• Zelenski și Starmer au coordonat pozițiile lor înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare, la care Ucraina speră să audă despre pașii posibili pentru aderarea la Alianță.
  • Zelenski a declarat că așteaptă cu nerăbdare să înceapă pregătirile pentru un acord pe termen lung între cele două țări.
  • Zelenski a declarat că Ucraina și Regatul Unit „au fost și vor continua să fie aliați de încredere la bine și la greu”.

UPDATE ORA 19:00 – Rusia amenință cu „modificări” ale doctrinei nucleare în contextul războiului din Ucraina

Un oficial rus de rang înalt a declarat că războiul din Ucraina face necesară modificarea doctrinei nucleare a Rusiei de către Moscova.

Comentariile Ministrului adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, vin ca urmare a creșterii dezbaterilor și a îngrijorării cu privire la doctrina care cere Moscovei să utilizeze arme atomice dacă percepe o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale.

UPDATE ORA 17:00 – Mii de persoane din nordul Ucrainei rămân fără curent electric și apă din cauza loviturilor rusești

Atacurile rusești din cursul nopții au lăsat peste 100.000 de gospodării fără curent electric în nordul Ucrainei și au întrerupt alimentarea cu apă a unei capitale regionale, au anunțat sâmbătă autoritățile ucrainene, în timp ce numărul victimelor civile a crescut brusc în estul țării, aflat în luptă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Regiunea Sumy din nord, care se învecinează cu Rusia, a intrat în beznă după ce loviturile rusești de vineri târziu au afectat infrastructura energetică, a declarat Ministerul ucrainean al Energiei. Câteva ore mai târziu, televiziunea publică ucraineană a raportat că dronele rusești au lovit capitala provinciei, numită și Sumy, întrerupând alimentarea cu apă prin lovirea liniilor electrice care alimentează sistemul de pompe.

UPDATE ORA 14:00 – Mai multe drone au fost activate și pregătite de luptă

Dronele sunt active peste districtul Beryslav. Din ultimele informații, mai multe dintre ele au căzut, producând pagube materiale. Momentan nu au fost raportate victime.

UPDATE ORA 13:00 – Ministerul rus al Apărării susține ocuparea Donețkului

După mai multe atacuri care au avut loc noaptea trecută în satul Sokil din regiunea Donețk, Ministerul rus al Apărării susține ocuparea deplină a satului din Ucraina.

UPDATE ORA 12:00 – Mai multe rachete au fost lansate la Odesa și Herson

Lansare de rachete balistice raportată din Crimeea spre Odesa. Au fost semnalate mai multe explozii la Odesa. În urma bombardamentelor ce au avut loc asupra satului Odradokamianka din regiunea Herson, o persoană a fost ucisă.

UPDATE ORA 11:00 – Putin îi spune lui Viktor Orban care sunt condițiile sale pentru pace

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin i-a spus premierului ungar Viktor Orban, în vizită, că Ucraina trebuie să abandoneze patru regiuni din est și sud – inclusiv Donețk – dacă vrea pace.

UPDATE ORA 10:00 – Armata rusească face din ce în ce mai multe victime

O femeie de 32 de ani a fost de asemenea ucisă, iar alte 20 au fost rănite de bombardamentele rusești în orașul Komar, distrugând case, magazine și o clădire administrativă, a spus Filashkin.

O persoană a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești Smerch asupra orașului Ukrainsk, adunând cele șapte victime în loviturile rusești. O persoană a fost rănită în același oraș.

UPDATE ORA 09:00 – Nordul Ucrainei este atacat

Mai la nord, în regiunea Donețk, forțele ruse se îndreaptă spre așezarea Chasiv Yar de pe deal. Imaginile distribuite de forțele ucrainene arată șiruri de blocuri de locuințe din era sovietică distruse și mocnite în oraș.

Atacuri cu drone rusești asupra orașului Sumy, din nordul Ucrainei, sâmbătă dimineața, au întrerupt curentul la sistemul local de apă și au întrerupt alimentarea cu apă. Postul public al Ucrainei Suspilne a raportat o serie de explozii în orașul de la nord-est de capitala Kiev.

UPDATE ORA 08:00 – Mai multe depozite de petrol rusești ard după atacurile cu drone

Depozitele de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia ardeau în urma atacurilor cu drone de vineri seara, spun rapoartele. Tancurile de la Pavlovskaya și Leningradskaya au fost lovite, au confirmat oficialii regionali ruși . Sistemul global de monitorizare a incendiilor prin satelit al NASA a arătat incendii corespunzătoare rapoartelor. Videoclipurile online neconfirmate au arătat incendii despre care se presupunea că ar avea loc pe site-uri. În zona Yeisk, un turn de comunicații celulare a fost lovit , a anunțat sediul operațional rus.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski i-a mulțumit noului Prim-ministru britanic Keir Starmer pentru asigurările că Marea Britanie își va menține sprijinul pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei.

Zelenski, scriind pe Telegram, a declarat că a vorbit cu Starmer la telefon și i-a urat „succes în îndeplinirea așteptărilor poporului britanic”. „Îi sunt recunoscător lui Keir Starmer pentru asigurările sale că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina va rămâne neschimbat în principiu”, a scris Zelenski.

El și Starmer, a spus el, au „coordonat pozițiile noastre” înainte de summitul NATO de săptămâna viitoare, la care Ucraina speră să audă despre pașii posibili pentru Kiev pentru a asigura aderarea la Alianță. Zelenski a declarat că așteaptă cu nerăbdare să înceapă pregătirile pentru un acord pe termen lung între cele două țări.

Președintele ucrainean a emis anterior un mesaj pe X în care își exprima felicitările pentru victoria în alegeri a lui Starmer și spunea că așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună în domeniul păcii și securității internaționale.

„Ucraina și Regatul Unit au fost și vor continua să fie aliați de încredere la bine și la greu. Vom continua să apărăm și să promovăm valorile noastre comune de viață, libertate și o ordine internațională bazată pe reguli”, a scris Zelenski.

De asemenea, el i-a mulțumit Prim-ministrului conservator demisionar Rishi Sunak pentru sprijinul său constant, afirmând că „Ucraina nu va uita niciodată” realizările care au inclus semnarea unui acord bilateral de cooperare în domeniul securității.

Citește și