• Președintele ucrainean Zelenski a solicitat în mod repetat membrilor NATO să trimită țării sale sisteme Patriot fabricate în SUA.
  • Ucraina se luptă cu intensificarea atacurilor rusești, în special asupra rețelei electrice și a zonelor civile.
  • Două persoane au fost rănite într-un atac al unei drone rusești asupra sudului Ucrainei, conform declarațiilor oficialilor administrației regionale Kherson.

UPDATE ORA 21:00 – Apărarea aeriană este activă în Belgorod

UPDATE ORA 19:00 – O rachetă a lovit o casă rezidențială din orașul Dnipro, distrugând-o parțial

UPDATE ORA 16:00 – O persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma bombardamentelor de artilerie rusești în satul Novooleksandrivka din regiunea Herson

O persoană a fost ucisă, iar alta rănită în urma bombardamentelor de artilerie rusești în satul Novooleksandrivka din regiunea Herson.

UPDATE ORA 15:00 – Ministerul rus al Apărării revendică ocuparea completă a Rozdolivka

UPDATE ORA 13:00 – Decesele bărbaților ruși au crescut în timpul războiului, arată datele recensământului

Decesele în rândul bărbaților ruși au crescut pe fondul invaziei la scară largă a președintelui Vladimir Putin în Ucraina, arată datele recensământului

Conform datelor publicate recent de Serviciul Federal de Statistică de Stat al Rusiei (Rosstat), s-a înregistrat o creștere accentuată a mortalității excesive în rândul bărbaților tineri în comparație cu perioada anterioară începerii războiului, a relatat vineri postul independent de presă rus Meduza.

Recomandări

EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
EUROPA, ÎMPĂRȚITĂ ÎNTRE FURTUNI ȘI INCENDII
CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON
DEMOCRAȚII, ÎNGRIJORAȚI DE BIDEN?

Invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina, care a fost lansată în februarie 2022, a dus la un număr ridicat de decese militare atât pentru Moscova, cât și pentru Kiev. De asemenea, se estimează că cel puțin un milion de persoane au fugit din Rusia pentru a evita să lupte în război.

UPDATE ORA 11:00 – Ucraina luptă pentru a menține progresul democratic în timp de război

În calitate de jurnalist de investigație, apoi de activist și, mai târziu, de deputat, Yehor Soboliev a încercat să scoată la iveală corupția din mediul de afaceri și din guvern ca modalitate de a apăra democrația în devenire din Ucraina. Acum, în calitate de soldat care luptă împotriva Rusiei, a trebuit să pună aceste obiective în așteptare, în timp ce luptă alături de unii dintre oamenii pe care odată a încercat să îi doboare.

Ucraina a petrecut ani de zile încercând să construiască o democrație de tip occidental, deși nu fără unele obstacole pe parcurs, pe măsură ce a renunțat la obiceiurile din trecutul său sovietic. Invazia la scară largă a Rusiei de acum doi ani a ridicat miza acestor eforturi de consolidare a democrației, care sunt fundamentale pentru obiectivul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și la NATO.

UPDATE ORA 09:00 – Trump se oferă să „rezolve” invazia în timp ce Biden îl numește pe Putin „criminal de război” la dezbatere

Donald Trump s-a oferit să „rezolve războiul” din Ucraina început de Vladimir Putin, sugerând că Rusia nu și-ar fi atacat niciodată vecinul mai mic dacă SUA ar fi avut un „președinte adevărat” în funcție.

„Înainte de a prelua mandatul pe 20 ianuarie, voi rezolva acest război”, a declarat el la prima dezbatere prezidențială cu Joe Biden.

Cu toate acestea, Biden l-a numit pe Putin „criminal de război” și a avertizat că, dacă Rusiei i se permite să reușească, președintele rus nu se va opri la Kiev. „El vrea toată Ucraina. Asta este ceea ce vrea”, a spus Biden. „A ucis mii și mii de oameni”, a spus președintele american.

ȘTIRE INIȚIALĂ

SUA, Israelul și Ucraina sunt în discuții pentru a furniza Ucrainei până la opt sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Zelenski a solicitat în mod repetat membrilor NATO să trimită țării sale sisteme Patriot fabricate în SUA, în timp ce aceasta se luptă cu intensificarea atacurilor rusești.

Acordul ar implica probabil ca Israelul să trimită mai întâi sistemele pe care intenționează să le retragă în SUA, înainte ca acestea să fie predate Kievului. Surse la curent cu negocierile au declarat că liniile generale ale acordului au fost discutate între Miniștri și înalți funcționari din fiecare dintre cele trei țări.

Zelenski a declarat în luna mai că orașul Kiev are nevoie urgentă de cel puțin încă șapte sisteme de rachete Patriot pentru a se apăra de atacurile rusești împotriva rețelei sale electrice, a zonelor civile și a obiectivelor militare.

Tot astăzi, două persoane au fost rănite într-un atac al unei drone rusești asupra sudului Ucrainei, a declarat un oficial.

Administrația regională Kherson a declarat că forțele ruse au lansat un atac asupra satului Novodmytrivka, în urma căruia un bărbat de 66 de ani și o femeie de 71 de ani au fost răniți. Ambii au răni provocate de explozii și au fost duși la spital pentru tratament, a declarat aceasta pe Telegram.

Citește și