• Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a condamnat un atac mortal care a vizat biserici și sinagogi din Daghestan.
  • Niște farsori ruși au difuzat imagini în care David Cameron este păcălit să creadă că vorbește cu un fost președinte ucrainean.
  • Se pare că SUA se îndreaptă spre ridicarea interdicției privind detașarea contractorilor militari americani în Ucraina, potrivit unui grup de oficiali americani familiarizați cu această chestiune.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina respinge trupele ruse dintr-un cartier din Chasiv Yar

Trupele ucrainene au respins forțele ruse dintr-un cartier din orașul Chasiv Yar, situat pe linia frontului, a declarat un oficial militar ucrainean.

Nazar Voloșin, purtător de cuvânt al grupului operațional-strategic Khortytsia, a declarat pentru agenția de presă Interfax-Ucraina că forțele ruse au fost respinse din cartierul Kanal din estul orașului. Voloshin a afirmat că forțele Moscovei nu încetinesc în încercarea lor de a pătrunde în Chasiv Yar și a precizat că două operațiuni de asalt sunt în desfășurare.

„Apărătorii ucraineni dețin în mod fiabil apărarea în această zonă și oferă o respingere decentă agresorului rus”, a declarat el agenției.

Recomandări

EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BOEING?
MACRON: „A VENIT TIMPUL UNEI ALIANȚE LARGI”
BARDELLA ACUZĂ EXTREMA STÂNGĂ

UPDATE ORA 20:00 – Cinci răniți în loviturile aeriene din Harkov

Cinci persoane au fost rănite în atacuri aeriene rusești în regiunea Kharkiv din nord-estul Ucrainei, potrivit serviciilor de urgență.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a declarat că loviturile au lovit o zonă rezidențială din regiune, distrugând parțial o clădire și deteriorând altele – inclusiv o școală – precum și mașini. Echipajele de la fața locului au declarat că cinci persoane au fost rănite.

Ferestrele și porțile stației locale de pompieri au fost, de asemenea, avariate, a declarat serviciul de urgență.

UPDATE ORA 18:15 – Un oficial rus cere distrugerea completă a Ucrainei până când „nu mai rămâne nimic”

Un oficial rus care se ocupă în prezent de regiunea ocupată Zaporizhzhia spune că este timpul să „ardem tot ce este ucrainean până la rădăcină până când nu mai rămâne nicio urmă”.

Dmitri Rogozin, care a fost anterior șeful agenției spațiale ruse, a postat pe canalul său Telegram că nu poate exista niciun armistițiu cu Ucraina, deoarece ar însemna moarte sigură „pentru copiii și nepoții noștri”.

„De data aceasta trebuie să ardem tot ce este ucrainean până la rădăcină”, a spus el.

Comentariile vin în contextul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat trei rezoluții referitoare la invazia Rusiei în Ucraina. Printre acestea se numără recunoașterea intenției Rusiei de a distruge patrimoniul cultural și identitatea Ucrainei.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski va purta discuții cu premierul polonez înainte de summitul NATO

Zelenski va purta discuții cu premierul polonez Donald Tusk luna viitoare. Tusk a anunțat discuțiile după ce a vorbit cu președintele Ucrainei la Bruxelles.

„UE a înțeles ceea ce polonezii au știut de la începutul acestui război: apărarea Ucrainei este apărarea Europei”, a declarat el.

Discuțiile dintre cei doi lideri vor avea loc înainte de summitul NATO din 9 iulie de la Washington.

UPDATE ORA 16:00 – UE semnează un acord de securitate cu Ucraina

Uniunea Europeană a semnat la Bruxelles un acord de securitate cu Ucraina. Pactul, confirmat astăzi, este menit să completeze acordurile similare încheiate între Ucraina și aliații săi, pe măsură ce aceasta își continuă apărarea împotriva invaziei Rusiei. Acordul consolidează angajamentul UE de a ajuta Ucraina în nouă domenii ale politicii de securitate și apărare – inclusiv livrări de arme, instruire militară, cooperare în industria de apărare și deminare,

Lituania și Estonia au semnat, de asemenea, acorduri de securitate cu Ucraina, alăturându-se altor câteva țări care și-au asumat un angajament pe termen lung de a ajuta Kievul, inclusiv după încheierea războiului.

Zelenski a semnat un pact similar cu Președintele american Joe Biden la începutul acestei luni, care se va derula pe parcursul următorului deceniu.

UPDATE ORA 15.00 – Rusia susține că a efectuat lovituri cu rachete asupra aerodromurilor ucrainene

Ministerul rus al Apărării spune că a efectuat lovituri cu rachete asupra aerodromurilor ucrainene despre care crede că au fost desemnate să găzduiască avioane militare occidentale.

În atacuri au fost folosite rachete hipersonice Kinzhal cu rază lungă de acțiune și drone.

Toate țintele desemnate au fost lovite, a adăugat ministerul, fără a denumi lista țintelor.

UPDATE ORA 14.00 – Marina rusă va fi întărită de peste 40 de nave noi – Putin

Vladimir Putin spune că marina Rusiei va fi întărită cu cel puțin 40 de nave noi în 2024.

Într-un raport al agenției de presă de stat TASS, liderul rus este citat spunând că unul dintre principalele obiective ale țării este „îmbunătățirea completă” a capacităților sale navale.

Aceasta include „nave, aeronave și componente de coastă”, în timp ce există și planuri de îmbunătățire a infrastructurii bazelor navale pentru „întărirea pozițiilor sale în zonele strategice cruciale ale oceanului mondial și pentru a-și îmbunătăți drastic potențialul de luptă”.

