• A doua zi de bombardament aerian al Rusiei asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei a ucis cel puțin o persoană.
  • Autoritățile ruse au declarat că șase persoane au murit și peste 100 au fost rănite în urma atacurilor ucrainene cu drone și rachete de duminică.
  • Intensificarea atacurilor rusești a determinat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo să pună în aplicare întreruperi ale alimentării cu energie electrică la nivel național până luni.

UPDATE 22:00

Autoritățile ruse au declarat că peste 30 de drone au fost doborâte deasupra regiunilor vestice ale țării în cursul nopții de duminică spre luni, la doar câteva ore după ce un atac cu bombă rusesc asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a ucis trei persoane și a lăsat zeci în spitale.

Una dintre cele patru bombe aeriene a lovit o clădire rezidențială cu cinci etaje sâmbătă după-amiază, au declarat oficialii. Guvernatorul regional Oleh Syniehubov a declarat că 41 de persoane erau încă tratate pentru răni.

Într-un discurs video după atac, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a îndemnat partenerii Ucrainei să consolideze apărarea aeriană.

Recomandări

LUI RISHI I-A SUNAK CEASUL
AVEM DATELE ALEGERILOR!
AVORTUL DIVIZEAZĂ AMERICA
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP

UPDATE 21:00

Japonia a devenit cea mai recentă țară care a sancționat o companie indiană de tehnologie pentru presupusul său rol în sprijinirea Rusiei în eludarea sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina.

Vineri, sancțiunile au făcut parte din restricțiile comerciale, inclusiv înghețarea activelor, împotriva a 11 entități din cinci țări, inclusiv China, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

Aceasta este prima dată când Japonia impune sancțiuni unei companii indiene din 1998 și prima dată pentru firme cu sediul în China în legătură cu războiul din Ucraina.

UPDATE 20:00

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, afirmațiile Rusiei potrivit cărora SUA ar fi în spatele atacurilor de ieri din Crimeea sunt „ridicole” și „hiperbolice”.

Oficialii au declarat că patru persoane au murit și alte aproximativ 150 au fost rănite în urma atacului, resturi de rachete căzând pe o plajă din Sevastopol, în Crimeea ocupată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele utilizate de Ucraina erau rachete ATACMS furnizate de SUA și a susținut că acestea au fost programate de specialiști americani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor la Moscova în cursul zilei de astăzi că „implicarea Statelor Unite, implicarea directă, în urma căreia sunt uciși civili ruși, nu poate fi fără consecințe”.

În timpul unui briefing al Departamentului de Stat al SUA, purtătorul de cuvânt Matthew Miller a fost întrebat despre afirmațiile Rusiei, despre care a spus că sunt nefondate și greșite.

„Nu am nicio evaluare a atacului de bază, inclusiv cine a fost responsabil pentru acesta. Dar ați văzut Rusia făcând afirmații ridicole cu privire la responsabilitate în trecut”, a spus el.

UPDATE 19:00

Un incendiu izbucnit la un fost institut rusesc de cercetare în domeniul electronicii de lângă Moscova a ucis cel puțin opt persoane, spune agenția de presă de stat TASS.

Două persoane au sărit în gol de la ultimele etaje ale clădirii de opt etaje – din orașul Fryazino – care a fost cuprinsă de flăcări.

Nu este încă clar ce a cauzat declanșarea incendiului.

Clădirea creează componente pentru avioane de luptă, muniții cu lansare nucleară, apărare aeriană și muniții ghidate.

UPDATE 18:00

Președintele Poloniei spune că speră ca Beijing-ul să poată contribui la găsirea unei soluții de pace în Ucraina care să respecte dreptul internațional.

Andrzej Duda e într-o vizită de stat în China și, astăzi, la Beijing, a purtat discuții cu liderul chinez Xi Jinping, unde războiul din Ucraina a fost pe ordinea de zi.

„Sunt foarte fericit că, datorită faptului că președintele [Xi] mă numește prieten, ceea ce este o mare onoare pentru mine, pot contribui la construirea relațiilor [polono-chineze] împreună cu președintele”, a declarat Duda.

