• Țările de Jos vor trimite Ucrainei un radar și trei lansatoare Patriot, conform declarației făcute de Rutte.
  • Pe contul său de X, Rutte a menționat că Țările de Jos discută cu partenerii internaționali despre livrarea sistemului Patriot către Ucraina și că țara sa va participa activ la acest proces.
  • Președintele Zelenski a mulțumit Consiliului Uniunii Europene și Președinției belgiene a UE pentru aprobarea cadrului de negociere necesar pentru lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

UPDATE 22:00

Un oficial ucrainean din domeniul securității afirmă că armata ucraineană a lovit peste noapte trei rafinării de petrol și un loc de lansare a dronelor în interiorul Rusiei.

UPDATE 21:00

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, şi liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, au criticat comentariile făcute de liderul Reform UK, Nigel Farage, care a susţinut că UE şi NATO au „provocat” invazia Rusiei în Ucraina prin extinderea spre est.

UPDATE 19:00

Serbia a intensificat în mod discret vânzările de muniţie către Occident, care ajung să consolideze apărarea Ucrainei, chiar dacă este una dintre cele două ţări europene care nu se alătură sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

UPDATE 18:00

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la partenerii occidentali ai Kievului să își sporească în continuare capacitatea de a lovi teritoriul rus, după ce un atac de zi în regiunea de nord-est a țării a ucis cel puțin trei persoane și a rănit alte 19.

„Această teroare rusească cu bombe aeriene ghidate trebuie și poate fi oprită. Sunt necesare decizii îndrăznețe din partea partenerilor noștri, astfel încât să putem distruge teroriștii ruși și avioanele de luptă rusești acolo unde se află”, a scris președintele pe X.

Declarația vine în contextul în care Pentagonul a dat undă verde Ucrainei să lovească Rusia continentală, atât timp cât este vorba de o acțiune defensivă.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni au declarat ulterior că Rusia va continua să poată lansa rachete, cu excepția cazului în care li se permite să lovească mai adânc în Rusia.

UPDATE 17:00

Uniunea Europeană a fost de acord vineri să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, un alt pas în lunga călătorie a acestor țări pentru a se apropia de Occident și a reduce influența Rusiei.

Belgia, care deține în prezent președinția UE, a declarat că statele membre au convenit ca discuțiile să înceapă la 25 iunie la Luxemburg.

UPDATE 16:00

Pentagonul a declarat că armata ucraineană poate folosi rachete cu rază mai lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, dincolo de liniile frontului de lângă Harkov, dacă Kievul acționează în legitimă apărare.

Președintele Joe Biden a declarat inițial restricțiile privind modul în care Ucraina ar putea utiliza munițiile furnizate de SUA pentru a-i oferi o altă opțiune pentru a apăra mai bine orașul Harkov din est de un baraj neîncetat de rachete rusești.

De la începutul invaziei Rusiei din 2022, SUA au menținut o politică care nu permitea Ucrainei să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, de teamă să nu escaladeze și mai mult războiul.

UPDATE ORA 15:00 – Agricultura și producția alimentară din Ucraina nu sunt ferite de război, avertizează șeful industriei agroalimentare

Întrebarea cu privire la modul de sprijinire a sectorului agroalimentar ucrainean pe fondul războiului din Rusia rămâne fără răspuns după Conferința de redresare a Ucrainei de săptămâna trecută, a declarat președintele Clubului ucrainean de agribusiness (UCAB) într-un interviu acordat Euractiv.

Sectorul agroalimentar al Ucrainei s-a confruntat cu multe provocări de la începutul invaziei ruse în 2022, inclusiv distrugerea fermelor și a echipamentelor agricole, creșterea costurilor de producție, lipsa forței de muncă și contaminarea cu mine terestre.

Un studiu realizat de Kyiv School of Economics și Banca Mondială a constatat că daunele și pierderile suferite de sectorul agricol ucrainean de la începutul războiului s-au ridicat la aproximativ 75 de miliarde EUR.

Necesitățile totale de reconstrucție și redresare în următorii 10 ani sunt estimate la 52 de miliarde de euro. Majoritatea companiilor agricole din Ucraina și-au pierdut activele – sau [acestea] nu valorează nimic.

UPDATE ORA 14:00 – Rishi Sunak a declarat că toate comentariile lui Nigel Farage sunt „complet greșite” și fac jocul dictatorului

Sunak a declarat reporterilor: „Ceea ce a spus el a fost complet greșit și nu face decât să joace în mâinile lui Putin. Acesta este un om care a desfășurat agenți neurotoxici pe străzile Marii Britanii, face afaceri cu țări precum Coreea de Nord. Și acest tip de înduplecare este periculos pentru securitatea Marii Britanii, securitatea aliaților noștri care se bazează pe noi și nu face decât să-l încurajeze și mai mult pe Putin.”

Într-un interviu acordat BBC Panorama, Farage a declarat că a avertizat încă de la căderea Zidului Berlinului că va avea loc un război în Ucraina din cauza „expansiunii mereu spre est a NATO și a Uniunii Europene”.

UPDATE ORA 12:00 – Piloții ucraineni doboară dronele rusești cu avioane de tip Spitfire din al Doilea Război Mondial

Ucraina folosește avioane în stilul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a vâna dronele rusești pe câmpul de luptă, într-o lovitură dată efortului de război tot mai disperat al lui Vladimir Putin.

Air Marshal Greg Bagwell, un comandant RAF pensionat, a declarat pentru The Sun că Ucraina s-a inspirat din faimoasele Spitfires ale Marii Britanii și face progrese pe cer împotriva trupelor de măcelărie.

UPDATE ORA 10:00 – Nigel Farage, criticat pentru comentariile privind războiul din Ucraina

Fostul ministru al apărării Ben Wallace a participat la emisiunea Today, vorbind despre comentariile lui Nigel Farage cu privire la faptul că Occidentul a provocat invazia Rusiei în Ucraina.

El a spus că ceea ce îl amenință pe Vladimir Putin sunt valorile întruchipate de UE și NATO, adăugând că viziunea foarte bizară a lui Putin asupra lumii ignoră faptul că Ucraina a fost separată de Rusia în istoria sa mai mult timp decât au fost împreună și ignoră tratatele semnate de Rusia în anii 1990 care susțin dreptul statelor de a-și alege propriile alianțe.

Farage și-a extins poziția cu privire la Ucraina, liderul Reform UK scriind pe X că el este „una dintre puținele figuri care au fost consecvente și oneste cu privire la războiul cu Rusia”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Țările de Jos vor trimite Ucrainei un radar și trei lansatoare Patriot. Anunțul a fost făcut de către premierul olandez, Mark Rutte.

În contul său pe X, Rutte a declarat că Țările de Jos „discută cu partenerii internaționali despre livrarea sistemului Patriot către Ucraina” și că țara sa va lua parte la acest lucru.

De asemenea, Zelenski a mulțumit Consiliului Uniunii Europene și Președinției belgiene a UE pentru aprobarea cadrului de negociere necesar pentru lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE.

Citește și