UPDATE ORA 13.00 – Fabrica chimică din regiunea Tver din Rusia vizată de un atac cu drone, spune RIA

O fabrică chimică din Rusia a fost vizată într-un atac cu dronă peste noapte, potrivit agenției de știri RIA, administrată de stat.

Uzina experimentală Redkinsky, situată în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, produce o serie de substanțe chimice utilizate în industria aviației.

Planta a fost lovită anterior de drone ucrainene în septembrie 2023. La acea vreme, agenția de informații a ucrainei a susținut că planta produce decalin, un aditiv pentru combustibilul de aviație.

Atacul de azi dimineață a văzut patru drone a afectat conducta, acoperișul și o clădire a atelierului fabricii, potrivit publicației ruse independente SOTA.

UPDATE ORA 12.00 – Începe un nou proces pentru un cetățean american întemnițat în Rusia

Rusia a început noul proces al cetățeanului american întemnițat Robert Gilman pentru patru noi acuzații, a informat agenția de presă RIA, administrată de stat.

Fost marin american, domnul Gilman a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare în octombrie 2022 pentru că a atacat un ofițer de poliție în stare de ebrietate.

RIA a spus că pedeapsa a fost redusă în apel la trei ani și jumătate în mai 2023.

Gilman – din Massachusetts – a spus că nu își amintește incidentul, dar și-a cerut scuze Rusiei și ofițerului pe care l-a dat cu piciorul.

Avocații săi au declarat pentru TASS, agenția de presă de stat rusă, că domnul Gilman se afla în Rusia pentru a studia și a obține cetățenia.

UPDATE ORA 11.00 – Coreea de Nord efectuează teste pentru a dezvolta rachete cu focoase multiple

Coreea de Nord a efectuat cu succes un test menit să dezvolte rachete care transportă mai multe focoase, relatează agenția de stat KCNA.

Țara a declarat că testul a fost efectuat ieri folosind motorul cu combustibil solid din prima etapă al unei rachete balistice cu rază intermediară.

KCNA a spus că racheta a reușit să separe focoasele într-un test care a avut ca scop dezvoltarea tehnologiei MIRV (vehicule de reintrare care pot fi vizate în mod independent).

UPDATE ORA 10.00 – Kremlinul ia în considerare retrogradarea relațiilor diplomatice cu Occidentul

Kremlinul spune că Rusia are în vedere o posibilă degradare a relațiilor diplomatice cu Occidentul din cauza abordării ostile a SUA și a aliaților săi față de Moscova.

Adresându-se astăzi reporterilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că această mișcare este „o practică standard” pentru statele care se confruntă cu „manifestări neprietenoase sau ostile”.

El a adăugat: „Datorită implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul privind Ucraina, Federația Rusă nu poate decât să ia în considerare diverse opțiuni de răspuns la o astfel de intervenție ostilă a Occidentului în criza ucraineană”.

UPDATE ORA 09.00 – SUA trebuie să țină cont de discuțiile privind doctrina nucleară, avertizează un diplomat rus

Un diplomat rus de rang înalt a îndemnat SUA să acorde atenție discuțiilor în curs privind posibila modificare a doctrinei nucleare a Moscovei pentru a se adapta condițiilor schimbate în relațiile internaționale.

Ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, intervievat de agenția de presă Izvestia, a declarat, de asemenea, că Moscova nu exclude reducerea relațiilor diplomatice cu anumite țări occidentale dacă acestea nu își modifică abordarea „rusofobă” a relațiilor.

Serghei Ryabkov a reiterat afirmațiile lui Vladimir Putin din ultimele săptămâni, potrivit cărora doctrina nucleară a Rusiei, care stabilește situațiile în care ar putea fi utilizate astfel de arme, este în curs de reevaluare.

UPDATE ORA 08.00 – Crucișătorul rus cu rachete efectuează exerciții în Marea Mediterană

Crucișătorul cu rachete al marinei ruse Varyag a efectuat exerciții în Marea Mediterană, relatează agenția de presă de stat TASS.

Exercițiile s-au concentrat pe respingerea unui atac masiv cu drone pe mare, a declarat comandamentul marinei, și au implicat, de asemenea, simularea unor confruntări cu o navă inamică și un submarin.

Exercițiile au loc la câteva săptămâni după ce o fregată navală rusă și un submarin cu propulsie nucleară au efectuat exerciții cu rachete în Oceanul Atlantic, în timp ce se îndreptau spre Cuba.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a condamnat un atac mortal care a vizat biserici și sinagogi din Daghestan. Douăzeci de persoane au fost ucise, majoritatea fiind ofițeri de poliție, în timpul atacului de duminică.

Cinci bărbați înarmați au fost, de asemenea, uciși, în timp ce cel puțin 46 de persoane au fost transportate la spital cu răni în regiunea predominant musulmană.

Declarația Consiliului de Securitate al ONU a precizat: Membrii Consiliului de Securitate au condamnat în termenii cei mai fermi atentatul terorist odios și laș”.

Vladimir Putin a avut astăzi o convorbire telefonică cu președintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, a anunțat Kremlinul.

Președintele rus și Mokhber au discutat despre cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă în toate domeniile-cheie”, inclusiv energia și proiectele de infrastructură la scară largă”.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat astăzi semnarea unui memorandum cu National Iranian Gas Company (NIGC) pentru furnizarea de gaz rusesc prin conducte către Iran.