• Avansul rusesc asupra Harkovului a avut un preț ridicat pentru trupele sale, a declarat un oficial NATO pentru European Pravda.
  • Președintele american își repetă mesajul că va fi alături de Ucraina și spune că este un memento pentru Putin că nu vor da înapoi.
  • Un jurnalist rus care acoperă războiul a fost ucis de un bombardament ucrainean asupra unui sat din estul Ucrainei, potrivit unui primar local.

UPDATE ORA 22:10 – Trei ruși au murit în urma unei explozii „spontane” de muniție – raport

Trei militari ruși ar fi murit în urma unei explozii de muniție într-un oraș rusesc aflat la aproximativ 6 km nord de granița cu Ucraina. Proiectile de la un focos termobaric, numit și bombă cu aerosoli, au explodat în Shebekino, după cum a relatat canalul rusesc de telegrame Astra.

„Sursele Astra din cadrul serviciilor de urgență din regiune au raportat că, în cursul serii, muniția de la sistemul de armament termobaric rusesc Solntsepyok MRLS a explodat în suburbia orașului Shebekino”, se arată în raport.

Cauza exploziei este necunoscută, dar rapoartele preliminare indică faptul că aceasta a fost „spontană”. În ciuda faptului că sursele Astra susțin că trei militari ruși au murit în urma exploziei, guvernatorul din Shebekino a raportat că nu au existat răniți . Zece gospodării private și o mașină au fost avariate, au precizat aceștia.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL

UPDATE ORA 20:00 – CPI ar fi investigat noi crime de război rusești

Procurorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) ar fi investigat presupusele atacuri cibernetice rusești asupra infrastructurii civile ucrainene ca posibile crime de război.

Potrivit unor surse familiarizate cu cazul, adunate de Reuters, ancheta examinează atacurile asupra infrastructurii care au pus în pericol vieți prin întreruperea alimentării cu energie electrică și apă, tăierea conexiunilor cu echipele de intervenție în caz de urgență sau prin scoaterea din funcțiune a serviciilor de date mobile care transmit avertismente de raid aerian.

Se spune că echipele ucrainene ajută la investigarea atacurilor cibernetice comise de la începutul invaziei, în februarie 2022. Sondajele ar putea privi înapoi până în 2015, anul de după confiscarea și anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina.

Moscova a negat anterior că desfășoară atacuri cibernetice.

CPI a emis deja un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. Într-o declarație, instanța a emis mandatul de arestare sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și de transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

UPDATE ORA 18:43 – Un oraș rusesc vital pentru exporturile de gaze către Europa ar fi fost bombardat de Ucraina

Ultimul punct de transbordare operațional pentru exporturile de gaz rusesc către Europa ar fi fost bombardat de Ucraina.

Potrivit lui Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk din vestul Rusiei, Ucraina a bombardat mai multe așezări, inclusiv orașul cheie Sudzha. Smirnov nu a menționat nicio pagubă la infrastructura de gaz, deși a spus că două persoane au fost tratate pentru răni. El a mai spus că o casă rezidențială a fost distrusă în urma bombardamentelor.

Livrările de gaze rusești către Europa s-au prăbușit de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022. Țara a furnizat un total de aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze către Europa pe diferite rute în 2022, potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters. Anul trecut, volumul a scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi.

UPDATE ORA 17:35 – Ucraina plănuiește importuri record de energie electrică

Ucraina plănuiește importuri record de energie electrică astăzi, ca urmare a deteriorării semnificative a infrastructurii în urma atacurilor cu rachete rusești, a declarat operatorul rețelei electrice ucrainene Ukrenergo.

Atacurile rusești cu rachete și drone asupra sectorului energetic al Ucrainei s-au intensificat din martie, ceea ce a dus la pene de curent în multe regiuni. Acest lucru a forțat Kievul să înceapă importuri de electricitate pe scară largă din UE.

Un comunicat al ministerului a precizat că țara va importa astăzi 31.904 megawați oră (MWh) de energie electrică, față de recordul anterior de 29.796 MWh, înregistrat miercuri.

