• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat sprijinul Occidentului pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei împotriva atacurilor rusești continue.
  • Atacurile rusești au provocat pierderi civile semnificative, inclusiv morți și răniți, în regiunile Donețk, Kherson și Harkov.
  • Situația din Ucraina rămâne tensionată, cu nevoia urgentă de suport internațional pentru protejarea populației și infrastructurii critice.

UPDATE ORA 21:00 – Explozii în Sevastopol

Mai multe explozii au fost auzite în Balaklava, o așezare din orașul Sevastopol din peninsula anexată Crimeea, după ce o alertă de raid aerian a fost declanșată luni, scrie canalul de Telegram Crimean Wind, potrivit The Kyiv Indepednent.

Mikhail Razvozhayev, liderul din Sevastopol instalat de Moscova, a anunțat că apărarea antiaeriană a intrat în funcțiune în oraș.

Crimean Wind a distribuit o fotografie care ar fi fost făcută de localnici și care arată o coloană înaltă de fum care se ridică deasupra Balaklava, probabil în apropierea termocentralei orașului.

Recomandări

EDUCAȚIA LA GUNOI
200 DE CANDIDAȚI SE RETRAG ÎN FRANȚA
CONDAMNAREA LUI TRUMP SE AMÂNĂ
BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
CÂT DE SAFE E MAREA NEAGRĂ?
134K ELEVI DAU BACUL LA MATEMATICĂ

UPDATE ORA 20:00 – Rusia a doborât patru ținte aeriene asupra Crimeei

Rusia a doborât luni patru ținte aeriene deasupra Crimeei, a declarat guvernatorul rus din al Sevastopolului, Mihail Razvojaiev, pe canalul său Telegram, relatează Reuters.
Fragmente ale țintelor doborâte au căzut în zona de coastă și lângă Balaklava, un cartier din Sevastopol.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia bombardează Donețk

Forțele de ocupație ruse au bombardat luni districtele Volnovakha și Pokrovsk din regiunea Donețk, în urma atacurilor un civil fiind ucis, iar alți șapte fiind răniți, a anunțat procuratura ucraineană regională, potrivit Ukrainska Pravda.

Procurorul regional din Donețk afirmă că armata rusă a atacat luni satul Komar din districtul Volnovakha. Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost rănit și spitalizat.

UPDATE ORA 18:00 – Misiunea comună româno-bulgaro-turcă pentru operaţiuni de deminare în Marea Neagră a fost lansată

Misiunea comună constituită de Bulgaria, România şi Turcia pentru curăţarea Mării Negre de mine şi asigurarea astfel a siguranţei transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene, a început luni cu o ceremonie la Istanbul.

UPDATE ORA 17:00

Raportul între pierderile de efective militare ucrainene și cele înregistrate de ruși în această etapă a războiului este de unu la șase, a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat publicației americane The Philadelphia Inquirer, scrie luni The Kyiv Independent.

UPDATE ORA 16:00 – Un civil rus a fost ucis în urma unor bombardamente ucrainene

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a afirmat luni, într-un comunicat, că un civil a fost ucis în urma unor bombardamente ucrainene care au lovit o facilitate agricolă, informează Reuters.

Moscova spune că regiunea Belgorod, care se învecinează cu regiunea ucraineană Harkov, este atacată în mod regulat de forțele Kievului de la începutul războiului.

UPDATE ORA 15:00 – Sunak susține că sprijinul multianual pentru Ucraina ar fi în pericol în timpul Partidului Laburist

Rishi Sunak a afirmat că sprijinul multianual acordat Ucrainei de către Regatul Unit ar fi în pericol dacă laburiștii ar veni la putere săptămâna aceasta.

Premierul britanic a declarat reporterilor, cu trei zile înainte de alegerile generale, că Partidul său Conservator sprijină „cuvintele cu fapte” și „investește mai mult în apărare”.

Partidul Laburist s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB – dar nu a stabilit un calendar pentru a face acest lucru – și să efectueze o revizuire strategică a apărării în primul an de guvernare.

Sir Keir a declarat că partidul său va continua să sprijine Ucraina.

UPDATE ORA 14:00 – Rusia susține că a cucerit două sate ucrainene

Forțele ruse au preluat controlul asupra a două sate din estul Ucrainei, a afirmat Ministerul rus al Apărării.

Într-o declarație, acesta a afirmat că trupele ruse au preluat controlul asupra satelor Stepova Novoselivka din regiunea Harkov, în nord-est, și Novopokrovske din Donețk, în est. Kievul nu a reacționat încă la aceste afirmații.

Aceasta vine după ce Moscova a declarat ieri că forțele sale au cucerit alte două sate la est de orașul Donețk.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina respinge informațiile potrivit cărora își consolidează frontiera cu Belarus

Ucraina a respins informațiile conform cărora își consolidează trupele la granița cu Belarus, afirmând că afirmațiile fac parte dintr-o „operațiune de informare”.

Ministerul Apărării de la Minsk a declarat recent că deține informații care arată că Kievul a mutat mai multe trupe, arme și echipamente militare în regiunea sa nordică Zhytomyr. Kremlinul a răspuns cu puțin timp în urmă, declarându-se îngrijorat de aceste informații.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei și a servit drept rampă de lansare pentru invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în 2022.

UPDATE ORA 12:00 – Zelenski: SUA nu sunt pregătite să invite Ucraina în NATO

SUA nu este pregătită să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat Volodymyr Zelenski. Într-un nou interviu acordat publicației The Philadelphia Inquirer, Președintele ucrainean a declarat că Casa Albă condusă de Joe Biden „nu este încă pregătită să ne ofere invitația”.

