• Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, au discutat despre intenția NATO de a apropia Ucraina de alianță.
  • Blinken a afirmat că Ucraina va deveni membră NATO și că summitul va ajuta la construirea unei punți către acest rezultat, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct Vedant Patel.
  • Întâlnirea a avut loc înaintea summitului NATO de la Washington, unde Ucraina speră să obțină mai multe asigurări privind candidatura sa de aderare.

UPDATE ORA 22.00

Rusia desfășoară o nouă campanie de recrutare de luptători în Africa pentru războiul său din Ucraina, după ce a suferit pierderi grele pe teren în lupte letale, potrivit oficialilor serviciilor de informații occidentale.

Campania de înrolare s-a intensificat ca urmare a extinderii rapide a influenței Moscovei pe continent, stimulată de răsturnarea guvernelor pro-occidentale în mai multe țări de către regimuri militare și de retragerea ulterioară a forțelor americane și europene.

UPDATE ORA 20.00

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat miercuri că Kievul intenționează să prezinte o rezoluție privind siguranța nucleară, în special la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina ocupată de Rusia, pentru a fi examinată în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Recomandări

CE SE ALEGE DE FRANȚA
1/3 CRED CĂ E JUSTIFICAT ATACUL NUCLEAR AL UCRAINEI
CANICULA CUPRINDE ȚARA
HAMILTON IA MARELE PREMIU LA SILVERSTONE
PE CINE SUSȚIN ROMÂNII LA EURO?
STARMER SPARGE TIPARELE ÎN REGAT

Centrala Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele ruse la scurt timp după ce acestea au lansat o invazie la scară largă în 2022. Aceasta este închisă, dar are nevoie de energie externă pentru a-și menține materialul nuclear rece și a preveni o topire.

UPDATE ORA 19.00

Noul prim-ministru al Țărilor de Jos, Dick Schoof, l-a asigurat miercuri pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, în timpul unei convorbiri telefonice, că țara sa își va menține sprijinul pentru Ucraina.

Țările de Jos au fost una dintre forțele motrice din spatele unei coaliții internaționale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16 pentru a-și consolida apărarea aeriană împotriva Rusiei.

Guvernul olandez demisionar a declarat luni că primul din cele 24 de avioane promise va fi furnizat în curând.

UPDATE ORA 18.00

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, a fost atacat din nou în această după-amiază, potrivit guvernatorului regional Oleg Sinegubov.

Sinegubov a declarat că „cel puțin trei lovituri” au fost raportate de forțele de securitate într-un district din nord-estul orașului.

Două case au fost distruse și un copil a fost salvat de lucrătorii de urgență, a spus el, în timp ce un incendiu a izbucnit la o altă casă.

Nu au fost raportate victime, a spus Sinegubov.

Moscova și-a intensificat atacurile asupra Kharkivului de când a deschis un nou front în regiunea de nord-est, în urmă cu aproape două luni.

UPDATE ORA 17.00

Vladimir Putin i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că țările lor acționează în propriul interes și nu împotriva niciunui alt stat, în cadrul unei întâlniri la un summit pe teme de securitate în Kazahstan.

Aceasta este a doua întâlnire dintre cei doi lideri în tot atâtea luni.

De asemenea, Putin s-a întâlnit anterior cu liderul turc Tayyip Erdogan la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Clubul de securitate și apărare în creștere, printre ai cărui membri se numără Iranul, India și Pakistanul, face parte din ambiția Moscovei și a Beijingului de a contracara influența SUA și a aliaților săi.

UPDATE ORA 15.00 – Ucraina lansează un atac cu drone asupra bazei navale din Marea Neagră a lui Putin

Ucraina a lansat peste noapte un atac cu drone care a vizat portul Novorossiysk din Marea Neagră, unde se ascunde Flota de la Marea Neagră a Moscovei, cândva venerată, după ce a fost nevoită să își abandoneze baza din Crimeea de la Sevastopol.

Oficialii ruși au restricționat accesul la plajă miercuri dimineață, după ce au raportat că forțele sale de apărare erau angajate în respingerea a două drone navale, pe care au susținut că le-au distrus.

