• Președintele ucrainean Zelenski salută decizia Congresului SUA privind ajutorul militar, văzut ca un semnal puternic pentru Rusia.
  • El evidențiază sprijinul solid al SUA și al europenilor, dar menționează că doar o mică parte din ajutorul promis a ajuns în Ucraina.
  • Limitarea livrărilor afectează capacitatea Ucrainei de a dota complet forțele militare pentru a asigura o rotație eficientă.

UPDATE 20:00

Numărul crimelor de război comise de Rusia în Ucraina a crescut semnificativ, potrivit unui oficial german.

În prezent, sunt investigate 133.000 de cazuri de crime de război rusești în Ucraina, a declarat Klaus Hoffmann, consilierul german al procurorului general ucrainean, într-un interviu pentru presa germană.

Hoffmann a subliniat că aceasta reprezintă o „creștere uriașă” și că „multe dintre ele sunt complet documentate”, adăugând că numeroase presupuse crime de război au fost înregistrate chiar de către ruși, cu ofițerii de comandă responsabili fiind recompensați pentru acestea.

Recomandări

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM VA FI VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CE SFAT LE DĂ BEZOS TINERILOR
A MURIT ILEANA STANA IONESCU
49 MIL. FRANCEZI SUNT CHEMAȚI LA URNE
POȚI VIZITA CASTELUL BALMORAL

UPDATE 19:00

Decizia recentă a NATO de a-şi consolida frontiera estică este menită să descurajeze Rusia, a declarat, duminică, cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că Alianţa va fi gata să se apere dacă va fi necesar. 

Într-un discurs susţinut la Forumul economic est-german de la Frankfurt la care a participat şi premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a spus că Germania a jucat un rol de prim-plan în prezenţa NATO în ţările baltice la frontiera Rusiei, care datează de aproape un deceniu, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Şi pentru că ameninţarea din Rusia va continua, noi şi alţi aliaţi am decis anul trecut să desfăşurăm unităţi suplimentare în statele baltice şi să cantonăm acolo o întreagă brigadă permanentă în viitor”, a spus Scholz.

„Dar această schimbare în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei: suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO împotriva atacurilor”, a subliniat el.

UPDATE 17:00

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat China că „lucrează din greu” pentru a împiedica ţările să participe la summitul mondial pentru pace din Ucraina de la sfârşitul acestei luni.

UPDATE 16:00

Forțele ruse au atacat duminică cu o bombă ghidată un sat din districtul Izium din regiunea Harkov, a anunțat Oleh Syniehubov, șeful administrației militare regionale, potrivit Ukrinform. „În jurul orei 10:00 în această dimineață, invadatorii au atacat satul Andriivka din comunitatea Borove, districtul Izium. Rușii au folosit o bombă ghidată KAB. O casă a fost avariată și a izbucnit un incendiu. Un bărbat, 76 de ani, iar o femeie, de 85 de ani, au fost răniți”, a anunțat șeful administrației militare.

UPDATE 15:00

Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Umanske din estul regiunii ucrainene Donețk, a anunțat astăzi Ministerul rus al Apărării.

Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Acestea au fost făcute la o zi după ce Rusia a declanșat atacuri pe scară largă asupra infrastructurii energetice care s-au soldat cu 19 răniți.

UPDATE 14:00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a îndemnat un grup de înalți oficiali din domeniul apărării, prezenți la cea mai importantă conferință de securitate din Asia, să participe la o conferință viitoare privind încheierea războiului rusesc din Ucraina.

Dl Zelensky a declarat grupului de peste 500 de delegați din aproximativ 40 de țări că este „dezamăgit” de faptul că unii lideri mondiali nu au confirmat încă participarea la conferința care va avea loc în Elveția peste aproximativ două săptămâni.

UPDATE 13:00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a acuzat China că ajută Rusia să perturbe o conferință de pace organizată de Elveția cu privire la războiul din Ucraina.

