• Politica SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei nu s-a schimbat.
  • Ucraina poate folosi arme americane pentru contracararea focului în Harkov și a riposta la forțele rusești.
  • Moscova va considera ultima măsură ca o escaladare, deși Ucraina are dreptul de a riposta la atacurile rusești.

UPDATE ORA 20:00 – Zelenski semnează acorduri de securitate pe termen lung cu Norvegia și Islanda

Volodymyr Zelenski a încheiat o serie de negocieri în Suedia și a semnat acorduri de securitate pe termen lung cu Norvegia și Islanda.

Acum, Zelenskyy a semnat un acord pe 10 ani cu Norvegia, prin care Oslo se va concentra pe sprijinirea nevoilor de apărare maritimă și aeriană ale Ucrainei.

În cadrul acordului, Norvegia ar fi „deschisă” ca industria norvegiană de apărare să localizeze producția în Ucraina. Islanda s-a angajat, de asemenea, la un pact pe 10 ani.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

UPDATE ORA 19:00 – Zelenski acuză Rusia că șantajează liderii mondiali înaintea summitului de pace din Ucraina

Volodymyr Zelenski a declarat că Rusia încearcă să perturbe summitul de pace din Ucraina din iunie prin șantajarea liderilor mondiali.

Vorbind la Stockholm după semnarea unui pact de securitate cu Suedia, președintele ucrainean a declarat: „Cel mai important lucru în acest moment este summitul pentru pace. Acesta ar trebui să devină un summit cu adevărat global.

„În acest moment, avem deja aproximativ 100 de state și organizații internaționale care vor participa la summit, dar Rusia șantajează unii lideri și încearcă să blocheze participarea unor țări.”

Anterior, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a apărat refuzul Beijingului de a participa la summitul – care se va desfășura pe 15-16 iunie în Elveția – la care Rusia nu este invitată.

UPDATE ORA 18:00 – „Nu este nimic nou”: Șeful NATO respinge amenințările rusești

Oficialii de la Kremlin au făcut astăzi diverse declarații – inclusiv amenințări grave de război cu NATO – ca răspuns la deciziile puterilor occidentale de a permite Ucrainei să folosească armele pe care le-au furnizat pentru a ataca în interiorul Rusiei.

Însă Jen Stoltenberg, secretarul general al alianței militare, a respins amenințările Moscovei și a insistat că acestea ajută Kievul să se apere.

„Acest lucru nu este nimic nou. Se întâmplă… de mult timp că, de fiecare dată când aliații NATO oferă sprijin Ucrainei, președintele Putin încearcă să ne amenințe să nu facem acest lucru”, a declarat el la Praga.

„Iar o escaladare – ei bine, Rusia a escaladat prin invadarea unei alte țări”.

UPDATE ORA 17:00 – Washingtonul a aprobat utilizarea armelor americane pentru a lovi în interiorul Rusiei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a confirmat că Joe Biden a aprobat ca armele americane să fie folosite în interiorul Rusiei.

Vorbind cu reporterii în Republica Cehă după o reuniune a miniștrilor de externe din NATO, Blinken a declarat că Ucraina a cerut autorizație pentru a permite forțelor sale să se apere împotriva atacurilor rusești, în special în orașul Harkov.

Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO are loc înainte de summitul de la Washington din 9-11 iulie.

Blinken a declarat că, în timpul summitului, vor fi luate „măsuri concrete” pentru a apropia Ucraina de NATO, iar SUA „se vor asigura că există o punte pentru Ucraina către aderarea la NATO”. El a spus că summitul are loc într-o „perioadă crucială” în care Rusia își intensifică atacurile împotriva regiunilor de pe linia frontului din Ucraina.

UPDATE ORA 16:00 – Rusia confirmă că a lansat 25 de lovituri de „precizie” la Harkov în șase zile

După atacul cu rachete de aseară asupra unui bloc de locuințe, Ministerul rus al Apărării afirmă că a efectuat 25 de atacuri la Harkov.

Potrivit agenției de presă Interfax, loviturile au fost efectuate între 25 mai și 31 mai cu arme ghidate cu precizie și au vizat instalații militare ucrainene.

Ministerul adaugă că trupele rusești avansează în mai multe direcții – și au capturat două sate – Berestove și Ivanivka – în regiunea Harkov.

UPDATE ORA 15.00 – Volodimir Zelenski a declarat că siguranța relativă din Kiev se datorează „zidului de luptători” de pe linia frontului

Într-un interviu în exclusivitate pentru The Guardian, Zelenski a declarat că înțelege umanitatea oamenilor care nu au vrut să lupte în războiul împotriva Rusiei și a recunoscut că energia în rândul ucrainenilor s-a schimbat ușor după doi ani și jumătate

UPDATE ORA 14.00 – „Autoapărarea nu înseamnă escaladare”, afirmă șeful NATO

Vorbind la Praga după o reuniune a miniștrilor de externe, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Rusia trebuie să înțeleagă că nu ne poate aștepta”.

În cadrul sesiunii de astăzi nu au fost luate decizii finale, dar miniștrii au făcut „progrese semnificative” în trei chestiuni, a declarat Stoltenberg: planurile NATO de a juca un rol mai mare de coordonare a ajutorului acordat Ucrainei, o propunere privind un angajament financiar multianual pentru Ucraina și calea Ucrainei către aderarea la NATO.

