LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 848. Zelenski anunță încă doi semnatari ai comunicatului de pace

UPDATE 17:00 – Bombele glisante rusești nimicesc orașele din linia întâi a Ucrainei

Rusia și-a accelerat distrugerea orașelor din prima linie ale Ucrainei în 2024 la o scară nemaivăzută până acum în război, folosind bombe glisante și o rețea în expansiune de piste de aterizare.

Aceasta este conform analizei imaginilor cu drone, imaginilor din satelit, documentelor ucrainene și fotografiilor rusești.

Rezultatele se văd în intensitatea recentelor atacuri rusești. Rusiei i-a trebuit un an să distrugă Bakhmut, unde au fost folosite pentru prima dată bombele.

Rusiei i-a trebuit un an să distrugă Bakhmut, unde au fost folosite pentru prima dată bombele.

UPDATE 16:00 – România va dona sisteme Patriot Ucrainei

România va dona Ucrainei două sisteme Patriot operaționale, a anunțat Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Consiliul a precizat că decizia s-a bazat „pe o evaluare tehnică aprofundată” și că „se iau toate măsurile pentru a elimina riscul de a crea posibile vulnerabilități pentru România”.

Într-o declarație, acesta a reiterat că poziția României va continua să fie aceea că Ucraina are „dreptul legitim” de a se apăra împotriva invaziei lui Vladimir Putin.

UPDATE 15:00 – Rusia ar lansa prima bombă planantă de 3.000 kg

O înregistrare video pare să arate cum Rusia lansează prima sa bombă planantă de 3.000 kg în apropierea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Videoclipul, postat de un blogger militar rus numit Fighterbomber, despre care se crede că este membru al forțelor aeriene ruse, arată bomba explodând la periferia satului Lyptsi, unde soldații ucraineni se apără împotriva unui atac lansat recent în regiunea mai largă Kharkiv. Capitala omonimă a orașului, situată la doar 17 mile sud de sat, este locuită de aproximativ 1,3 milioane de civili.

Bombele rusești de planare, în esență explozibili din epoca sovietică modernizați cu aripi și sisteme de navigație, s-au dovedit devastatoare în Ucraina.

În martie, ministrul apărării de atunci, Serghei Șoigu, a vizitat o fabrică de armament la est de Moscova, unde i-au fost arătate Fab-3000 aflate la începutul producției.

UPDATE 14:00

Trupele ucrainene au examinat un tanc de luptă rusesc capturat recent în estul regiunii Donețk.

Donețk este una dintre cele patru regiuni anexate ilegal de Rusia, dar forțele Moscovei o controlează doar parțial.

Luptele de-a lungul liniei de front de aproximativ 620 de mile s-au concentrat în zonă în ultimele luni, dar ambele părți nu au reușit să facă progrese.

UPDATE 13:00

Vladimir Putin a invitat înalți oficiali vietnamezi să viziteze Rusia.

Agenția rusă de știri de stat RIA a scris că secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, se numără printre cei invitați.

Președintele rus își continuă vizita în Vietnam, cele două țări semnând deja mai multe acorduri.

UPDATE 12:00

Vladimir Putin a purtat discuții cu președintele vietnamez To Lam în timpul unei vizite la Hanoi, astăzi.

De asemenea, a semnat o serie de acorduri cu omologul său vietnamez pentru a continua cooperarea în domeniul educației, științei și tehnologiei, energiei, schimbărilor climatice și sănătății.

Liderul rus a sosit la Hanoi în această dimineață din Coreea de Nord, unde el și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord prin care se angajează să se ajute reciproc în caz de război.

De asemenea, Putin urmează să se întâlnească cu secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong.

UPDATE 11:00

Atacurile cu drone ucrainene conduse de agenția de securitate SBU au provocat în această dimineață incendii la depozitele de combustibil din regiunile rusești Tambov, în centrul Rusiei, și Adygeyea, în sud-vestul țării, a declarat pentru Reuters o sursă de informații de la Kiev.

Oficialii ruși au declarat că au izbucnit incendii la două depozite de combustibil în urma unor presupuse atacuri cu drone.

Sursa ucraineană a declarat că depozitele aprovizionau armata rusă și că atacurile au avut ca scop reducerea resurselor acestora.

UPDATE 10:00

Țările UE au convenit asupra unui al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, au anunțat diplomații.

Belgia, care deține președinția Uniunii Europene până la 1 iulie, a scris pe X că pachetul „maximizează impactul sancțiunilor existente prin eliminarea lacunelor”.

De la începutul invaziei Rusiei, UE a impus o serie de sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Scopul sancțiunilor economice este de a „impune Rusiei consecințe grave pentru acțiunile sale” și de a „zădărnici în mod eficient capacitatea Rusiei de a-și continua agresiunea”.

UPDATE 9:00

Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât cinci din cele nouă rachete și toate cele 27 de drone lansate de Rusia în 10 regiuni.

Estul Ucrainei a fost principala țintă, în special regiunea Dnipropetrovsk, a precizat armata.

Guvernatorul regional a declarat că forțele aeriene au doborât cinci drone și patru rachete deasupra regiunii sale.

Trei oameni au fost răniți și șapte case au fost avariate.

Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate armele aeriene în timp ce se apropiau de capitală.

Nu au fost raportate pagube sau răniți.

Patru drone au fost doborâte deasupra regiunii centrale Vinnytsia, a declarat guvernatorul local.

UPDATE 8:00

Atât Rusia, cât și Ucraina au raportat atacuri în cursul nopții, iar infrastructura energetică a Ucrainei a fost afectată.

Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că trei lucrători de la o instalație energetică au fost răniți, iar unii locuitori au rămas fără curent electric.

O centrală termică a fost grav avariată în urma unui atac rusesc, a declarat firma energetică DTEK, deși nu a menționat numele centralei.

Între timp, au fost raportate atacuri în regiunile rusești Tambov și Adygeya.

Un incendiu a izbucnit după o explozie la depozitul de combustibil Platonovskaia din regiunea Tambov, în centrul Rusiei, probabil din cauza unui atac cu drone, a declarat guvernatorul regional Maksim Yegorov pe Telegram.

Nimeni nu a fost rănit în incident, a precizat el.

Un alt incendiu a izbucnit la un depozit de combustibil din regiunea Adygeya, în Caucazul de Nord, în urma unui atac cu drone ucrainene, a declarat șeful regiunii, Murat Kumpilov.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a anunțat că încă două semnături au fost adăugate la comunicatul său de la Summitul pentru pace, scrie Sky News.

El a declarat că Organizația Statelor Americane, care reprezintă țările din America de Nord și de Sud, și Antigua și Barbuda au semnat-o.

„Noi privim întreaga lume ca pe egali, iar aceasta este diferența noastră ideologică față de Rusia în relațiile internaționale”, a declarat președintele ucrainean.

„Putin, însă, vrea ca doar vocea sa să conteze, sau a celor pe care îi alege. Aceasta este o viziune a lumii tipic colonială pe care noi, împreună cu toți partenerii noștri, trebuie să o rupem.”

El a declarat că formatul Summitului pentru pace va asigura „un tratament echitabil pentru fiecare națiune”, inclusiv, bineînțeles, pentru Ucraina.

Aproape 80 de țări au aprobat deja comunicatul final, care acoperă măsuri pentru siguranța nucleară, securitatea alimentară și eliberarea prizonierilor și a celor deportați, inclusiv a miilor de copii răpiți de Rusia.

Exit mobile version