• Într-unul dintre cele mai mari atacuri din ultimele luni, cel puțin 31 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în Ucraina în urma unui baraj de rachete rusești.
  • Consiliul de Securitate al ONU se reunește marți cu privire la atacurile care au vizat și au distrus în mare parte principalul spital pentru copii din capitala Ucrainei, Kiev.
  • Forțele aeriene ucrainene afirmă că au doborât 30 din cele 38 de rachete lansate de Rusia – inclusiv racheta hipersonică Kinzhal – în timpul seriei de atacuri.

UPDATE ORA 22:00 – Zelenski: Vrem ca toată lumea să acționeze

Volodimir Zelenski a mulțumit națiunilor și liderilor pentru că au condamnat atacul Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev. Autoritățile ucrainene spun că Rusia a lovit principalul spital de copii din capitală cu o rachetă de croazieră.

Ei susțin, de asemenea, că ieri au fost lansate rachete în alte orașe, ucigând cel puțin 41 de civili. Zelenski se află la Washington pentru summitul NATO, unde țările se vor întâlni pentru a discuta despre sprijinul militar și financiar suplimentar pentru Ucraina.

UPDATE ORA 21:00 – Rusia este de acord să elibereze indienii „induși în eroare” să se alăture armatei sale

Rusia s-a angajat să înceapă să elibereze cetățenii indieni care au fost „induși în eroare” să se alăture armatei sale.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Secretarul de externe al Indiei, Vinay Mohan Kwatra, a declarat că prim-ministrul Narendra Modi, aflat într-o vizită de două zile în Rusia, a ridicat problema în discuțiile sale cu Vladimir Putin.

„Primul ministru a ridicat cu fermitate problema eliberării anticipate a cetățenilor indieni care au fost induși în eroare în serviciul armatei ruse”, a spus dl Kwatra.

El a mai spus că situația a afectat aproximativ 35-50 de indieni, dintre care 10 au fost deja aduși acasă.

UPDATE ORA 20:00 – Rusiei lipsesc munițiile și trupele pentru ofensiva majoră a Ucrainei – oficial NATO

Rusia trebuie să asigure aprovizionare semnificativă cu muniții din alte țări dacă dorește să lanseze o ofensivă majoră în Ucraina.

Este potrivit unui oficial NATO care a vorbit astăzi cu agenția de presă Reuters sub condiția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt a spus că Rusiei îi lipsesc atât munițiile, cât și trupele pentru a lansa o ofensivă majoră.

Ei au mai spus că se așteaptă ca capitala Ucrainei Kiev să-și intensifice propriile operațiuni ofensive atunci când proviziile și condițiile meteorologice o vor permite.

UPDATE ORA 19:00 – Tribunalul de la Moscova a ordonat arestarea în lipsă a soției lui Navalnîi

Un tribunal din Moscova a dispus arestarea în lipsă a Iuliei Navalnaya, văduva lui Alexei Navalnîi, pentru două luni.

Curtea a acuzat-o pe doamna Navalnaya, care locuiește în afara Rusiei, că participă la un grup „extremist”.

Decizia înseamnă că va fi arestată cu siguranță dacă ar pune piciorul în țară.

Navalnaya și-a întâlnit soțul la vârsta de douăzeci de ani într-o vacanță în Turcia în 1998.

UPDATE ORA 18:00 – Ministrul de externe ceh l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după lovituri mortale cu rachete rusești asupra Ucrainei

Ministrul de externe ceh, Jan Lipavský, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei după ce un baraj de rachete rusești a lovit luni cel mai mare spital de copii din Ucraina și a ucis zeci de oameni în toată țara.

UPDATE ORA 17:00 – Zelenski va rosti un discurs în această seară la Washington

Volodimir Zelenski va ține un discurs în această seară la Institutul Ronald Reagan din Washington, a anunțat institutul.

Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în SUA, a afirmat într-o declarație: „Președintele Reagan a înțeles Uniunea Sovietică și Rusia. El știa că țările libere trebuie să rămână unite cu încredere ori de câte ori tirania este în mișcare”.

Nu se așteaptă ca NATO să invite Ucraina să devină membru la reuniunea din 9-11 iulie din acest an.

UPDATE ORA 16:00 – Putin afirmă că el și Modi au avut discuții constructive despre Ucraina – în timp ce liderul indian face apel la pace

Mustrarea implicită a premierului indian Narendra Modi la adresa lui Vladimir Putin a făcut referire la „durerea” provocată de moartea copiilor.

Acum avem ceva mai multe detalii despre discuțiile dintre cei doi, liderul rus afirmând că au avut discuții constructive despre Ucraina.

În comentariile raportate de agenția rusă de stat RIA, dl Modi a declarat: „Am convenit, de asemenea, să stabilim pacea cât mai curând posibil și suntem pregătiți pentru orice asistență în această privință.

UPDATE ORA 15:00 – Elveția anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

Elveția a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Referindu-se la un pachet de măsuri adoptate de UE împotriva Rusiei la 24 iunie, Ministerul elvețian al Economiei a precizat într-un comunicat că va impune sancțiuni în jurisdicția sa împotriva a 69 de persoane și 86 de entități.

Aceste sancțiuni vizează în principal „oameni de afaceri, propagandiști, membri ai forțelor armate și ai sistemului judiciar, persoane responsabile pentru deportarea copiilor ucraineni” și membri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Entitățile recent sancționate includ companii care operează în industria de apărare a Rusiei și firme din sectoarele financiar și comercial implicate în eludarea sancțiunilor, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 14:00 – Modi îi spune lui Putin după atacul din spital: „Moartea copiilor în război este foarte dureroasă”

Prim-ministrul indian Narendra Modi pare să fi făcut o critică voalată a loviturilor mortale ale Rusiei asupra Ucrainei ieri – în timp ce îl vizita pe Vladimir Putin.