UPDATE ORA 13.00 – Germania urmează să trimită o nouă tranșă de arme în Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro

Germania urmează să trimită o nouă tranșă de arme în Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, a anunțat ministrul apărării Boris Pistorius. Aceasta aduce contribuțiile Germaniei la aproximativ 28 de miliarde de euro până acum.

Vorbind la Odesa la o întâlnire de joi seară cu omologul său ucrainean Rustem Umerov, Pistorius a spus că Germania va continua să sprijine Ucraina. „Vom continua să vă sprijinim în această luptă defensivă”, a spus el.

Unele dintre articolele incluse în pachetul de arme sunt pe punctul de a fi livrate.

Acestea includ un „număr mare” de rachete antiaeriene Iris-T SLM cu rază medie de acțiune, precum și o serie de rachete SLS cu rază mai scurtă, a spus Pistorius.

Dronele atât pentru recunoaștere, cât și pentru luptă pe Marea Neagră, piese de schimb necesare urgent pentru sistemele de artilerie deja livrate de Germania, precum și motoare de schimb pentru tancurile de luptă Leopard, și aproximativ un milion de cartușe de muniție pentru arme de calibru mic.

Pistorius a anunțat, de asemenea, livrarea planificată, începând cu 2025, a 18 noi obuziere cu „cel mai modern design”.

UPDATE ORA 12.00 – Medvedev a declarat că conflictul dintre Moscova și Occident se dezvoltă conform celui mai pesimist scenariu

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat astăzi că țara sa nu blufează atunci când vorbește despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și că conflictul cu Occidentul ar putea escalada într-un război total, relatează Reuters.

Medvedev a declarat că conflictul dintre Moscova și Occident se dezvoltă conform celui mai pesimist scenariu și că „nimeni nu poate exclude o escaladare a acestuia până la ultima etapă”.

UPDATE ORA 11.00 – Zelenski: Trupele rusești râd de ucraineni și îi „vânează” pe aceștia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un amplu interviu pentru The Guardian.

Întârzierea președintelui Biden de a sancționa utilizarea armelor occidentale împotriva unor ținte din Rusia a făcut ca forțele Kremlinului să râdă de Ucraina și să poată „vâna” poporul său, a declarat președintele ucrainean.

Într-un interviu acordat la Kiev, Zelenski a declarat că echivocul Casei Albe a costat vieți și l-a îndemnat pe președintele american să depășească veșnicele sale îngrijorări legate de o posibilă „escaladare” nucleară cu Moscova.

Joi seară s-a aflat că, după luni de lobby, SUA au făcut un pas mic, dar simbolic, și că, pentru prima dată, vor permite ca unele arme de fabricație americană să fie folosite de armata Kievului pentru a trage în interiorul Rusiei în apărarea orașului Harkov.

Însă, în interviul acordat în The Guardian, Zelenski a precizat că trebuie să poată folosi arme „puternice” cu rază lungă de acțiune, care pot lovi ținte în interiorul teritoriului rusesc – o linie roșie pe care Casa Albă a refuzat să o ridice.

UPDATE ORA 10.00 – Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite după ce rachete rusești au lovit trei situri din Harkov

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 16 au fost rănite după ce rachete rusești au lovit trei situri din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au anunțat vineri dimineață oficialii locali. Relatările atacului au spus că rachetele au lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje, un magazin într-o clădire cu trei etaje și o fabrică de cusături, potrivit Reuters.

Guvernatorul regional Oleh Syniehubov a declarat că atacurile asupra cartierului Novobazarskyi din oraș, au folosit tehnica „double tap”; livrarea unei a doua lovituri imediat după un atac inițial asupra unui anumit loc. El a precizat că, potrivit informațiilor preliminare, au fost folosite rachete S-300. Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru postul public de televiziune Suspilne despre pagubele produse clădirii de apartamente. „Etajele trei, patru și cinci sunt distruse, scările au fost distruse, fațadele au fost distruse”, a spus el. Syniehubov a declarat că cel puțin doi copii se numără printre persoanele rănite în atac, care a avut loc în jurul orei locale de la miezul nopții.

UPDATE ORA 08.00 – Un atac cu rachete asupra unei regiuni rusești provoacă un incendiu la un depozit de petrol

Ministerul rus al Apărării a declarat că a doborât cinci rachete lansate de Ucraina și 29 de drone deasupra regiunii Krasnodar din sudul Rusiei.

Un depozit de petrol din regiunea Krasnodar a luat foc și persoane au fost rănite, a declarat guvernatorul regional.

Între timp, angajații de la mai multe întreprinderi din regiunea rusă Tatarstan și din centrul administrativ al acesteia, Kazan, au fost evacuați din motive de siguranță, au anunțat agențiile de presă de stat rusești.

Aeroporturile din orașele Kazan și Nijnekamsk din aceeași regiune au impus restricții temporare de zbor din motive de siguranță în această dimineață, a declarat un reprezentant al Rosaviatsia, autoritatea de reglementare a aviației din țară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele SUA, Joe Biden, a dat Ucrainei permisiunea de a folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, dar numai în apropierea regiunii Harkov, potrivit unor oficiali citați de presa americană.

„Președintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească arme americane în scopuri de contracarare a focului în Harkov, astfel încât Ucraina să poată riposta la forțele rusești care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a declarat un oficial american anonim, citat de site-ul Politico.

În timp ce politica SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei nu s-a schimbat, potrivit rapoartelor, Moscova va considera probabil ultima măsură ca o escaladare.

Citește și