• Compania de stat Ukrhydroenergo a declarat că estimează că pagubele se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,12 miliarde de lire sterline).
  • Volodimir Zelenski și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, au sosit în Normandia pentru un eveniment de comemorare a 80 de ani de la Ziua Z.
  • Guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, a declarat că un atac cu drone a lovit peste noapte rafinăria Novoshakhtinsk, provocând un incendiu.

UPDATE ORA 22:00 – Franța va începe antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă în zilele următoare, afirmă președintele francez

Franța va începe antrenarea piloților și mecanicilor ucraineni pe avioanele de luptă Mirage 2000-5 „în zilele următoare”, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron.

Macron nu a vrut să dea detalii suplimentare privind numărul și sursa avioanelor pe care Franța intenționează să le trimită în Ucraina în cadrul unei coaliții de parteneri „dintr-o preocupare pentru eficiență”, a spus el. Antrenamentul va avea loc în Franța, potrivit lui Macron.

„Întotdeauna am avut un mod de a face lucrurile, de a da numere odată ce armele sunt livrate și folosite, este mai eficient și îi anunță mai puțin pe inamicii noștri”, a adăugat el, vorbind alături de președintele Ucrainei la Paris

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Presat să ofere detalii cu privire la faptul dacă Franța va desfășura instructori militari în Ucraina, el a spus că încă nu există „niciun tabu” în legătură cu acest lucru.

„Cine am fi noi să cedăm în fața amenințărilor Rusiei care va decide de facto că Ucraina nu are suveranitatea de a invita companii sau instructori (pe teritoriul său)?”. a declarat Macron.

UPDATE ORA 21:00 – Biden prezintă argumente în favoarea democrației în fața războiului Rusiei din Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut vineri o promisiune radicală pentru democrație, pe fondul luptei crâncene a Ucrainei în fața invaziei pe scară largă a Rusiei.

Discursul său a avut loc în timp ce liderii occidentali comemorau cea mai mare operațiune a forțelor aliate împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, făcând paralele între acțiunile veteranilor și forțele Kievului de pe teren astăzi.

Biden invocă democrația americană: Biden a vorbit despre democrație într-un discurs simbolic care a marcat cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z la Pointe du Hoc, în Normandia, Franța. „Democrația americană cere cel mai greu lucru: să credem că facem parte din ceva mai mare decât noi înșine”, a spus el, adăugând că veteranii americani din al Doilea Război Mondial ar dori ca țara lor să se opună președintelui rus Vladimir Putin.

Zelenski lansează un apel către Europa: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat de asemenea în Franța, a avertizat cu privire la revenirea fascismului în Europa, spunând legislatorilor: „Din păcate, trăim într-o perioadă în care Europa nu mai este un continent al păcii”. Anterior, Biden și-a cerut scuze omologului său ucrainean pentru întârzierile în acordarea ajutorului din partea Washingtonului.
Numărul mare de morți în rândul civililor din Ucraina: Un organism al ONU a înregistrat cel mai mare număr lunar de victime civile din aproape un an în Ucraina, atribuind creșterea de 31% la utilizarea de către Rusia a „bombelor și rachetelor lansate din aer” în Harkov.

UPDATE ORA 20:00 – Putin afirmă că „toate conflictele armate se încheie cu anumite acorduri de pace”, acuzând totodată Occidentul de înșelăciune în negocieri

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că „toate conflictele armate se încheie cu anumite acorduri de pace”, în timp ce vorbea la un panel în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Președintele rus a adăugat că Rusia „trebuie să caute condiții care să corespundă intereselor noastre și să fie de încredere”, dar nu a detaliat care ar fi aceste condiții.

Cu toate acestea, el a continuat să acuze Occidentul că este înșelător în abordarea discuțiilor, spunând: „te înșală la fiecare pas; spun un lucru, fac altul”.

Putin a adăugat că „fie pe baza unei înfrângeri militare, fie pe baza unei victorii, cu siguranță ne străduim și vom obține victoria”.

UPDATE ORA 18:00 – Guvernul ucrainean nu mai folosește aerul condiționat, în timp ce țara se confruntă cu o penurie de energie din cauza atacurilor rusești

Autoritățile ucrainene au pus în aplicare mai multe măsuri de reducere a consumului de energie electrică, în timp ce țara se confruntă cu o capacitate energetică scăzută istorică cauzată de atacurile rusești asupra infrastructurii critice.

„Pentru a îmbunătăți situația din sistemul energetic, lucrăm din două unghiuri în același timp. Restabilim și extindem producția, reducând în același timp consumul”, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.

Utilizarea limitată a trenurilor electrice și a aerului condiționat: În întreaga țară, birourile administrative guvernamentale și regionale vor opri utilizarea aerului condiționat și a iluminatului exterior la clădiri și în zonele înconjurătoare, potrivit lui Shmyhal.

