• Numărul crimelor de război comise de ruși în Ucraina a crescut semnificativ, afirmă un oficial german.
  • În prezent, sunt investigate 133.000 de cazuri de crime de război rusești în Ucraina, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană.Klaus Hoffmann a subliniat că aceasta reprezintă o „creștere uriașă” și că multe dintre crime sunt bine documentate.
  • El a menționat că multe dintre presupusele crime de război au fost chiar documentate de ruși, cu ofițerii de comandă responsabili fiind recompensați pentru aceste fapte.

UPDATE ORA 22:00 – Italia donează o unitate din singurul sistem de apărare împotriva rachetelor balistice de fabricație europeană

Italia va trimite Ucrainei un al doilea sistem de apărare antiaeriană SAMP/T – singurul sistem de fabricație europeană care poate intercepta rachete balistice.

Cunoscut și sub numele de MAMBA, este o baterie franco-italiană care poate urmări zeci de ținte și intercepta 10 deodată.

Roma și Parisul au livrat împreună primul sistem în 2023, dar Ucraina a cerut în mod repetat partenerilor să ofere mai mult ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană, deoarece se confruntă cu un baraj tot mai mare de atacuri rusești asupra orașelor și infrastructurii energetice.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Italia a aprobat opt pachete de sprijin pentru Ucraina de când a început invazia.

Ministrul său de externe a declarat că SAMP/T va face parte dintr-un al nouălea pachet aflat în pregătire, dar nu a oferit un termen de livrare.

Toate transporturile au fost până acum acoperite de secretul oficial, iar guvernul nu a făcut niciodată publică lista exactă a armelor pe care le-a trimis în Ucraina.

UPDATE ORA 21:00 – Franța arestează trei după ce sicrie au găsit la Turnul Eiffel

Poliția franceză a arestat trei persoane după ce în apropierea Turnului Eiffel au fost găsite cinci sicrie goale învelite în steaguri franceze cu cuvintele „Soldații francezi din Ucraina”.

Procurorii au cerut ca cele trei persoane, care sunt din Bulgaria, Germania și Ucraina, să fie acuzate de violență premeditată.

Procurorii au spus că lăsarea sicrielor la poalele Turnului Eiffel a fost un act de violență psihologică.

Franța ar putea trimite în curând instructori militari în Ucraina, în ciuda îngrijorărilor unor aliați și a criticilor Rusiei, au declarat săptămâna trecută surse diplomatice pentru Reuters.

Cotidianul francez Le Monde, citând documente de securitate, a raportat că cei trei bărbați au fost în contact cu un bărbat suspectat că ar fi stropit cu mâini roșii Memorialul Shoah din Paris, un muzeu al Holocaustului, la mijlocul lunii mai.

UPDATE ORA 20:00 – Soțiile soldaților ruși cer bărbaților să se întoarcă de pe front, în semn de protest

Un grup de femei ruse a organizat un mic, dar rar, protest în fața ministerului rus al apărării.

Ei cer întoarcerea unor militari mobilizați de pe frontul din Ucraina.

De luni de zile, diferite grupuri de rusoaice au organizat demonstrații sporadice pentru a exercita presiuni asupra autorităților pentru a-și returna soții, fiii și frații.

Una dintre femeile de la protest, Paulina, a spus că femeile doreau limite stricte pentru cât timp pot servi soldații înainte de a trebui să iasă din serviciul activ.

Imaginile și videoclipurile publicate de Paulina în aplicația Telegram au arătat femei ținând pancarte cu sloganuri, inclusiv „te rog să-l aduci pe Papa acasă”.

Mai mulți își aduseseră copiii și copiii de vârstă școlară în cărucioare.

Niciun oficial al ministerului nu a ieșit din clădire pentru a vorbi cu femeile, a spus Paulina.

UPDATE ORA 19:00 – Zelenski va participa la summitul G7

Volodimir Zelenski va participa la summitul G7 din Italia la sfârşitul acestei luni, fie online, fie personal, a declarat purtătorul de cuvânt al său.

Summitul, care va avea loc în sudul Italiei în perioada 13-15 iunie, va avea ca punct cheie al ordinii de zi modalități de a folosi profiturile din activele înghețate ale Rusiei pentru a ajuta Ucraina.

