• Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot pe care îl va primi.
  • El a declarat că decizia României de a furniza două sisteme de apărare Patriot va consolida securitatea în Ucraina și în întreaga Europă.
  • Sistemul Patriot este un sistem de apărare antirachetă sol-aer, cu acronimul Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor).

UPDATE ORA 21:00 – Țările de Jos vor trimite Ucrainei un radar și trei lansatoare Patriot

Țările de Jos vor trimite Ucrainei un radar și trei lansatoare Patriot. Anunțul a fost făcut de către premierul olandez Mark Rutte.

În contul său pe X, Rutte a declarat că Țările de Jos „discută cu partenerii internaționali despre livrarea sistemului Patriot către Ucraina” și că țara sa va lua parte la acest lucru.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski mulțumește Consiliului Uniunii Europene și Președenției belgiei a UE

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit Consiliului Uniunii Europene și Președinției belgiene a UE pentru aprobarea cadrului de negociere necesar pentru lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

UPDATE ORA 16:00 – Un politician rus afirmă că este necesară o lege pentru a proteja societatea de condamnații care au luptat în Ucraina

Un membru al camerei inferioare a parlamentului rus a declarat că autoritățile de aplicare a legii trebuie să facă mai mult pentru a proteja civilii de foștii condamnați care s-au întors acasă după luptele din Ucraina.

Nina Ostanina, deputat al Partidului Comunist, care a fost sancționată de țările occidentale în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina din 2022, a declarat într-un interviu acordat ziarului gazeta.ru că infracțiunile violente care implică soldați retrași din activitate „vor fi și mai numeroase” dacă autoritățile nu iau măsuri.

Rapoartele privind soldații ruși care au comis infracțiuni grave, inclusiv crime și violuri, după întoarcerea din Ucraina sunt foarte răspândite și au pus probleme Kremlinului, care îi prezintă pe cei care luptă în „operațiunea militară specială” drept eroi.

UPDATE ORA 15.00 – Mulți moldoveni doresc legături mai strânse cu Rusia, susține Kremlinul

Kremlinul a declarat vineri că potențiala aderare a Moldovei la UE este o chestiune suverană pentru fosta republică sovietică, dar a susținut că există mulți moldoveni care doresc, de asemenea, să vadă legături strânse cu Rusia.

Reuters relatează că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat după ce președintele moldovean Maia Sandu – care încearcă să își scoată țara de pe orbita Moscovei – a semnat un decret privind începerea discuțiilor de aderare cu blocul comunitar, care ar trebui să înceapă oficial la 25 iunie.

„…Acesta nu este un proces rapid, este o chestiune suverană pentru fiecare stat, inclusiv pentru Moldova”, a declarat Peskov, când a fost întrebat de reporteri despre acest subiect.

Dar el a spus că Moldova are oportunități de a se dezvolta în alte direcții în același timp și a acuzat conducerea politică a țării că exclude în mod eronat astfel de opțiuni.

UPDATE ORA 14.00 – Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat că actualul conflict din țară a „împins-o aproape de epuizare psihologică”

Într-un interviu acordat publicației The Telegraph, aceasta a declarat că a fost nevoită să recurgă la mecanisme de adaptare pentru a menține un „echilibru mental”.

Ea a spus: „Sunt momente în care simt că sunt aproape de epuizare psihologică și înțeleg că am nevoie de odihnă. Încerc să folosesc momentul în mod eficient, pentru că, uneori, atunci când credem că ne odihnim, nu o facem”.

Zelenska a adăugat: „De câteva ori mi-am permis să plâng atunci când era insuportabil de trist, dar a fost ceva ce am făcut în mod conștient, pentru că știu că trebuie să mă scufund adânc până la fund pentru a găsi puterea de a împinge și apoi pot înota din nou. Trebuie să-ți permiți o oportunitate de a plânge totul.

Cred că atunci când sunt speriată trebuie să fac ceva fizic, pot să întocmesc o listă de lucruri care mă calmează și mă duc și fac acele lucruri”.

UPDATE ORA 13.00 – Apărarea aeriană rusă a doborât 70 de drone ucrainene deasupra Mării Negre și a Crimeei

Apărarea aeriană rusă a doborât 70 de drone ucrainene deasupra Mării Negre și a Crimeei în cursul nopții, a anunțat vineri agenția de presă RIA, care a citat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a mai spus că forțele ruse au distrus șase drone maritime ucrainene în Marea Neagră

UPDATE ORA 12.00 – Armata ucraineană afirmă că a lovit patru rafinării de petrol din Rusia

Armata ucraineană a declarat că dronele sale au lovit patru rafinării de petrol, stații radar și alte obiecte militare din Rusia într-un atac în primele ore ale zilei de vineri.

„Vehicule aeriene fără pilot la bord au atacat rafinăriile de petrol Afipsky, Ilsky, Krasnodar și Astrakhan”, a declarat armata ucraineană într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

„În plus, au fost lovite stațiile radar și centrele de informații electronice ale invadatorilor ruși din regiunea Briansk și Crimeea ocupată temporar”, se mai arată în declarație.

Armata ucraineană a lovit, de asemenea, locații de depozitare și pregătire a dronelor în regiunea rusă Krasnodar, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 11.00 – 2 persoane ucise și 3 rănite în urma unui atac aerian cu bombă aeriană UMPB D-30 SN în Selydove din regiunea Donețk

UPDATE ORA 09.00 – Pactul de apărare dintre Rusia și Coreea de Nord este un motiv de îngrijorare

Pactul de apărare semnat recent între Rusia și Coreea de Nord este un motiv de îngrijorare, dar nu este o surpriză, a declarat Casa Albă.

Vorbind cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că acordul dintre cele două țări este un semn al disperării Rusiei de a obține asistență externă în războiul din Ucraina.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Volodimir Zelenski a declarat că decizia României de a furniza țării sale două sisteme de apărare antiaeriană Patriot va consolida securitatea în Ucraina și în întreaga Europă, scrie The Independent.

„Această contribuție crucială va consolida scutul nostru aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine populația și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă”, a declarat președintele ucrainean pe X.

Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer.

Citește și