De asemenea, el a remarcat comentariile recente ale candidatului la președinție Donald Trump, care a sugerat recent că aderarea propusă de Kiev la NATO a provocat invazia Rusiei în Ucraina.

Oficialii americani au declarat că perspectiva aderării Ucrainei la alianță poate fi luată în considerare numai după terminarea războiului.

UPDATE ORA 11:00 – Presa rusă de stat susține că Kanye West vizitează Moscova

Presa de stat rusă a susținut ieri că rapperul american Kanye West a vizitat Moscova. West, cunoscut sub numele de „Ye”, a sosit în capitala rusă într-o vizită privată, a precizat Tass, citând echipa de brand a designerului rus Gosha Rubchinskiy.

Rubchinskiy este șeful departamentului de design al brandului de modă Yeezy al rapperului, care are un succes uriaș. Însuși West ar fi postat aseară pe site-ul rusesc de socializare VK, spunând: „Bună, Moscova”, potrivit mass-media de stat RIA Novosti.

UPDATE ORA 10:00 – Ucraina „respinge atacurile” din apropierea satelor revendicate de Rusia

Armata ucraineană a constatat noi lupte violente în apropierea satelor din Donețk revendicate de Rusia. Ministerul rus al Apărării a declarat ieri că Spirne și Novooleksandrivka au fost capturate de trupe.

Frontul estic Pokrovsk, care include Novooleksandrivka, a rămas locul celor mai aprige lupte, cu 42 de atacuri respinse dintr-un total de 142 de lupte în ultima zi, a declarat armata ucraineană.

Cu toate acestea, nu este clar dacă armata ucraineană neagă că satele au căzut în mâinile rușilor.

Spirne este situat în estul regiunii Donețk, aproape de granița cu regiunea Luhansk din Ucraina, în timp ce Novooleksandrivka se află la aproximativ 130 km mai la vest.

UPDATE ORA 09:00 – O rachetă balistică rusească rănește șapte persoane la Dnipro

Un atac cu rachetă balistică rusească asupra regiunii ucrainene Dnipro a rănit șapte persoane, inclusiv un băiat de 15 ani, potrivit oficialilor.

Serhiy Lisak, guvernatorul regiunii mai extinse Dnipropetrovsk, a declarat că zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate, iar unul dintre cei răniți a fost spitalizat. Lisak a adăugat că un atac separat al dronelor și al artileriei rusești asupra districtului Nikopol a avariat aseară cinci clădiri rezidențiale, linii electrice și de gaz și alte infrastructuri.

UPDATE ORA 08:00 – Rusia revendică noi câștiguri teritoriale în regiunea Donețk

Moscova susține că forțele sale au cucerit încă două sate la est de orașul Donețk.

Într-o declarație publicată ieri, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Spirne și Novooleksandrivka au fost capturate de trupele aflate pe teren. Statul Major al Ucrainei a precizat că în apropierea satelor au avut loc „lupte grele”, dar nu a recunoscut nicio pierdere teritorială.

Spirne este situat în estul regiunii Donețk, aproape de granița cu regiunea Luhansk din Ucraina, în timp ce Novooleksandrivka se află la aproximativ 130 km mai la vest.

Rusia a avansat constant la est de Avdiivka în ultimele luni, după ce a cucerit orașul în februarie, în urma unui impas dur.

UPDATE 6:00

Ucraina a atacat regiunile Bryansk și Kursk din Rusia cu cel puțin 25 de drone, potrivit guvernatorilor regiunilor din sud-vestul Rusiei, care au declarat că toate armele aeriene au fost distruse.

Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât 18 drone deasupra regiunii Briansk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat Alexander Bogomaz, guvernatorul regiunii, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Acesta a declarat că loviturile au venit în mai multe valuri, iar dronele au fost doborâte în mai multe districte ale regiunii.

Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează, de asemenea, cu Ucraina, a declarat pe Telegram că șapte drone au fost distruse deasupra regiunii sale.

UPDATE 5:00

Forțele ruse au preluat controlul asupra satelor Spirne și Novooleksandrivka din estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat ieri Ministerul rus al Apărării.

Ministerul a declarat că forțele sale și-au îmbunătățit, de asemenea, pozițiile de-a lungul liniei frontului din jurul satelor.

Armata ucraineană nu a confirmat încă capturarea rusească.

UPDATE 3:00

Zelenski a făcut apel la țările care ajută Ucraina să relaxeze în continuare restricțiile privind utilizarea armelor occidentale pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei.

„Sunt necesare decizii clare pentru a ajuta la protejarea poporului nostru”, a spus el. „Loviturile cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană modernă sunt esențiale pentru a opri teroarea rusească. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri care înțeleg acest lucru”.

La câteva ore după ce Zelenski a vorbit, oficialii ucraineni au declarat că bombe planetare rusești au lovit în apropierea unui depozit poștal din Harkov, al doilea oraș ca mărime din nord-estul Ucrainei, omorând un angajat și rănind nouă persoane, inclusiv un copil de opt luni.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Rachete rusești au lovit un oraș din sudul Ucrainei, omorând șapte civili, inclusiv copii, și rănind zeci. Autoritățile locale din Vilniansk au raportat cadavre sub pături de picnic și clădiri avariate.

Președintele ucrainean Zelenski a solicitat sprijinul Occidentului pentru a consolida apărarea aeriană împotriva atacurilor rusești în curs. În alte părți, civili au murit și au fost răniți în regiunile Donețk, Kherson și Harkov.

Citește și