UPDATE 17:00

Uniunea Europeană a aprobat un plan care îi permite Ucrainei să folosească 1,4 miliarde de euro din profiturile provenite din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

Ungaria a contestat anterior propunerea și a declarat că va contesta legal decizia.

Cu toate acestea, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că UE a găsit o modalitate de a pune în aplicare propunerea fără a avea nevoie de consimțământul Ungariei.

Prima tranșă a profiturilor ar putea fi disponibilă săptămâna viitoare.

UPDATE 16:00

Ucraina a lovit mai mult de 30 de rafinării, terminale și depozite de petrol rusești, potrivit lui Volodimir Zelenski.

Președintele nu a dat detalii suplimentare și nici nu a precizat o perioadă de timp.

Ucraina a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere rusești în acest an, încercând să întrerupă aprovizionarea cu petrol a armatei ruse și să reducă veniturile Rusiei pentru a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE ORA 15:20 – Rusia promite să riposteze împotriva SUA după atacul ucrainean cu rachete asupra Crimeei

Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a folosit arme furnizate de SUA într-un atac asupra Crimeei duminică, în care cel puțin patru persoane au fost ucise și 151 rănite.

Cinci rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) furnizate de SUA au fost folosite în atac, a declarat ministerul. Patru au fost interceptate, în timp ce a cincea a explodat în aer și a provocat mai multe victime într-un sat din Sevastopol.

Cel puțin doi copii au fost uciși în atac, potrivit oficialilor ruși. Oameni au fost arătați fugind de pe o plajă din apropiere de Sevastopol, iar unii dintre răniți fiind transportați pe șezlonguri.

„Toate misiunile de zbor pentru rachetele americano-operațional-tactice ATACMS sunt introduse de specialiștii americani pe baza propriilor date de informații prin satelit ale SUA”, a susținut ministerul într-o postare pe Telegram.

UPDATE ORA 13:30 – Rusia încearcă să învinuiască Ucraina pentru atacul din Daghestan

Rusia a încercat să lege Ucraina de atacurile mortale care au ucis cel puțin 19 persoane în republica Daghestan din sudul Rusiei. Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a afirmat luni într-o declarație video, fără a furniza dovezi, că atacurile ar fi fost pregătite din străinătate. El s-a referit, de asemenea, la ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Nu a existat nicio revendicare imediată a atacurilor, care au ucis cel puțin 15 ofițeri de poliție și patru civili, inclusiv un preot ortdox. Duminică, oameni înarmați au deschis focul asupra a două biserici ortodoxe, a unei sinagogi și a unui post de poliție în două orașe din Daghestan.

Comitetul național antiterorist al Rusiei a descris atacurile – într-o regiune predominant musulmană cu o istorie de insurgență armată – drept acte teroriste. Comitetul a declarat că cinci oameni înarmați au fost „eliminați”, în timp ce guvernatorul a declarat că șase „bandiți” au fost „lichidați”.

UPDATE ORA 12:00 – Putin îi mulțumește lui Kim pentru ospitalitate – în timp ce al doilea oficial nord-coreean lansează un avertisment SUA

Vladimir Putin i-a mulțumit în această dimineață liderului nord-coreean Kim Jong Un pentru ospitalitatea din timpul vizitei sale de săptămâna trecută. Putin a trimis un mesaj similar de recunoștință conducerii Vietnamului, unde a vizitat și el săptămâna trecută, a declarat Kremlinul. Călătoria președintelui rus la Pyongyang săptămâna trecută a adus relațiile bilaterale la un nivel fără precedent, a declarat Kremlinul.

Între timp, un alt oficial militar nord-coreean a criticat SUA pentru trimiterea unui portavion pentru a participa la exercițiile comune cu Coreea de Sud și Japonia, a raportat mass-media de stat.

Kim Kang Il, viceministrul apărării din această țară, a declarat că acțiunile SUA reprezintă o demonstrație de forță „foarte periculoasă”, lăsând ușile deschise pentru „noua demonstrație copleșitoare de descurajare” a Coreei de Nord.