UPDATE ORA 16:40 – Oferta de încetare a focului a lui Putin nu poate fi crezută – Zelenski

Oferta de încetare a focului a lui Vladimir Putin nu poate fi de încredere, a declarat președintele ucrainean. Volodymyr Zelenski a avertizat că Președintele rus nu își va opri ofensiva, chiar dacă cererile sale vor fi îndeplinite.

Comentariile sale în marja summitului G7 au fost făcute după ce Putin a stabilit o listă de cerințe pe care dorește să le îndeplinească Ucraina înainte de începerea negocierilor.

UPDATE ORA 15.00 – Putin nu are o dorință reală de a pune capăt războiului – consilierul lui Zelenski

Condițiile de pace oferite astăzi Ucrainei de Vladimir Putin sunt o „completă falsă”, potrivit unuia dintre consilierii lui Volodimir Zelenski.

Președintele rus a spus că țara sa va fi pregătită pentru discuții de pace „mâine” dacă trupele ucrainene se retrag din regiunile Zaporijia, Herson, Donețk și Lugansk și dacă Ucraina renunță la planurile sale de aderare la NATO.

Mykhailo Podolyak a spus că comentariile lui Putin nu arată „nicio noutate… nicio propunere de pace reală și nicio dorință de a pune capăt războiului”.

„Dar există dorința de a nu plăti pentru acest război și de a-l continua în noi formate”, a scris el pe X.

UPDATE ORA 14.00 – Finlanda suspectează că patru avioane militare rusești au încălcat spațiul său aerian

Finlanda suspectează că patru avioane militare rusești au încălcat spațiul aerian al țării în această lună, a declarat poliția de frontieră finlandeză.

Luni, ministerul finlandez al apărării a declarat că suspectează că un singur avion militar rus a încălcat spațiul aerian de deasupra Golfului Finlandei timp de aproximativ două minute.

Dar agenția de grăniceri a spus acum: „Pe măsură ce ancheta progresează, a devenit evident că, pe lângă un avion rusesc raportat mai devreme, există și motive pentru a suspecta alte trei avioane de încălcare teritorială”.

Se credea că cele patru avioane sunt două bombardiere și două avioane de luptă, ajungând la aproximativ 2,6 mile în spațiul aerian finlandez, lângă orașul Loviisa.

UPDATE ORA 13.00 – Aproape de punctul fără întoarcere”: Putin lansează un avertisment amenințător în atacul la adresa Occidentului

Egoismul și ipocrizia țărilor occidentale” au dus la o turnură periculoasă a evenimentelor” și ne-am apropiat de un punct de neîntoarcere”, a declarat Vladimir Putin.

În cadrul unei întâlniri cu oficiali ai ministerului rus de externe, liderul de la Kremlin a lansat acest avertisment amenințător, acuzând Washingtonul că subminează securitatea globală din cauza ieșirii sale din pactele de armament.

De asemenea, el a declarat că furtul de active rusești de către Occident „nu va rămâne nepedepsit”.

Washingtonul s-a retras în mod unilateral din diferite tratate de control al armelor”, a spus el. În cele din urmă, egoismul și ipocrizia țărilor occidentale au dus la o turnură periculoasă a evenimentelor și ne-am apropiat de un punct de neîntoarcere.

„Ei au vrut să provoace o înfrângere strategică Rusiei, în ciuda arsenalelor sale nucleare, aceasta este ceea ce înseamnă politica occidentală.

UPDATE ORA 12.00 – Atacurile din Rusia au ucis o persoană și au rănit alte 20 în ultimele 24 de ore

Atacurile rusești asupra Ucrainei au ucis o persoană și au rănit alte 20 în ultima zi, potrivit autorităților regionale.

În total, au fost vizate 10 zone – Cernihiv, Mykolaiv, Khmelnytskyi Luhansk, Zaporizhzhia, Sumy, Kherson, Dnipro, Kharkiv și Donețk.