„Din păcate, nu pot confirma sau nega că președintele va participa fizic la summitul G7, dar în orice caz, fie online, fie fizic, nu există nicio îndoială că va fi acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Serghei Nikiforov, pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE ORA 18:00 – Sri Lanka spune că 455 de cetățeni au fost păcăliți să lupte pentru Rusia în Ucraina, în timp ce 16 sunt dispăruți în acțiune

Sri Lanka și Rusia încep discuții pentru a rezolva problema srilankezilor care luptă alături de ruși în războiul împotriva Ucrainei, după ce cel puțin 16 persoane au fost date dispărute în acțiune.

Joi, ministrul junior de externe Tharaka Balasuriya a declarat că srilankezii, în mare parte soldați pensionați, au fost păcăliți să călătorească în Rusia cu promisiuni de salarii bune și privilegii, inclusiv cetățenia rusă.

„Situația din Rusia este foarte nefericită”, a spus Balasuriya reporterilor, adăugând că lucrează cu ministerul apărării pentru a stabili numărul de oameni care luptă în Rusia.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia interzice mai mulți politicieni, jurnaliști și experți din Marea Britanie asupra Ucrainei

Ministerul de Externe al Rusiei a adăugat pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în Rusia o serie de „figurine din establishment”, jurnalişti şi experţi britanici, a anunţat luni, din cauza acţiunilor lor „ostile”.

Ministerul a declarat într-o declarație că a cerut Londrei să renunțe la sprijinul acordat Ucrainei, despre care a spus că a cauzat mai multe victime civile.

UPDATE ORA 16:00 – Războiul împotriva rabiei în Ucraina și cursa pentru a opri trecerea granițelor

O boală care a fost în mare parte eradicată din Europa, rabia își ridică brusc capul în Ucraina, unde milioane de animale de companie abandonate sunt acum sălbatice.

Înaintea unui film care dezvăluie criza sănătății publice, Joe Shute vorbește cu Khrystyna Drahomaretska, care a luat boala în timpul muncii ei, în care a inoculat pisici și câini sălbatici care colindă străzile din țara sfâșiată de război.

UPDATE ORA 15:20 – Un atac cu rachete rusești distruge orașul ucrainean Balaklia, rănind zeci de persoane

Cel puțin 12 persoane, inclusiv o femeie însărcinată și opt copii, au fost rănite în atacul din weekend, potrivit poliției din Harkov.

Șeful administrației militare din Balaklia, Vitaliy Karabanov, a declarat: „Rapoartele preliminare sugerează că o rachetă Iskander a lovit zona. Experții spun că a explodat la câțiva metri de casă, provocând daune și declanșând un incendiu din cauza structurilor din lemn. Acolo locuia o familie de șase persoane: tatăl, mama și patru copii. O altă familie cu patru copii se afla în vizită, astfel că un total de opt copii și patru adulți au fost răniți. Cu toții se aflau în casă în momentul exploziei.”

UPDATE ORA 14:43 – Atacul de la Kherson a rănit o persoană

Un atac rusesc asupra unui sat din Kherson a rănit un bărbat în vârstă de 70 de ani, potrivit administrației militare regionale.

Acesta s-a ales cu o comoție cerebrală și cu răni la spate și la cap și a fost tratat la fața locului.

Satul, Tomyna Balka, se află la câțiva kilometri nord de delta râului Dnipro, peste teritoriile ocupate de Rusia în Kherson și la aproximativ 12 kilometri vest de capitala regională cu același nume.

Ucraina a recucerit Kherson și alte așezări de pe malul vestic al râului Nipru în timpul unei contraofensive în toamna anului 2022.

UPDATE ORA 13:33 – 1,5 milioane de bărbați se înscriu la recrutare, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării

Aproximativ 1,5 milioane de bărbați s-au înscris la recrutare în Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării.

Potrivit unui videoclip postat pe canalul YouTube al ministerului, majoritatea actualizărilor au fost efectuate cu ajutorul noii aplicații online Reserve+.

După ce noua lege privind mobilizarea a intrat în vigoare la 18 mai , bărbații de vârstă militară au avut la dispoziție 60 de zile pentru a-și actualiza datele personale, astfel încât statul să îi poată localiza.