Agențiile de aplicare a legii, sistemul judiciar și alte agenții guvernamentale sunt, de asemenea, încurajate să ia măsuri similare. Autoritățile locale vor limita iluminatul stradal pe timp de noapte.

Compania națională ucraineană de căi ferate Ukrzaliznytsia a anunțat joi că modifică temporar programul trenurilor electrice suburbane pentru a economisi energie. Unele trenuri nu vor mai circula, în timp ce altele vor circula mai rar.

UPDATE ORA 17:00 – Rusia trebuie să stimuleze utilizarea monedelor non-occidentale, recunoaște Putin

Rusia trebuie să stimuleze utilizarea monedelor non-occidentale, a declarat Vladimir Putin în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

El a mai spus că țara sa trebuie să reducă importurile, făcând totodată apel la o extindere majoră a piețelor financiare interne.

Comerțul cu Asia este în creștere, a declarat el delegaților, adăugând că aproape două cincimi din comerțul extern rusesc este acum în ruble.

Partea realizată în dolari americani, euro și alte monede occidentale a scăzut.

Rusia va încerca să crească ponderea decontărilor efectuate în monedele țărilor BRICS – care includ Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a declarat dl Putin.

UPDATE ORA 16:00 – Joe Biden îi cere scuze lui Zelenski

Joe Biden i-a cerut scuze lui Volodimir Zelenski pentru recenta întârziere a aprobării unui nou ajutor american pentru Ucraina.

Luna trecută, după luni de dezacorduri politice, Senatul a aprobat un ajutor de război în valoare de 95 de miliarde de dolari (76,2 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

„Îmi cer scuze pentru aceste săptămâni în care nu am știut”, a declarat președintele american.

„Unii dintre membrii noștri foarte conservatori [din Congres] au ținut-o în loc. Dar am reușit să o facem, în cele din urmă. Suntem în continuare – complet, în totalitate”.

UPDATE ORA 15:15 – Rusia este puternică din punct de vedere economic, în pofida „sancțiunilor nelegitime”

Vladimir Putin spune că există o cursă între puterile mondiale pentru stabilirea suveranității.

El vorbește despre necesitatea ca țările să stabilească atât parteneriate, cât și să privească în interiorul lor pentru a face față provocărilor prezentate de actualul peisaj economic global.

În ciuda tuturor „obstacolelor și sancțiunilor nelegitime”, Rusia rămâne unul dintre liderii economici mondiali, spune el. El adaugă că „țările prietene” – cele care nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Moscovei – reprezintă trei sferturi din cifra de afaceri din comerțul reciproc al Rusiei și le laudă pentru acest lucru.

Țări precum India și China au consolidat legăturile economice de când dl Putin și-a lansat războiul în Ucraina.

UPDATE ORA 15:00 – Putin vorbește în Sankt Petersburg

Vladimir Putin a urcat pe scena din Sankt Petersburg pentru a se adresa Forumului Economic Internațional de acolo.

Alături de el se află politicianul zimbabwean Emmerson Mnangagwais și președintele bolivian Luis Alberto Arce Catacora. Sesiunea este prezidată de Serghei Karaganov – un politolog rus.

UPDATE ORA 14:40 – Rusia acuză Ucraina că a rănit copii cu o rachetă furnizată de SUA

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a rănit 20 de persoane, inclusiv copii, într-un atac cu rachete asupra orașului Luhansk, aflat sub control rusesc în estul Ucrainei, folosind rachete ATACMS furnizate de SUA.

Patru dintre cele cinci rachete au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, a precizat ministerul într-o declarație. Cu toate acestea, una dintre rachete a avariat două blocuri de apartamente rezidențiale, a adăugat acesta, susținând că a fost ceva deliberat.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina are dreptul de a lovi „ținte legitime din Rusia”, afirmă șeful NATO

Ucraina are dreptul de a ataca ținte militare legitime din Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ucraina are dreptul la autoapărare”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă cu premierul suedez Ulf Kristersson la o bază militară de lângă Stockholm. El a adăugat: „Dreptul la autoapărare include, de asemenea, dreptul de a lovi ținte legitime, militare de pe teritoriul părții care atacă, agresorul – în acest caz, Rusia.”

Stoltenberg a continuat: „Acesta este un război de atac pe care Rusia l-a început împotriva unei țări vecine pașnice și democratice – Ucraina – care nu a reprezentat în niciun moment o amenințare pentru Rusia. Nu există nicio îndoială că Ucraina are dreptul de a lovi ținte de pe teritoriul rusesc”.

Statele Unite au dat recent Ucrainei permisiunea de a folosi arme americane pe teritoriul rusesc în apropiere de Harkov. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că de atunci au fost folosite rachete HIMARS asupra unor ținte civile.

Vladimir Putin a declarat că ia în considerare înarmarea dușmanilor Occidentului ca represalii.

UPDATE ORA 12:33 – Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că alimentează tensiunile din întreaga Europă.

