• Volodimir Zelenski a mulțumit națiunilor și liderilor pentru că au condamnat atacul Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev.
  • Rusia trebuie să asigure aprovizionare semnificativă cu muniții din alte țări dacă dorește să lanseze o ofensivă majoră în Ucraina.
  • Ministrul de externe ceh, Jan Lipavsky, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga, în urma unui atac asupra unui spital de copii din capitala Ucrainei, spunând că cei care au efectuat greva au fost „măzuri ale umanității”.

UPDATE ORA 23:00

Zelenski și Keir Starmer, noul prim-ministru al Regatului Unit, s-au întâlnit pentru prima dată la Summit-ul NATO de la Washington. 

În cadrul întâlnirii, Starmer a reafirmat angajamentul al Marii Britanii de a sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei. 

UPDATE ORA 22:00

NATO intenționează să aloce 40 de miliarde de euro Ucrainei în următorul an, reiese din declarația de după summit-ul NATO.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UPDATE ORA 20:00

Ministrul de externe David Lammy a cerut eliberarea imediată a cetățeanului britanic Vladimir Kara-Murza, deținut în condiții „deplorabile” în Rusia. Un avocat al politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, aflat în închisoare, a putut să-l viziteze pe acesta într-un spital din închisoare, unde este ținut la izolare de mai multe zile.

El a informat despre situația de pe câmpul de luptă, în special pe direcția Harkov, în estul țării noastre, și despre teroarea în spațiul aerian. Ei au discutat despre strategii de combatere a transportatorilor de bombe aeriene ghidate rusești și de drone de recunoaștere.

Anunțul privind furnizarea de sisteme Patriot suplimentare este semnificativ și suntem recunoscători Germaniei și partenerilor săi pentru acest pas. Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul tău constant!

UPDATE ORA 19:00

Aliații NATO s-au angajat miercuri să sprijine Ucraina pe o „cale ireversibilă” spre integrare, rămânând dispuși să mențină canalele de comunicare cu Moscova pentru a preveni escaladarea războiului, potrivit unui proiect de comunicat comun văzut de Reuters.

Proiectul a numit, de asemenea, China un sprijin decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina și a declarat că Beijingul continuă să reprezinte provocări sistemice pentru Europa și pentru securitate.

UPDATE ORA 18:00

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că nu poate prezice ce va face Donald Trump dacă va recâștiga președinția SUA în noiembrie, dar întreaga lume, inclusiv liderul rus Vladimir Putin, așteaptă rezultatul scrutinului.

Dl Zelensky, vorbind la Washington în timp ce liderii mondiali se reunesc pentru un summit NATO, a declarat că speră că dl Trump nu va părăsi alianța veche de 75 de ani și că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei.

„Nu (îl) cunosc foarte bine”, a spus dl Zelensky despre dl Trump.

El a spus că a avut „întâlniri bune” cu acesta în timpul primei președinții a dlui Trump, dar a spus că acest lucru s-a întâmplat înainte de invazia rusă din 2022.

„Nu vă pot spune ce va face, dacă va fi președintele Statelor Unite. Nu știu”.

UPDATE ORA 17:00

La Washington, împreună cu prim-ministrul Luxemburgului, Luc Frieden, am semnat un acord de securitate între statele noastre, a spus Zelenski la summit-ul NATO.

„Luxemburgul va continua să ofere asistență militară Ucrainei și va continua să sprijine protecția vieții poporului nostru. Acordul se concentrează pe interacțiunea politică și valorică dintre țările noastre. Luxemburgul sprijină sancțiunile împotriva Rusiei, consolidarea noastră în continuare în direcțiile europene și euro-atlantice – intrarea Ucrainei în UE și NATO – și va contribui, de asemenea, la protejarea și restabilirea moștenirii noastre culturale”, a scris președintele ucrainean pe X.

UPDATE ORA 16:00

Antony Blinken a anunțat, în cadrul Forumului Public de la NATO, că SUA și aliații trimit chiar acum avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Acestea vor ajunge în Kiev în această vară, spune Secretarul de stat al SUA: „Ne asigurăm că Ucraina poate continua să se apere împotriva agresiunii Rusiei”.

Statele Unite și aliații vor furniza Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană și alte 5 sisteme strategice de apărare aeriană în următoarele luni, a spus Biden la Ceremonia Aniversară NATO.

UPDATE ORA 15:00 – NATO va promite cheltuieli minime de 33 de miliarde de lire sterline pentru Ucraina

Aliații NATO vor anunța la summitul său de astăzi o finanțare de bază minimă de 40 de miliarde de euro pentru Ucraina în următorul an, afirmă Casa Albă.

Un reprezentant civil de rang înalt al NATO va fi detașat la Kiev, ca parte a tranziției către statutul de membru, a adăugat aceasta. Între timp, Norvegia a declarat că va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16, a relatat cotidianul Verdens Gang, citându-l pe prim-ministrul norvegian prezent la summit.

Liderii celor 32 de state membre ale NATO se reunesc până mâine la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a alianței, sprijinul pentru Ucraina fiind pe primul loc pe ordinea de zi.

UPDATE ORA 14:00 – Un mort și șapte răniți în urma unui atac asupra regiunii ruse

Un bărbat a fost ucis și șapte persoane au fost rănite în urma unui atac ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod, potrivit guvernatorului acesteia.

Vyacheslav Gladkov a declarat că trei clădiri de apartamente au fost avariate în Shebekino, precum și cinci facilități comerciale și 20 de mașini. Trei civili au fost uciși și alți câțiva răniți luni, a spus el, când obuze ucrainene au lovit un sat din regiune numit Nikolskoye.

