alegerilor europarlamentare din acest an, inclusiv sprijinul financiar pentru politicienii europeni.

Marchevskyi a condus site-ul de știri pentru Medvedchuk, a precizat acesta.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia capturează două așezări în Ucraina, afirmă Ministerul Apărării

Forțele rusești au capturat două localități din Ucraina, a anunțat luni Ministerul Apărării. Așezările sunt Ivanivka, în regiunea Harkov, și Netailove, în Donețk.

UPDATE ORA 12.00 – O dronă ucraineană atacă un radar rusesc de avertizare timpurie la o distanță „record”, afirmă o sursă de la Kiev

O dronă ucraineană a atacat un radar rusesc de avertizare timpurie „Voronej M” în apropiere de orașul Orsk din regiunea Orenburg la o distanță „record”, a declarat luni o sursă de informații de la Kiev.

Sursa a declarat pentru Reuters că atacul a fost efectuat duminică de către agenția de spionaj militar ucraineană și nu a precizat dacă a provocat pagube. Orașul Orsk se află la aproximativ 1.500 km de cele mai apropiate părți ale teritoriului controlat de Ucraina.

UPDATE ORA 11.00 – Ministrul lituanian de externe: UE trebuie să găsească o soluție pentru ca Ungaria să nu obstrucționeze „sistematic” sprijinul acordat Ucrainei

Ungaria blochează în mod sistematic toate eforturile la nivelul Uniunii Europene pentru a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielis Landsbergis, adăugând că blocul trebuie „să găsească o modalitate de a ocoli acest lucru”.

„Trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică față de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe”, a declarat Landsbergis, adăugând: „S-a mers foarte, foarte departe.”

UPDATE ORA 10.00 – Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei. El nu a intrat în detalii, dar oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea puternică cu privire la regiunea Sumy. Atât orașul Harkov, cât și Sumy, cu o populație de aproximativ 250.000 de locuitori, se află la o distanță de aproximativ 25 km de granița cu Rusia.

UPDATE ORA 09.00 – O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite luni într-un atac cu drone ucrainene asupra unei benzinării din regiunea rusă Oryol

O persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite luni într-un atac cu drone ucrainene asupra unei benzinării din regiunea rusă Oryol, în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit lui Andrei Klychkov, guvernatorul regiunii. Un alt atac cu dronă a fost lansat apoi după sosirea serviciilor de urgență la fața locului, a precizat el.

UPDATE ORA 08.00 – 2 persoane au fost rănite în urma unui bombardament în Mykhailivka din regiunea Herson

În urma bombardamentelor efectuate de trupele rusești asupra orașului Krasnohorivka din regiunea Donețk, un bărbat a fost ucis și un altul a fost rănit, a anunțat procuratura regională. Încă 2 persoane au fost rănite în urma unui bombardament în Mykhailivka din regiunea Herson.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Luptele continuă de-a lungul liniei de front din Harkov, în timp ce forțele ruse încearcă să-i copleșească pe apărători, scrie Sky News.

Într-o actualizare de duminică seara, forțele armate ale Ucrainei au declarat că trupele sale încearcă să respingă atacurile și, pe alocuri, au organizat ofensive.

Statul Major a declarat pe rețelele de socializare: „Agresorul rus încearcă să folosească superioritatea în forță de muncă și echipamente și sprijin aerian.

„Soldații ucraineni dau luptă inamicului și, în unele direcții, ei înșiși desfășoară acțiuni eficiente de asalt pentru a îmbunătăți stabilitatea apărării și a restabili pozițiile”.

Au fost raportate 12 ciocniri în direcția Harkov, se arată în actualizare, precum și în apropierea satelor Lyptsi și Ternova.

„Situația este sub control”, se arată în comunicat.

Citește și