• Kremlinul a refuzat să comenteze afirmația lui Donald Trump că va rezolva războiul” din Ucraina dacă va fi reales în noiembrie.
  • Un expert în cercetare declară la ONU că a stabilit irefutabil” că resturile de rachete din Ucraina sunt nord-coreene.
  • Potrivit Ministerului Apărării, loviturile din Ucraina în interiorul Rusiei perturbă capacitatea forțelor lui Putin de a utiliza drone.

UPDATE ORA 19:00 – Bombele planorului provoacă decese, în timp ce Ucraina își intensifică eforturile de evacuare

Imaginile filmate cu drona de armata ucraineană, publicate duminică, arată ceea ce par a fi cadavre într-o zonă civilă din orașul Torețk, aflat în dificultate în estul țării, care a fost bombardat intens de Rusia în ultimele zile.

Atacurile din regiunea Donețk, devastată de război, au determinat o intensificare a eforturilor de evacuare din partea serviciilor de salvare ucrainene. Oficialii locali au declarat că în oraș au fost folosite, de asemenea, puternice bombe rusești planante, acesta fiind cel mai recent punct fierbinte de pe frontul de est, în timp ce atacurile rusești continuă să pună în defensivă unitățile ucrainene de pe linia întâi.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat duminică că Rusia a lansat peste 800 de bombe planetare în Ucraina numai în ultima săptămână.

Recomandări

REZULTATELE EN AU FOST AFIȘATE
STAREA LUI BIDEN, PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII
DREAM ON, SLEEPY JOE!
SPUNE-MI CE TE DOARE!
PUTIN A AJUNS ÎN KAZAHSTAN
GERMANII ȘI FRANCEZII SIMT CĂ NU AU DESTUL TIMP LIBER

„Ucraina are nevoie de mijloacele necesare pentru a distruge purtătorii acestor bombe, inclusiv avioanele de luptă rusești, oriunde s-ar afla. Acest pas este esențial”, a scris el într-o postare online.

UPDATE ORA 18:00 – Rusia intenționează să trimită copii în Coreea de Nord

Rusia intenționează să trimită copii la o tabără de vară în Coreea de Nord la sfârșitul lunii iulie, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Aceasta urmează semnării unui acord strategic de către Rusia și Coreea de Nord la 19 iunie.

Grupuri de copii însoțiți de consilieri vor participa la taberele din Sondovon din Coreea de Nord.

„Acum planificăm schimburi comune de tabere. Planificăm schimburi de copii”, a declarat Grigory Gurov, șeful grupului rus de tineret Mișcarea celor dintâi, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 17:00 – Belarus trimite forțe suplimentare de apărare aeriană la frontieră / 10 prizonieri ucraineni au fost eliberați cu ajutorul Vaticanului

10 civili ucraineni încarcerați de ani de zile în Rusia au fost eliberați după medierea Vaticanului. Peste noapte, cinci persoane au fost ucise într-un atac al unei drone ucrainene asupra unui sat rusesc.

UPDATE ORA 15:00 – 7 morți și zeci de răniți după ce rachete au lovit un oraș din sudul Ucrainei

Rachete rusești au lovit un oraș din sudul Ucrainei, omorând șapte civili, inclusiv copii, și rănind zeci. Autoritățile locale din Vilniansk au raportat cadavre sub pături de picnic și clădiri avariate.

Președintele ucrainean Zelenski a solicitat sprijinul Occidentului pentru a consolida apărarea aeriană împotriva atacurilor rusești în curs. În alte părți, civili au murit și au fost răniți în regiunile Donețk, Kherson și Harkov.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski solicită mai mult ajutor după un atac rusesc care a ucis șapte persoane

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme cu rază lungă de acțiune după ce șapte persoane au fost ucise într-un atac rusesc.

Atacul rusesc asupra orașului Vilniansk, în apropiere de orașul Zaporizhzhia din sud-est, a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au declarat oficialii ucraineni.

UPDATE ORA 10:00 – Producția rusească de Su-34 se clatină pe măsură ce pierderile cresc în războiul din Ucraina

În luna iunie a acestui an, Forțele Armate Ruse au primit cel de-al doilea lot de avioane Su-34 construite în 2024. Acest lucru înseamnă că, în ultimele luni, rușii au produs doar patru aeronave de acest tip. Acest număr este mult mai mic comparativ cu livrările efectuate în Federația Rusă în ultimul deceniu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Belarus a desfășurat forțe suplimentare de apărare aeriană la granița sa cu Ucraina pentru a proteja facilitățile de infrastructură critică” din cauza creșterii activității dronelor ucrainene în zonă, a declarat sâmbătă un comandant militar belarus.

Belarus, un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina, a declarat la începutul acestei săptămâni că a doborât un quadcopter care trecuse ilegal frontiera dinspre Ucraina pentru a colecta informații despre infrastructura de frontieră bielorusă”.

Situația în spațiul aerian de deasupra frontierei rămâne tensionată, a declarat sâmbătă Andrei Severinchik, comandantul Forțelor de apărare aeriană din Belarus.

Suntem pregătiți să folosim în mod decisiv toate forțele și mijloacele disponibile pentru a ne proteja teritoriul și populația Republicii Belarus de posibile provocări în spațiul aerian”, a spus el într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Ministerului Apărării.