UPDATE ORA 11:00 – UE „dispune de o procedură legală” pentru a utiliza fondurile rusești înghețate pentru Ucraina

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat în această dimineață că va înainta o propunere care ar garanta că un stat membru nu poate bloca utilizarea încasărilor din fondurile financiare rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina.

„Avem o procedură juridică pentru a evita orice fel de blocaj”, a declarat dl Borrell înaintea unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din Luxemburg.

Propunerea sa va fi pusă pe masă la reuniunea de astăzi. Borrell a adăugat, de asemenea, că decizia privind fondurile pentru Ucraina trebuie luată imediat.

Țările UE au convenit, de asemenea, luni asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său din Ucraina. Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al blocului comunitar împotriva Rusiei include o interdicție de reîncărcare a gazului natural lichefiat rusesc în UE pentru expedierea ulterioară către țări terțe.

UPDATE ORA 10:00 – Pompierii se luptă cu focul după un atac rusesc asupra „infrastructurii civile”

Un atac rusesc asupra orașului Odesa din sudul Ucrainei a lovit infrastructura civilă și a provocat victime, a declarat guvernatorul regiunii.

În fotografiile publicate de Ministerul ucrainean de Interne se poate vedea un nor masiv de fum care se ridică de la locul unde serviciile de urgență lucrează pentru a stinge un incendiu. Forțele aeriene ucrainene au avertizat locuitorii orașului cu privire la amenințarea rachetelor care se apropiau înainte ca exploziile să sune.

Odesa a fost o țintă frecventă a forțelor ruse, multe atacuri vizând instalațiile portuare ale orașului. Rusia neagă că ar fi vizat civili sau infrastructuri civile.

UPDATE ORA 09:00 – Coreea de Nord avertizează SUA cu privire la un nou Război Mondial

Un oficial militar nord-coreean de top a criticat SUA cu privire la extinderea asistenței militare acordate Ucrainei, potrivit mass-media de stat KCNA.

Pak Jong Chon, unul dintre cei mai importanți oficiali militari nord-coreeni, a declarat că Rusia are „dreptul de a opta pentru orice fel de lovitură de retorsiune”, adăugând că dacă Washingtonul continuă să împingă Ucraina către un „război prin procură” împotriva Rusiei, ar putea provoca un răspuns mai puternic din partea Moscovei și un „nou război mondial”.

SUA și Coreea de Sud au fost tot mai alarmate de aprofundarea cooperării militare dintre Rusia și Nord și le-au acuzat că încalcă legile internaționale prin comerțul cu arme. Este posibil ca Rusia să fi primit aproximativ 1,6 milioane de proiectile de artilerie din Coreea de Nord din august până în ianuarie, a raportat sâmbătă Washington Post.

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat un pact în timpul vizitei lui Putin la Pyongyang, săptămâna trecută, prin care fiecare parte se angajează să ofere asistență militară imediată celeilalte în caz de agresiune armată.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Intensificarea atacurilor rusești a determinat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo să pună în aplicare întreruperi ale alimentării cu energie electrică la nivel național până luni.

Ukrenergo a declarat că restricțiile au fost necesare din cauza „creșterii consumului la începutul săptămânii de lucru și a situației dificile din sistemul energetic după atacurile rusești masive”. Întreruperile au fost programate între miezul nopții de duminică și miezul nopții de luni.

Furnizorii de energie ai țării au fost nevoiți în mod repetat să inițieze pene de curent de când Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei în luna mai, scrie DW.

Ucraina a încercat să limiteze aceste întreruperi prin importul de energie din țările vecine.

Autoritățile ruse au declarat că șase persoane au murit și peste 100 au fost rănite în urma atacurilor ucrainene cu drone și rachete duminică. A doua zi de bombardament aerian al Rusiei asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei a ucis cel puțin o persoană.

Printre morți se numără cinci persoane – inclusiv doi copii – care au fost lovite de resturile căzute din rachetele ucrainene care au fost doborâte deasupra unei zone de coastă din Sevastopol, un oraș-port din Crimeea anexată Rusiei, a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul orașului instalat de Moscova.