„Vă rugăm să vă abțineți de la vizitarea zonelor de plajă, a digurilor și a zonelor de agrement de pe malul apei în timpul activităților operaționale”, a declarat primarul Andrei Kravchenko pe Telegram.

UPDATE ORA 14.00 – Spioni ucraineni și sabotori ruși în spatele incendiului de pe o navă de război rusă

Un oficial al spionajului militar ucrainean a declarat miercuri că incendiul de pe o navă de război rusă din Marea Baltică din aprilie a fost cauzat de o operațiune comună desfășurată de forțele sale și de un grup militar rus pro-Kyiv.

La 7 aprilie, imaginile au arătat un incendiu major la bordul crucișătorului cu rachete Serpukhov staționat în regiunea Kaliningrad, care ar fi provocat daune importante navei de război.

UPDATE ORA 13.00 – Forțele ucrainene au doborât șase drone și cinci rachete lansate de Rusia

Forțele aeriene ucrainene spun că au doborât șase drone și cinci rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei în această dimineață.

Într-o postare pe Telegram, aceasta a declarat că forțele de apărare au doborât o rachetă de croazieră și patru rachete ghidate. De asemenea, au doborât cinci drone de tip Shahed și o dronă de recunoaștere, a declarat forțele aeriene.

Forțele ruse vizau în principal regiunea Dnipro din Ucraina în cadrul atacului, a adăugat aceasta.

UPDATE ORA 12.00 – Numărul morților în atacul de la Dnipro crește

Numărul persoanelor ucise în atacul de dimineață al Rusiei asupra orașului Dnipro a crescut la patru.

Guvernatorul regional Serhii Lisak a declarat că numărul răniților a crescut, de asemenea, la 27. Două persoane au răni „grave”, a spus el.

Unsprezece dintre răniți au fost duși la spital pentru tratament.

UPDATE ORA 11.00 – Un apel telefonic între Xi și Putin ar putea pune capăt războiului”, afirmă președintele finlandez

Un singur apel telefonic între Xi Jinping și Vladimir Putin ar putea pune capăt războiului din Ucraina, a declarat președintele Finlandei, Alexander Stubb.

Rusia este atât de dependentă de China în acest moment”, a declarat Stubb, într-un interviu acordat marți Bloomberg. Un telefon de la președintele Xi Jinping ar rezolva această criză”.

Xi a încercat să prezinte China drept un actor neutru în ceea ce privește războiul, însă Kievul a acuzat Beijingul că furnizează Moscovei tehnologie și piese pentru arme pentru a eluda restricțiile comerciale internaționale.

Dacă el ar spune: Este timpul să începem să negociem pacea, Rusia ar fi forțată să facă acest lucru…. Nu ar avea altă alegere”, a declarat Stubb.

UPDATE ORA 10.00 – Forțele aeriene ucrainene afirmă că au distrus un depozit rusesc de muniții din Crimeea

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, a declarat marți că armata a efectuat luni o „lovitură distructivă” asupra unui depozit de muniții rusesc în Crimeea ocupată de Moscova.

„Încă o dată, avioanele ucrainene „distruse” de propaganda inamicului continuă să îndeplinească cu succes misiuni de luptă”, a declarat Oleshchuk pe Telegram, referindu-se la un raport al Ministerului rus al Apărării potrivit căruia cinci avioane militare ucrainene au fost distruse pe un aerodrom din regiunea centrală Poltava.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, au discutat despre intenția membrilor NATO de a apropia Ucraina de alianță.

Blinken a spus că Ucraina va deveni membră a NATO și că summitul va „ajuta la construirea unei punți” către acest rezultat, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al departamentului de stat, Vedant Patel.

„Au vorbit despre o serie de probleme, inclusiv viitorul Summit NATO de la Washington și intenția aliaților de a aduce Ucraina mai aproape de aderarea la NATO și de a contribui la întărirea capacității Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse”, a declarat Patel.

Întâlnirea lor de la Washington are loc înaintea unui summit NATO din capitala SUA săptămâna viitoare, la care Ucraina speră să obțină mai multe asigurări din partea alianței cu privire la candidatura sa de aderare.

Citește și