Atacurile rusești au provocat moartea unei persoane în Kherson, unde au fost avariate nouă case, o mașină și o instituție culturală, potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin.

Un alt bărbat a fost rănit și transportat la spital în urma unui atac aerian asupra satului Buhaivka.

În Harkov, un atac cu dronă rusească a avariat un autobuz care transporta 15 civili, precum și două mașini, o cafenea și o clădire rezidențială, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov.

UPDATE ORA 11.00 – Flota rusă a acostat la Havana

Sute de cubanezi și turiști au urcat la bordul fregatei rusești Gorshkov, parte a flotei de război care a efectuat ieri manevre militare în Atlantic.

Autoritățile cubaneze și ruse au convenit să permită accesul cetățenilor la această navă amiral, care a sosit cu o zi înainte însoțită de submarinul cu propulsie nucleară Kazan și de două nave logistice, petrolierul Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Chiker.

Șansa de a urca la bordul navelor de diferite naționalități care sosesc în Golful Havana este destul de obișnuită.

Săptămâna trecută, guvernul cubanez a anunțat că și o navă a Marinei regale canadiene va sosi în curând.

În ceea ce privește flota rusă, autoritățile cubaneze au confirmat că aceasta va acosta la Havana până luni.

UPDATE ORA 10.00 – Armata ucraineană afirmă că a doborât șapte rachete rusești

Armata ucraineană a declarat că a doborât șapte din cele 14 rachete și toate cele 17 drone lansate de Rusia într-un atac desfășurat în cursul nopții.

Armata ucraineană a doborât țintele în șapte regiuni. Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia a declarat că o rachetă a lovit o zonă deschisă, fără a fi raportate imediat pagube și victime.

Forțele aeriene au distrus, de asemenea, cinci drone deasupra regiunii Dnipro, a declarat guvernatorul acesteia, fără a fi raportate pagube sau victime.

UPDATE ORA 09.00 – O dronă avariază un rezervor gol de combustibil rusesc

Resturi de la o dronă ucraineană doborâtă au avariat astăzi un rezervor nefolosit la un depozit de combustibil din regiunea Voronej, în sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regional Alexander Gusev.

Într-o declarație pe Telegram, dl Gusev a spus că „s-a încercat atacarea unui depozit de petrol cu ajutorul unor vehicule aeriene ucrainene fără pilot la o altitudine foarte joasă”.

Nu au existat victime sau incendii, iar drona a fost una dintre cele șase doborâte de apărarea aeriană deasupra regiunii, a adăugat el.

Separat, agenția de știri RIA a citat Ministerul rus al Apărării, care a declarat că 70 de drone ucrainene au fost doborâte în cursul nopții deasupra regiunii Rostov (sud-vest) și 17 deasupra altor regiuni.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski și Joe Biden au abordat problema cooperării dintre China și Rusia.

Anterior, SUA au extins sancțiunile împotriva companiilor și persoanelor fizice acuzate că au ajutat efortul de război al Rusiei, inclusiv împotriva entităților din China.

Beijingul a negat în mod repetat că furnizează arme Rusiei, însă a fost acuzat că furnizează componente critice pentru războiul Rusiei.

Zelenski spune că președintele Xi Jinping i-a spus că China nu va vinde arme Rusiei. Nu este clar când a avut loc această conversație.

Între timp, Biden spune că China ajută Rusia în război prin tehnologie și producție.

Măsurile luate astăzi de G7 vor ajuta Ucraina să reușească în războiul său împotriva Rusiei, a declarat Biden, iar liderii au discutat, de asemenea, despre preocupările legate de faptul că China furnizează Moscovei materiale pentru mașina sa de război”.

Zelenski spune că este o zi cu adevărat istorică” și că acordul de securitate este cel mai puternic acord de la independența Ucrainei.

El îi mulțumește lui Biden pentru leadership și spune că acordul va crea locuri de muncă atât în SUA, cât și în Ucraina.

Citește și