UPDATE ORA 12:55 – Un aeroport din Rusia impune restricții de zbor

Aeroportul din Kazan a impus astăzi restricții temporare de zbor din motive de siguranță, a anunțat organismul de supraveghere a aviației din Rusia.

Acest lucru se face de obicei în așteptarea atacurilor cu drone ucrainene.

Kazan este capitala Republicii Ruse Tatarstan și se află la aproximativ 800 de kilometri est de Moscova.

Regiunea a fost atacată în mod repetat de drone în ultimele luni, un indiciu că Ucraina și-a îmbunătățit dramatic capacitatea de a lovi adânc în teritoriul rusesc.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski spune că Trump riscă să fie un „președinte perdant” dacă va impune un acord prost cu Ucraina

Președintele ucrainean a declarat că nu are „nicio strategie încă” pentru ce să facă dacă Trump va câștiga în noiembrie și că Boris Johnson l-a abordat pe republican în numele său, potrivit The Guardian.

El a spus că, dacă Trump va fi reales, republicanul ar putea impune o înfrângere zdrobitoare Ucrainei, dacă va dori acest lucru. Se crede în general că Trump ar putea pune capăt sprijinului militar american pentru Ucraina dacă ajunge la Casa Albă.

UPDATE ORA 11:00 – Rusia avertizează SUA împotriva unor „greșeli care pot avea consecințe fatale”

Ministerul de Externe a transmis SUA să nu facă „greșeli care pot avea consecințe fatale” în ceea ce privește permiterea Ucrainei de a lovi ținte de pe teritoriul rusesc, a relatat agenția de presă Interfax.

Acest lucru vine după ce, anterior, ministerul de externe a avertizat că utilizarea de către Ucraina a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Rusia ar duce la escaladarea conflictului.

UPDATE ORA 10:45 – China îi ripostează lui Zelenski în legătură cu acuzațiile de întrerupere a summitului

Beijingul a ripostat la adresa lui Volodymyr Zelenski după ce acesta a acuzat China că a ajutat Rusia să perturbe o conferință globală de pace din Elveția.

China a declarat că nu va participa la summit pentru că Rusia nu va participa alături de Ucraina.

Ministerul chinez de externe a declarat că, în opinia sa, toate eforturile ar trebui să fie recunoscute de toți în susținerea măsurilor de pace în jurul războiului dintre Rusia și Ucraina.

UPDATE ORA 10:00 – Moscova afirmă că utilizarea de către Ucraina a sistemului de apărare antiaeriană Patriot deasupra teritoriului rusesc ar „escalada conflictul”

Rusia a declarat că discuțiile privind permisiunea Ucrainei de a utiliza sistemele de apărare antiaeriană Patriot MIM-104 deasupra teritoriului rusesc arată că Occidentul se află pe „calea escaladării”.

Agenția de știri de stat TASS a citat ministerul de externe al Moscovei, care a făcut aceste remarci astăzi.

„Rusia va lua toate măsurile pentru a contracara astfel de amenințări”, a adăugat ministerul.

În aprilie, Pentagonul a declarat că va „grăbi” rachetele de apărare antiaeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, sistemele Patriot pentru lansarea rachetelor nu vor fi trimise, a declarat atunci secretarul apărării Lloyd Austin.

UPDATE ORA 09:50 – Ungaria este indecisă dacă va participa sau nu la summitul de pace din cauza absenței Rusiei

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a declarat că țara sa nu a decis încă dacă va participa la un summit global de pace menit să contribuie la încheierea războiului din Ucraina.

El a declarat că, deși respectă eforturile Elveției de a obține pacea, se îndoiește că summitul are sens dacă „nu sunt prezente ambele părți implicate în război”. Rusia nu va participa la summit, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Ungaria s-a opus în mod repetat aderării Ucrainei la NATO și la UE, sancțiunilor impuse Rusiei, a subminat eforturile occidentale de ajutorare a Ucrainei și a menținut relații strânse cu Moscova pe toată durata războiului de amploare.

La jumătatea lunii mai, a opus veto la o rezoluție a Consiliului Europei de recunoaștere și susținere oficială a formulei de pace în 10 puncte a lui Volodymyr Zelenski.

