• Un atac cu rachete în sudul regiunii Odesa, Ucraina, a ucis o femeie, a rănit șapte persoane și a deteriorat infrastructura portuară.
  • În nord-estul regiunii Harkov, o a doua femeie a fost ucisă și un bărbat rănit într-un atac cu o bombă ghidată rusească asupra satului Ruska Lozova.
  • În regiunea Dnipro, șapte persoane au fost rănite în orașul sudic Nikopol, a raportat guvernatorul Serhiy Lysak.

UPDATE ORA 17:00 – Armata ucraineană se retrage din pozițiile din orașul strategic, în timp ce trupele ruse se apropie

Armata ucraineană s-a retras dintr-un cartier de la periferia orașului Chasiv Yar, un oraș de importanță strategică din estul regiunii Donețk, care a fost redus la ruine în urma unui asalt rusesc care durează de luni de zile.

UPDATE 15:00

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care a sosit vineri la Moscova, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că dorește să discute probleme importante pentru Europa.

„Ungaria va deveni încet-încet ultima țară europeană care poate vorbi cu toată lumea”, a declarat Orban într-o transmisiune în direct a întâlnirii lor pe site-ul rus Ria Novosti.

Recomandări

CASA ALBĂ SE OCUPĂ DE TOATE...
ZELENSKI NU-L VREA PE ORBAN MEDIATOR
ORBAN FACE UN ROADSHOW POLITIC ÎN LUME
BIDEN: RĂMÂN ÎN ACEASTĂ CURSĂ
SVITOLINA POARTĂ NEGRU LA WIMBLEDON
FRAȚII TATE, ACUZAȚI DE NEPLATA IMPOZITELOR

UPDATE 14:00

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri premierului ungar Viktor Orban că este gata să discute „nuanțele” propunerilor de pace pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Putin, care l-a primit pe Orban la Kremlin, a declarat că este gata să audă poziția liderului ungar cu privire la Ucraina și să primească de la Orban o citire a opiniilor altor parteneri europeni.

„Sper că vom avea ocazia să facem schimb de opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, bineînțeles, să vorbim despre perspectivele de evoluție a celei mai mari crize europene, mă refer la direcția ucraineană”, i-a spus Putin lui Orban.

Putin, care a menționat că Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene, a făcut aceste comentarii înaintea discuțiilor de la Kremlin dintre cei doi lideri.

UPDATE 13:00

Trupele ucrainene s-au retras din partea de est a oraşului Ceasiv Iar, din regiunea Doneţk, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe din Khortytsia, Nazar Voloşin, scrie Kyiv Independent.

Cu o populație de 12.000 de oameni înainte de război, orașul a fost devastat, în ultima vreme, de atacurile rușilor.

Se pare că decizia a fost luată pentru că poziţiile de apărare din cartier au fost distruse, iar comandanţii au decis mutarea trupelor în zone mai bine apărate. Ceasiv Iar este oraşul spre care armata rusească şi-a concentrat atenţia după capturarea oraşului Avdiivka, în martie, şi este şi oraşul care ar putea deschide calea ruşilor spre Doneţk.

UPDATE 12:00

Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locații, iar principala sa bază navală devine ineficientă din cauza atacurilor Kievului, a declarat șeful marinei ucrainene.

Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat că atacurile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat pagube importante bazei Sevastopol, un centru logistic pentru reparații, întreținere, formare și depozitare de muniție, printre alte funcții importante pentru Rusia.

„Acestea au fost stabilite de-a lungul mai multor decenii, posibil secole. Și, în mod clar, acum pierd acest centru”, a declarat Neizhpapa pentru Reuters într-un interviu în orașul port Odesa, înainte de Ziua Marinei Ucrainei, duminică.

UPDATE 11:00

Președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban vor discuta vineri despre conflictul din Ucraina în cadrul discuțiilor de la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru reporterul televiziunii de stat Pavel Zarubin.

Orban a sosit la Moscova vineri, la câteva zile după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev, și a declarat pe X că se află la a doua oprire a ceea ce el a numit „misiunea de pace”.

Într-o postare pe X de astăzi, Orban a spus: „Nu poți face pace dintr-un fotoliu confortabil din Bruxelles”.

UPDATE 10:00

Premierul ungar Viktor Orban a sosit vineri la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, primind reproșuri din partea colegilor lideri europeni și un avertisment că nu vorbește în numele Uniunii Europene.

Ungaria a preluat luni președinția rotativă semestrială a blocului comunitar. După cinci zile, Orban l-a vizitat la Kiev pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, și a format alianța „Patrioți pentru Europa” cu alți naționaliști de dreapta.

UPDATE 9:00

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că desfășoară exerciții care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Yars, la mai puțin de o lună după ce a organizat exerciții de desfășurare de arme nucleare tactice alături de aliatul Belarus.

Ministerul a declarat că echipajele lansatoarelor de rachete Yars din cel puțin două regiuni diferite urmau să se deplaseze la peste 100 de kilometri.

UPDATE 8:00

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că nu este în măsură să negocieze între Ucraina și Rusia, în urma relatărilor din mass-media potrivit cărora ar urma să călătorească la Moscova în cursul zilei pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental acordat Ucrainei, care are cele mai calde relații dintre liderii UE cu Putin, a declarat că faptul că Ungaria deține în prezent președinția rotativă a blocului comunitar nu îi conferă mandatul de a negocia în numele acestuia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Loviturile rusești au ucis astăzi două persoane și au rănit 26 în regiunile din Ucraina care se întind din sud spre est și nord-est, au declarat autoritățile locale.

Un atac cu rachete în sudul regiunii Odesa a ucis o femeie, a rănit șapte persoane și a deteriorat infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

Între timp, în nord-estul regiunii Harkov, o a doua femeie a fost ucisă și un bărbat rănit într-un atac cu o bombă ghidată rusească asupra satului Ruska Lozova, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov.

Alte nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite într-un atac cu dronă și bombardament în orașul Novohrodivka, în regiunea Donețk, aflată pe linia frontului, a declarat guvernatorul Vadym Filashkin.

În altă parte, guvernatorul regiunii Dnipro, Serhiy Lysak, a raportat șapte răniți în orașul sudic Nikopol.

Toate regiunile afectate au fost supuse unor atacuri repetate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022. Rusia neagă că ar fi vizat civili sau infrastructura civilă, însă mii de oameni au fost uciși și răniți.

Citește și