Ieri, Președintele francez a declarat că intenționează să trimită avioane de război Mirage 2000 în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei a afirmat că dl Macron și-a declarat sprijinul absolut pentru Kiev – și și-a arătat disponibilitatea pentru implicarea directă a Franței în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Președintele francez nu a precizat câte Mirage va furniza Franța. Nici nu a spus când se va întâmpla acest lucru și în ce condiții financiare. Franța a propus ca piloții ucraineni să fie antrenați în Franța începând din această vară, a spus dl Macron.

UPDATE ORA 12:00 – Cea mai recentă „situație a câmpului de luptă” publicată de Ministerul britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării a publicat o hartă detaliată care prezintă cea mai recentă situație de pe teren în Ucraina.

Zona în roz deschis este teritoriul ocupat de Rusia de când a invadat-o în februarie 2022. Acele zone într-o nuanță mai închisă de roz arată teritoriul – inclusiv Crimeea – confiscat de Rusia începând cu 2014. Cercurile albe, albastre și roșii reprezintă gruparea forțelor, în timp ce săgețile roșii arată atacurile probabile ale Rusiei.

În ciuda bombardamentelor intense recente asupra Harkovului, al doilea oraș din Ucraina, acesta nu se află în secțiunile confiscate. Cu toate acestea, câteva zone mici la nord de Harkov, la granița cu Rusia, sunt umbrite în roz deschis.

UPDATE ORA 10:45 – Rusia acuză Ucraina că a folosit rachete furnizate de SUA pentru a ucide femei și copii

Rusia a acuzat Ucraina că a folosit rachete furnizate de SUA pentru a bombarda obiective civile din regiunea rusă Belgorod.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că au fost folosite rachete HIMARS și că au fost uciși femei și copii. Vorbind la un forum economic din Sankt Petersburg, Zakharova a declarat că fragmente de rachete vor servi drept dovadă.

Regiunea Belgorod se află imediat după granița cu Ucraina și aproape de Harkov, al doilea oraș din Ucraina, care a fost supus recent unui bombardament rusesc.

America a dat recent permisiunea ca unele dintre armele sale să fie folosite pe teritoriul rusesc – dar numai în apropiere de Harkov.

UPDATE ORA 10:00 – UE va recomanda începerea negocierilor de aderare cu Ucraina luna aceasta

Comisia Europeană ar urma să recomande în această lună începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina.

Acest lucru face parte dintr-o încercare de a semnala sprijinul pentru Kiev înainte ca Ungaria să preia luna viitoare președinția rotativă a UE, a relatat Financial Times, citând „trei persoane familiare cu această chestiune”.

La începutul acestui an, UE a anunțat că va trimite un ajutor suplimentar de 42 de miliarde de lire sterline Ucrainei – dar numai după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, care se pare că este îngrijorată de drepturile minorităților din Ucraina.

UPDATE ORA 08:20 – Biden va discuta pachetul de 225 milioane de dolari cu Zelenski în Franța

Joe Biden se va întâlni cu Zelenski în Franța pentru a discuta despre un pachet de armament în valoare de 225 de milioane de dolari (175 de milioane de lire sterline), în marja evenimentelor de aniversare a Zilei Z.

Aceasta va fi prima lor discuție față în față de la vizita președintelui ucrainean la Washington în decembrie, când cei doi s-au confruntat cu opoziția republicană față de un ajutor suplimentar pentru Ucraina.

Cei doi se vor întâlni din nou săptămâna viitoare la summitul G7 din Italia, în timp ce națiunile bogate discută despre utilizarea activelor rusești înghețate după invazia Ucrainei pentru a oferi 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Ieri, dl Biden a făcut o legătură între lupta din al Doilea Război Mondial împotriva tiraniei și războiul Ucrainei cu Rusia, numindu-l pe președintele rus Vladimir Putin un „dictator”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Principala companie hidroenergetică din Ucraina a declarat că a inițiat o procedură pentru a obține despăgubiri pentru distrugerea de către Rusia a barajului și a centralei electrice Kakhovka, în urmă cu un an.

Compania de stat Ukrhydroenergo a declarat că estimează că pagubele se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro (2,12 miliarde de lire sterline).

Explozia barajului din 6 iunie 2023 – care a trimis cantități uriașe de apă în zone întinse din sudul Ucrainei și a lăsat mii de oameni fără apă potabilă – a fost întâmpinată cu proteste la nivel mondial și acuzații de crimă de război.

„Acțiunile companiei au ca scop compensarea pierderilor cauzate de distrugerea centralei hidroelectrice Kakhovka”, a declarat Ukrhydroenergo într-un comunicat.

„Compania consideră că inițierea procesului de arbitraj internațional este cea mai promițătoare modalitate de compensare a pierderilor.”

Firma a precizat că Vladimir Putin, guvernul său și alte organisme autorizate au fost informați.