„Dacă ambele părți ale războiului nu sunt reprezentate, cred că este o întrebare legitimă dacă întregul summit are sens în ceea ce privește scopul final, care este de a căuta pacea”, a declarat Szijjarto. „Noi [Ungaria] credem că summitul de pace are un sens real și oferă cea mai mare speranță pentru pace dacă ambele părți sunt la masă.”

UPDATE ORA 09:15 – Ucraina va deschide o ambasadă în Filipine

Volodymyr Zelenski își face astăzi o apariție surpriză în Filipine, mulțumindu-i pentru participarea sa la un summit de pace la nivel înalt la sfârșitul acestei luni.

În cadrul primei lor întâlniri personale din Manila, președintele ucrainean i-a mulțumit președintelui Ferdinand Marcos Jr. pentru „poziția sa clară” cu privire la „ocuparea teritoriilor noastre de către Rusia”.

„Mă bucur să aud astăzi de la dumneavoastră că participați (la) pașii noștri de bază pentru pace”, i-a spus Zelenski omologului său filipinez în timpul întâlnirii lor bilaterale, vorbind în limba engleză.

El a anunțat, de asemenea, că Ucraina va deschide o ambasadă în Manila în acest an.

Zelenski a avut o apariție neprogramată la cea mai mare conferință de securitate din Asia, care a avut loc în Singapore în weekend, unde dl Marcos Jr. a ținut discursul principal.

UPDATE ORA 09:00 – Șeful apărării britanice se îndoiește că Rusia dorește un război cu NATO

Vladimir Putin nu dorește un război direct cu NATO și nici un război nuclear, a declarat șeful forțelor armate britanice.

Amiralul Sir Tony Radakin a semnalat, de asemenea, că Moscova și Beijingul nu au „competența” militară necesară pentru a învinge genul de baraj de drone și rachete pe care Statele Unite și aliații săi le-au distrus în aprilie, când Iranul a încercat să atace Israelul.

Într-un interviu pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z a celui de-al Doilea Război Mondial, șeful Statului Major al Apărării a încercat să dea un ton liniștitor, afirmând că un al treilea conflict global nu este iminent, avertizând împotriva folosirii unui „limbaj liber”. În schimb, el a spus că lucrurile au devenit pur și simplu „un pic mai periculoase”.

Dar amiralul Radakin a declarat că el crede că publicul britanic va fi din nou la înălțimea provocării în cazul în care va exista vreodată o altă amenințare existențială precum cea reprezentată cândva de Germania nazistă.

UPDATE ORA 08:30 – Restricții energetice impuse în toată Ucraina după valul de atacuri rusești

Operatorul de rețea din Ucraina a impus restricții zilnice în domeniul energiei în întreaga țară, după ce infrastructura a fost avariată în urma unei serii de atacuri rusești cu drone și rachete.

Atacurile au lovit instalațiile energetice din regiunile Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk, Donețk, Kirovohrad și Ivano-Frankivsk în weekend.

Ca urmare, Ukrenergo a impus plafoane la consumul de energie pentru consumatorii industriali și casnici. Alimentarea cu energie electrică a instalațiilor de infrastructură critică nu va fi necesară. Ukrenergo a avertizat că ar putea fi necesară impunerea unor programe de întreruperi orare dacă limitele vor fi depășite.

Un purtător de cuvânt al celei mai mari companii de energie electrică din țară, DTEK, a declarat: „Plafoanele alocate de Ukrenergo vor fi suficiente pentru a acoperi 80% din nevoile din capitala Ucrainei, 68% în regiunea Kiev, 74% în regiunea Odesa și 84% în regiunea Donețk”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Numărul crimelor de război comise de ruși în Ucraina a crescut semnificativ, afirmă un oficial german.

În prezent, sunt investigate 133.000 de cazuri de crime de război rusești în Ucraina, a declarat consilierul german al procurorului general ucrainean într-un interviu pentru presa germană.

Klaus Hoffmann a subliniat că aceasta reprezintă o „creștere uriașă” și că multe dintre crime sunt bine documentate. El a menționat că multe dintre presupusele crime de război au fost chiar documentate de ruși, cu ofițerii de comandă responsabili fiind recompensați pentru aceste fapte.