Luând cuvântul la cea mai importantă conferință de securitate din Asia, dl Zelensky a declarat că China face presiuni asupra altor țări și asupra liderilor acestora pentru a nu participa la viitoarele discuții. El nu a spus care dintre ele.

„Rusia, folosindu-se de influența chineză în regiune, folosindu-se și de diplomații chinezi, face totul pentru a perturba summitul de pace”, a spus el la o conferință de presă la forumul de apărare Shangri-La Dialogue.

„În mod regretabil, acest lucru este regretabil, faptul că o țară atât de mare și independentă și puternică precum China este un instrument în mâinile (liderului rus Vladimir) Putin.”

UPDATE 12:00

Aliații Ucrainei se vor implica în acordarea de asistență militară în timp ce țara se confruntă cu atacuri din partea Rusiei, au declarat oficialii la forumul global de apărare Shangri-La Dialogue din Singapore, unde președintele ucrainean Volodmyr Zelensky a fost un vizitator surpriză.

La mai bine de doi ani de la invazia Rusiei, Kievul se confruntă cu noi atacuri asupra teritoriului său, în special în regiunea din jurul orașului Harkov din nord-estul țării.

Un flux mai mare de muniție de artilerie a consolidat apărarea în această zonă, dar este nevoie de mai mult – în special de rachete sol-aer, a declarat șeful apărării germane, generalul Carsten Breuer.

UPDATE 11:00

Țările din întreaga lume continuă să furnizeze părți din armamentul rusesc, a declarat Volodymyr Zelensky la Shangri-La Dialogue din Singapore.

Acest lucru permite Moscovei să ocolească sancțiunile, a spus el.

UPDATE 10:00

Volodymyr Zelensky a mulțumit țărilor, inclusiv Statelor Unite, Germaniei și Olandei, pentru asistența militară, în special în ceea ce privește sistemele de apărare aeriană. El a citat un atac rusesc de duminică cu aproape 100 de rachete – lucru care, a spus el, s-a întâmplat de sute de ori – și a precizat că „nicio țară nu poate face față singură”.

Ulterior, el a declarat că, deși a fost recunoscător SUA pentru că a permis Kievului să folosească sistemele sale de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) pentru a trage peste granița rusă în regiunea Harkov, acest lucru nu a fost suficient.

UPDATE 9:00

Rusia a lansat sâmbătă un baraj de rachete și drone care au avariat instalații energetice și infrastructuri critice din Ucraina, rănind cel puțin patru persoane și determinându-l pe președintele Volodymyr Zelensky să lanseze un nou apel pentru mai multă asistență în domeniul apărării aeriene.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 35 din cele 53 de rachete rusești și 46 din cele 47 de drone de atac folosite pentru aceste lovituri, care pun și mai multă presiune asupra sistemului energetic ucrainean aflat în dificultate, în condițiile în care războiul cu Rusia se află în al treilea an.

UPDATE 8:00

Volodymyr Zelensky și ministrul său al apărării, Rustem Umerov, se vor întâlni astăzi cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în marja Dialogului Shangri-La, a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

Aceștia vor discuta despre situația actuală de pe câmpul de luptă din Ucraina, iar dl Austin „va sublinia angajamentul SUA de a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești continue”, a declarat oficialul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fiecare minut poate lua vieţi omeneşti în Ucraina şi de aceea guvernul încearcă să obţină o livrare accelerată de arme din partea partenerilor internaţionali, afirmă Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu pentru The Guardian, scrie Ukrinform.

„Este foarte important că această (decizie a Congresului SUA privind ajutorul pentru Ucraina – n.r.) a fost adoptată. Este atât o armă, cât şi un semnal important pentru Rusia. Şi este important că a fost o decizie pozitivă comună din partea SUA şi a europenilor”, a spus el.

Cu toate acestea, Zelenski afirmă că doar o parte mică din ajutorul american a sosit în Ucraina. „Nu pot dota brigăzi, rezerve, pentru a înlocui pur şi simplu brigăzile care sunt în picioare, asigurând rotaţia normală”.

Citește și