Modi, care nu a condamnat invazia Rusiei, i-a spus președintelui rus că moartea copiilor nevinovați în război, conflict sau atac terorist „este foarte dureroasă”.

Comentariile au fost făcute la doar câteva ore după ce Ucraina a dezvăluit că patru copii – dintre care doi aveau doar opt ani – au fost uciși de un val de atacuri rusești ieri, inclusiv asupra unui spital pediatric.

Modi i-a spus lui Putin că o soluție la războiul din Ucraina „nu poate fi găsită pe câmpul de luptă… trebuie să găsim pacea prin discuții”.

UPDATE ORA 13:00 – Ucraina publică dovezi ale unei rachete rusești care a lovit un spital

Serviciul de securitate al Ucrainei a publicat ceea ce consideră a fi dovezi conform cărora o rachetă rusească a lovit cel mai mare spital pentru copii din Kiev.

Fotografiile de la spitalul Okhmatdyt arată fragmente ale motorului unei rachete de croazieră Kh-101, ale corpului, ale cozii și ale mecanismului de deschidere a aripii rachetei, afirmă SBU.

De asemenea, au fost recuperate fragmente ale carcasei motorului, inclusiv numerele de serie.

UPDATE ORA 12:00 – Patru copii de numai opt ani au fost uciși de raidul de rachete al Rusiei

Printre cei 41 de ucraineni uciși ieri de raidurile aeriene de amploare ale Rusiei se numără patru copii, potrivit Kievului.

Rachetele rusești au ucis două fete în vârstă de opt și 14 ani și doi băieți în vârstă de opt și 10 ani, a declarat biroul procurorului general. Alți 12 copii cu vârste cuprinse între doi și 17 ani au fost răniți, a precizat acesta.

Victimele fac ca numărul copiilor uciși în timpul invaziei ruse să ajungă la 559, iar numărul celor răniți la 1 449.

UPDATE ORA 11:00 – Analiștii susțin că Rusia nu a lovit spitalul de copii

Kremlinul susține că focurile antirachetă ucrainene, și nu rachetele rusești, au lovit ieri un spital de copii din Kiev. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov nu a furnizat nicio dovadă pentru această afirmație. „Insist, nu efectuăm atacuri asupra țintelor civile”, a spus el.

După ce a lansat un val uriaș de atacuri asupra a cinci orașe ucrainene, au apărut diverse relatări false ale Rusiei care deviază vina și care sunt contrare tuturor dovezilor disponibile, afirmă Institutul pentru studiul războiului.

Acesta a declarat că bloggerii militari ruși au publicat postări înșelătoare, susținând în mod fals că o rachetă de apărare aeriană ucraineană a lovit spitalul, însă traiectoria și motorul turboreactor vizibil sub corpul său corespund unei rachete rusești Kh-101.

UPDATE ORA 09:00 – Liderii NATO vor fi avertizați cu privire la amenințarea nord-coreeană la adresa Europei

Liderii NATO vor fi avertizați cu privire la amenințarea clară pe care Coreea de Nord o reprezintă pentru Europa prin aprofundarea legăturilor militare cu Rusia, atunci când liderii săi se vor întâlni mâine la Washington.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va avertiza că Moscova trebuie să aleagă între cele două Corei. Seulul va decide cu privire la sprijinul armelor pentru Ucraina în funcție de modul în care se desfășoară un nou pact militar între Moscova și Pyongyang, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – Ucraina atacă mai multe regiuni rusești cu zeci de drone

Ucraina a lansat zeci de atacuri cu drone asupra mai multor regiuni rusești în cursul nopții, potrivit oficialilor locali. O persoană a fost ucisă, în timp ce două stații electrice și un depozit de petrol au luat foc.

Rusia afirmă că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 38 de drone, dintre care 21 deasupra regiunii sudice Rostov și șapte deasupra regiunii Kursk, ambele cu graniță cu Ucraina.

Cel mai mortal atac a avut loc în regiunea Belgorod, de asemenea la granița cu Ucraina, unde un bărbat a murit, două persoane au fost rănite și mai multe case au fost avariate, a declarat guvernatorul Vyacheslav Gladkov. Explozii au fost auzite și în orașul Kalach-on-the-Don din regiunea sudică Volgograd, potrivit canalului Telegram Baza.

Pompierii încă se luptă cu incendiul de la un depozit de petrol din Volgograd, dar substațiile electrice nu mai erau în flăcări, a declarat guvernatorul regional Andrei Bocharov.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se va reuni marți – la cererea Marii Britanii, Franței, Ecuadorului, Sloveniei și Statelor Unite – cu privire la atacul rusesc care a lovit principalul spital de copii din Kiev, potrivit diplomaților.

Vom atrage atenția asupra atacului laș și depravat al Rusiei asupra spitalului”, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat ferm atacurile rusești, a declarat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric. Guterres a considerat atacul asupra spitalului de copii și a unei alte unități medicale deosebit de șocant”, a spus Dujarric.

Direcționarea atacurilor împotriva civililor și obiectelor civile este interzisă de dreptul internațional umanitar, iar orice astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze imediat”, a spus el. Reuniunea Consiliului de Securitate programată pentru marți dimineață a fost solicitată de Marea Britanie, Franța, Ecuador, Slovenia și Statele Unite.

Vom denunța atacul laș și depravat al Rusiei asupra spitalului”, a declarat ambasadoarea britanică la ONU, Barbara Woodward, într-o postare X.

Citește și