Mai devreme astăzi, Kremlinul a declarat că armata rusă lucrează în continuare pentru a crea o „zonă tampon” în regiunea ucraineană Harkov, dar acest lucru va lua timp. Vladimir Putin a declarat în luna mai că Rusia creează o astfel de zonă pentru a-și proteja regiunile de frontieră de atacurile ucrainene – în timp ce continuă să lanseze rachete și proiectile în Ucraina.

UPDATE ORA 12:00 – Kremlinul: „Este iresponsabil ca Marea Britanie să permită Kievului să folosească rachete Storm Shadow în Rusia”

Kremlinul a reacționat după ce Sir Keir Starmer a semnalat că Ucraina poate utiliza rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte militare din Rusia (a se vedea postarea anterioară).

Întrebat ce părere are despre comentariile premierului britanic, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „dacă este adevărat”, atunci „acesta este un alt pas iresponsabil către creșterea tensiunii și escaladarea situației”.

Semnalând că Rusia va răspunde dacă Marea Britanie va permite utilizarea rachetelor sale pe teritoriul Rusiei, Peskov a declarat: „Vom înregistra cu atenție totul și vom lua măsuri”.

UPDATE ORA 11:00 – Numărul morților în atacul major asupra Kievului crește

Numărul persoanelor ucise în atacurile cu rachete lansate luni de Rusia asupra Kievului a crescut la 34, au declarat autoritățile locale.

Administrația militară de la Kiev a raportat decesul unei alte persoane în această dimineață.

Anterior, administrația a declarat că zeci de persoane rănite în atacuri erau încă tratate în spital, iar o jumătate de duzină se aflau în „stare gravă”.

UPDATE ORA 10:00 – Rusia a contracarat atacul asupra unei nave de război și planurile de a arunca în aer trei înalți funcționari

Rusia a susținut că a dejucat un atac asupra uneia dintre navele sale de război și a reținut un agent al serviciilor speciale ucrainene, potrivit presei de stat. Rapoartele au sugerat că nava de război vizată a fost singurul portavion al Rusiei – Amiral Kuznetsov. Nava a suferit o serie de întârzieri în reparații în portul Murmansk.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că unul dintre militarii săi a fost contactat de un cetățean ucrainean care a încercat să îl convingă să comită un atac asupra navei, dar a fost reținut. Agenția de presă TASS a citat, de asemenea, FSB, afirmând că o altă persoană pregătea un „atac terorist” împotriva a trei militari „de rang înalt” din Ministerul Apărării. Aceasta a afirmat că bărbatul ar fi organizat livrarea a trei dispozitive explozive deghizate în cadouri la domiciliile militarilor din Moscova.

Acesta ar fi fost un cetățean rus care a mărturisit că a fost recrutat de armata ucraineană.

UPDATE ORA 09:00 – Două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești, afirmă guvernatorul ucrainean

Două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete rusești într-un oraș din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul local. Atacul asupra Odesa a avariat, de asemenea, o navă civilă, infrastructura portuară, depozite și camioane, a declarat Oleh Kiper pe Telegram.

El nu a identificat cele două persoane ucise, dar a confirmat că unul era agent de securitate, iar celălalt era șofer de camion. „Un alt bărbat, un paznic, a fost rănit. În prezent, victima primește tot ajutorul necesar în spital”, a adăugat el.

Aceasta vine după ce forțele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat cinci rachete și 20 de drone peste noapte, portul Odesa fiind una dintre ținte. În total, 14 drone au fost doborâte de forțele ucrainene, a declarat aceasta.

UPDATE ORA 08:00 – Zelenski pare să recunoască îngrijorarea cu privire la ceea ce înseamnă alegerile din SUA pentru război

Volodymyr Zelenski și-a exprimat îngrijorarea că alegerile din SUA ar putea împiedica Occidentul să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a respinge și respinge Rusia în următoarele luni.

El a profitat de deschiderea unui summit NATO pentru a îndemna liderii mondiali să accelereze asistența – probabil conștient de faptul că disponibilitatea SUA de a oferi ajutor s-ar putea schimba dacă Donald Trump este ales în noiembrie.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul britanic Sir Keir Starmer spune că summitul NATO de la Washington este o șansă pentru membrii săi de a trimite un mesaj Rusiei în urma atacurilor sale „îngrozitoare” asupra Ucrainei.

Premierul nou numit vorbea de pe aeroportul Stansted, unde urmează să zboare în SUA și să se întâlnească cu lideri mondiali, printre care Joe Biden și Volodimir Zelenski.

Comentariile sale vin după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai grave atacuri cu rachete asupra Ucrainei în ultimele luni, cu cel puțin 41 de persoane ucise și 166 rănite.

Principalul spital de copii din Kiev a fost printre clădirile lovite ieri din orașele din întreaga țară.

Starmer a spus: „Mesajul meu este foarte, foarte clar că acest summit NATO este o oportunitate pentru aliați de a rămâne uniți, de a-și consolida hotărârea, în special în lumina acelui atac îngrozitor, împotriva agresiunii ruse.

„Sunt încântat să am ocazia să afirm și să reafirm sprijinul puternic al laburismului, sprijinul de neclintit, pentru NATO. Suntem un membru fondator. Acum este cea de-a 75-a aniversare, dar aceasta este o oportunitate de a transmite acel mesaj în legătură cu agresiunea rusă oriunde.”

Citește și