• Un avion de luptă Su-57 rusesc, cel mai modern avion de luptă rusesc, a fost lovit și avariat în urma unui atac efectuat de Ucraina.
  • Rusia a redus operațiunile ofensive în nord-estul regiunii Harkov, în ciuda planurilor de avans suplimentar.
  • Acum, Rusia controlează doar câteva sate pe două axe separate.

UPDATE ORA 20:00 – Ucraina lovește un avion de luptă rusesc avansat de tip stealth

Ucraina anunță că a lovit un avion de luptă rusesc avansat de tip stealth.

UPDATE ORA 17:00 – Kievul „lovește apărarea aeriană rusă” în Crimeea după ce a doborât un avion Su-57

Ucraina a afirmat că a avariat trei sisteme rusești de apărare sol-aer în timpul nopții în atacuri cu rachete asupra Crimeei ocupate.

O unitate de rachete antiaeriene S-400 a fost lovită în apropiere de Dzhankoi, iar alte două unități de rachete antiaeriene S-300 au fost atacate în apropiere de Chornomorske și Yevpatoria ocupate, a declarat armata ucraineană.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

UPDATE ORA 15.00 – Șeful agenției de reconstrucție din Ucraina demisionează cu o zi înainte de conferința de recuperare

Șeful agenției de reconstrucție a Ucrainei a demisionat cu o zi înainte de o conferință internațională privind reconstrucția pe termen lung a țării, afirmând că a fost împiedicat să participe după ce guvernul ucrainean l-a împiedicat în mod sistematic să își facă treaba.

Mustafa Nayyem și-a anunțat luni demisia într-o postare pe Facebook, după ce anterior trimisese un e-mail cu un text ferm mai multor parteneri străini în care critica administrația ucraineană pentru o gamă largă de greșeli.

Nayyem a declarat că picătura care a umplut paharul a fost atunci când i-a fost revocată permisiunea de a călători la Berlin.

UPDATE ORA 14.00 – Belarusul a declarat luni că armata sa participă la a doua etapă a exercițiilor rusești pentru a exersa desfășurarea de arme nucleare tactice

Belarusul a declarat luni că armata sa participă la a doua etapă a exercițiilor rusești pentru a exersa desfășurarea de arme nucleare tactice, relatează Reuters.

Prima fază a exercițiilor, ordonată de președintele Vladimir Putin, a avut loc luna trecută.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat că exercițiile au avut loc „în interesul garantării propriei noastre securități” și nu au fost concepute ca o amenințare la adresa altor țări.

UPDATE ORA 13.00 – Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord și Vietnamul în următoarele săptămâni

Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord și Vietnamul în următoarele săptămâni, a anunțat luni ziarul rus Vedomosti, un oficial declarând pentru Reuters că vizita în Vietnam a fost planificată pentru 19-20 iunie, dar nu a fost încă confirmată.

Vizita lui Putin la Pyongyang este „pregătită în mod activ”, a confirmat ambasadorul rus în Coreea de Nord, Alexander Matsegora, pentru ziar. Ziarul a relatat că Putin ar putea vizita Vietnamul încă din iunie și cel mai probabil imediat după vizita sa în Coreea de Nord.

Un oficial din Vietnam a declarat pentru Reuters că datele vizitei de la Hanoi au fost convenite, dar agenda este încă în discuție. Energia, cooperarea militară, decontarea plăților și un acord în domeniul educației se numără printre principalele subiecte care se așteaptă să fie discutate, a spus oficialul.

Vedomosti l-a citat pe reprezentantul comercial al Rusiei în Vietnam, care a declarat luna trecută că cea mai presantă problemă comercială dintre cele două țări este sprijinul bancar pentru decontarea plăților.

UPDATE ORA 12.00 – Un oficial ucrainean local a negat luni afirmația liderului regiunii Cecenia din Rusia conform căreia forțele ruse conduse de o unitate a forțelor speciale din Cecenia au preluat controlul asupra unui sat de graniță din nord-estul Ucrainei

Un oficial ucrainean local a negat luni afirmația liderului regiunii Cecenia din Rusia conform căreia forțele ruse conduse de o unitate a forțelor speciale din Cecenia au preluat controlul asupra unui sat de graniță din nord-estul Ucrainei.

Liderul cecen Ramzan Kadyrov a declarat duminică că unitatea Akhmat-Cecenia a condus trupele ruse în preluarea controlului asupra Ryzhivka în regiunea Sumy, relatează Reuters. „Avansul planificat pe scară largă” a provocat „pierderi semnificative părții ucrainene, care a fost forțată să se retragă”, a spus Kadyrov.

Cu toate acestea, Yuriy Zarko, un oficial local din Sumy, a negat luni prezența trupelor ruse la Ryzhivka într-un comentariu adresat publicației ucrainene Suspilne.

Andriy Kovalenko, șeful Centrului de Combatere a Dezinformarii al guvernului ucrainean, a declarat pe Telegram că forțele ruse au încercat să testeze apărarea Ucrainei pe frontul Ryzhivka. Forțele ucrainene dețin controlul asupra situației, dar amenințarea cu acțiunile rusești în zona de frontieră rămâne, a adăugat el.

UPDATE ORA 11.00 – Deficitul bugetar al Rusiei s-a redus în mai la 0,5% din produsul intern brut

Deficitul bugetar al Rusiei s-a redus în mai la 0,5% din produsul intern brut (PIB), de la 0,8% în aprilie, a anunțat luni Ministerul de Finanțe, susținut de venituri mai mari, în condițiile în care Moscova a majorat puternic cheltuielile.

Veniturile pentru primele cinci luni ale anului au fost cu 45,5% mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2023, a precizat ministerul, citând date preliminare. Veniturile din petrol și gaze au fost cu 73,5% mai mari, iar cele din afara petrolului și gazelor au crescut cu 34,1%, susținute de încasări fiscale mai mari decât cele planificate.

La începutul anului 2023, sancțiunile occidentale din cauza conflictului din Ucraina, care au inclus o plafonare a prețului petrolului și un embargo petrolier, au comprimat veniturile energetice ale Rusiei.

UPDATE ORA 10.00 – Explozii au fost raportate peste noapte în mai multe raioane din Crimeea ocupată

UPDATE ORA 09.00 – Artileria rusă a bombardat Zolochiv în timpul nopții

ȘTIRE INIȚIALĂ

Trupele rusești au eșuat în ofensiva lor din regiunea Harkov, a declarat Președintele Volodymyr Zelenski în discursul său, după ce s-a întâlnit cu comandantul-șef Oleksandr Syrskyi. Moscova a lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în regiunea Harkov, unde ar fi reușit să avanseze până la 10 kilometri înainte ca Ucraina să oprească înaintarea în apropierea primei linii de apărare.

„Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eșuat. Direcția este întărită. Și va fi întărită și mai mult”, a declarat Zelenski.

Rusia a redus operațiunile ofensive în nord-estul regiunii Harkov, în ciuda faptului că are în vedere un avans suplimentar, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în cursul zilei. Trupele ucrainene rețin forțele rusești „cât mai mult posibil” și distrug unitățile acestora, potrivit lui Zelenski.

De când a lansat o nouă ofensivă, Rusia ar controla o mână de sate pe două axe separate în regiunea Harkov, una în apropierea orașului Vovchansk și cealaltă în apropierea satului Lyptsi.

Agenția de informații militare a Ucrainei (HUR) a raportat la 9 iunie că un avion de luptă Su-57 staționat în Rusia a fost lovit pentru prima dată. Aeronava ar fi fost avariată în urma unui atac asupra aerodromului Akhtubinsk din regiunea Astrakhan, în sudul Rusiei, la 589 de kilometri de linia frontului.

Avionul este cel mai modern avion de luptă rusesc, cu doar câteva unități în serviciu în forțele aeriene rusești. Acesta poate transporta rachete de croazieră Kh-59 și Kh-69 care atacă în mod regulat Ucraina, inclusiv ținte civile.

Citește și